top of page
< Back

Ankara Gar Katliamı’nın sekizinci yılında hayatını kaybedenler anıldı

ANKARA- IŞİD saldırısı sonucu Ankara Tren Garı’nda hayatını kaybeden 104 kişi, katliamın sekizinci yıldönümünde yakınları, siyasetçiler ve meslek örgütleri tarafından anıldı. 10 Ekim Barış Derneği Sözcüsü İshak Kocabıyık, devam eden 10 Ekim davasını hatırlatarak, “Bu meydan barış meydanı oluncaya kadar, anıt yapılana kadar, adalet gerçek anlamda tesis edilene kadar buradayız” dedi. CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel ise “Halen kurtulamadığımız bu iktidarın bugünlerine gelen yolun taşları bu meydanlarda atıldı” dedi.
IŞİD’in 10 Ekim 2015 yılında yaptığı saldırı sonucu Ankara Garı’nda hayatını kaybeden 104 kişi, katliamın sekizinci yıldönümünde anıldı. 10 Ekim Barış Derneği’nin düzenlediği anmaya hayatını kaybedenlerin yakınları, politikacılar ve meslek örgütlerinin temsilcileri katıldı. Anmanın yapılacağı alanda önceki yıllarda olduğu gibi polis kontrol noktaları oluşturuldu.

Hayatını kaybedenlerin yakınları saat 9.15’te Ulus metro çıkışında bir araya geldi. Anma alanına “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Katil IŞİD işbirlikçi AKP” ve “Faşizme karşı omuz omuza” “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek” ve “10 Ekim’i unutma, unutturma” sloganları atılarak yüründü. Ankara Garı’nın önüne gelen yakınları, hayatını kaybeden 104 kişinin ismini okudu ve “Yaşıyor” sloganı attı. Ardından patlamanın yaşandığı 10.04’te saygı duruşunda bulunuldu. Katliamda hayatını kaybedenlerin isimleri ve fotoğraflarının olduğu anıta karanfil bırakıldı.

Anmaya, CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, milletvekilleri Gamze Taşcıer, Ensar Aytekin, Veli Ağbaba, Orhan Sarıbal, Aliye Timisi Ersever, Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, EMEP milletvekili Sevda Karaca katıldı. Anmaya DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz da katıldı.

CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel anmanın ardından katliamın yıldönümüne ilişkin konuşma yaptı. Özel, katliam günü gerekli önlemlerin alınmadığını, “iki tane canlı bombanın görünmez bir koridor açılarak buraya ulaştırıldığını” belirterek o yılları hatırlattı:
“Kendilerini patlatmaları 104 canımızı almaları sağlandı. O süreci unutmayalım. O süreç herhangi bir süreç değildi. O gün tarafsız olduğu söylenen cumhurbaşkanı bugünkü partili cumhurbaşkanı ülkenin tarafsız cumhurbaşkanıydı. Partisi ilk kez seçimleri kaybetmişti. Bir başka iktidar mümkündü, iktidardan gidiyorlardı. Bugünkü ittifak ortakları sanki bir yerden düğmeye basılmışçasına o imkanın önünü kapattı. Sonra dört ay boyunca bu ülkeye yaşadığı en kanlı terör dönemi yaşattırıldı. Görülmez eller bu ülkeye terörü, korkuyu yaşatırken birileri de ölçüyor ve oylarının arttığını söylüyor. Korkunç bir kaos ve korku dönemi 7 Haziran’da iktidarı kaybetmiş birilerinin arkasına korkan kalabalıkları yeniden topladı.”
“Bu iktidarın taşları bu meydanlarda atıldı”
“ Bugünkü iktidarın, halen kurtulamadığımız bu iktidarın bugünlerine gelen yolun taşları bu meydanlarda atıldı. Bugün hala o iktidar ülkeyi AİHM kararlarına uymadan, Anayasa ihlal ederek, işine gelmeyen mahkeme kararlarını saymadan, kişisel hak ve özgürleri kısıtlayarak baskıcı bir rejimi uygulayarak devam ediyor. Bugün burada olanlara söyleyecek söz yok. Aileler var. O günkü mitingin çağırıcı kurumları, siyasi partilerden katılımcılar var. Bugünkü meydan mütevazi bir kalabalıkla bu acıyı paylaşmaya, bu adalet arayışını anlatmaya devam ediyor. “

