top of page
< Back

Şenay, Kayıhan Güven, Süleyman Nazif

Bugün 4 Ocak. "Sev kardeşim" ve "Hayat bayram olsa" şarkılarıyla belleklerimizde yer etmiş Şenay'ın (Yüzbaşıoğlu), iletişimci Kayıhan Güven, Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk döneminin aydını, yazar, şair Süleyman Nazif'in ölüm yıldönümü. BRT Yayın Grubu olarak bu değerlerimizi saygıyla, sevgiyle anıyoruz. Şenay Yüzbaşıoğlu kimdir Şenay Yüzbaşıoğlu, “Sev Kardeşim” ve “Hayat Bayram Olsa” şarkıları ile tanınmıştır. Şenay Yüzbaşıoğlu, 1951 yılında İstanbul’da doğmuştur. Erkek kardeşinin adı Halil İbrahim Ekiz, kız kardeşinin adı Şaziye Çataloğlu’dur.
Müziğe profesyonel olarak, 1969’da Erkan Özerman’ın Ankara’da açtığı “Anahtarlı Bulvar” adlı bir gece kulubünde şarkı söyleyerek başlar. Şerif Yüzbaşıoğlu, Salim Ağırbaş , Atilla Özdemiroğlu , Selçuk Başar , Uğur Başar , Garo Mafyan , Asım Erken ‘den kurulu İstanbul Gelişim Orkestrası’nın İlhan Kayral ile birlikte iki solistinden biri olmuştur. Daha sonra Şenay’ın orkestra partneri Neco oldu ve orkestraya Onno Tunç , Cengiz Teoman , Aşkın Arsunan , Atilla Şereftuğ , Erdal Kızılçay gibi müzisyenler katıldı. 70’li yıllarda pek çok hit olmuş şarkıya imza atmış, seslendirdiği şarkılar, dönemin pek çok filminde de kullanılmıştır.
1971′de aranjmanların sözlerini de yazarak “Benim Olursan/Sev Kardeşim” adlı plağı doldurdu. Plağın B yüzündeki “Sev Kardeşim” patladı ve hem yılın şarkısı seçildi, hem de Şenay’a yılın şarkıcısı ödülünü getirdi. 1972′de aynı ödülleri bu kez de “Hayat Bayram Olsa/Nen Var Canım Kardeşim?” ile aldı.
İki yıl içinde Türk popunun en ünlü kadın yıldızlarından biri oldu. “Sev Kardeşim”, “Hayat Bayram Olsa”, “Beyaz Ülke”, “Gerçek Nerde?”, “Açıl Susam Açıl”, “Ve Ağlıyorum”, “Varlar Yoklar”, “Dön Artık”, “Sev Yeter ki”, “Dünden Bugüne”, “Sessiz Bir Yer” gibi pek çok hit 45′lik yaptı.
1975’de ilk Eurovision Şarkı Yarışması elemelerine katıldı ve sözlerini kendi yazdığı Selçuk Başar bestesi “Umut” adlı şarkıyla finale kalmayı başardı ama eşi Şerif Yüzbaşıoğlu jüride olduğu için, dedikodulara yol açmamak için yarışmadan çekildi.
İlk LP’sini ingilizce sözlü Wish, Who Are You?, When Grass Is Gold gibi şarkılarla Bulgaristanda çıkardı.
Türkiye’deki ilk ve tek albümü ise “Şenay” adıyla çıktı. “Honki Ponki”, “Çirozname”, “Dalkavuk”, “Kent Yaşamı”, “Şarkılar”, “Doy Doy Doy Doymadım”, “Bir Gün O Yok Diyecekler” gibi şarkılarıyla bir dönemin müzik tarihine damgasını vurdu. Gazinolarda çok az çalıştı, genelde müzik hayatını plak ve konserlerle sürdürdü ve magazinden uzak durdu. Honki Ponki ingilizce sözlerle Hollanda, Japonya, Belçika, Fransa, Almanya gibi ülkelerde, “Honky Ponky” ismiyle 45’lik oldu. Ve Beyaz Kelebekler’in “Sen Gidince”sinden sonra Avrupa listelerine giren ikinci Türk plağı oldu, üçüncüsü de Barış Manço’nun “Nick The Chapper”idir.
Bülent Ecevit ‘in “Karaoğlan” lakabıyla büyük zafer kazandığı seçimlerden önce, mitinglerde Ecevitten önce sahne alır Sev Kardeşim ve Hayat Bayram Olsa’yı söylerdi. Siyasi mitinglerde sahne alan ilk sanatçıdır.
Spilt, Spot, Apollonia, Altın Orfe, Atina, Yamaha, Tokyo gibi pop müzik festivallerine Perhaps One Day, Let In The Light gibi şarkılrla katıldı, aldığı 7 ödülle uluslararası festivallerde en çok ödül alan pop müzik şarkıcısı oldu.
Uzun yıllar Şerif Yüzbaşıoğlunun aranjeleriyle Coco Cola’nın Türkiye cıngıllarını seslendirdi, üç kez dunyada yılın Cola cıngılları değerlendirmesinde birinci oldu.
Şenay daha sonra 1971′de Şerif Yüzbaşıoğlu ile evlenerek hayatını birleştirmiştir. Eşi Şerif Yüzbaşıoğlu’nun 19 Şubat 1981 tarihindeki vefatının ardından, müzik yaşamını bitirmiştir. Müzik dünyasından sessizce kendini soyutlar.
Şenay Yüzbaşıoğlu, 4 Ocak 2013 tarihinde Gümüşsuyu’ndaki evinde 62 yaşında vefat etti.
