top of page
Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Şemsettin Ünlü,Turgut Özakman, Özdemir İnce,Mustafa Balel, Yaşar Büyükanıt,Ayşe Önder, Alper Çağlar




Bugün 1 Eylül. Şemsettin Ünlü, Turgut Özakman, Özdemir İnce, Mustafa Balel, Yaşar Büyükanıt, Ayşe Önder ve Alper Çağlar'ın doğum günü.

BRT Yayın Grubu olarak, Şemsettin Ünlü, Turgut Özakman ve Yaşar Büyükanıt'ı sevgiyle anıyor; Özdemir İnce, Mustafa Balel, Ayşe Önder ve Alper Çağlar'a sağlıklı, mutlu, daha başarılı nice yaşlar diliyoruz.

Doğum günü; Şemsettin Ünlü kimdir?



Şair ve yazar. 1 Eylül 1928, Harput / Elazığ doğumlu. Elazığ Üçüncü İlkokul (1940), Elazığ Ortaokulu (1943), Kuleli Askerî Lisesi (1946), Kara Harp Okulu (1948), Ortadoğu Teknik Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi Ekonomik-İstatistik Bölümü (1965) mezunu. 1948-70 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetlerinde albay rütbesine kadar değişik görevlerde bulundu. Emekliye ayrıldıktan sonra TÜBİTAK Yöneylem Araştırması Ünitesinde araştırmacı (1970-72), GİMA’da genel müdür yardımcısı (1972-74), OYAK’ta genel müdür yardımcısı (1974-82), Türk Otomotiv Endüstrileri AŞ’te genel müdürü olarak çalıştı. 1983’ten itibaren Çağdaş Türk Dili dergisinin genel yayın yönetmeni olarak görev yaptı.


“Yalnızlık” adlı ilk şiiri 1951 yılında Varlık dergisinin Yeni Şiirler seçkisinde, diğer ürünleri Varlık, Ufuklar, Yeni Ufuklar, Türk Dili, Saçak, Oluşum, Çağdaş Türk Dili, Adam Sanat, Kıyı vb. dergiler ile Cumhuriyet vb. gazetelerde yayımlandı. 1986 yılında Yukarışehir ile Orhan Kemal Armağanını, 1988 yılında Toprak Kurşun Geçirmez ile Madaralı Roman Ödülünü, 1999 yılında Eksi Beş Kelaynak adlı kitabıyla da Kültür Bakanlığı Deneme Başarı Ödülünü aldı. 2004’te “Evrensel sanata ve edebiyatımıza getirdiği katkılar dolayısıyla” Edebiyatçılar Derneği Onur Ödülü Altın Madalyası verildi. Türkiye Yazarlar Sendikası, Dil Derneği, Edebiyatçılar Derneği, Elazığ Kültür Vakfı üyesidir.

“Yukarışehir’i, sonuna gelinceye kadar elimden bırakamadım; bir solukta okudum desem yeridir... Son zamanlarda okuduğum kitaplar arasında beni bu kadar saran bir yapıt olmamıştır. (...) Kitap diliyle, üslûbuyla, kuruluşu ile, sergilediği insanları -ve olayları- dile getirmekteki ustalıkla, övülmeğe değer.” (Pertev Naili Boratav)

“Yalın ama çok katmanlı anlam öbekleri kurarak geliştiriyor anlatısını Ünlü. Her sözcüğü, bunların anlam çoğulluğunu iyiden iyiye ölçüyor. Buna arındırılmış tümcelerle, seçilmiş sözcüklerle, işlevsel ayrıntılarla, bunların en gereklilerini yerleştirerek ulaşıyor yazar. Kişilerini kendi dramlarıyla, yurtlarının başına gelenler karşısındaysa toplumsal tavırlarıyla ama birer Çehov kahramanı gibi içlerinde yangınlar büyütse de suskun kişiler olarak yansıtıyor hep Şemsettin Ünlü.” (M. Sadık Aslankara) 17 Ağustos 2019'da vefat etti.

