top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Alaattin Kazancı, Ömer Faruk Akün, Yaman Tarcan, Kâmil Şerbetçi, Çetin Birmek



Bugün 2 Mayıs. Alaattin Kazancı, Ömer Faruk Akün, Yaman Tarcan, Kâmil Şerbetçi ve Çetin Birmek'in ölüm yıldönümü.

BRT Yayın Grubu olarak bu değerlerimizi saygıyla anıyoruz.


Alaattin Kazancı kimdir?



Gazeteci. 1968'de Trabzon'da doğdu. Trabzonspor altyapısında yetişti; İdmangücü ve Bahçecikspor takımlarında oynadı. Gazeteciliğe 1992'de Karadeniz'de foto muhabiri olarak başladı. Trabzonspor dergisinde 3 yıl görev yaptıktan sonra Spor, Yeni Şafak, Star ve Fotomaç gazetelerinde çalıştı.

Kazancı, uzun yıllar Trabzon yerel basınında Trabzonspor muhabirliği yaptıktan sonra Trabzonspor’da ve Trabzonspor dergisinde foto muhabiri, röportajcı olarak görev yapmaya başladı. Uzun yıllar Trabzonspor’da foto muhabirliği yaparken önemli hizmetlere imza attı. Trabzonspor dergisi için yurdun her yerindeki Trabzonspor sevdalılarıyla söyleşiler gerçekleştiren Kazancı'nın Gazeteci, Yazar Alâettin Bahçekapılı ile söyleşisi 2012'de Trabzonspor dergisinde yer aldıktan sonra, Bahçekapılı'nın gazetecilk-yazarlık yaşamını ve birikimlerini anlattığı Yitik Umutların Gece Bekçisi Alâettin Bahçekapılı kitap setinin 4. cildinde de okuyucuyla buluşturulmuştu.

2 Mayıs 2023'te Trabzon'da vefat etti.


Ömer Faruk Akün kimdir?


İstanbul Beşiktaş’ta doğdu (1926). Kabataş Erkek Lisesi’nden (1943) ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden (1947) mezun oldu. Mezun olduğu bölümde, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın başında bulunduğu Tanzimat Edebiyatı Kürsüsü’nde okutman olarak göreve başladı (1951). “Türk Halk Şiirinde Tabiat” başlıklı teziyle doktorasını tamamladı (1953) ve aynı bölümde asistan oldu (1954).


1954-1956 yılları arasında Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde mukayeseli edebiyat derslerini takip etti, aynı zamanda Bibliothèque Nationale’de Türk edebiyatıyla ilgili yazmalar ve kaynaklar üzerinde çalıştı. Döndükten sonra “Abdülhak Hâmid’de Makber’den Önce Ölüm Temi” başlıklı takdim çalışmasıyla doçent (1959) ve “Namık Kemal’in Mektupları” takdim çalışmasıyla da profesör unvanı (1971) aldı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde öğretim üyeliğinin yanı sıra çeşitli idarî görevlerde bulundu (1951-1993).


Başlangıcından itibaren TDV İslâm Ansiklopedisi çalışmalarına önemli katkılar sundu; Ansiklopedi İnceleme Kurulu ve Ansiklopedi İlim Kurulu üyeliklerinde bulundu (1989-1999). Müellif-redaktör ve Türk Edebiyatı İlim Kurulu üyesi olarak ansiklopedi mutfağında bizzat hizmet verdi; 33 madde veya madde bölümü telif etti, bir çok maddenin ilmî redaksiyonunu yaptı.


Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu Bilim Kurulu üyeliğinde bulundu (1983-2000) ve Türk kültürüne yaptığı hizmet ve katkılarından dolayı Türk Kültürüne Hizmet Vakfı tarafından şükran ödülüne lâyık görüldü (2005).


2 Mayıs 2016’da İstanbul’da vefat etti ve Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.


İlmî ve akademik çalışmalarında Türk dili ve edebiyatı genel başlığı altında yeni Türk edebiyatı, edebiyat tarihi ve kültür tarihi alanları üzerinde yoğunlaştı. Büyük emek harcayarak titizlikle ortaya koyduğu bilimsel çalışmalarının büyük bir kısmını 1949 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin yayını olan Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi ile Türkiyat Mecmuası, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından neşredilen İslâm Ansiklopedisi ve TDV İslâm Ansiklopedisi’nde yayımlamıştır.


Nâmık Kemal’in Mektupları (İstanbul 1972), Türk Dili Karşısında Türk Münevveri (İstanbul 1982) ve Divân Edebiyatı (İstanbul 2013) kitap olarak basılan eserleridir.


Yaman Tarcan kimdir?


Selahattin Yaman Tarcan, (d. 1 Ocak 1959, İstanbul - ö. 2 Mayıs 2009, İstanbul), Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

Sanat yaşamına 1979 yılında tiyatro ile başlayan Yaman Tarcan, çeşitli tiyatro topluluklarında roller üstlendikten sonra, 1987 yılında Belene adlı dizi ile ilk kez kamera karşısında yer aldı. Daha sonra birçok sinema filmi ve dizide rol alan Tarcan, Asmalı Konak dizisindeki "Yanaşma Haydar (Dicle'nin kocası)" rolüyle ün kazandı.