İsrailli şarkıcı İlanit’in “Veshuv Itchem” adlı şarkısına Türkçe sözler yazarak Türk Popu’nun gelmiş geçmiş en popüler şarkılarından biri olacak “Sev Kardeşim” adlı şarkıyı yapar. İşte o şarkının sözleri :
Bak kardeşim
Elini ver bana
Gel kardeşim
Neşe getirdim sana
Ye, iç, gül, oyna
Sar kardeşim
Kolunu boynuma
Sev kardeşim
Canım feda yoluna
Tap kardeşim
Tüm insanlara
Dünyaya geldik bir kere
Kavgayı bırak her gün bu şarkımı söyle
Sevdikçe güler her çehre
Amaçlar hep bir olsun
Kalpler birlikte
Dünyaya geldik bir kere
Kavgayı bırak her gün bu şarkımı söyle
Sevdikçe güler her çehre
Mutluluklar bir olsun
Acı birlikte
Sev Kardeşim
45likleri:
1968 – Ayrılalım Ağlamadan/Sil Gözyaşlarını – Pathe Plak [Yalçın Ateş 6 Eşliğinde] 1968 – Sen Yalçın Ateş 6 Eşliğinde] 1969 – Sil Gözyaşlarını/Ayrılalım Ağlamadan – Columbia Plak
1970 – Çapkın Adam/Beni Sevmekten Korkma – Columbia Plak
1971 – Benim Olursan/Sev Kardeşim – Sayan Plak
1972 – Nerdeyiz?/En Buyuk Şansın Yaşıyor Olmak – Sayan Plak
1973 – Hayat Bayram Olsa/Nen Var Canım Kardeşim – Coşkun Plak
1974 – Beyaz Ülke/Gerçek Nerede? – Diskotür Plak (İstanbul Gelişim Orkestrası Eşliğinde)
1975 – Açıl Susam Açıl/Ve Ağlıyorum – Diskotür Plak (İstanbul Gelişim Orkestrası Eşliğinde)
1976 – Varlar Yoklar/Dön Artık – Kent Plak
1977 – Sessiz Bir Yer/Dünden Bugüne – Kervan Plak
1980 – Honki Ponki/Honkey Ponkey – CNR (Hollanda)
1981 – Honki Ponki/Honkey Ponkey (Japonya)
1981 – Honki Ponki/Honkey Ponkey – Philips Records (Fransa)
1981 – Honki Ponki/Honkey Ponkey – Turkola (Almanya)
Albümleri :
1971 – “World Populer Song Festival ’71” – Yamaha (Japonya) – karma album: Martine Clemenceau, Tsunehiko Kamijo, Michele Torr gibi şarkıcılarla) => “Perhaps One Day” isimli şarkıyı seslendirdi.
1973 – “World Populer Song Festival ’73” – Yamaha (Japonya) – karma album: Akiko Kosaka, Gilda Giuliani, Shawn Philips gibi şarkıcılarla)=> “Wish” isimli şarkıyı seslendirdi.
1975 – “Golden Orpheus ’75” – Balkanton (Bulgaristan) -karma album: Renzo D’Anglo, Don Mercedes, Konca Markes gibi şarkıcılarla)=> “Maybe” isimli şarkıyı seslendirdi.
1976 – “World Populer Song Festival ’76” – Yamaha (Japonya) – karma album: Franco & Regina, Sandy, Mary Cristy gibi şarkıcılarla)=> “Let In The Light” isimli şarkıyı seslendirdi.
1978 – “Şenay” – Balkanton (Bulgaristan)
1980 – “Şenay” – EMI (Türkiye)
1980 – “Honki Ponki” – Türküola (Almanya)
1981 – “Super 17 Altın Aranjmanlar” Türküola LP 7480=> 1 şarkıyla bu albüme katıldı.
1981 – “Honki Ponki” – Türküola Kaset
1981 – “Honki Ponki” (Singapur Baskı) Kayıhan Güven kimdir?
1952 Kahramanmaraş doğumlu olan Kayıhan Güven, sırasıyla İstanbul Erkek Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Bir süre askeri hâkimlik yapan ve 1982 yılında Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi alanında yüksek lisans yapan Güven, 1980’li ve 1990’lı yıllarda Cumhuriyet gazetesinde aktif gazetecilik yaptı. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu’nda araştırma görevlisi olarak akademik hayatına başlayan Güven, Yeditepe, İstanbul Ticaret, Marmara ve Galatasaray Üniversitelerinde görev yaptı. Bu süreçte İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi uygulama gazetesi İletim’i, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Haber Ajansı MİHA’yı, yine bu birimin yayın organı MİHABER’i, Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi uygulama yayını Yeditepe Postası’nı, İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi uygulama yayını İtalik’i, İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi uygulama birimi İstanbul Aydın Haber Ajansı’nı (İAHA) ve bu birimin yayın organı GÖZ dergisini kurdu. Marmara Üniversitesi’nde üç defa “Yılın Hocası” ödülüne layık görülen Güven, ayrıca öğrencileriyle birlikte 30’a yakın fotoğraf sergisine ve birçok kitaba imza attı. 4 Ocak 2021'de vefat etti.