ESERLERİ:

ŞİİR: Durur Bakar İbrahim (1976), Dirlik Düzenlik Türküleri (1980).

ROMAN: Yukarışehir (1986), Toprak Kurşun Geçirmez (1988), Yüz Uzun Yıl (1993), İsmet Paşa’nın Ağır Topları (2003).

MASAL: Büyülü Değirmen (1998).

DENEME: Eksi Beş Kelaynak (2000), Romanların Dünyası (2004).

1961’de Afyon gazetesinde, 1979’da Dünya gazetesinde tefrika edilen ancak kitaplaşmayan roman ve gezi notları çevirileri vardır.

Turgut Özakman Kimdir?


Turgut Özakman 1 Eylül 1930 tarihinde Ankara’da doğdu. Eğitimini önce Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı ve bir müddet avukat olarak çalıştı. Ardından Köln Üniversitesi’ndeki Tiyatro Bilimi Enstitüsü’nü bitirdi. Mezun olduğu Ankara Üniversitesi’ndeki Tiyatro Bölümünde dramatik yazarlık eğitimi verdi. 1988-1994 yılları arasında Radyo-Televizyon Yüksek Kurulu’nda görev alan Özakman’a 1998 ve 2007 yıllarında Anadolu ve Ankara Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Özakman, birçok tiyatro oyununa, senaryoya ve romana imza attı. Romanlarında çoğunlukla belgesel tarzına odaklandı. Kurtuluş Mücadelesi'ni anlattığı belgesel romanı Şu Çılgın Türkler, yıllarca çok satanlar listelerinde kaldı. Yazar, kitabın başarısının ardından bu kitabı seri halinde yayımladı. Cumhuriyet serisi, Şu Çılgın Türkler gibi büyük ilgi gördü. Tiyatro eserlerinde Türk tiyatro geleneğini Batı tiyatrosuyla harmanladı ve büyük başarı yakaladı. 2002 yılında Eskişehir Belediye Başkanlığının açtığı bir sahneye yazarın ismi verildi. Usta yazar ve dramaturg Turgut Özakman 28 Eylül 2013 yılında vefat etti. Başlıca Turgut Özakman Eserleri: Tiyatro Pembe Evin Kaderi, Güneşte On Kişi, Duvarların Ötesi, Kanaviçe, Ocak, Paramparça, Ah Şu Gençler, Sarıpınar-1914 (R. Nuri Güntekin’in Değirmen’inden), Resimli Osmanlı Tarihi, Bir Şehnaz Oyun, Delioğlan, Töre, Fehim Paşa Konağı, Kardeş Payı, Darılmaca Yok, Berberde, Ben Mimar Sinan, Ak Masal Kara Masal, Üç Destan, Delioğlan Roman Korkma İnsancık Korkma, Romantika, Şu Çılgın Türkler, Atatürk Yeniden Samsun’da, Diriliş-Çanakkale, Cumhuriyet-Türk Mucizesi Senaryo Keloğlan Aramızda, Tuzsuz Deli Bekir, Keloğlan’la Cankız, Mevlâna, Yatık Emine, Keloğlan İz Peşinde, Son Akın, Kurtuluş, Rıza Beyler, Cumhuriyet, Dersimiz: Atatürk


Özdemir İnce Kimdir?



