top of page
Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Çetin Emeç, Ertuğrul Akbay, Bahaeddin Ögel, Mustafa Santur, Sami Yılmaztürk



Bugün 7 Mart. Çetin Emeç, Prof. Dr. Bahaeddin Ögel, Prof. Dr. Mustafa Santur, Ertuğrul Akbay, Sami Yılmaztürk'ün ölüm yıldönümleri.

BRT Yayın Grubu olarak bu değerlerimizi saygıyla, sevgiyle anıyor.

Çetin Emeç kimdir?



İstanbul'da 1935 yılında doğan Çetin Emeç, Galatasaray Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Emeç, meslek hayatına henüz çok genç yaşlarda babası Ragıp Emeç'in sahibi olduğu Son Posta gazetesinde 1952 yılında başladı. Babası Selim Ragıp Emeç'in Demokrat Parti milletvekilliğine seçilmesi ve 1960 darbesinde tutuklanmasının ardından gazetenin başına geçen Çetin Emeç, bazı dergilerde yazı işleri müdürlüğü yaptıktan sonra 1972 yılında Hürriyet gazetesine geçti. Genel Yayın Müdürlüğünü yürüttüğü Hürriyet gazetesinden ayrılarak, Milliyet gazetesine geçen ve burada 1984-1985 yıllarında Genel Yayın Yönetmenliği yapan Emeç, 1986 yılında bu kez koordinatör olarak tekrar Hürriyet'e geçti. Son olarak Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu üyeliği ve gazetenin yazarlığını yapan Emeç, eşi Bilge Emeç'le olan evliliğinden dünyaya gelen Mehveş ve Mehmet isminde iki çocuk babasıydı. CİNAYET FAİLİ SAHTE KİMLİKLE YAKALANMIŞTI Türk basınını yasa boğan cinayetten 6 yıl sonra zanlılarından İrfan Çağrıcı, 2 Mart 1996'da Kadıköy'de bir banka şubesinde ''Rasim Ayar'' adına düzenlenmiş sahte kimlikle yakalandı. Suikaste ilişkin İstanbul 3 No'lu DGM'de açılan yasa dışı "İslami Hareket Örgütü" davasının iddianamesinde, Emeç'in Suadiye Suyanı Sokak'taki evine 7 Mart 1990 tarihinde gelen örgüt üyelerinden Tamer Arslan'ın, Levent'te gasbedilen 34 FFE 21 plakalı otomobili kullandığı anlatılıyordu. Çetin Emeç'in evinden çıktığı anda sanıkların kar maskelerini taktığı, Tamer Arslan'ın otomobille Emeç'in otomobilinin önünü keserek hareket etmesini engellediği vurgulanan iddianamede, Çağrıcı'nın Emeç'e, Dalmaz'ın da önce şoför Sinan Ercan'a, daha sonra da Çetin Emeç'e ateş ettiği kaydediliyordu. Yasa dışı İslami Hareket Örgütü'nün sözde ''İcra şurası'' üyesi İrfan Çağrıcı, ''Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak'' suçundan idam, 4 sanık da müebbet ağır hapis cezasına çarptırıldı. Çağrıcı'nın bu cezası, ''AB Uyum Yasaları'' çerçevesinde idam cezasının kaldırılmasının ardından ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrildi. Davada yargılanan 4 sanığa da müebbet ağır hapis cezası verilmişti.

Bahaeddin Ögel kimdir?



Esas adı Mehmed Bahaeddin olan Prof Ögel, 21 Nisan 1923’te Ela­zığ’da dünyaya gelmiştir. Elazığ’ın köklü bir ailesinden olan Ogel, ilk ve orta okulu memleketinde, lise tahsilini ise 1940 yılında Malatya’da ta­mamlamıştır. 1940-41 öğretim yılında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümüne kaydolan Ögel, 1944-45 yılında buradan mezun olmuş­tur. Bu yıllar II. Cihan Harbi yıllarıdır. Öğrenciliğinde Türk Hava Kuru­mu’nda başladığı memuriyet hayatına 1945 yılında Erzurum Lisesi tarih öğretmenliğine atanana kadar devam etmiştir. Daha öğrenciliği sırasında meşhur sinolog Prof. Dr. W. Eberhard’ın dikkatini çekmiş olan Ogel, bir ara Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü’nde de öğretmenlik yaptıktan sonra 27.10.1948 yılında fakültemiz Genel Türk Tarihi kürsüsüne asistan olarak intisap etmiştir. Henüz üniversitedeki görevine başlamadan “Uygur Devleti’nin Kuruluşu” adlı teziyle 23.06.1948 yılında doktor Un­vanını almıştır. 1952 yılında askerlik hizmetini tamamladıktan sonra, gö­revine dönmüş, ardından bir yıl kadar Hamburg Universitesi’nde ilmî araştırmalarda bulunmuştur. Almanya dönüşü ardından 16.10.1954 yılın­da “Liao Devrinden Önceki Kitanlar” adlı doçentlik tezini takdim edip 08.11.1955 yılında doçent ünvanını almıştır. 1959-1964 yıllan arasında Almanya,Tayvan ve Japonya’da çeşitli üniversitelerde görev alan ve araştırmalarına devam eden Ögel, Taipei’de yayınlanan “Sino Turcıca, Çingiz Han ve Çin’deki Hanedanının Türk Müşavirleri” adlı eseriyle 27.01.1965 yılında profesörlüğe hak kazanmıştır. Üniversite hayati boyunca pek çok kıymetli eser veren ve sayısız öğ­renci yetiştiren Bahaeddin Ögel, DTCF’de Genel Türk Tarihi kürsü baş­kanlığı, Tarih Bölümü başkanlığı, A.Ü. Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü, in­kılap Tarihi Anabilim Dalı başkanlığı, A.Ü. Atatürk ilkeleri Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi başkanlıkları gibi idarî görevler yanında gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında çeşitli ilmî kurul, komisyon ve jürilerde görev almıştır. Yine böyle bir görev sebebiyle Eylül 1987 tarihinde Moğolistan’da bulunduğu sırada rahatsızlanan hocamız, hastalığının ilerlemesi sonucunda 7 Mart 1989 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.

