top of page
Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Şevket Süreyya Aydemir, Esmeray, Muhsin Yazıcıoğlu, Süheyl Denizci, Tekin Siper



Bugün 25 Mart. Şevket Süreyya Aydemir, Tekin Siper, Esmeray, Muhsin Yazıcıoğlu ve Süheyl Denizci'nin ölüm yıldönümleri.

BRT Yayın Grubu olarak bu değerlerimizi saygıyla, sevgiyle anıyoruz.

Şevket Süreyya Aydemir kimdir?



Şevket Süreyya Aydemir (1897 - 1974)

Yazar ve İktisatçı Şevket Süreyya Aydemir 1897 yılında Edirne'de doğdu. Edirne Muallim Mektebi'ni bitirdi. Azerbaycan, Dağıstan ve Gürcistan'da öğretmenlik yaptı. Moskova İktisadi ve Sosyal Bilimler Okulu'nu bitirdi. 1924 yılında Türkiye'ye döndükten sonra siyasal faaliyetlerinden dolayı Ankara İstiklal Mahkemesi'nce 10 yıl hapse mahkum edildi ve 1925'de 18 ay sonra aftan yararlandı. Eğitimci ve iktisatçı olarak devlet hizmetinde görev aldı; Yüksek ve Teknik Öğretim Umum Müdür Muavini Ankara Belediyesi İktisat müdürlüğü, Ankara Ticaret Lisesi müdürlüğü İktisat vekaleti Sanayi Tetkik Heyeti reisliği görevlerinde bulunduktan sonra emekliye ayrıldı. İktisadi devletçiliği savunan toplumcu Kadro dergisinin yazı kurulunda yer alan Şevket Süreyya, bu dönemdeki siyasal ve ekonomik görüşlerini İnkılap ve Kadro adlı kitabında dile getirdi. 1924 yayınlanan Lenin ve Leninizm, 1930 yayınlanan Cihan İktisadiyatında Türkiye, kendi hayat hikayesini de 1959'da yayımladığı Suyu Arayan Adam adlı kitabın da anlattı. Bu tarihten sonra yoğun bir yazı dönemine girdi. Toprak Uyanırsa adlı romanında bir Anadolu köyünün bir aydının öncülüğüyle kalkınması hikaye ediliyordu. Tek Adam Mustafa Kemal İkinci Adam, İsmet İnönü'nün hayat hikayesi Menderes'in dramı (1969), Makedonya'dan, Orta Asya ya Enver Paşa adlı biyografya eserleri, kahramanlarının ayrıntılı hayat hikayeleriyle birlikte Birinci Meşrutiyetten günümüze kadar Türk toplumunun geçirdiği değişmeleri ve yaşanan olayları dile getirir. Cumhuriyet gazetesinde makaleleri düzenli olarak yayımlanan Aydemir, ihtilallerin mantığı adlı eserinde, toplumda yapı değişikliklerini, Türkiye'deki devrim ve ihtilal hareketlerini inceler.

Tekin Siper kimdir?



Tekin Siper, 1941 yılında Darıca, Kocaeli'nde doğmuştur. Annesi radyo sanatçısıydı. Babası ise o çok küçükken öldü.

35 yılını tiyatro sahnelerine veren sanatçı, birkaç filmde de oynadı asıl tanınmasıLevent Kırca'nın "Olacak O Kadar" ekibine katılmasından sonra oldu.

Levent Kırca ile birlikte kılıktan kılığa giriyor, canlandırdığı her rolün hakkını veriyordu. Bir bölümde bakan kılığına girip depremzedelerin arasına karışıyordu, bir başka bölümde sarhoşu canlandırıyordu, bir diğerinde ise karısını döven kabadayıyı...

Tekin Siper, uzun yıllar sinema oyuncusu ve yönetmen olan Zeki Alpan'ın asistanı olarak çalışmıştır.

Tekin Siper, 25 Mart 2001 tarihinde Levent Kırca-Oya Başar Tiyatrosu'nda sahnelenen 'Sefiller' adlı oyun sırasında sahnede kalp krizi geçirerek 60 yaşında İstanbul'da hayata veda etmiştir.

Tekin siper, hiç evlenmediği için 1,5 trilyonluk mirası yeğenlerine kaldı.