Ablası Tuba Tarcan, 1986'den beri Cengiz Çandar ile evlidir.

Sanatçı, son bir yılını işsiz geçirdikten sonra 2009 yılında bir silahla yaşamına son verdi. Tarcan, Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD) üyesiydi. Mezarı Kasımpaşa Kulaksız Kabristanı'ndadır. Vefatından sonra cenazesinde Tarık Akan: “Yaman 11 aydır işsizdi. Sürekli intihardan söz ediyordu. Ona iş bulacağımı söyledim ancak inancını yitirmişti.” söyledi. Rol arkadaşı İpek Tuzcuoğlu ise: “Sette kimseyle konuşmazdı. Çok melankolik, içine kapanık bir oyuncuydu, kimseyle bir şeyini paylaşmazdı fakat profesyonel ve iyi bir oyuncuydu. En büyük isteği oyuncuların sendikalaşmasıydı. Hatta bize ’Sonumuz ne olacak belli değil’ diyordu. Borç için intihar etmesi daha da büyük trajedi.” demiştir.


Filmografisi

  • Kader - 2007

  • İstiklal: Şahin Bey - 2007

  • İstiklal: Şehit Kamil - 2007

  • Sis ve Gece - 2006

  • Çinliler Geliyor - 2006

  • Ahh İstanbul - 2006

  • Arka Sokaklar 1. Sezon - 2006

  • Köprü 2. Sezon - 2006

  • Kin ve Gül - 2005

  • Hırsız Polis - 2005

  • Kıyamet - 2005

  • Canın Sağolsun - 2005

  • Naciye'yi Kim Sevmez - 2005

  • Beşinci Boyut - 2005

  • Sil Baştan - 2004

  • Mustafa Hakkında Her şey - 2003

  • Asmalı Konak - Hayat - 2003

  • Estağfurullah Yokuşu - 2003

  • Emanet - 2002

  • Asmalı Konak - 2002

  • Delikanlı - 2000

  • Kurt Kapanı - 2000

  • Hoşçakal Yarın - 1998

  • Canısı (2) - 1997

  • Şaban ile Şirin - 1997

  • Işıklar Sönmesin - 1996

  • Feride - 1996

  • Kurtuluş - 1996

  • Gecem ve Gündüzüm - 1993

  • Yazlıkçılar - 1993

  • Saygılar Bizden - 1993

  • Şaban Askerde - 1993

  • Adada Son Gece - 1992

  • Mahallenin Muhtarları - 1992

  • Ah Gardaşım - 1991

  • Köroğlu - 1991

  • Aşkın Kesişme Noktası - 1990

  • Benim Sinemalarım - 1990

  • Umuda Yolculuk - 1990

  • Bir İçim Su - 1990

  • Dört Mevsim İstanbul: İstanbul Bir Kavgadır - 1990

  • Şeytanın Kurbanları - 1989

  • Ayaz Geceler - 1989

  • İz Peşinde - 1990

  • Gömlek - 1988

  • El Kapıları - 1988

  • Serçeler Göç Etmez - 1988

  • Yedi Uyuyanlar - 1988

  • Yasemin - 1987

  • Kadının Adı Yok - 1987

  • Belene - 1987


Kâmil Şerbetçi kimdir?


10 Haziran 1947 yılında Gaziantep’te doğdu. İlk ve orta öğrenimini Gaziantep’te tamamlayan Kamil Şerbetçi, 1968 yılında İstanbul Ticari İlimler Akademisi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Tekstil sanayi sektöründe imalat ve ticaret işleriyle uğraşan Şerbetçi, kurucularından olduğu Brode Tekstil Sanayi, Kemal Şerbetçi Tekstil Sanayi, Şerbetçi Nakış ve Konfeksiyon Tekstil Sanayi ve Kamil Şerbetçi Tekstil Sanayi firmalarında yönetim kurulu başkanlığı yaptı. Gaziantep Sanayi Odası’nın kurucu üyelerinden olan Şerbetçi, 15 Ağustos 1989 yılında Meclis üyeliğine, 24 Nisan 1990 yılında da Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi. Aktif bir iş hayatı olan Şerbetçi, TOBB Sanayi Konseyi üyeliği, Daimi Ekonomik İşbirliği Konseyi Yönetim Kurulu Üyeliği, KOSGEB Genel Kurul Delegeliği, Türkiye Brode Sanayicileri Birliği Kurucu Başkanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı gözetmenliği ve Gaziantepspor Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Şerbetçi 2 Mayıs 1998 yılında bürosunda çalışırken geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını kaybetti.



Çetin Birmek Kimdir?


1960 yılında Kiğı, 1961 yılında Keban, 1963-1964 yılları arasında Refahiye kaymakamlıkları, 1979-1981 yılları arasında Muğla, 1981-1984 yılları arasında Tokat, 1992 -1993 yılları arasında Mersin ve 1993-1996 yılları arasında Kırklareli valilikleri yapmıştır. 15 Ekim 1998 tarihinde yaş haddinden emekli olmuştur.2 Mayıs 2017 tarihinde Tarabya'daki Adalet Sitesi'nde bulunan evinde aramızdan ayrıldı.


86 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Σχόλια


bottom of page