(d. 1 Eylül 1936, Mersin), Türk şair, yazar, gazeteci. 1956'da Mersin Lisesi'nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne devam etti. 1960'ta Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümü'nü bitirdi. Bir yıl Sandıklı Ortaokulu'nda öğretmenlik yaptıktan sonra Yedeksubaylık hizmetini İzmir-Bornova 57. Er Eğitim Tugayı'nda yaptı. Ardından, Aydın Lisesi'nde öğretmenlik yaparken Fransız hükümetinin açtığı sınavı kazanarak 1965-1966 yıllarında Paris'te Sorbonne Üniversitesi'e bağlı Institut des Professeurs de français à l'Etranger'de Çağdaş Fransız Dili ve Edebiyatı ile Institut de phonétique'te Fonetik (Sesbilim) okudu. Yurda dönüşünde Aydın ve Muğla liselerinde öğretmen olarak çalıştı. 1969'da TRT'ye girdi. 1982'de kurumdan emekli oluncaya kadar Dış Haberler Müdürlüğü'nde çevirmen, televizyonda metin yazarı, Öndenetim ve Redaksiyon Müdürü, Program ve Yayın Planlama Müdürü, Genel Müdürlük Müşaviri ve Uzman olarak çalıştı. 1982-1989 yılları arasında çeviri yaparak hayatını kazandı. 1989-2000 yılları arasında Can Yayınları'nda editör, Telos Yayınları'nda editör ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. 14 Ocak 2001'de köşe yazarlığına başladığı Hürriyet gazetesinden 1 Nisan 2012'de ayrılmıştır. 23 Nisan 2012'den itibaren Aydınlık gazetesinde yazılarını sürdürmektedir. İlk şiiri 1954'te Kaynak dergisinde yayınlandı. Pazar Postası, Türk Dili, a, Değişim, Dost, Şiir Sanatı, Papirüs, Soyut, Türkiye Yazıları, Milliyet Sanat, Yusufçuk, Adam Sanat gibi dergilerde yayınlanan şiirleriyle tanındı. Şiir üzerine kuramsal yazılar ve değişik konularda denemeler, eleştirel denemeler yazdı. Şiirleri, Fransızca (4), Yunanca (2), Bulgarca (4), İtalyanca (1) ve Makedonca (1) kitap olarak yayınlandı. Şiir ve yazıları Almanca, Bulgarca, Çuvaşca, Fransızca, Hinduca, İbranice, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Macarca, Makedonca, Portekizce, Romence, Rusça, Sırpça ve Yunancaya çevrildi.


Mustafa Balel kimdir?



(d. 1 Eylül 1945, Sivas), Türk hikâye ve roman yazarı, çevirmen.

1964'te Sivas Lisesi'ni, 1968'de Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca bölümünü bitirdi. Ardahan Lisesi’ndeki Fransızca öğretmenliğinin ardından burs kazanarak gittiği Fransa’nın Poitiers Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Dünya Edebiyatı üzerine yüksek lisans yaptı.1978-1980 arası İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü’nde 20. yüzyıl Fransız edebiyatı ve çeviri, 1980-1997 yılları arası İstanbul Bahçelievler Lisesi’nde Fransızca ve edebiyat, 1997-2000 yılları arası Adnan Menderes Anadolu Lisesi’nde edebiyat dersleri verdi.

Edebiyat yaşamına 1972’de Yeni Ortam gazetesinde yazdığı kitap tanıtma yazıları ve edebiyat eleştirileriyle başladı. Gazete ve dergilerde yayımladığı öyküler, eleştiriler ve çevirileriyle tanındı.

Ansiklopedilerde çalıştı:

  • Meydan Larousse: Büyük Lugat ve Ansiklopedi,

  • Görsel Büyük Genel Kültür Ansiklopedisi,

  • Gelişim Büyük Larousse,

  • Memo Larousse,

  • Axis2000 vb.

Kendi çıkardığı Öykü Dergisini yönetti. (Nisan1975-Mayıs 1976, 7 sayı), dostu Alâettin Bahçekapılı'nın genel yayın yönetmenliğini yaptığı Ataşehir Ev Kültür dergisine 14 yıl boyunca makaleler yazdı; bu makalelerin bir bölümünden İstanbul Mektupları kitabını oluşturdu.


Fransızca, Romence, Farsça, Bulgarca gibi çeşitli dillere çevrilen eserlerinde, erkek egemen olarak bilinmesine karşın toplumda el altından uzlaşmalı bir şekilde sürdürülmekte olan anaerkil bir yapının varlığını su yüzüne çıkardığı görülür. Anlatımının sıcaklığı ve insan ruhunun derinliğine inmedeki inceliğiyle dikkatleri çeken, toplum-birey ilişkisi içinde toplumsal konuları işlediği hikâye ve romanlarında belli bir hüzün hakimdir.


