top of page
< Back

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 16 Haber

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 16 Haber 16 Temmuz 2022 Cumartesi 1
Erdoğan’ın 15 Temmuz mitingine cılız bir kalabalık katıldı
Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli’nin katılıp konuşma yaptığı İstanbul’daki 15 Temmuz anma mitingine oldukça cılız bir kalabalık katıldı. Bundan 6 yıl önce, 15 Temmuz’un hemen ardından 7 Ağustos 2016’da Yenikapı’daki denizden doldurma 673 bin metrekarelik alanda yapılan ve “Yenikapı ruhu” diye adlandırılan büyük mitinge 3 milyondan fazla insan katılmıştı. Dünkü 6. yıl anmaları ise Yenikapı’daki alana göre çok daha küçük olan 10 bin metrekarelik Saraçhane Parkı’nda yapıldı; katılım da son derece sınırlı kaldı. Devlet Bahçeli ve Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarına yansıyan mitingin 15 Temmuz bayramı anmasından çok bir Cumhur İttifakı seçim mitingi olduğuydu. Devlet Bahçeli konuşmasında , “Siyasi ve ideolojik aidiyeti ne olursa olsun her vatandaşımız Türk milleti kimliğinde buluşmalı. Bugünkü hassas ortamda siyasi çetele tutmayız, çıkarlarımızı düşünmeyiz, aksini yapanları hoş görmeyiz. Bunu yapanlara da zillet deriz, elimizin tersiyle iteriz. Türkiye asla zillete düşmeyecektir” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da anmada konuyu 6’lı masaya getirdi. “Şimdi 6’lı masaları var değil mi bunların? Bu 6’lı masada şehitlerimizin esamesi okunuyor mu? Onların derdi başka. Onlar PKK terör örgütüyle beraber yürüyorlar. Mehmedimize saldıranlarla, onların parlamentodaki uzantılarıyla beraber el ele, omuz omuza yürüyorlar” diye konuştu. İstanbul ve Ankara’daki sel felaketlerinden de CHP’li belediyeleri sorumlu tutan Erdoğan “ İstanbul’da sorumlular afet yaşanırken neredeydi? Aynı şekilde Ankara’daki neredeydi? Bizim soracak hesabımız var. Bizim demokrasi ve kalkınma devrimimizin en büyük şahidi İstanbul’dur” dedi. Miting sonrası valilik mitinge katılım rakamıyla ilgili bir açıklama yapmadı. Mitingi Saraçhane Parkı’nın birkaç yüz metre ilerisindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki makam odasından izleyen Ekrem İmamoğlu, kalabalığın az olmasına şaşırmıştı , “Anladığım kadarıyla parkın içinde insanlar var, sokağa taşmadı. ‘Millet burayı bilmez’ diyeceğim ama gelmişler, iyi. En azından vatandaşımızı ağırlamış olduk, Büyükşehir Belediyesi’nin bahçesinde. Ben, ‘Saraçhane’ deyince önümüze kadar kalabalık gelir sandım” dedi.
2
Bireysel iflas dalgası kapıda: 4 milyon kişi bankalara 30,5 milyar lira borcunu ödeyemiyor
Geçim sıkıntısıyla banka kredisiyle baş etmeye çalışanların sayısı hızla yükselirken, ufukta bireysel iflas dalgası göründü. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkez verilerine göre, bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıla göre yüzde 55 artış ile 30.5 milyar TL oldu. Borcunu ödeyemediği için yasal takibe düşen kişi sayısı ise Mayıs 2022 itibarıyla 4 milyon 147 bin 977’ye ulaştı. Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde 403 bin kişi oldu. Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk ‘ün haberine göre, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe düşmüş kişi sayısı aynı dönemde 513 bin kişi oldu. Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takipteki kişi sayısı ise Ocak-Mayıs 2022 döneminde 748 bin 437 kişi oldu. Bu sayı 2021 yılının aynı döneminde 408 bin 913 kişiydi. Böylece bireysel kredi ve bireysel kredi kartı borcunu ödememiş kişi sayısı Mayıs 2022 itibarıyla 4 milyon 147 bin 977’ye ulaştı.
3
Biden, Suudi veliaht prensle yumruk tokuşturdu, yüzüne karşı “Kaşıkçı’yı sen öldürttün” dedi
İstanbul’da öldürülen Cemal Kaşıkçı cinayetinin gölgesinde Suudi Arabistan’a giden ABD Başkanı Biden önce Kral bin Abdülaziz, ardından da CIA tarafından saldırının azmettiricisi olarak nitelenen Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü. Kral’la Cidde’de görüşen Biden tokalaştı . ABD Başkanı, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’la ile yumruk tokuşturdu. AP ajansı iki isim arasında sırta dokunma ya da gülümseme gibi samimi işaretlerin olmadığına dikkat çekti. Biden, Riyad yönetiminin hava sahasını İsrail’e açma karanının ardından bu ülkeyi ziyaret eden ilk ABD Başkanı oldu. Biden, Prens Muhammed’le bir araya geldiği için içte ve dışta çok eleştiriliyor. Bu eleştirileri göğüslemek isteyen Amerikan Başkanı, görüşme sırasında veliaht prense konuyu doğrudan açtığını anlattı. Biden, “Daha görüşmenin başlangıcında konuyu açtım ve geçmişte ve bugün ne düşünüyorsam hepsini doğrudan söyledim, görüşlerimi kristal berraklığında anlattım. Bir Amerikan Başkanı’nın insan haklarıyla ilgili bir konuda sessiz kalmasının söz konusu olamayacağını belirttim” dedi. Biden’ın aktardığına göre Prens Muhammed bu sözlere karşılık cinayetten kendisinin kişisel olarak sorumlu olmadığını belirtti. Biden, “Temel olarak cinayettem kişisel olarak sorumlu olmadığını söyledi, ben de sorumlu olduğunu düşündüğümü belirttim” diyerek anlattı görüşmeyi. Biden daha önce bu cinayet nedeniyle Suudi Arabistan’ı “parya” yapacağını söylemişti ama bu sözlere rağmen ülkeyi ziyaret edip prensle görüştü. Biden’a bu sözleri de soruldu, “ Geçmişte söylediğim hiçbir şeyden pişman değilim” cevabını verdi.
4
S-400 alımı için Türkiye’ye yaptırım uygulayan ABD Kongresi, aynı silahı alan Hindistan’ı “yaptırımdan muaf” kıldı
ABD Temsilciler Meclisi, savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısına Hindistan’a Rusya’dan aldığı S-400’lerden dolayı yaptırım muafiyeti getiren bir madde ekledi. Türkiye aynı silahları aldığında aynı Kongre, Türkiye’nin CATSAA adı verilen Amerikan yasasını ihlal ettiğini söyleyerek yaptırım uygulanması için Amerikan yönetimine talimat vermişti. Kongre ayrıca Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programından çıkarılması için de ayrıca yasa çıkartmıştı.
5
Kılıçdaroğlu: F-16’ları işinin ehli diplomatlara bırak