KVK 01 Kişisel verilerimin işlenmesine yönelik aydınlatma metnini ve ticari elektronik ileti gönderimi hakkındaki bilgilendirmeyi okudum ve anladım.
KVK 02 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında, Scope Medya Ticaret Pazarlama A.Ş.’ye (“Medyascope”) sağlamış olduğum adım, soyadım ve e-posta adresimin; bilgilendirme, pazarlama, iş ve ürün geliştirme, reklam, ürün teklifleri, promosyonlar, kampanyalar, memnuniyet değerlendirme çalışmaları ve duyuruların iletilmesi amaçlarıyla işlenmesine; yurt içi ve yurt dışında yapılacak işin gereğince aktarılmasına ve bu işlenme amaçlarıyla uygun süre zarfında fiziksel veya elektronik ortamda güvenli bir şekilde saklanmasına, ayrıca şirketinizin yasal yükümlülükleri kapsamında ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılabileceğine peşinen izin verdiğimi kabul ederim.
Hemen abone ol
“Meydanları boş ve sahipsiz bırakamayız”
“ Bu meydana gelmeyenler, bu anmayı sahiplenmeyenler, buradaki anıtı yaptırmayanlar, bu acıyı unutanlar, mahkemede hala daha birilerini koruyup kollayanlar görülsün. Buradaki insanların sesine ses olmadan, mahkeme salonlarını doldurmadan bu meydanlarda o günkü katliamları lanetleyen binler, on binler, yüz binler toplanmadan bu iktidardan da bu acılardan da kurtulamayız. Meydanları boş ve sahipsiz bırakırsak ülkeye de sahip çıkamayacağımızı buradan bütün Türkiye kamuoyuna bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.”

“Avukatlarımızın binbir zahmetle ortaya koyduğu deliller yok sayıldı”
10 Ekim Barış Derneği Sözcüsü İshak Kocabıyık anmada dernek adına konuşma yaptı. Kocabıyık, sekiz sene önce yaşananları hatırlattı ve katliam günü alınmayan önlemlere dikkat çekti. Kocabıyık şunları söyledi:
“Bir devlet düşünün ki kendi insanına karşı yapılan katliama sessiz kalsın. Sessiz kalmayı bırakın katillere yol versin, sırtlarını sıvazlasın. Yargılama sürecinde hakikat ortaya çıksın adalet gerçek anlamında tesis edilsin diye çaba gösterdik hala gösteriyoruz. Avukatlarımızın binbir zahmetle binbir emekle ortaya koyduğu deliller yok sayıldı. Katliamı aydınlatabilecek nitelik taşıyan devletin kendi soruşturmaları, istihbarat raporları görmezden gelindi.
“10 Ekim Gar Katliamı bitmedi”
10 Ekim Gar Katliamı bitmedi. 10 Ekim Gar Katliamı yargılama süreci ile devam ediyor. Anıt meydan için projelerimize izin vermemek de devam ediyor. Her yıl anmada bize çıkarılan zorluk ve engellerle devam ediyor. Bizi zulümle, baskıyla hatta ölümle korkutmak isteyenler bilsinler ki bizim yaşadığımız hayat Soma’da katledilen madenci kardeşlerimizden bize kalan ömürdür. Madımak’ta yakılan Koray Kaya’dan kalan ömürdür. Şenyaşar ailesinin katledilen fertlerinden kalan ömürdür. Suruç’ta katledilen 33 düş yolcusundan kalan ömürdür. Bu meydanda katledilen 104 kardeşimizden kalan ömürdür.
“Gerçek adalet tesis edilene kadar buradayız”
Katledilen kardeşlerimiz, anne babalarımız, yoldaşlarımız kalan ömürlerini bize borç olarak bıraktılar. Bu borç adalet mücadelemizde barış, eşitlik, kardeşlik mücadelemizle ödenebilecek bir borçtur. Biz bu borcu ödemekte kararlıyız. Bundan kimsenin ama kimsenin şüphesi olmasın. Bu meydan barış meydanı oluncaya kadar, bir katliamı hatırlatacak anıt yapılana kadar, adalet gerçek anlamda tesis edilene kadar buradayız, buradayız.

Ankara Gar Katliamı’nın sekizinci yılında hayatını kaybedenler anıldı

ANKARA- IŞİD saldırısı sonucu Ankara Tren Garı’nda hayatını kaybeden 104 kişi, katliamın sekizinci yıldönümünde yakınları, siyasetçiler...

bottom of page