top of page
< Back

Zeynettin Maraş'ı yitirdik

DUAYEN BESTEKÂR ZEYNETTİN MARAŞ AĞABEYİ SAKLADIK ‘’ İnleyen Nağmeler ‘’ bu gün (23 Eylül 2022) saat 7.30'da sevgili kızı Ayla YAZICIOĞLU’nun kucağında susuverdi. Mısralarında dile getirdiği gibi ‘’ Uçan Kuşlar Martılar’a ‘’ binip gök yüzünde çok sevdiği eşi Yıldız MARAŞ ablamızın yanına uçuverdi büyük usta, duayen, dost canlısı, gönlü zengin Bestekâr Zeynettin MARAŞ ağabeyimiz.
Hani derler ya eskiler, az yaşa, çok yaşa, ahiret gelir başa. Ama ömrümüz tükendiği zaman geride hep iyiliklerle anılacak biri olarak kalalım ve öyle gelsin.
Şu üç günlük dünyada, kalp kırmak neyin nesidir bilen varsa söylesin lütfen. Bence kocaman bir hiç.
Değerli usta Zeynettin MARAŞ ağabey hayalleri olan bir candı. Hatta bir gün Tamburi Nejat KARASULU ve eşi Derya KARASULU ile sohbet ederken, bir bisiklet alacağını ve gideceği yere bisikleti ile gideceğini dile getirmiş. İnsanlar hayalleri ile yaşar bu olsa gerek.
Her kesin gönlünde taht kuran değerli usta Zeynettin MARAŞ ağabeyimiz hakkında insanlarımızın anlatacakları öyle çok anılar vardır ki, yazılsa ciltler dolusu kitap olur.
Örneğin, Zeynettin MARAŞ ağabeyime Altunizade Kültür Merkezinde yapmış olduğum son Saygı Gecesinde bana da hiç unutamayacağım bir süpriz yaptı Zeynettin MARAŞ ağabeyim. Hazan Yaprağı isimli şiirimi Kürdili Hicazkar makamında bestelemiş ve değerli Bestekârar Ecz. Cem ADALI üstadım ile anlaşarak o Saygı Gecesinde Cem hocam okumuş idi. Tarifi imkansız bir andı o an. Ruhu şad olsun. NOT: Zeynettin MARAŞ ağabeyimiz Erenköy Galip Paşa camiinde kılınacak öğle namazından sonra cennet mekan kabrine defnedilecektir. Kısacık Biyografi:
Zeynettin Maraş, müzisyen bir ailenin çocuğu olarak İstanbul Suadiye’de 1927 yılında dünyâya gelmiştir. Annesi kendisine Türk musıki zevkini aşılayan ve bu alanda ilk çalışmaları yaptıran udi Muazzez Hanım, babası da son görevi Bafra Noterliği olan Memduh beydi.
1947 yılında ablası Necla Tarzi’nin yazdığı “ Gözyaşlarımı derdime derman ettiğim akşam ” sözleriyle başlayan güfteyi, Hicazkâr makamında ve curcuna usulünde besteledi. Bu ilk şarkısını, 1949 yılında Ankara radyosunda, o yılların ses sanatçısı Muzaffer İlkar okudu.
1966 yılında yaptığı 26. şarkısı İnleyen Nağmeler büyük bir çıkış yaptı ve böylece besteciliğe bir nevi profesyonelce adım atmış oldu. Çalışmalarında eşi Yıldız hanım, Oğlu Danyal, kızı Ayla ve kardeşi udi Siyami Maraş kendisine devamlı destek oldular. Eserlerinden Bazıları:
İnleyen Nağmeler ( Söz ve Müzik Zeynettin Maraş )
Gizli Aşk ( Söz: ve Müzik: Zeynettin MARAŞ )
Anladım Sonbaharın Son Ödülüsün Bana ( Söz ve Müzik: Zeynettin Maraş )
Aşk Aşk Deyip Çırpınma ( Söz ve Müzik: Zeynettin Maraş )
Bâzen Ümit Bâzen Neş'e Bâzen Keder Geldi Gitti ( Söz: Taner Şener, Müzik: Zeynettin Maraş )
Ben Bahar Bekliyordum Goncalar Neden Soldu ( Söz: Bilinmiyor, Müzik: Zeynettin Maraş )
Hazan Yaprağı ( Söz: Atılay Erge, Müzik: Zeynettin Maraş ) 23 Eylül 2022 – Atılay ERGE

Zeynettin Maraş'ı yitirdik

DUAYEN BESTEKÂR ZEYNETTİN MARAŞ AĞABEYİ SAKLADIK ‘’ İnleyen Nağmeler ‘’ bu gün (23 Eylül 2022) saat 7.30'da sevgili kızı Ayla...

bottom of page