Yapıtları

  • Kurtboğan, Ardahan izlenimlerini taşır. (Öykü, 1974)

  • Kiraz Küpeler, kırsal kesim insanlarını İstanbul’a getirir.(Öykü, 1977)

  • Bizim Sinemamız Var (Çocuk romanı, 1979)

  • Cumartesiye Çok Var mı? (Çocuk romanı, 1981-1986)

  • Peygamber Çiçeği (Roman, 1981-2005)

  • Gurbet Kaçtı Gözüme, daha çok iç ve dış göç olgusu ağır basar.(Öykü, 1983)

  • Bükreş Günleri (Gezi, 1983)

  • Asmalı Pencere (Roman, 1984-2011)

  • Le Transanatolien (Fransızca öykü kitabı, Paris, 1988)

  • Turuncu Eleni (Öykü, 1991)

  • Karanfilli Ahmet Güzellemesi, aile içi ilişkileri yakın plandan irdeler.(Öykü, 2004)

  • Nöbetçi Ayakkabıcı Dükkânı (Çocuk öykü, 2005)

  • İstanbul Mektupları / Avrupa Yakası (Anlatı, 2009)

  • Etiyopya Kralının Gözleri (Öykü, 2011)

  • Dedemin Bakır Koltukları (Çocuk öykü, 2011)

  • Havlamayı Unutan Köpek (Çocuk Öykü, 2012)

  • Ressamın Kedisi (Çocuk Öykü, 2014)

  • Çember Tiyar (Masal derlemeleri, 2005)

  • Inițiatoarea (Editura Tracus Arte, Bükreş, 2014)

  • جامه‌های سفیر (Hamshahri Collection, Tahran, 2015)

  • Lettres D'Istanbul (Istanbul Mektupları, Traduit en français par Sevgi Türker Terlemez et préfacé par Bernard Benech, Edition A Ta Turquie, Nancy, 2016)

  • پنجره‌ای به شاخسار تاک (Peydayesh Publishing, Tahran, 2017)

Kurtboğan

1974'te yayımlanan hikâye kitabı; Yazarın Ardahan Lisesi'nde öğretmenliği sırasında yakından tanıma olanağı bulduğu kırsal kesimle ilgili izlenimlerini içeren "İki Canlı", "Abbas'ın Piçi", "Kurbağalar", "Kuduzun Düzü", "Çopurun Dursun", "Ahırdakiler", "Kurtboğan", "Karga Öterken", "Hasır", "Kuyruklu Dünya, "Mahkeme Duvarı", "Kurban Eti", "Makasçının Karısı", "Kumalar" adlı hikâyelerden oluşur.

Kiraz Küpeler

1977'de yayımlanan hikâye kitabı; "Kiremit Rengi Vazo", "Boşboğaz", "Bir Buçuğu Biraz Geçe", "Ekinler Sarardı", "Filiz Çayı", "Kiraz Küpeler", "Horozlu Ayna", "Can Eriği adlı hikâyelerden oluşur.

Bunlardan ilk dördünde 12 Mart darbesinin ardından insanın gölgesinden korkar hale geldiği sıkıntılı, tedirgin İstanbul yaşamından gerçekçi tablolar çizen yazar, Filiz Çayı' nda, ekmek parası uğruna gittiği Fransa’da, çetin koşullar altında çalışan bir işçinin yurt özlemini anlatır. Kiraz Küpeler’ de bir hastane dönüşü cebindeki parayla çocuğuna bir avuç kiraz almak ya da yol parası etmek arasında yaşadığı ikilemi dile getirir. Horozlu Ayna’ da amca-yeğen iki köylünün mevsimlik işçi olarak geldikleri İstanbul dönüşü trende yaşadıkları acı bir olay, 12. Antalya Altın Portakal öykü yarışmasında başarı ödülü alan Can Eriği adlı öyküde ise kırsal kesimdeki gençlerin cinsel sorunları işlenmektedir.