Rol Aldığı Bazı Tiyatro Oyunları : • Çılgınlar Kulübü (Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu ) • Evet Evet Evet (Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu ) • Morfin (Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu ) • Deliler Boşandı (Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu ) • Orkestra (Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu ) • Sorma Söylemem (Tevfik Gelenbe Tiyatrosu ) • Herkes Kendi Yerine ( Tevfik Gelenbe Tiyatrosu ) • Anahtarlar ve Sahipleri ( Levent Kırca Tiyatrosu ) • 2 perde azizlik ( Levent Kırca Tiyatrosu ) • Toros Canavarı ( Levent Kırca Tiyatrosu ) • Üç Baba Hasan ( Levent Kırca Tiyatrosu ) • Kadıncıklar ( Levent Kırca Tiyatrosu ) • Sefiller ( Levent Kırca Tiyatrosu ) • Gereği Düşünüldü 1989, • Aşağı Yukarı 1985, • Nafile Dünya 1987

Filmleri : 1994 – İz (Sinema Filmi) 1986 - Olacak O Kadar (Tekin) (TV Dizisi) 1985 - Mavi Muammer (Video) 1966 - Vatan Kurtaran Aslan (Sinema Filmi)


Esmeray kimdir?



Şarkıcı, Dizi Oyuncusu, Tiyatro Oyuncusu, Oyuncu, Müzisyen

Şarkıcı, besteci, tiyatro, müzisyen ve dizi film oyuncusu olan Esmeray 25 Şubat 1949 yılında İstanbul'da doğdu. 25 Mart 2002 yılında İstanbul'da öldü. Ortaokul son sınıfından ayrılarak İstanbul Şehir Tiyatrosuna girdi ve Çocuk Bölümünde sahneye çıktı. 1960 senesinden itibaren beş yıl Şehir Tiyatrosu’nda çalıştı, sonra özel tiyatrolara geçti. Dormen Tiyatrosu’nda “Dün Gece Yolda Giderken Çok Komik Bir Şey Oldu” oyununda oynadı. Daha sonra Avni Dilligil, Özlem, Özlem Taşdelenler, Sezer Sezin tiyatrolarında oyunculuk yaptı. 1974 senesinde Muammer Karaca ile oynadıkları "Mart Bakanı" adlı oyunla tiyatroyu bıraktı. Bu arada sinemada "Sev Kardeşim" ve "Zilli Nazife" adlı filmlerde rol aldı. Ayrıca "Unutama Beni" filminde de misafir oyuncu olarak yer aldı.


