top of page
< Back

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 25 Haber

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 25 Haber 04 Aralık 2021 Cumartesi 1
George Clooney’nin reklamında oynamayı reddettiği hava yolu THY miydi?
Ünlü Amerikalı oyuncu ve yönetmen George Clooney, İngiliz The Guardian gazetesine verdiği bir söyleşide , “Yeterince parası olup olmadığı” ile ilgili bir soruya, “Evet var” cevabını verdi ve ekledi: “Bir seferinde bir havayolu şirketinin reklamı için bir günlük bir iş için 35 milyon dolar önerildi. Eşimle bu konuyu konuştuk ve değmeyeceğine karar verdik.” Clooney, ünlü bir insan hakları avukatı olan Amal Clooney’i de hatırlatıyor ve red gerekçesini şöyle açıklıyor: “Hava yolu şirketi, müttefikimiz de olsa o zamanlar sorgulanabilir bir tutum içindeki bir ülkeyle ilişkiliydi. O zaman düşündüm ki, eğer gelecekte 1 dakikalığına bile uykumu kaçıracaksa, değmez.” Clooney’in sözleri akla reklamı öneren hava yolu şirketinin Türk Hava Yolları olup olmadığı sorusunu getirdi. Amal Clooney, Suriye asıllı ve Suriye iç savaşında yaşanan insan hakları ihlalleri konusunda çok aktif. Irak ve Suriye’de İŞİD’in katliamlarına uğrayan Yezidiler konusu ise George Clooney’in yakından ilgilendiği insan hakları konuları arasında geliyor; hatta ünlü aktör-yönetmen Irak’ta katliamdan kurtarılan bir Yezidi genci evlat edinmiş durumda. O dönemde THY de çok sayıda Hollywood ünlüsünü reklamlarında kullandı. Bunlar arasında Cevin Costner ve Morgan Freeman da var. Ayrıca ünlü yönetmen Ridley Scott da THY için reklam filmi çekti.
2
Enflasyon patladı: ÜFE yüzde 54.62 ile 2001, TÜFE yüzde 21.31 ile 2008 seviyesini gördü
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayı enflasyon oranını açıkladı. TÜFE’de 2021 yılı kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,51; bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 19,82; bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,31 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,71 artış gerçekleşti. Kasım ayında kaydedilen yüzde 54.62’lik yıllık ÜFE, son 20 yılın en yüksek rakamı oldu . Bu seviyenin üzerinde bir ÜFE rakamı Türkiye tarihinin en ağır ekonomik krizinin etkilerinin sürmekte olduğu 2002 yılının nisan ayında yüzde 58 (o dönemki adıyla TEFE) olarak kaydedilmişti. Üretici ve tüketici fiyat endeksleri arasında oluşan yüzde 33.31’lik tarihi makas gelecek dönemlerde de büyük zam geçişlerinin olacağına işaret ederken, 2019’un kasım ayında 4.26 olan Yİ-ÜFE, kasım 2021’de yüzde 56.62’ye ulaşarak iki yılda tarihi bir rekor kırdı. Burada en büyük artış yüzde 90.34 ile enerji, yüzde 63.12 ile ara malı, yüzde 32.17 ile dayanıklı tüketim malında gerçekleşti.
3
CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu TÜİK’in kapısından geri çevirdiler
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu enflasyon rakamlarının açıklandığı gün Türkiye İstatistik Kurumu’nu (TÜİK) ziyaret etmek istedi. TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer randevu vermedi. CHP lideri tweet atarak “11:00’de oradayım” dedi. Ancak kapıda kaldı. Görevli CHP heyetine “Talimat böyle” yanıtını verdi. Bu duruma sert tepki gösteren Kılıçdaroğlu “TÜİK’in rakamları 84 milyonu ilgilendiriyor. Buraya sağlıklı ve tutarlı bilgiler almak için geldim. CHP’nin genel başkanı olarak milyonlarca işçinin, emeklinin, memurun hakkını korumak temel görevim. TÜİK rakamları küçültüyor, doğru diye paylaşıyorsa bu “Memura, işçiye, emekliye daha az vereceğim. Kalkınmadan hiç pay vermeyeceğim” demek. Ben sessiz kalırsam o zaman ben siyaseti niye yapıyorum. Zulmü her kabul ediş, daha büyüğünü doğurur. Kimse unutmasın, her Firavun’un bir Musa’sı vardır. Akıllarını başlarına toplasınlar. TÜİK bir devlet kurumu olmaktan çıkmış, bir Saray kurumu haline dönüşmüştür. Orada oturanlar unutmasınlar, bu binalar vatandaşın vergileriyle yapıldı” diye konuştu.
