top of page
< Back

Güne başlarken en önemli 10 Haber

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 10 Haber 07 Haziran 2021 Pazartesi 1

Sedat Peker: Seçim zamanı çanta çanta para yolladık
Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, 9. videosunda 10 bin dolar alan siyasetçi için de konuştu. Peker, milyonlarca kişi tarafından izlenen videosunda “Benim 10 bin dolar yolladığım bir milletvekili yok ama daha çok yolladıklarım var. Hani diyorlar ya bunu açıkla diye. Ben kimseye 10 bin dolar vermedim ama daha büyük paralar yolladım. Çanta çanta” dedi. Ak Parti MKYK üyesi Metin Külünk’ün tefecilere olan 1.5 milyon TL’lik borcunu ödediğini savundu. Külünk’ün Almanya’daki Türk dernekleri için para istediğini, kendisinin de el altından bunu gönderdiğini anlattı. “Seçim zamanı geldiğinde arabasına para bırakırdım” diye konuştu. Ak Parti’nin seçim zamanı dağıttığı Tarihi Beyoğlu Kurukahvecisi’ne ait Türk kahvelerinin kendisine ait olduğunu vurguladı. “Onlarca milyon liralık kahveyi benden siz alıp dağıtmadınız mı her yerde? Bir lira mı verdiniz, verdiyseniz hani fatura” diye sordu. Külünk Almanya’da suç örgütü soruşturmasında gündem olmuştu .
2
Sezgin Baran Korkmaz kara parayı nasıl akladı?
Bir dönem Türkiye’de manşetlerden inmeyen Sezgin Baran Korkmaz konusu, suç örgütü lideri Sedat Peker’in yayınladığı son videoyla yeniden gündeme geldi. Bir Amerikalı ailenin ABD’de dolandırıcılık ve sahtekarlıkla elde ettiği haksız kazancın Sezgin Baran Korkmaz’ın şirketleri aracılığıyla aklandığı iddiası, 2020’nin ekim ayında soruşturulmuş, MASAK’ın “kara para aklanmadı” şeklinde rapor vermesi üzerine soruşturma durmuştu. Ancak aynı soruşturma Masak’ın farklı rapor vermesi üzerine Aralık ayında yeniden başladı. Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk, Masak’ın 1.5 ay içinde iki farklı rapor vermesini yazdı . Peker’in iddiasına göre bu ikinci soruşturma için düğmeye basılmasından birkaç hafta önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sezgin Baran Korkmaz’ı makamına davet ederek bir iş insanı aleyhine açtığı 45 milyon dolarlık alacak davasından vaz geçmesini istedi. HaftalıkGazete’de İsmet Berkan’ın yazdığına göre bu iş insanı, Kıraça Holding’in sahibi İnan Kıraç’tı. Peker’in iddiasına göre Sezgin Baran Korkmaz, Süleyman Soylu ile görüşmesinden bir gün sonra yurt dışına çıktı, bir daha da dönmedi.
3
Bakan Kurum Marmara için eylem planını açıkladı: 5 yılda temizlenir
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kocaeli’de düzenlenen Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı’nda, Marmara Denizi’ne kıyısı olan illerin belediye başkanları, akademisyenler, bilim adamları ve STK’lar ile bir araya geldi. 22 maddelik eylem planını açıkladı. Plana göre denizlerdeki azot miktarı yüzde 40 oranında düşürülerek Marmara Denizi 5 yılda eski haline getirilecek. Mevcut atık su arıtma tesislerinin tamamı ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştürülecek . Bu çalışma üç yıl içinde tamamlanacak. İBB Başkanı İmamoğlu’nun müsilaj konusunda Bilim Kurulu oluşturulması önerisi de Bakan Kurum tarafından kabul edildi.
4
Dünya, Marmara’daki felaketi endişeyle izliyor
Marmara Denizi’nde yaşanan deniz salyası (müsilaj) felaketi uluslararası kamuoyunda büyük endişe yarattı. ABD, Avustralya, İngiltere, Fransa ve Endonezya basını deniz salyası olayını detaylı olarak yazdı. İngiliz The Guardian yaşanan doğa felaketini video ile duyurdu. Sky News “Türkiye sahillerindeki deniz salyası su altı yaşamı tehdit ediyor” dedi. ABD’li Daily Beast ise “ Mendilleri hazırlayın ” yazdı. AFP, Reuters ve AP olayı “Türkiye’deki deniz kirliliği endişe veriyor” şeklinde paylaştı. CNN Amerika’da yayınlanan haber , deniz salyasının hem yaygınlığını hem de nedenleri ile yarattığı sonuçları çok güzel gösteriyordu.
