top of page
< Back

Bilmek isteyeceğiniz 15 haber özeti

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 15 Haber 02 Eylül 2021 Perşembe 1
Şirket karları arttı, işçi ücretleri düştü, Türkiye yüzde 21.7 büyüdü
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye ekonomisinin nisan, mayıs, haziran aylarını kapsayan bu yılın ikinci çeyrek döneminde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 21.7 büyüdüğünü açıkladı. Ancak baz etkisiyle elde edilen 21.7’lik büyüme sabit gelirli milyonlarca vatandaşı büyütmedi, aksine daha da fakirleştirdi. Bu dönemde ücretlilerin milli gelirden aldığı pay 4.1 puan birden azalarak yüzde 32.9’a geriledi. Buna karşılık şirketlerin net kar ve katma değeri yüzde 50 seviyesine yaslandı. Büyüme rakamı, bu yılın ilk çeyreği ile kıyaslandığında ise yüzde 0.9’da kaldı. Türkiye ekonomisi salgının etkisiyle geçen yılın ikinci çeyrek döneminde yüzde 10.4 küçülmüştü. Milli gelir içinden emeğin aldığı payın azalması, beraberinde eleştirileri de getirdi . Deva Partisi lideri Ali Babacan , “Halk yoksullaşırken bir avuç insanın daha da zenginleşmesiyle övünülmez” dedi.
2
Dolar kuru zenginleşmesi: Türkiye dolar bazında yüzde 23 büyüdü, kişi başı gelir yeniden 9 bin doların üzerine çıktı
Bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin ilginç saptamalardan biri, Türkiye’nin uzun bir aradan sonra yeniden dolar bazında da büyümeye başlaması. Karar gazetesinden İsmet Berkan’ın hesabına göre ikinci çeyrekte dolar bazında büyüme TL’yi de aştı ve yüzde 23 olarak gerçekleşti. Bunun sebebi, dolar kurunun geçen yıla göre sabit kalması, yani görevden alınan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın faizleri arttırmış olması. Dünya gazetesinin haberine göre birinci çeyrekte Türkiye ekonomisinin büyüklüğü TL bazında cari fiyatlarla geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 52,4 artarak 1 trilyon 581 milyar 120 milyon lira oldu, dolar bazında ise ekonominin büyüklüğü 765 milyar 138 milyon dolar olarak hesaplandı. Kişi başı milli gelir ise ikinci çeyrek itibariyle hesaplandığında 9 bin 150 dolara yükseldi. Kişi başına gelir 2020 yılı genelinde 8 bin 597 dolara gerilemişti.
3
Günlük vaka sayısı 24 bin, vefat sayısı 290
Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı koronavirüs rakamları, salgınla mücadelede rehavitin sonuçlarını gözler önüne serdi. Son 24 saatte yapılan 302 bin 869 testte 23 bin 946 yeni vaka tespit edildi. 290 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Tabloda durum tıpkı bugünki gibi devam ederse iki haftada en az 335 bin yeni vakamız, 4 bin yeni can kaybımız olur. Günlük hayatta salgın gerçeğini göz ardı etmekle, ilk doz aşıyı ertelemekle, devam dozlarını ihmal etmekle toplum olarak ağır bedel ödüyoruz” dedi.
4
Metropoll anketi: Cumhur İttifakı 34, Millet İttifakı 32
MetroPOLL Araştırma’nın verilerine göre AKP ve MHP’den oluşan ‘cumhur ittifakı’ yüzde 34, CHP,İYİ Parti ve Saadet Partisi’nden oluşan ‘millet ittifakı’ ise yüzde 32 oy oranına sahip . Metropoll’ün açıkladığı bu oylar kararsızlar dağıtılmazdan önce, yani partilerin çıplak oyları. Cumhuriyet gazetesinde İpek Özbey’e kapsamlı bir söyleşi veren siyaset araştırmacısı İbrahim Uslu’ya göre ise Ak Parti oyu ilk kez yüzde 33’e indiğini söyledi. Uslu’nun ifade ettiği rakam ise büyük olasılıkla kararsızlar dağıtıldıktan sonra ortaya çıkan rakam.
