Çetin Altan, Daniş Tunalıgil, F.Lütfi Karaosmanoğlu, Derya Arbaş, Kadir Özcan
- HaberciGazete
- 22 Eki 2024
- 4 dakikada okunur

Bugün 22 Ekim. Çetin Altan, Daniş Tunalıgil, F. Lütfi Karaosmanoğlu, Derya Arbaş ve Kadir Özcan'ın ölüm yıldönümleri.
BRT Yayın Grubu olarak bu değerlerimizi saygıyla, sevgiyle anıyoruz.
Çetin Altan kimdir?

22 Haziran 1927’de İstanbul’da doğdu. Lise öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Gazeteciliğe Cumhuriyet Halk Partisi’nin yayın organı olan Ulus gazetesinde muhabir olarak başladı. Daha sonra Devrim, Tan, Akşam, Sabah, Milliyet, Yeni Ortam, Hürriyet, Güneş gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Bunun yanında Çarşaf ve Halkçı dergilerinde de yazılar yazdı. Ayrıca Balkabağı isminde bir mizah dergisi çıkardı.
Öte yandan Çetin Altan Diyor ki adlı bir radyo programı hazırladı. Bu yayın özellikle gençler tarafından büyük beğeniyle takip edildi. Çetin Altan 1965 yılında Türkiye İşçi Partisi’ne girerek siyasi kariyerine başladı. Milletvekilliği döneminde de köşe yazarlığına devam eden Altan, Akşam gazetesinde TİP lehine yazılar yazdı. Daha sonra Ant dergisini çıkararak sert eleştirileriyle gündemden düşmedi. 9 Mart 1971 darbe teşebbüsünü destekleyen “Devrim gazetesi mensubu olduğu gerekçesiyle 1. Ordu Komutanı Orgeneral Faik Türün tarafından tutuklanarak sorguya çekildi.
Siyasi hayatının yanı sıra pek çok roman ve eser de kaleme aldı. Yaşamı boyunca yazdığı yazılardan dolayı birçok kez mahkemeye verilerek hakkında 300’den fazla dava açıldı. Çetin Altan, köşe yazılarına Milliyet gazetesinde devam ederken 22 Ekim 2015 tarihinde İstanbul’da vefat etti.
Daniş Tunalıgil kimdir?

Büyükelçi Daniş Tunalıgil 1915 yılında Ankara'da doğdu. 1633 yılında Galatasaray Lisesi'nden, 1936 yılında da İstanbul Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Askerlik görevinden sonra 1939 yılında Dışişleri Bakanlığında Protokol Dairesi Genel Müdürlüğünde göreve başladı. 1940 yılında Birinci Daire Genel Müdürlüğünde 3. Kâtip oldu. 1941 yılında Milano Başkonsolosluğu kançılarlığına atandı. Bu arada İtalyanca öğrendi. 1944 yılında Bern Büyükelçiliği 2. Kâtipliğine yükseldi. 1945 yılında Merkeze döndü ve üç yıl kadar Birinci Siyasi daire Genel Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak görev yaptı. 1948 yılında Roma Büyükelçiliği Başkâtipliğine atanan Tunalıgil, kısa bir süre sonra Elçilik Müsteşarlığına yükseldi. 1953 yılında Moskova Büyükelçiliği Müsteşarlığına atandı. Dört yıl bu görevde kaldıktan sonra Birinci Daire Genel Müdürü olarak Merkez'e döndü. Çok genç yaşta, 45 yaşında 1960'da Amman'a Büyükelçi olarak atandı. 1964 yılında Belgrad Büyükelçiliğine, daha sonra Lahey Büyükelçiliğine (1970) ve nihayet Viyana Büyükelçiliğine atandı (1973). 22 Ekim 1975 günü, makineli tüfekli üç terörist Viyana Büyükelçiliğine girerek, Daniş Tunalıgil'i şehit ettiler. Daniş Tunalıgil terör kurbanı ilk büyükelçimizdir.
Bibliyografya
Şehit Diplomatlarımız 1978-1994 (2 Cilt, Bilal N. Şimşir - 2000)
F. Lütfi Karaosmanoğlu kimdir?

Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu 1900 yılında Manisa'da doğdu. İstanbul Halkalı Yüksek Ziraat Okulu'ndan mezun oldu. Gençlik yıllarında Dergah dergisinde yazılar yazdı. Daha sonra Son Telgraf gazetesinde köşe yazarlığı yapmaya başladı. Bu dönemde Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası lehine bir yazı yazdığı gerekçesiyle İstiklal Mahkemelerinde yargılandı. Basına yönelik yapılan baskıya tepki gösteren Karaosmanoğlu, yayın hayatına son vererek Manisa'ya yerleşti. Bir süre sonra siyasete atılarak Demokratik Parti'nin kurulmasında büyük rol oynadı.
Adnan Menderes hükümetinde de devlet bakanı oldu. Ayrıca Marshall Planı'nın akışını da organize etti. Bunun yanında içişleri bakanlığı da yaptı. Basın özgürlüğü konusunda Menderes'le ters düştü ve DP'den ihraç edildi. Parti'den ayrılmasının ardından arkadaşlarıyla birlikte Hürriyet Partisi'ni kurarak genel başkanlık makamına getirildi. Fenzi Lütfi Karaosmanoğlu, 22 Ekim 1978 tarihinde İstanbul'da yaşamını yitirdi.
Derya Arbaş kimdir?