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ABD Kongresi’nin Türkiye’ye F-16 satışını bu uçakların Ege’de uçmaması şartına bağlayan yasasına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu “F-35 projesinden çıkartılmamız ve paramızı geri alamamamız yetmiyormuş gibi, yalvar yakar duruma düşürüldüğümüz F-16 uçaklarını nerede kullanacağımıza dair şartlar koymaya kalktıklarını görüyoruz. Erdoğan ne zaman görüşmelerde çevirmen olarak yanına o hanım kızımızı aldıysa, ya milyonlarca kaçak ülkemize girdi ya da bedeli çok yüksek olan sözleşmelere imza attırdılar. Yeter ki Türkiye masaya yeniden otursun . Tek bir şartımız var. Bırak bu işin ehli diplomatlar işlerini yapsınlar. F-35 ve S-400 konularında anlaşmadan masadan kimse kalkmasın” dedi.
6
Yeni tip koronavirüsün 20 belirtisi
İngiltere’de 17 bin 500 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, yeni tip koronavirüs testi pozitif çıkanların en yaygın bildirdiği semptom boğaz ağrısı oldu. Bu araştırmaya katılanların yüzde 58’inin ortak şikayeti oldu. Bu şikayeti yüzde 49’la baş ağrısı , yüzde 40’la burun tıkanıklığı, kuru öksürük ve burun akıntısı, yüzde 37 ile balgamlı öksürük, yüzde 35’le ses kısılması, yüzde 32 ile hapşırma, yüzde 27 ile yorgunluk, yüzde 25’le kas ağrısı izledi. Baş dönmesi, Lenf bezlerinin şişmesi, göz ağrısı, koku hissinde değişim, göğüs ağrısı, ateş, terleme-titreme, nefes darlığı ve kulak ağrısı diğer belirtiler oldu.
7
Beren Saat ve Kıvanç Tatlıtuğ yıllar sonra aynı filmde
‘Aşk-ı Memnu’da Bihter ve Behlül karakterlerini canlandıran oyuncular Beren Saat ile Kıvanç Tatlıtuğ’un yıllar sonra bir araya gelecekleri proje belli oldu. İstanbul sahneleri yakında çekilecek olan filmde New York sahneleri de olacak. Gönenç Uyanık’ın yöneteceği film Netflix’te yayınlanacak.
8
James Webb teleskobu Jüpiter ve uydularını görüntüledi
NASA, Jüpiter’in yeni görüntülerini yayınladı. James Webb Uzay Teleskobu’nun yakaladığı görüntülerde Jüpiter’in uyduları Europa, Thebe ve Metis’in de görüntüleri yer aldı.
9
Filenin Sultanları final için İtalya karşısında
A Milli Kadın Voleybol Takımımız, Ankara’da düzenlenen FIVB Milletler Ligi Finalleri’nde bugün bir kez daha sahne alacak. Voleybolun en üst düzey üçüncü organizasyonunda üst üste dördüncü kez yarı final maçına çıkacak Filenin Sultanları, saat 18.30’da İtalya ile karşılaşacak. Ay-Yıldızlılar normal etaptaki açılış maçında İtalya’yı 3-0 yenmişti. Diğer yarı finalde Brezilya ile Sırbistan karşılaşacak (15.00). 2018’den bu yana düzenlenen üç FIVB Milletler Ligi’nin üçüne de katılıp final turunu gören Millerimiz; 2018’de gümüş, 2021’de bronz madalya aldı; 2019’da dördüncü oldu.
10
Çeşme otoyoluna helikopter indi, iki kişiyi alıp havalandı
İzmir Çeşme otoyolunda jandarma ekipleri araç trafiğini durdurdu. Ardından sürücülerin şaşkın bakışları arasında yola helikopter indi. Helikopter iki kişiyi aldıktan sonra havalandı. Sosyal medyada kısa sürede bir milyon üzerinde izlenen görüntülerdeki helikopter ile aldığı yolcuların kimliği merak konusu oldu. Helikopter OR3192 uçuş numarası ile Orman Genel Müdürlüğü emrinde görülüyor.