5
Kılıçdaroğlu: Millet İttifakı’nın birden çok adayı olabilir
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtladı. Çorum ziyareti sırasında bir kadının ‘çocuğuma dokunma’ diyerek gösterdiği olayla ilgili soruya yanıt veren Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Çorum’da bir kadın, baktım çocuk arabasıyla duruyor. Hanımefendi tepki gösterdi. Kabahat bu kadında değil. O kadını bu pozisyona taşıyan siyaset anlayışında. Beni sevmeyebilir ama böyle bir tepkiyi ortaya koyan siyasi atmosferin sorumlusudur, o kadın değil. Kadın kabul ederse ben evine de giderim niçin böyle tepki gösterdi diye. ” Kılıçdaroğlu aynı TV programında, Cumhurbaşkanı adaylığı konusuna da değindi, “Millet ittifakı olarak birden fazla cumhurbaşkanı adayımız olabilir” dedi .
6
Taliban kadın sesini yasakladı, televizyon kadınlara kapandı
Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, kadınlara yönelik sıkı yasaklar uygulamaya devam ediyor. Son olarak örgütün güçlü olduğu bölgelerden Kandahar’da televizyon ve radyolarda kadın sesi yasaklandı. Birçok yayın kuruluşu Taliban yönetime geldiğinden bu yana kadın sunuculara yer vermiyordu. Aynı bölgede müzik yayını yapmak da yasaklandı. Öte yandan yarına kadar kabinesini açıklayacağını duyuran Taliban, hükümette kadın bakan olmayacağını da belirtti.
7
Adli yıl dualarla açıldı, Erdoğan, “Devletin dini adalettir” dedi
Adli Yıl bir kez daha Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde açıldı. Açılışta Diyanet İşleri Başkanı dua ettirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adli yıl açılında Yargıtay Yeni Hizmet Binası’nın açılışında konuştu. “Asıl görevlerini bir kenara bırakıp vesayet güçlerine, cuntacılara selam duranların elinde yargının nasıl bir zulüm makinesine dönüşebileceğini gördük. Geçmişte yaşananlardan çıkarılması gereken en önemli ders yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının, hukuka bağlı kalmanın hayati öneme sahip olduğu gerçeğidir. Devletin dini adalettir. Eğer bir devlette adalet yoksa onun hangi sistemle yönetildiğinin, kim tarafından idare edildiğinin önemi kalmaz” dedi. Yeni reform sinyali verdi. Törende Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın cübbesiyle dua etmesi tepki çekti.
8
Kopenhag dünyanın en güvenli şehri, İstanbul 37. sırada
İngiltere merkezli haber dergisi The Economist tarafından hazırlanan “dünyanın en güvenli şehirleri” listesi belli oldu. 60 büyük şehrin karşılaştırıldığı listeye Türkiye’den giren tek kent olan İstanbul 37’nci sırada yer aldı. Birinci Danimarka’nın başkenti Kopenhag olurken onu Kanada’dan Toronto kenti ve Singapur izledi. Liste, sağlık, dijital, altyapı, kişisel ve çevresel güvenlik gibi 76 farklı göstergeye göre hazırlandı. İstanbul, bir önceki listenin hazırlandığı 2019’da 36’ncı sıradaydı.
9
Venedik’te sinema şöleni başladı
İtalya’da bu yıl 78’incisi düzenlenen Uluslararası Venedik Film Festivali, İspanyol yönetmen Pedro Almadovar’ın yönettiği “Parallel Mothers” filminin gösterimiyle başladı. Açılış gecesinde, Oscar ödüllü İtalyan aktör Roberto Benigni de yaşam boyu başarı dalında Altın Aslan Özel Ödülü’nü aldı. Benigni, ödülünü kendisi gibi oyuncu olan Nicoletta Braschi’ye adadı.
10