4
Merkez Bankası’ndan kura ikinci kez nafile müdahale
Merkez Bankası bir kez daha piyasalara döviz kurunda görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle satım yönünde doğrudan müdahale etti. TCMB, Ocak 2014’teki doğrudan müdahalenin ardından ilk müdahaleyi çarşamba günü yapmıştı. Resmi olarak 15 gün içinde açıklanacak tutar henüz bilinmezken kaynaklar, çarşamba günü 1 milyar doların üzerinde bir müdahale olduğunu belirtiyor. Dünkü hamlenin ise bu tutarın altında olduğu, 150-200 milyon dolar olduğu ifade edildi . Dün dolar kuru 13.8898 lira gün içi zirveyi gördüğünde Merkez’den müdahale geldi ve kur 13.4026 liraya geriledi. Ancak bu seviyelerde uzun süre tutunamadı ve kısa süreli bu düşüşün ardından yeninde 13.7734 lira seviyelerine yükseldi. Analistlere göre ikinci müdahale TCMB’nin kurun 14 lira seviyesinden rahatsız olduğunu gösterdi. Dolar 13.6540 liradan başladığı günü 13.7900 liradan tamamlarken, Euro ise 15.4300 liradan güne başlayıp 15.5600 lira ile bitirdi.
5
Borsa haftayı rekorla kapattı
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,61 kazançla 1.910,41 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını yaptı.
6
Erdoğan: Tek derdimiz var, ihracat, ihracat, ihracat
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 750 engelli öğretmen atama törenine katıldı. “ Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu kısa sürede TBMM’nin takdirine sunacağız . Öğretmenlerimizi ilk kez kapsamlı, yenilikçi ve bütüncül bir meslek kanununa kavuşturacağız” diye konuştu. Söz konusu teklif ilk kez CHP lideri Kılıçdaroğlu tarafından gündeme getirilmişti. Erdoğan akşam da Gaziantep’in Kurtuluşunun 100. yılında 100 Hayırsever Eğitime Destek Kampanyası Ödül Töreni’nde konuştu. “ Bizim tek derdimiz var. İhracat, ihracat, ihracat ve bunu başaracağız ” dedi.
7
Avrupa Konseyi Kavala ve Demirtaş için çağrı yaptı, 19 Ocak’a kadar vakit verdi
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala’nın serbest bırakılması kararını uygulamayan Türkiye için “ihlal prosedürü” başlatmıştı. Konsey Türkiye’den 19 Ocak’a kadar görüşünü iletmesi istendi. Kavala davasında bir sonraki duruşma 17 Ocak’ta yapılacak. Komite 5 yıldır Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın da AİHM kararı gereği derhal serbest bırakılmasını talep etti. Demirtaş için de Kavala gibi ihlal süreci gündeme gelebilir. Avrupa Konseyi’nin ihlal prosedürünün nasıl işleyeceğine dair bir haber burada.
8
Putin’den Erdoğan’a SİHA sitemi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Putin’le telefonda görüştü. Gündemde Karadeniz’de artan gerilim ve Ukrayna vardı. Kremlin görüşme talebinin Ankara’dan geldiğini duyurdu. Putin, Türkiye’nin Ukrayna’ya sattığı Bayraktar SİHA’larıyla ilgili rahatsızlığını dile getirdi. Ukrayna bu silahlı İHA’ları Donbass bölgesinde Rus yanlısı ayrılıkçı güçlere karşı başarılı bir şekilde kullanıyor.