11
Ünlü eğitimcinin katil zanlısı İmamoğlu’nun evine gitmiş, tehdit mesajı atmış
Ünlü eğitimci Nazmi Arıkan cinayetiyle ilgili gözaltına alınan Tokatspor Başkanı Ufuk Akçekaya hakkında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun iki kez şikayetçi olduğu ortaya çıktı. Akçekaya, İmamoğlu’nu sosyal medyada yayınladığı videolarla tehdit etmiş, telefonuna tehdit mesajları göndermiş, İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan evine kadar gitmiş. Bir videosunda İmamoğlu’nun FETÖ’nün kripto kasası olduğu ve terör örgütünün planı dahilinde kurulan bir sistemin başında bulunduğunu öne sürerek CİMER’e şikayette bulunmuş. İmamoğlu’nun avukatı da 2021 mayıs ayında söz konusu video ile ilgili suç duyurusu yapmış. Akçekaya bir başka videosunda ise İmamoğlu’nun siyasi bir suikast planlayarak ülkeyi erken seçime götürmek istediğini, bu nedenle silahlı suikast yapması için kendisini zorladığını öne sürmüş. İBB avukatları bu video için de suç duyurusunda bulunmuş.

13
Fetullah Gülen bir hafta sonra hastaneden taburcu oldu
FETÖ’nün sosyal medya hesaplarından Fetullah Gülen’in hastaneden çıkış görüntüleri paylaşıldı. Videoda hastane çıkışı yanında aynı zamanda kardeşinin kızıyla da evli olan özel sekreteri Cevdet Türkyolu da bulunuyordu. Hastane kapısından çıkarken genç bir kişinin Gülen’in gömleklerini tuttuğu da dikkat çekti. Hastaneden çıkan Fethullah Gülen Pensilvanya’daki çiftliğe gitti.

14
Sakarya Müftüsü: El Hamis vehhabilik propagandası yapmadı
Üç hafta önce Türkiye’ye gelen Kuveytli din adamı Osman el Hamis’in Sakarya’daki Tozlu Camii’nde şehirde yaşayan Araplar’a hitaben konuşma yapması Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ve Cübbeli Ahmet Hoca tarafından “vehhabilik, selefilik propagandası” olarak nitelendirilmişti. Sakarya Müftüsü Hasan Basiş, el Hamis’in bölgedeki Araplar’ın davetlisi olarak geldiğini söyledi. Basiş “Namaz kıldırdığı iddiası yalan. Sadece 15 dakikalık kısa bir konuşma yaptı. Sakarya’daki Araplara ‘Bu memleketin kıymetini bilin’ dedi. Kesinlikle Vehhabilik propagandası yapmadı” diye konuştu.

15
SBK’nın patronu Korkmaz Viyana’dan ABD’ye götürüldü
Kara para aklama ve dolandırıcılık suçlamasıyla Avusturya tarafından ABD’ye iade kararı verilen SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz dün uçakla önce Amsterdam’a, oradan da ABD’nin New York kentine götürüldü. Tarifeli yolcu uçağında yanında ABD’den iki federal kolluk hizmetlisi vardı. Korkmaz’a kelepçe takılmadı. Cezaevi elbisesiyle değil kendi kıyafetleriyle uçağa bindirildi. Korkmaz New York’tan Utah eyaletindeki düşük güvenlikli bir cezaevine nakledilecek.

16
24 hastanede yeni güvenlik uygulaması
Konya’da Kardiyoloji uzmanı Dr. Ekrem Karakaya’nın öldürülmesi ve sağlıkçılara yönelik şiddetin artması üzerine bakanlık yeni önlemler almaya başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık kurumlarına kapı güvenlik sistemleri kurularak 24 hastanede yeni güvenlik uygulamasına geçildiğini açıkladı. Koca “Sağlık kurumlarımızın güvenliği için giriş kapılarından başlayarak ivedilikle yapılacak işlerimiz var. Kapı güvenlik sistemleri kurularak 24 hastanemizde daha yeni güvenlik uygulamasına geçildi. Sistem, hızla ülke geneline yayılacak” dedi. Koca “Bir doktorun ‘Bu hasta da sancıları hak ediyor’ dediği duyulmuş mu? ‘Ama doktorlar da şiddeti hak ediyor’ cümlesi suçun, kıymet bilmezliğin ta kendisidir. Doktorlar saygıyı hak ediyor. Biz saygımızı gösterelim ” ifadelerini kullandı. Kaynak: 10haber.net

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 16 Haber

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 16 Haber 16 Temmuz 2022 Cumartesi 1 Erdoğan’ın 15 Temmuz mitingine cılız bir kalabalık...

bottom of page