Neriman Altındağ Tüfekçi yönetimindeki koroda amatör olarak müziğe başladı. 1974 yılında, “Kim Bunlar Topluluğu”nun solistliğini yaptığı sırada toplulukla birlikte grupla aynı adı taşıyan plağın A yüzünde “100 Kerre 1000 Kerre” adlı şarkısıyla müzik dünyasına girdi. Ancak plağın üstünde Esmeray’ın ismi yer almadı.1974 yılında TRT tarafından ilk ve tek olarak düzenlenen “1. Toplu İğne Beste Yarışması”nda “Unutama Beni” adlı şarkı ile birincilik ödülü aldı. Şarkının bestesi çalışmalarında Erol Tanır adını kullanan eşi Şemi Diriker’e aitti. Bu hızlı çıkışıyla birlikte aynı yıl ilk defa profesyonel olarak Küçük Bebek Belediye Gazinosu’nda sahneye çıktı. Şarkısı dillerden düşmemesine ve TRT’nin düzenlediği yarışmada birinci olmasına rağmen “Unutama Beni” denetime takıldı, televizyon ekranlarından izleyicilerine ulaşamadı. Sanatçı, daha sonra da yaptığı 45’liklerle de TRT Denetimine takıldı.Sanatçı, ikinci büyük çıkısını 1977 senesinde yaptığı “Gel Teskere” adlı plağıyla yaparak sonraki yıllarda da asker şarkıları söylemeye devam etti ve halkın gönlüne girdi. 1978 yılında Eurovision için bir grup olarak bir araya gelen tanınmış isimler Esmeray, Ertan Anapa, Funda Anapa, Melike Demirağ, Kerem Yılmazer ve İskender Doğan, yarışmanın Türkiye finalinde Atilla Özdemiroğlu’nun bestesini yaptığı, Şanar Yurdatapan’ın sözlerini yazdığı “İnsanız Biz”i seslendirdiler. O günün tanınmış isimlerinin yer aldığı bu grup şarkıyla milyonlarca insanın beğenisini kazandı.Ölümüne kadar 9 adet 45’lik, 4 adet LP ve 1 adet kaset çalışması yapan Esmeray, 1981 yılında çıkardığı “Sürpriz 81” adlı albümünde Türk Sanat Müziği eserlerini seslendirdi. 1986 yılında profesyonel sahne çalışmalarına son veren sanatçı, bu tarihten sonra “Alıştık Artık” adlı TV programında uzun bir süre Ayşegül ve Ali Atik’le birlikte rol aldı.“Küçük Besleme”, “Reyting Hamdi” gibi bazı TV dizilerinde de rol alan Esmeray, son olarak 1995 yılında Nedim Sabah Tiyatrosunda “Oscar” adlı oyunla tiyatrodan kopmadığını gösterdi. 2000 yılında "Hep Aynı Yaygara" ve Dilekçe oyunlarında rol aldı. 2000 yılında yayınlanan "Eski Dostlar" albümüyle yeniden müzik çalışmalarına başlayan Esmeray, ayrıca TV dizilerinde oyunculuk yapmaya devam etti.Esmeray, yakalandığı kanser nedeniyle üç ay İstanbul Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesinde tedavi gördü. Ciğerleri ve beynindeki tümörden kurtulamayan sanatçı sonra 25 Mart 2002’de erken yaşlarda hayata gözlerini yumdu. Sanatçının cenazesi Levent Camiinde kılınan namazdan sonra Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verildi.

TV çalışmaları:

Reyting Hamdi (2001), Küçük Besleme (1999-2001).

Diskografi:

100 Kere 1000 Kere - Sen (1973), Unutma Beni - Ayrılık Olsa Bile (1974), Elveda Yavrularım - İlk Muhabbet (1975), Antalya'ya Koş - Antalya'ya Koş (Enstrumantal) (1975), Soruyor musun? - Garip Aman (1975), 13.5 - Büyümsün (1976), Oylum Oylum...- Bir Gün Gelecek (1976), Gel Tezkere Gel - Yollara Düştüm (1977), Yollar Yollar - Lanet (1977), İnsanız Biz - Vur Şu Sazın Tellerine (Ertan Anapa, Funda Anapa, İskender Doğan, Kerem Yılmazer ve Melike Demirağ ile birlikte), Yaz Romancı (Albüm, 1977), Oğlum (1980, Albüm), Sürpriz 81 (1981), Kağıt Mendil (Albüm, 1993), Unutama Beni (2003), Askerin Türküsü (2008).

Muhsin Yazıcıoğlu kimdir?



(31 Aralık 1954, Elmalı, Şarkışla – 25 Mart 2009, Göksun), Türk Siyasetçi, Veteriner hekim ve Ülkücü lider. Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı, 19., 20., ve 23. dönem TBMM Sivas milletvekili ve Büyük Birlik Partisi’nin kurucusu ve ilk genel başkanıdır. 25 Mart 2009 tarihinde helikopter kazasında Kahramanmaraş’ta şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.

31 Aralık 1954 günü Halit ve Fidan Yazıcıoğlu çiftinin son çocuğu olarak Sivas’ın Şarkışla ilçesinin Elmalı köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Şarkışla’da yaptıktan sonra Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ni bitirdi. Eşi Gülefer Yazıcıoğlu ile de burada tanışıp evlenen Muhsin Yazıcıoğlu 2 çocuk babası idi.

1968 yılında Şarkışla’da Genç Ülkücüler Hareketi’ne katıldı; üniversite eğitimi için 1972’de Ankara’ya geldikten sonra da Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nde görev yapmaya başladı. Sırasıyla Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcılığı ve Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı’nda bulundu. 1978 yılında faaliyete geçen Ülkücü Gençlik Derneği’nin de kurucu Genel Başkanı oldu. Bu dönemde yaşanan Bahçelievler ve Kahramanmaraş katliamlarıyla suçlandı fakat yargı tarafından suçsuz bulundu ve serbest bırakıldı. 1980 sonrası yapılan yargılamalarda da beş yılı hücrede olmak üzere yedi buçuk yıl hapishanede yattı. Daha sonra suçsuz bulundu ve beraat etti.