9
Beşiktaş, Kasımpaşa deplasmanında da iki puan bıraktı
Süper Lig’de üst üste 5. maçından da üç puan alamayan Beşiktaş, Kasımpaşa deplasmanında 1-0 öne geçtiği maçta 82. dakikada yediği golle bir puana razı oldu. Siyah beyazlı ekip son 4 maçını da kaybetmişti. Puanını 21’e çıkaran Beşiktaş maç fazlasıyla 9. sıraya yükseldi. Lider Trabzonspor kazanırsa puan farkı 18’e çıkacak. Teknik Direktör Sergen Yalçın maç sonrası açıklamasında “ İnşallah düzeliriz ” dedi.
10
İngiliz çift Nusret’in Londra şubesi yerine İstanbul’a geldi, kazançlı çıktı
Tuzlama hareketi ile tüm dünyada ünlenen et restoranı işletmecisi Nusret Gökçe’nin İngiltere’nin başkenti Londra’da açtığı son yurtdışı şubesinin fiyatları tartışma konusu olmayı sürdürüyor. İngiliz sosyetesini bile isyan ettiren fiyatlar Türkiye’deki kur krizi ile birleşince ortaya ilginç bir tablo çıktı. Sosyal medyada yemek incelemeleri yapan Fahd ve Nashwa isimli İngiliz çift, Nusret’in Londra şubesine gitmek yerine uçakla İstanbul’a geldi. Çift, Londra’da 1450 sterline (yaklaşık 26 bin TL) satılan Tomahawk bifteğini İstanbul’daki Nusret şubesinde yan ürünlerle birlikte 110 sterline (yaklaşık 2 bin TL) yedi. İstanbul’u da gezen çift, yol ve konaklama masraflarına rağmen bu yöntemin ucuza geldiğini belirtti.
11
Uzman Çavuş Musa Orhan’a 10 yıl ceza ama hapse girmeyecek
18 yaşındaki İpek Er’e cinsel saldırıda bulunmakla suçlanan eski uzman çavuş Musa Orhan, tutuksuz yargılandığı davada 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Orhan, adli kontrol kararı gereği cezaevine girmeyecek, 15 günde bir karakola giderek imza verecek ve bu durumda tutuklanmayacak. Orhan, İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nun verdiği “devlet memurluğundan çıkarma” kararının ardından, 31 Ağustos tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı’ndan da ihraç edilmişti. Orhan’a hakaret ettiği suçlamasıyla 5 bin 200 TL adli para cezası verilen oyuncu Ezgi Mola “Sayın hakim, eğer bu doğru ise adalete olan inancımızı bir nebze olsun geri getirdiğiniz için size minnettarım. Daha nice böyle adil kararlar vereceğiniz günlerimiz olsun inşallah” paylaşımında bulundu.
12
Bu kez de Prof. Erinç Yeldan Boğaziçi’ne alınmadı, Akşener ve Davutoğlu tepki gösterdi
Boğaziçi Üniversitesi’nde aylardır süren protestolar dün devam etti. Üniversitenin eski mezunlarından Prof. Erinç Yeldan okula sokulmadı. Yeldan’ın sosyal medya paylaşımları nedeniyle okula alınmadığı ve güvenliğin ‘Talimat böyle’ dediği iddia edildi. Protesto için akademisyen, öğrenci ve mezunlar kapıya yürüdü. Duruma sosyal medya hesabından tepki gösteren Yeldan “1982 yılında gururla mezun olduğum Boğaziçi Üniversitesi’ne 3 Aralık itibariyle girişimin genel sekreterlik emriyle yasaklanmış olduğunu öğrendim. Kampüse girmem güvenlik görevlileri tarafından engellenmekte. Bu keyfi ve hukuk dışı uygulamanın tam da Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne yakışır olduğunu söyleyebilirim. Ülkem adına utanıyorum” açıklamasında bulundu. İYİ Parti lideri Akşener “Erinç Hoca, ülkemizin yetiştirdiği çok değerli bir bilim insanımızdır. Böyle bir değerimizin emeğiyle mezun olduğu okula alınmaması, utanç verici. Akademinin üzerine vesayetin gölgesini düşüren bu zihniyetten ilk sandıkta kurtulacağız” dedi. Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu da, Erinç Yeldan’la aynı dönemde Boğaziçi’nde okuduğunu hatırlatarak uygulamayı kınadı.