Gurbet Kaçtı Gözüme

1983'te yayımlanan öykü kitabında yazarın çocukluk günlerini geçirdiği Sivas’tan 12 Eylül dönemi İstanbul’una, oradan Paris’e uzanan değişik mekânlarda, birbirinden farklı toplum kesimlerinden insanların yaşamlarına ışık tutan sekiz uzun öyküden oluşuyor: “Ayıp Yerleri Yanlış Konmuş Resimler”, “Hatmigül Zamanı”, “Gözyaşı Satıcısı”, “Gurbet Kaçtı Gözüme”, “Vesile”, “Dedemin Bakır Koltukları”, “Bahar Dalı” ve “Rahmetlinin Ardından”. Ayrıca kitabın “Yağmuru Özlemek” adlı son bölümünde Ardahan’ın bir köyünden İstanbul’a göç eden bir ailenin bireylerinin gözüyle okuru yine 12 Eylül günlerine götüren beş kısa öykü yer alıyor: “Feridun”, “Sedef Bacı”, “İdris Usta”, "Emine" ve “Deste

Turuncu Eleni

1991'de yayımlanan hikâye kitabı; "Gülname", "Turuncu Eleni", "Bir Avuç İstanbul", "Anacık", "Matruşka Bebekler", "Köşküm Var Deryaya Karşı", "Şu Gönül Şarkıları", "Camgüzeli ya da Sürmeli'nin İki Dünyası" adlı hikâyelerden oluşur.

Karanfilli Ahmet Güzellemesi

2004'te yayımlanan hikâye kitabı; "Yakın Plan İlişkiler" ("Ağlayan Köşkün Martıları", "Çini Soba ya da Buruk Bir Kayıp İlanı", "Hüznün Öteki Yüzü", "Albüm", "Kanadı Kırık Gönlüm") ve "Eski Defterlerde Solmamış Öyküler" ("Karanfilli Ahmet Güzellemesi", "Mermi Türkülü Gelincik", "Tefçi İsmihan") olmak üzere iki bölümden meydana gelir.

Nöbetçi Ayakkabıcı Dükkânı

2005'te yayınanan öykü kitabı, yazarın 10-12 yaş grubundaki çocuklar için yazdığı öykülerden oluşuyor: "Nöbetçi Ayakkabıcı Dükkânı", "Erika'nın Kuyruğu", "Safiye Sultan'ın Sırma Saçları", "Geveze'nin Boş Kafesi", "Sabırsız Selim", "Tülbendin Kenarındaki İplik", "Vişneli Dondurma", "Yanlış Ezber", "Tebeşir Tozu".

Bükreş Günleri

Eylül Yayınları tarafından 1985 yılında yayımlanan ve yazarın 1983 Yaz'ını geçirdiği Bükreş ile ilgili izlenimlerini aktaran eser, Varlık dergisinde yayımlanan anlatılardan oluşuyor.

Çevirilerinden bazıları

  • Çalı Horozu (Le Coq de la bruyère, Michel Tournier)

  • Altın Damla (La Goutte d'or, Michel Tournier)

  • Veda Yemeği (Le Medianoche amoureux, Michel Tournier)

  • Kaynak ya da Çalı (Eléazar ou la Source et le brouissaille, Michel Tournier)

  • Barbar Düğünler (Les Noces barbares, Yann Queffelec)

  • Hınç Ayları (Lunes de fiel, Pascal Bruckner)

  • Güzellik Hırsızları (Les Voleurs de beauté, Pascal Bruckner)

  • Neçayev Dönüyor (Netchaïev est de retour, Jorge Semprún)

  • Sünger Avcısı, (Le Pêcheur d'éponges, Panait Istrati)

  • Banyo (La Salle de bain, Jean-Philippe Toussaint)

  • Mösyö (Monsieur, Jean-Philippe Toussaint)