Türkiye uzatmaların 7. dakikasında yediği golle Karadağ önünde yıkıldı
2022 Dünya Kupası elemelerinde 7 puanla grup lideri olan Türkiye, Vodafone Park’ta Karadağ’ı ağırladı. Cengiz Ünder ve Yusuf Yazıcı’nın golleriyle 2-0 öne geçen A Milliler, 90 artı 7’nci dakikada yedikleri golle maçı 2-2 berabere bitirdi. Grupta halen Türkiye 8 puanla lider. Grubun diğer maçlarında Norveç ile Hollanda 1-1 berabere kaldı . Letonya ise Cebelitarık’ı 2-1 mağlup etti. Maç sonrasında tribünlerden Şenol Güneş’e istifa çağrısı geldi. Güneş “Seyirci tezahürat yapar. Niye bağırdılar diye benim bir şey söylemem mümkün değil. Kazanırsan alkışlar, kaybedersen olumsuz bakar” dedi.
11
10 yıl sonra ilk: Ankara’da kayıtlı olmayan Suriyeliler ülkelerine gönderilecek
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Ankara’da bulunan geçici koruma statü sahibi Suriyelilerin tespit edilerek kayıtlı olduğu illere geri gönderileceğini duyurdu. Açıklamada “Ankara’da göç, uyuşturucu ve asayiş olaylarına kaynaklık eden metruk binalar ve bu binalarda ikamet eden yabancılar tespit edilerek yıkım ve tahliye işlemleri tamamlanacak ve yabancılar kayıtlı oldukları illere gönderilecektir. Herhangi bir koruma statüsü ya da ikamet izni bulunmayan düzensiz göçmenlerin yakalanarak gözetim altına alınmalarına kararlılıkla devam edilecektir” denildi.
12
İstanbul Emniyeti’nde deprem, 13 ilçe emniyet müdürü değişti
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde il içi atamalarda deprem yaşandı. 13 şube ve ilçe emniyet müdürü, il emniyet müdür yardımcısı olarak görevlendirdi, 19 şube müdürlüğü ile 18 ilçe emniyet müdürlüğünde ise değişiklik yapıldı. Esenyurt İlçe Emniyet Müdürü Recep Tepebaş, Bayrampaşa İlçe Emniyet Müdürü Hakan Demir ile Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Ayhan Karaduman’ın da aralarında bulunduğu 13 ikinci sınıf emniyet müdürü il emniyet müdür yardımcılığına getirildi.
13
İstanbul’da su tüketimi tüm zamanların rekorunu kırdı
İstanbul barajlarında kuraklıkla birlikte gelen rekor düşüşten sonra bir kötü haber daha açıklandı. İSKİ verilerine göre ağustos ayında kente verilen ortalama su miktarı 3 milyon 340 bin metreküple tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. İstanbul barajlarındaki su seviyesi ise şu anda yüzde 57.74 seviyesinde.
14 Akdeniz’deki petrol sızıntısına karşı Türkiye’den bariyer
Suriye’nin Akdeniz kıyısındaki Baniyas kentinde bulunan elektrik santralinde geçen hafta yaşanan petrol sızıntısının etkileri sürüyor. Denize sızan yaklaşık 15 bin ton petrol KKTC açıklarına kadar yayıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, sızıntıya karşı Akdeniz’i bariyerlerle kapattıklarını ifade etti. Karaismailoğlu “Şu an Türkiye ve KKTC kıyılarında kirlilik söz konusu değil” dedi. Baniyas, Hatay kıyılarına yaklaşık 90 km uzakta.
15 Ak Partili başkandan tepki çeken ‘nutuk’ paylaşımı
Ak Parti Ordu Ulubey İlçe Başkanı Süleyman Özdemir, sosyal medya hesabından Mustafa Kemal Atatürk’ün kaleme aldığı Nutuk’u aşağılayarak hakaret etti. Bayraktar AKINCI TİHA’nın töreninden bir kare paylaşan Ak Partili Özdemir “Nutuk okuyanlar barda kafa çekerken, Kur’an okuyanlar göklerde SİHA uçuruyor” diye yazdı. Başkan gelen tepkiler üzerine bir süre sonra paylaşımını kaldırmak zorunda kaldı.

Bilmek isteyeceğiniz 15 haber özeti

15 haber özeti

bottom of page