13 İlaç rüşveti soruşturmasında 5 kurumdan belge istendi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ABD’li ilaç firması Alexion Pharmaceuticals’ın Türkiye’de sağlık bürokratlarına rüşvet verdiği iddiasıyla ilgili başlattığı soruşturmada Sağlık Bakanlığı ve 5 kuruma yazı gönderdi. Başsavcılık ‘Alexion adlı ABD’li firmanın haksız kazançta Türk yasalarına göre suç işleyerek katkıda bulunan kamu görevlileri ve diğer kişilerin bulunduğu’ iddialarına ilişkin belgeler istedi. ABD’li ilaç firmasının Soliris isimli ilacın kullanılması için Türkiye’deki bir danışmana 1.3 milyon dolar ödeme yaptığı, kamu görevlilerine de usulsüz ödemelerde bulunarak 6.6 milyon doların üzerinde kazanç sağladığı öne sürülüyordu.
14 MEB Şurası’nda okul öncesi için din eğitimi tavsiyesi
7 yıl aradan sonra toplanan 20. Milli Eğitim Şurası’nda 128 öneri benimsendi. Eğitim-Bir Sen’in okul öncesi eğitime din eğitimi eklenmesi önerisi 46 eğitimcinin şerhine karşın oyçokluğuyla kabul edildi. Tavsiye kararında “Okul öncesi öğretim programında çocuğun gelişim düzeyi dikkate alınarak din, ahlak ve değerler eğitimi yer almalıdır” denildi.
15 İçişleri Bakanlığı ABD’li vakıftan destek alan 11 dernek ve isim hakkında işlem başlattı
Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Amerikan Chrest Vakfı tarafından Türkiye’de 10 kadar derneğe toplamda 2 milyon 75 bin 477 dolar destek verildiği belirtildi. Söz konusu bağışlar hakkında yerel mevzuata aykırılık tespit edildiği öne sürüldü. İşlem başlatılan dernekler arasında Punto24 Bağımsız Gazetecilik Derneği ile Türkiye Kadın Girişimciler Derneği de var.
16 AYM kadın cinayetinde kamu görevlilerinin yargılanmasının önünü açtı
İzmir’de boşandığı eşinden ölüm tehditleri alan öğretim üyesi Serpil Erfındık “Hayatımdan endişe ediyorum” diyerek defalarca polise ve savcılığa şikayette bulundu. Son şikayetinde savcı “Yine mi sen geldin. Çan çan çan, bu ne çene, sizinle mi uğraşacağız” dedi. Erfındık bir ay sonra öldürüldü. Katil Vedat Atik’e iyi hal indirimi uygulandı ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası 25 yıla indirildi. Anayasa Mahkemesi, Erfındık cinayetinde kamu görevlilerinin ihmal ve kusurları bulunduğuna ve yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Kamu görevlilerinin yargılanmasının yolunu açtı.
17 Ak Partili Niğde Belediyesi’nin 7, Bala Belediyesi’nin 37 aracı ortada yok
Sayıştay 2020 yılı Ak Parti Niğde Belediyesi Denetim Raporu’nu yayımlandı. Raporda Niğde İl Emniyet Müdürlüğü’nden alınan Niğde Belediyesi adına tescil edilmiş araçların listesi ile belediye idaresinin taşıtlara ilişkin envanter kayıtlarının karşılaştırılması sonucunda 7 adet taşıtın belediye adına tescilli olmasına rağmen idarenin kayıtlarında bulunmadığı belirtildi. Yine Ankara’nın Bala Belediyesi’ne ait 37 araç da bulunamadı. Araçların personele ‘avans’ adı altında borç verildiği tespit edildi.
18 Mardin’de emekli hakime polis şiddeti
Mardin’in Savur ilçesinde yürüyüş yapan emekli Hâkim Mehmet Beyazıt Boran, kendisini takip eden iki sivil polis tarafından “kimliğini göstermediği” iddiasıyla yere yatırıldı, ters kelepçe takıldı. Gözaltına alınan Boran daha sonra serbest bırakıldı. Polislerden şikayetçi olan Boran’ın kendisine yapılan müdahale nedeniyle yüzünde ve elinde yaralanma meydana geldi.