Evli ve iki çocuk babası olan Prof. Ögel, Almanca, İngilizce, Fran­sızca, Çinçe, Farsça dillerini bilmekteydi.

Daha çok Türk kültür tarihi sahasında verdiği çok sayıda eser ile ta­nınan Prof. Dr. Bahaeddin Ögel, Türk tarihinin uzak devirlerine ait konu­ları akademik seviyede işlemesine rağmen geniş halk kitlelerine ulaştır­mayı ve sevdirmeyi başaran saygın bir tarihçi olarak ölümsüzleşmiştir.

Eserlerinden Bazıları







Mustafa Santur kimdir?



Mustafa Santur, 1905 yılında Selanik`te doğdu. 1930`da Robert College mühendislik bölümünden mezun oldu. Daha sonra görevine Yüksek Mühendis Mektebi`nde fizik kürsüsünde müderris muavini olarak başladı. 1948-1950 yılları arasında İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi dekanlığı, 1954-1955 yılları arasında İTÜ rektörlüğü yaptı. 1983 yılında TÜBİTAK hizmet ödülü aldı. İTÜ`deki hizmetlerinin yanında Robert College ve Yıldız Teknik Okulu`nda dersler verdi, Atom Enerjisi Komisyonu, Genel Kurmay Başkanlığı Arge Kurulu ve ODTÜ Mütevelli heyeti üyeliklerinde bulundu. Prof. Dr. 7 Mart 1981`de öldü.



Ertuğrul Akbay kimdir?



Halit Ertuğrul Akbay, 1939 yılında doğdu. Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu. Üniversite eğitimini de tamamladıktan sonra gazeteciliğe 1965 yılında Hürriyet spor servisinde başladı. Daha sonra Günaydın'da yurt dışı muhabiri olarak çalıştı.

Gölge Adam olarak da iş dünyasındaki yolsuzlukları ortaya çıkartması mesleğindeki ününe ün kattı.

TÜRK basınında “röportaj” deyince akla ilk gelen isimlerden biridir Ertuğrul Akbay. Hollywood starlarından, dünya liderlerine, Kongo‘daki Pigme'lerden, güzellik kraliçelerine kadar “atlatma” röportajlarda hep onun imzası vardır. Celal Bayar‘dan Süleyman Demirel‘e, Bülent Ecevit‘e, Necmettin Erbakan‘a ve Turgut Özal‘a kadar ‘çok özel' röportajlar yaptı.

1985 yılında “Gölge Adam” adında gazete çıkarmaya başladı.

8 Kasım 1989 tarihinde Gırgır ve Fırt dergilerini satın aldı.

2013 yılında yazdığı Yaş 75 Yolun Yarısı adlı kitabı büyük ilgi gördü.

7 Mart 2019'de vefat etti. Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.


Mimar C. Sami Yılmaztürk anılıyor



TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi anma programı için açıklama yaptı; Umudunu yarına taşıyacağız…dedi.

Dünyanın ve ülkemizin doğal, kültürel değerleri ile insana yaraşır çevre için ömrünü veren, mesleğimizin çağdaş, demokrat, toplumcu ilkelerinin yılmaz savunucusu C. Sami Yılmaztürk’ü, aramızdan ayrılışının dördüncü yılında anıyoruz.

2018 yılında ansızın aramızdan ayrılan, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 43. ve 44. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı C. Sami Yılmaztürk’ü anmak üzere ailesi, meslektaşları, çalışma arkadaşları, dostları ve mücadele arkadaşları bir araya geliyor.

Anma etkinliği, 7 Mart 2022 Pazartesi günü saat 18.00'de Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi sergi salonunda Fotoğraf Sanatçısı Muammer Yanmaz'ın hazırladığı fotoğraf sergisi ile anacağız.



114 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page