Derya Arbaş, 17 Haziran 1968 tarihinde ABD, Santa Monica'da doğmuştur. Annesi oyuncu Zerrin Arbaş, babası ABD'li Apaçi Kızılderili kökenli oyuncuDehl Berti'dir. Çocukluğu ABD'de geçti. 1991 yılında babası öldü. 1974 yılında çekilen "Battal Gazi'nin Oğlu" filminde annesi Zerrin Arbaş'ın oynadığı rolün çocukluğunu canlandırdı.
15 yaşındayken "Kuyucaklı Yusuf" filminde Talat Bulutile oynamak üzere Türkiye'ye geldi. 1985 yılının Aralık ayındaPlaymen dergisine kapak oldu.
Derya Arbaş, 18 yaşındayken 1986 yılının sonunda Ağrı'da "Dilan" filmini çekerken Tutak İlçesi'ne bağlı Sincan Köyü'nde oturan aşiret lideri Mehmet Polat'ın oğlu Nihat Polat'a gönlünü kaptırdı. Ve tanıştığı Nihat Polat ile gizlice evlendi. Evlenince sinemadan uzaklaştı ve Amerika'ya giderek California Institute of the Arts'ta, resim ve heykel eğitimi aldı. 1989 yılında evliliğini sonlandırdı.
Derya Arbaş, Los Angeles'ta Beautiful Bartenders (Güzel Barmenler) adlı bir ajansa bağlı olarak sosyetenin özel partilerinde barmenlik yaptı.
1994 yılında Atıf Yılmaz'ın Gece, Melek ve Bizim Çocuklar filminde başrol oynamak için Türkiye'ye geldi ve film sonrası tekrar Los Angeles'e gitti. 1996 yılında "Çılgın Badiler" filmi için yine geldi. Amerikada çektiği diziler ve filmlerden sonra 2000 yılında Türkiye'ye dönüş yaptı ve 2001 yılında Kerem Alışık ile "Günah" dizisinde oynadı.
Derya Arbaş'ın Türkiye'de bilinen en medyatik aşkı, Metin Uca'ydı. Ekranların sempatik yüzlü, sivri dilli ismi ile gözlerden de dedikodulardan uzak bir aşk yaşadı Arbaş. Ancak bu ilişki de başladığı gibi sessiz sedasız noktalandı.
16 Ekim 2003 tarihinde vefat eden dedesi Avni Arbaş'ın cenaze merasimine katılmak için Amerika'dan Türkiye'ye geldi. Cenaze sonrası 20 Ekim'de Los Angeles'taki evine döndü. Türkiye'ye kısa zaman sonra dönüp dedesinin evine yerleşmeyi planlayan Derya Arbaş, 22 Ekim 2003 tarihinde Los Angeles'de kendi evinde 35 yaşında geçirdiği kalp krizi sonrası ölmüştür.
Cenazesi, 28 Ekim 2003 günü Los Angeles'ın Chatsworth banliyösünde bulunan Oakwood Memorial Park mezarlığında, Kızılderili adetlerine göre yapılan törenle ABD'deki Kızılderili akrabalarının yanına defnedildi.
Ölmeden önceki dönemlerinde "Gratified Desire" (Doyurulmuş Arzu) adlı bir roman yazdı.
Filmleri : 1974 - Battal Gazi'nin Oğlu 1985 - Kuyucaklı Yusuf 1986 - Alev Gibi 1986 - Bitmeyen Sevda 1986 - Bir Günlük Aşk 1986 - Beyaz Bisiklet 1986 - Dilan 1993 - Silk Stalkings Love Never Dies (TV Serisi ) 1994 - Gece, Melek ve Bizim Çocuklar 1994 - The Night, the Angel and Our Gang 1996 - Çılgın Badiler 1997 - Hang Your Dog in the Wind 2001 - Cinler ve Periler 2001 - Günah (dizi)
Kadir Özcan kimdir?

Kadir Özcan 21 Haziran 1952’de Akçaabat’ta dünyaya geldi. Altyapısında futbola başladığı Trabzonspor’da 1972-1978 tarihleri arasında A takımda yer aldı. 1970’li yıllara damgasını vuran kadroda savunma oyuncusu olarak görev yapan Özcan lig şampiyonluklarında, Türkiye, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık kupalarının kazanılmasında önemli rol oynadı. Trabzonspor’un ardından Zonguldakspor ve Galatasaray’da da forma giyen Özcan, beş defa A milli formayı terletti. Profesyonel futbolculuk kariyerinin ardından çeşitli Anadolu kulüplerini çalıştıran Kadir Özcan kulübümüzde de kısa bir süre yardımcı antrenörlük görevini üstlenmişti. Son olarak 1461 Trabzon’da teknik direktör olarak görev yapan Özcan, 2013 yılının 22 Ekim günü hayata veda etti. Vefatının ardından Kadir Özcan’ın ismi Trabzonspor Gençlik Geliştirme Merkezi’ne verilerek ölümsüzleştirildi.
Comments