19 Tunceli’de çatışma çıktı: 1 asker şehit
Eren Kış-6 Mercan Dağları Operasyonları’nda PKK’lı teröristlerle çatışma çıktı. Çatışmada Astsubay Cemil Mutlu (32) ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Mutlu kurtarılamayarak şehit oldu. Evli olan şehit Cemil Mutlu’nun Mersin’in Erdemli ilçesinde ikamet eden ailesine acı haber verildi. Operasyonda 3 PKK’lı etkisiz hale getirildi.
20 Oyuncak tabancalı soyguncuyu, gerçek silahlı kuyumcu vurdu
Şanlıurfa’da, elinde tabanca ve yüzünde kar maskesiyle girdiği iş yerinde kuyumcu Muhammet Yıldırım’ı tehdit eden Nihat A. (28), 720 gram altını alıp kaçtı. Kendisini takip eden kuyumcu tarafından ayağından tabancayla vurulan soyguncu, polis tarafından hastaneye götürüldü. Soyguncunun tabancasının oyuncak olduğu ortaya çıktı.
21
Soylu Kılıçdaroğlu için “Mekan basmaya gidilmez” dedi, muhalefetten tepki yağdı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, enflasyon rakamları açıklandıktan sonra TÜİK’e giden ve içeri alınmayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na tepki gösterdi. Soylu “Kılıçdaroğlu; suç ve suç örgütleri ilişkisiyle o iklimin ve sözlerin etkisi ile siyasi tarihimizde görülmeyen yöntemlere başvuruyor. Ana muhalefet genel başkanı, PKK, DHKP-C ve organize suç örgütlerinin ağına düşüp onlara özenip mekan basmaya gitmez. Siyasetin ve devletin kaidesi bellidir” dedi. CHP grup başkanvekilleri bu sözlere çok sert tepki gösterdi. Engin Altay “Suç örgütü ile ilişki arıyorsan mafyayla ilişkine bak” dedi. Özgür Özel “Suçla mücadele edecek bakanlığı, çetelerin emrine veren sensin küstah Süleyman” diye konuştu. Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise “Mekan basmak senin gibi mafyayla el ele iş tutan, kabadayı gibi sağa sola racon kesenlerin işidir” diye konuştu.
22 “Ben Kemal, geliyorum” repliği sosyal medyada gündem oldu
Kemal Kılıçdaroğlu’nun TÜİK’e alınmaması sosyal medyada çok tartışıldı. Cüneyt Arkın’ın başrolünde oynadığı 1976 yapımı ‘Hınç’ filminde yer alan replik binlerce kez paylaşıldı . O replikte Arkın düşmanlarına telefon açarak “Ben Kemal, geliyorum” diyordu.
23 SP lideri: Vicdanınızın yüzde kaçını kullandınız?
Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına tepki verdi. SP lideri, “ Yüzde 60’lara yaklaşan yıllık enflasyonu yüzde 21.31 açıklarken; vicdanınızın yüzde kaçını kullandınız?” diye sordu.
24
Akşener alışveriş yaptı: Vatandaşın gerçek enflasyonu yüzde 50.76
İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, bir yıldır sürdürdüğü “Vatandaşın Gerçek Enflasyonu” çalışmasının sonuçlarını paylaştı. Gerçek enflasyonun yüzde 50.76 olduğunu söyledi. Dikbayır’ın alışverişine eşlik eden İYİ Parti lideri Meral Akşener ise “TÜİK’in verilerine göre bakıldığında Türkiye güllük gülistanlık. Ama gerçek enflasyona baktığımız zaman 50.76. Ücretlere yapılacak iyileştirmelerin de bu orana göre yerine getirilmesinde çok büyük fayda var” dedi.
25
Beştepe’de ekonomi masaya yatırıldı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında yapılan toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ak Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel katıldı. Ekonomideki son gelişmeler masaya yatırıldı.

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 25 Haber

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 25 Haber 04 Aralık 2021 Cumartesi 1 George Clooney’nin reklamında oynamayı reddettiği...

bottom of page