5
Nihayet 5 binli rakamları gördük
Sağlık Bakanlığı’nın 6 Haziran tarihli açıklamasına göre son 24 saatte 204 bin 827 kişiye test yapıldı. Bu rakam bir gün öncesinde 216 bin 156 idi. Pozitif vaka sayısı 5 bin 386 oldu. Bunlardan 482’si semptom gösterdi. Vefat sayısı 96 oldu . Toplam vefat sayısı 48 bin 164’e yükseldi.
6
Bloomberg: Yatırımcılar Türkiye piyasasından soğuyor
ABD’li medya kuruluşu Bloomberg’in hazırladığı makalede “En iyiden en kötüye: Yatırımcılar Türkiye piyasasından soğuyor” başlığı kullanıldı. Analizde “Sadece 3 ay içerisinde TL en iyiden en kötüye geçiş yaptı. Yabancı hisse sahipliği tüm zamanların en düşük seviyesine indi. TL, bu yıl dünyanın en kötü performans gösteren para birimi oldu” denildi, şu görüşlere yer verildi: “Para birimi, enflasyon neredeyse yüzde 17 iken yine karar mercilerine faiz indirme çağrısı yapan Erdoğan’ın baş döndüren politikalarının kurbanı oldu. Türkiye’nin lideri ve onun MB Başkanı arasında kafa karıştıran bir ileri bir geri anlık politika kararları, ülke piyasasının ne kadar riskli bir hale geldiğini gösteriyor. Bu durum büyük gelişmekte olan ülke piyasaları için olağandışı. Yatırımcıların güveni parçalandı , yabancı hisse sahipliği bütün zamanların en düşük seviyesinde ve yerel döviz bonoları bu yıl değerlerinin 5’te 1’ini yitirdi.”
7
PKK’nın Mahmur sorumlusu MİT operasyonuyla etkisiz hale getirildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan MİT’in operasyonunu sosyal medya hesabından duyurdu. “Terör örgütü PKK’nın üst düzey yöneticisi ve Mahmur genel sorumlusu Doktor Hüseyin kod adlı Selman Bozkır , MİT’in kahramanları tarafından etkisiz hale getirildi. Bu başırılı operasyonda emeği geçen tüm arkadaşlarıma milletim adına teşekkür ediyorum” dedi. Bozkır’ın beraberindeki iki teröristle birlikte 5 Haziran’daki operasyonda etkisiz hale getirildiği açıklandı.
8
Bu hafta kuvvetli sağanak var
Meteoroloji, yurdun büyük bir bölümünde sağanak yağışın etkili olacağını açıkladı. Yağışların hafta boyunca sürmesi beklenirken, İstanbul’da bugün ve yarın için sağanak yağış uyarısı verildi. Ankara’da yarın başlayacak yağışlar ise cumartesiye kadar sürecek.
9
Çavuşoğlu Paris’e farklı havayla gitti: Fransa dostumuz ve öyle kalacak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Fransa’nın dost ve müttefik iki ülke olduğunu ve böyle kalacaklarını, samimiyetle bağlı oldukları bu dostluk ilişkisinin zedelenmemesi için yanlış anlaşılmalara mahal verilmemesi gerektiğini belirtti. Çavuşoğlu bu sözleri Paris’e ziyaretinden önce söyledi. Bakan, Fransa Dışişleri Bakanı ile görüşecek. Türkiye ile Fransa son yıllarda sık sık karşı karşıya geliyor, iki ülke arasında Cumhurbaşkanı seviyesinde polemikler yaşanıyor. Ziyaretin bu olumsuz havayı dağıtmak için yapıldığı sanılıyor.
10
Prens Harry kızına hem annesinin hem babaannesinin adını verdi
İngiltere Kraliyet Ailesi’ndeki görevlerinden ayrılan ve ABD’nin Kaliforniya eyaletine taşınan Prens Harry ile eşi Meghan Markle’ın ikinci bebekleri dünyaya geldi. Kız bebeğe Lilibet “Lili” Diana Mountbatten-Windsor adı verildi. Bebek ve anne Markle’ın sağlık durumlarının iyi olduğu duyuruldu. Lilibeth, Prens Harry’nin babaannesi, Kraliçe Elizabeth’in aile içindeki adı. Diana ise Harry’nin annesi Prenses Diana’nın adı. Kaynak: www.10haber.net

Güne başlarken en önemli 10 Haber

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 10 Haber 07 Haziran 2021 Pazartesi 1 Sedat Peker: Seçim zamanı çanta çanta para yolladık...

bottom of page