1978 yılında Abdullah Çatlı ve Mustafa Pehlivanoğlu yakalanınca, “Ankara’ya geldiklerinden bir saat kadar sonra şubeye telefon açarak, “Bu size son ihtarım. Abdullah Çatlı’yı bırakmazsanız Ankara’nın 150 yerinde bomba patlatacağız” diyerek emniyeti tehdit ettiği rivayet edilir. Bir iddiadan ibaret olan bu bilginin bir kesinliği yoktur. 1978 yılında Alevi vatandaşlara karşı düzenlenen katliamın ÜGD başkanı olarak tertipçisi olmakla suçlanmış ve daha sonra suçsuzluğuna kanaat getirilerek beraat etmiştir.

1980 yılına kadar Milliyetçi Hareket Partisi’nde Genel Başkan Müşavirliği görevinde bulundu., 12 Eylül 1980’den sonra MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası’nda yargılandı. 5,5 yılı hücrede olmak üzere 7,5 yıl Mamak Cezaevi’nde kaldı. Burada Üşüyorum adlı bir şiir yazdı.


Yazıcıoğlu, 7 Temmuz 1992’de, “içinde bulunduğu partinin siyasi anlayışıyla uyuşamadığı” gerekçesiyle 5 milletvekili arkadaşı ile beraber MÇP’den ayrıldı. 29 Ocak 1993’te, MÇP’ den ayrılan bir grup arkadaşı ile beraber Büyük Birlik Partisi’ni (BBP) kurdu ve partinin Genel Başkanı oldu.

24 Aralık 1995 tarihinde yapılan erken genel seçimlerinde ANAP-BBP ittifakından 20. Dönem Sivas milletvekili olarak yeniden TBMM’ye girdi. 28 Şubat 1996 yılında ANAP’tan istifa ederek, BBP’ye döndü. 8 Ekim 2000 tarihindeki 4., 20 Temmuz 2003 tarihli 5. ve 30 Nisan 2006 tarihli 6. Olağan ve 15 Nisan 2007 tarihli 2. Olağanüstü Büyük Kurultaylarda yeniden genel başkan seçildi.

22 Temmuz 2007 seçimlerinde Sivas’tan bağımsız milletvekili olarak TBMM’ye girdi ve seçimlerden önce bıraktığı BBP Genel Başkanlığına tekrar seçildi.

Cezaevinden çıktıktan sonra, cezaevindeki ülkücüler ve onların ailelerine yardım amacıyla kurulan Sosyal Güvenlik ve Eğitim Vakfı’nın başkanlığını yaptı. Yazıcıoğlu, 1987’de Milliyetçi Çalışma Partisi’ne (MÇP) girdi ve Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulundu. 20 Ekim 1991 Milletvekili Genel Seçimlerinde, Refah Partisi (RP), Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) ve Islahatçı Demokrasi Partisi’nin (IDP) oluşturduğu ittifak bünyesinde milletvekili adayı olan Muhsin Yazıcıoğlu, Sivas’tan milletvekili seçildi.

Yazıcıoğlu, 7 Temmuz 1992’de, “içinde bulunduğu partinin siyasi anlayışıyla uyuşamadığı” gerekçesiyle 5 milletvekili arkadaşı ile beraber MÇP’den ayrıldı. 29 Ocak 1993’te, MÇP’ den ayrılan bir grup arkadaşı ile beraber Büyük Birlik Partisi’ni (BBP) kurdu ve partinin Genel Başkanı oldu.

24 Aralık 1995 tarihinde yapılan erken genel seçimlerinde ANAP-BBP ittifakından 20. Dönem Sivas milletvekili olarak yeniden TBMM’ye girdi. 28 Şubat 1996 yılında ANAP’tan istifa ederek, BBP’ye döndü. 8 Ekim 2000 tarihindeki 4., 20 Temmuz 2003 tarihli 5. ve 30 Nisan 2006 tarihli 6. Olağan ve 15 Nisan 2007 tarihli 2. Olağanüstü Büyük Kurultaylarda yeniden genel başkan seçildi.

