top of page
< Back

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 10 Haber

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 10 Haber 24 Ağustos 2021 Salı 1
Rusya ısrarlı: Türkiye ile yeni S-400 anlaşması yolda
Türkiye’nin Rusya ile yeni bir Rus savunma sistemi S-400 satın alımı için imza aşamasına doğru ilerlediği öne sürüldü. Ankara-Washington ilişkilerinde gerilimli başlıklardan biri olan S-400 konusunda Moskova’dan dikkat çeken haber gündeme düştü. Rus Intarfax ajansı, silah ihracatı yapan devlete ait Rosoboronexport adlı şirketin üst düzey yetkilisine dayandırdığı haberinde, Rusya ve Türkiye’nin yeni bir S-400 hava savunma sistemi anlaşması imzalamaya yakın olduğunu öne sürdü . Ankara bu haberleri ne doğruluyor ne yalanlıyor.
2
Memur ve emeklilere iki puanlık zam
Memurlar 2022 yılını yüzde 5 artı 7’lik zamla geçirecek. Bu oran ilk teklifte 5+6 şeklindeydi. Ancak Haziran 2023’te yapılması beklenen Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesindeki ilk 6 ayda memur ve emeklilere yüzde 8 zam verilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bu zammı “Toplu sözleşme tarihinde görülmemiş bir zam oranı” diyerek açıkladı. Seçimlerin hemen ardından, yani oylar kullanıldıktan sonra 2023’ün Temmuz-Aralık döneminde ise verilecek zam oranı yüzde 6’ya düşecek. 2020 için zam teklifi de daha önce 6+6 şeklindeydi. Sendikaların seyyanen zam teklifi ise kabul görmedi. Memur-Sen teklif için ‘Hayırlı olsun’ dedi. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu tepki gösterdi.
3
Erdoğan: Göç konusunda yoğun diplomasi yürütüyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı göç dalgasıyla ilgili açıklama yaptı. Twitter’dan paylaşım yapan Erdoğan “Afganistan’daki gelişmeler ve düzensiz göç konusuyla ilgili uluslararası alanda yoğun bir diplomasi yürütüyoruz. Bölgemizde istikrarı sağlamak, ülkemizi göç baskısına karşı korumak ve milletimizin huzurunu temin etmek için gereken tüm adımları atmaya devam edeceğiz ” dedi. Erdoğan; Yunanistan, Rusya, Almanya, Irak, İngiltere, Ukrayna ve AB lideriyle yaptığı görüşmelerden de detaylar paylaştı.

04
Boğaziçi Üniversitesi’nde protestolar yeniden başladı
Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Melih Bulu’nun rektör atanmasından sonra Boğaziçi öğrencileri ve akademisyenler eyleme başladı. Eylemlerin 194. gününde Bulu görevden alındı. Akademisyenler ve öğrenciler demokratik seçimlere hazırlanıyordu. Bu kez de Bulu’nun yerine vekaleten atanan Prof. Naci İnci, seçimlerde en düşük oyu almasına rağmen asaleten bu göreve atandı. Akademisyenler ve öğrenciler buna da tepki gösterdi. Ve gösteriler yeniden başladı. Prof. İnci’nin atanmasını protesto eden 8 öğrenci gözaltına alındı. Akademisyenler “Yüzde 95 reddediyor” pankartlarıyla eylemlerini sürdürdü.
05
Turist sayısı salgın öncesine göre yüzde 34 düştü
Turizm Bakanlığı verilerine göre; 2021 yılı temmuz ayında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 367,45 oranında bir artış göstererek 4 milyon 360 bin 952 oldu. Ama 2019’un aynı ayına göre yüzde 34 düştü. Temmuz ayında Türkiye’ye gelen 4 milyon 360 bin 952 yabancı ziyaretçinin 11 bin 439’ü günübirlikçi oldu. Antalya 1.7 milyon ziyaretçi ile en çok giriş yapılan il oldu . Antalya’nın ardından İstanbul, Edirne, Muğla ve İzmir geldi.
06
Korona ölümleri yeniden artmaya başladı
Sağlık Bakanlığı’nın 23 Ağustos verilerine göre son 24 saatte 282 bin 528 kişiye test yapıldı. Yeni vaka sayısı 18 bin 857 oldu. Ancak vefat sayısı yeniden 232’ye yükseldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Kayıplarımız can yakan seviyede. Bu gidişi durduracak olan da sevdiklerimizi koruyacak olan da biziz. Tedbirli ve aşı yaptırmış olmak yeterli” dedi.

07
Angelina Jolie rekor kırdı: 1 saatte 1.7 milyon takipçi
ABD’li ünlü oyuncu Angelina Jolie, Instagram’da 1 milyon takipçiye en hızlı ulaşan kullanıcı olma rekorunu kırdı. Jolie, rekoru 1 saat gibi kısa bir süreyle kırdı . İkinci sırada 1 saat 45 dakikayla K-Pop şarkıcısı Taeil, üçüncü sırada ise 5 saatle ABD’li oyuncu Jennifer Aniston bulunuyor. Jolie, Instagram’a Afganistan’daki göçmenlerin ve kız çocukların durumuna dikkat çekmek için katıldı ve buj arada Time dergisine de bir makale yazarak Afganistan’da yaşanan insanlık dramını eleştirdi, “Bir Amerikalı olarak utanıyorum” dedi .
08
5 bin 167 emekli ve muvazzaf asker hakkında FETÖ soruşturması başlatıldı
Ankesör soruşturmaları kapsamında, nisan ayında İstanbul merkezli yürütülen operasyonlarda 5 bin 167 emekli ve muvazzaf TSK mensubu hakkında işlem başlatıldı. Soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Yakup Ali Kahveci yürütüyor. Söz konusu isimler hakkında ankesörlü veya sabit kontörlü hatlar üzerinden en az iki farklı ardışık aramanın mevcut olduğu açıklandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen yazıda, listede ismi geçen kişilerin kuvvet komutanlığına göre ayrımının yapılması istendi. Sözkonusu isimlerden birisi de emekli binbaşı Ahmet Hakan Erdoğan . FETÖ’nün Morbeyin kumpasını ortaya çıkaran isimler arasında yer alan Erdoğan, Balyoz Davası’nda hazırladığı raporda delillerin sahte olduğuna işaret etmişti.
09 Feminist gece yürüyüşünde gözaltına alınan 17 kadına dava açıldı
Her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen ‘gece yürüyüşü’ne polis müdahale etmiş ve 17 kişi gözaltına alınmıştı. Bu kişiler hakkında Cumhurbaşkanı’na hakaret , kanuna aykırı yürüyüş düzenleme suçlarından iddianame hazırlandı. Tamamı adli kontrolle serbest bırakılan kadınlar hakkında 2 yıl 8 aydan 7 yıl 8 aya kadar hapis istendi.
10
Genco Erkal’a Erdoğan’a hakaretten hapis istendi
83 yaşındaki ünlü tiyatro sanatçısı Genco Erkal hakkında ikisi 5 yıl önce atılmış 3 tweet’i gerekçe gösterilerek Cumhurbaşkanı’na haraketten soruşturma başlatılmıştı. Erkal hakkında şimdi iddianame hazırlandı. Savcılık hakaret suçunun oluştuğu gerekçesiyle 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapsini istedi . Erkal ifadesinde “Tweetler için ağır eleştiri yorumu dahi yapılamaz. Süreç, ifade özgürlüğüne yönelik yaratılan korku ikliminin bir başka örneğinden ibarettir” demişti. Kaynak: www.10haber.net

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 10 Haber

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 10 Haber
24 Ağustos 2021 Salı

bottom of page