Süleyman Nazif kimdir? (29 Ocak 1870; Diyarbakır -4 Ocak 1927; İstanbul)
Şair, yazar ve devlet adamı.
Babası, şair ve tarihçi Sait Paşa; annesi bir aşiret liderinin kızı olan Ayşe Hanım'dır. Şair Faik Ali Ozansoy 'un ağabeyidir. Süleyman Nazif, özel eğitim görerek yetişti; Arapça ve Farsça'nın yanı sıra Fransızca öğrendi. Osmanlı ve cumhuriyetin önemli Kürt aydınlarındandır. Çeşitli memurluklarda çalıştıktan sonra "Vilayet" gazetesinde başyazarlık yaptı. II. Abdülhamit'in gazabına uğrayan yazarlardan biri olan Süleyman Nazif, 1897 yılında Paris'e kaçarak sekiz ay boyunca orada yaşadı. Yurda döndükten sonra padişahın emriyle vilayet mektup çusu olarak Bursa'ya sürgüne gönderildi. 1898 yılından gittiği sürgünden ancak 10 yıl sonra, II. Meşrutiyet'in ilan edilmesiyle birlikte kurtulabildi. 1914'e kadar Basra, Musul, Kastamonu, Trabzon ve Bağdat valiliklerinde çalıştı, görevinden ayrıldıktan sonra İstanbul'a gelerek yazarlığa devam etti.
İstanbul'un Müttefiklerce işgal edilmesine karşılık yazdığı; 1918'de Hadisat adlı dergide yayınlanan 'Kara Bir Gün' çeşitli kesimlerin tepkisine neden oldu ve Malta'ya sürgüne gönderildi. İstanbul'a döndüğünde Resmi Gazete'de çalışmaya başladı.
Tanzimat edebiyatının, özellikle de Namık Kemal 'in etkisinde kalarak şiirler yazan Süleyman Nazif, ilk dönem şiirlerinde toplumsal içerikli ve özgürlükçü bir düşünceyi savundu. Bu düşüncesiyle birlikte Osmanlı Yenilikçileri arasında önemli bir yere sahip olan 'Servet-i Fünun'culara katıldı. Yapıtlarında süslü bir dil kullanarak Osmanlıca 'nın ve aruz kalıplarının şiir sanatını zenginleştirdiğini savunan Süleyman Nazif, Namık Kemal, Mehmet Akif ve Fuzuli gibi inceleme kitapları da yazmış; yergi, nükte ve fıkraları derleyerek kitaplaştırmıştır.
Süleyman Nazif'in Eserleri:
Şiir:
Gizli Figanlar (1906), Fırak-ı Irak (1918), Batarya ile Ateş (1917), Malta Geceleri (1924) Makale:
Çal Çoban Çal (1921), Tarihin Yılan Hikayesi (1922), İki Dost (1926)

Şenay, Kayıhan Güven, Süleyman Nazif

Bugün 4 Ocak. "Sev kardeşim" ve "Hayat bayram olsa" şarkılarıyla belleklerimizde yer etmiş Şenay'ın (Yüzbaşıoğlu), iletişimci Kayıhan...

bottom of page