  • Son Sürgün (Le Dernier exilé, Dragan Babić)

  • Eski Kız Kardeşim (La femme sans tête, Marlène Amar)

  • Halkın İçinde (Maksim Gorki)

  • Değirmen (Stoyan Tz. Daskalov)

  • Güzel ve Hayvan (Sergey Aksakov)

  • Le Soir Dans le Bateau Long (Uzun Gemide Akşam, Ayten Mutlu)

  • Les Yeux d'Istanbul (İstanbul'un Gözleri, Ayten Mutlu)


Yaşar BÜYÜKANIT kimdir?



Türk Silahlı Kuvvetlerinin 25'inci Genelkurmay Başkanı olan, Orgeneral Yaşar BÜYÜKANIT, 1940 yılında İstanbul'da doğmuş, 1961 yılında Kara Harp Okulundan, 1963 yılında Piyade Okulundan mezun olmuştur.

1970 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı çeşitli birliklerde Takım ve Bölük Komutanlığı yapan Orgeneral BÜYÜKANIT, 1972 yılında Kara Harp Akademisini kurmay subay olarak bitirdikten sonra; 6'ncı Piyade Tümeninde Harekât Şube Müdürlüğü, Kara Harp Akademisinde Öğretim Üyeliği, Belçika/Mons'ta Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Yüksek Karargâhında (SHAPE) İstihbarat Daire Temel İstihbarat Şubesi Kuvvet ve Sistem Kısım Amirliği, Genelkurmay Personel Daire General-Amiral Şubesinde Kısım Amirliği ve Şube Müdürlüğü, Kuleli Askerî Lisesi Komutanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı görevlerini yürütmüştür.

1988 yılında Tuğgeneralliğe terfi etmiştir. Tuğgeneral rütbesi ile 2'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı ve İtalya/Napoli'de NATO Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığında (AFSOUTH) İstihbarat Daire Başkanlığı yapmış, 1992 yılında Tümgeneralliğe terfi etmiştir. Tümgeneral rütbesi ile Genelkurmay Genel Sekreterliği ve Kara Harp Okulu Komutanlığı görevlerinde bulunmuş, 1996 yılında Korgeneralliğe terfi etmiştir. Korgeneral rütbesi ile 7'nci Kolordu Komutanlığı ve Genelkurmay Harekât Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 2000 yılında Orgeneralliğe terfi etmiştir. Orgeneral rütbesi ile Genelkurmay II'nci Başkanlığı, 1'inci Ordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulunmuş, 28 Ağustos 2006 tarihinde atandığı Genelkurmay Başkanlığı görevinden 30 Ağustos 2008 tarihinde emekliye ayrılmıştır.

Orgeneral BÜYÜKANIT; TSK Şeref Madalyası, TSK Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, TSK Üstün Hizmet Madalyası, İtalya Şeref Nişanı, ABD Liyakat Madalyası, Pakistan İmtiyaz Nişanı ve Kore Cumhuriyeti Tongil Liyakat Madalyası sahibidir.

Bayan Filiz BÜYÜKANIT ile evli olan Orgeneral Yaşar BÜYÜKANIT'ın bir çocuğu vardır. İngilizce bilmektedir.

21 Kasım 2019 tarihinde vefat etmiş, Karacaahmet Mezarlığında toprağa verilmiştir.


Ayşe Önder kimdir?



(d. 1973, İzmir), Türk besteci.

Müzik eğitimine babası Selim Önder ile mandolin ve cura çalarak başladı. İlkokul yıllarında Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi ve TRT İzmir Radyosu çocuk korosuna devam etti. 1985'te Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı'nda piyano bölümüne girip, 1991'de kompozisyon bölümüne geçti; Necil Kazım Akses'in armoni ve kontrpuan ve İlhan Baran'ın yeni müzik teknikleri derslerinin öğrencisi olmuştur. 1997'de üniversiteyi bitirdi. 2000 yılında master derecesini tamamladı. Ertuğrul Bayraktar'la Türk müziği ve makamları üstüne çalışmalar, Ertuğ Korkmaz ve Mehmet Okonşar'la bestecilik yaptı.