22 Temmuz 2007 seçimlerinde Sivas’tan bağımsız milletvekili olarak TBMM’ye girdi ve seçimlerden önce bıraktığı BBP Genel Başkanlığına tekrar seçildi.


Süheyl Denizci kimdir?


TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası kurucularından Süheyl Denizci, solunum ve kalp yetmezliği tedavisi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi’nde 75 yaşında, 25 Mart 2007'de hayatını kaybetti. Denizci’nin Kilyos Mezarlığı’nda toprağa verildi. Müziğe 8 yaşında başlayan Süheyl Denizci, 1950’de kendi caz grubunu kurdu. Yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda festivale katıldı. TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nın 15 yıl şefliğini yaptı. 1997’de emekli oldu.

Ad Soyad: Süheyl Denizci Doğum Tarihi: 1932 Nereli: İstanbul Meslekler: Müzisyen Ölüm Tarihi: 25 Mart 2007

Süheyl Denizci kimdir, Süheyl Denizci, TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrasının 1982’deki kurulusundan 1997 yılına kadar şefliğini yaptı. Süheyl Denizci, 1932 yılında İstanbul’da doğmuştur. 8 yaşında müziğe piyano ile başladı. Orkestra yönetimi yanı sıra piyano, tenor saksafon, flüt ve vibrafon çalmaktaydı. İstanbul Konservatuvarından mezun olmuştur. Süheyl di caz grubunu kurdu. Yurtiçi ve Almanya, Fransa, Hollanda ve Danimarka‘da müzik çalışmalarını sürdürdü, çeşitli festivallere katıldı, jüri üyeliği yaptı. Genç cazcılara usta oldu, örnek oldu. 1960’da İtalyan ve İspanyol müziği icra eden Süheyl Denizci Orkestrası, vokalde (solist) Rafael De Luna, pianoda Ümit Aksu, basta: İldeniz Ürel ve bateride (davul) Tuncer Tanyol‘dan oluşuyordu. Orkestranın o yıl çıkardığı ”A San Tropez Twist/Cuando Caliente El Sol” şarkılarının olduğu bir de 45’lik çıkarttılar.


1970 yılında Yönetmen Muzaffer Arslan‘ın filmi olan ve Cüneyt Arkın, Türkan Şoray, Münir Özkul‘un rol aldığı ”Hayatım Sana Feda” isimli filmin film müziğini yaptı. 1987 yılında Yönetmen ve Senaryo Yazarı Tunç Başaran‘ın sinema filmi olan, Aytaç Arman ve Meral Oğuz‘un başrollerini paylaştığı ”Biri Ve Diğerleri” isimli sinema filminin film müziğini yaptı. Süheyl Denizci, TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrasının 1982‘deki kurulusundan 1997 yılına kadar şefliğini yaptı. 15 yıl kesintisiz süren yoğun bir çalışma dönemi sonunda Orkestrayı teknik, müzikal ve repertuar olarak uluslararası standarda ulaştıran Süheyl Denizci, 15 Şubat 1997’de emekli oldu. 1997 yılında emekli olurken şefliği Neşet Ruacan‘a devretti. 8 Temmuz 2004 tarihinde 11. Uluslararası Caz Festivali’nin ”Yaşam Boyu Başarı Ödülü” TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası kurucularından Süheyl Denizci’ye verildi. Süheyl Denizci, Birgin Denizci ile evli idi. Süheyl Denizci, 25 Mart 2007 tarihinde İstanbul’da Prostat kanseri nedeniyle tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi’nde 75 yaşında ölmüştür. Filmleri : Müzik: 1987 – Biri Ve Diğerleri (Sinema Filmi) 1970 – Hayatım Sana Feda (Sinema Filmi) 1970 – Arım, Balım, Peteğim (Müzik) (Sinema Filmi) Müzik ekibi : 1987 – Biri Ve Diğerleri (Vokal) (Sinema Filmi) 1966 – Altın Çocuk (Şarkılar) (Sinema Filmi).

81 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page