2000 yılında doktora eğitimi için Connecticut'daki (ABD) The Hartt Music School'a giderek Robert Cari ve James Sellars ile çalışmaya başladı. Aynı yıl Ankara'daki British Council'da CD'si çıktı.[1] 2004-2005 yıllarında Amerika'daki doktora çalışmalarının yanı sıra Hollandalı besteci Theo Loevendie ile de çalıştı. Ağustos 2006'da doktorasını tamamlayarak Türkiye'ye döndü.

2013 yılında New York'ta dünya çapında tanınmış tv ve film müziği bestecisi Buddy Baker anısına düzenlenen ASCAP/NYU Television & Film Scoring Workshop'ta en iyi 6 besteci arasına seçilen besteci, halen İstanbul'da yaşamaktadır.

FESTİVALLER ve USTALIK SINIFLARI

2014, “IRMA RAVINALE MEMORIAL COMPOSER IN RESIDENCE”, Fiuggi, Italya

2013, NYU/ASCAP Foundation Film Scoring Workshop in Memory of Buddy Baker, NYC, ABD

2009-2012, Misafir Öğrenci, Stuttgart Yüksek Müzik Okulu, Stuttgart, Germany, Marco Stroppa ile çalıştı

2009, Fransa (Acanthes-Metz)

2008, Almanya (IMD-Darmstadt)

2005, Avusturya (Seefeld-Tirol, Boguslav Schaffer ile çalıştı)

2005, Fransa (Acanthes-Metz)

2001, İngiltere (Royal Northern College of Music-Manchester, Anthony Gilbert ile çalıştı)

2004, Almanya (IMD-Darmstadt)

2005, Hollanda (Gaudeamus Music Week)

ÖDÜLLER

2009, İkincilik Ödülü, Prince Reinl Stiftung Uluslararası Beste Yarışması, Vienna, Austria,

2008, Birincilik Ödülü, CULTURESCAPES 2008 Uluslararası Beste Yarışması, Switzerland,

2004, Üçüncülük Ödülü, Kültür Bakanlığı, Ankara-Turkey,

2004, Mansiyon Ödülü, Kültür Bakanlığı, Ankara-Turkey,

2004, Mansiyon Ödülü, Kültür Bakanlığı, Ankara-Turkey,

2002, Honorable Mention, American Composers Orchestra (ACO), NYC-USA,

2000, İkincilik Ödülü, British Council Yılın Genç Müzisyeni Orkestral Beste Yarışması, Ankara Turkey,

2000, Dördüncülük Ödülü, British Council Bestecilik Yarışması, Ankara Turkey,

1998, Üçüncülük Ödülü, Nejat F. Eczacibasi Ulusal Beste Yarışması, Izmir-Turkey.


Süleyman Alper Çağlar



(1 Eylül 1986 doğumlu), Türk yönetmen, editör ve senarist.

Ailesinin ikinci çocuğu olarak Ankara'da doğdu . Türkiye'nin en genç auteur yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen Alper, 13 yaşında lise ikinci yılında Kırgızistan'da ilk belgesel filmi "Not So Far Away"i yönetti . ABD Üniversitesi ve o okudu Virginia Üniversitesi'nde de ABD . Bilkent Üniversitesi'nde Medya İlişkileri, İletişim ve son olarak Grafik Tasarım bölümünde eğitimini tamamladı. [3] [4]İlk uzun metrajlı filmini 27 yaşında yöneterek, tüm filmlerini yazıp, yönetip ve kurgulaması ile tanınan tür film yapımında bir öncü olarak kabul edilmeye başlandı. Mountain II'nin 2016'daki gişe rekorları kıran küresel başarısıyla, yapımcı olarak birkaç eşzamanlı projede Netflix , Amazon , BluTV ve Kinostar ile işbirliği yaptı .

67 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page