top of page
Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

A. Bahçekapılı’nın güncelliğini yitirmeyen yazısı: “Sayılar neyi söyler?



Alâettin Bahçekapılı'nın 2011 yılında kaleme aldığı yazı: "Sayılar neyi söyler?"


Düşünün ki, bir insan "benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır" diyor. Ve bu "naçiz vücudun toprak olduğu yer"e bugün, bütün engellemelere, algı değiştirme girişimlerine karşın, her gün 5-10 bin kişi koşuyor. Hele ulusal bayramlarda... ve de dinsel bayramlarda. Sayılara bir bakalım:



2011 yılının 23 Nisan'ında büyük devrimci, Cumhuriyetimizin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "naçiz vücudunun toprak olduğu" Anıtkabir'i, 127 bin 867 kişi ziyaret etmiş.


19 Mayıs 2011'de 67 bin 899 kişi.

Her şeye karşın 30 Ağustos'ta 26 bin 238 kişi koşmuş Anıtkabir'e. "Tören geçişleri ve resepsiyonları" yasaklanan bu 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda (saat 11'e dek Cumhurbaşkanı ziyareti nedeniyle ve güvenlik gerekçesiyle kapalı olduğu halde) Atatürk'e koşanların sayısı 82 bin 168'i bulmuş. 10 Kasım'da tam 181 bin kişi yanındaydı Atatürk'ün.


Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e halkın bu sevgisi ve özleminin yalnızca ulusal bayramlarda zirve yaptığını sanmayınız: Bakınız, bu yıl 1. günü 30 Ağustos Zafer Bayramı'na denk gelen Şeker Bayramı'nda (üç günde) 85 bin kişi ziyaret etmiş Anıtkabir'İ.

Geçen yıl, 3 günlük Şeker Bayramı'nda da bu sayı 65 bindi. Kurban Bayramı'nda da durum değişmiyor: Geçen yıl (Salı-Cuma arası) 4 günlük Kurban Bayramı'nda tam 130 bin yurttaşımız Anıtkabir'i ziyaret etti. Bu Kurban'da 61 bin kişi...


Soruyoruz: Hangi liderin "Naçiz vücudunun toprak olduğu" yer, hem ulusal, hem dinsel bayramlarda/anmalarda gidilecek-koşulacak, inanç ve sevgi tazelenecek yer olabilir?


Atatürk'ün kurduğu, devrimleriyle pekiştirdiği Türkiye Cumhuriyeti'nin hangi "ateşten gömlek"i yırtıp çıkararak kurulduğunu anlattığı Nutuk, bugünler de okunmalı. Atatürk'ün 10. Yıl Nutkuna koyduğu sonra -önce Hikmet Bayur'un, sonra da Ismet İnönü'nün uyarısıyla- çıkardığı iki sözcük bugün daha bir anlamlı ve gerçek: "BENİ HATIRLAYINIZ".


Büyük Atatürk, hep "hatırlanıyor", hiç unutulmuyor, unutulmayacak. Hiç kimse "hafıza-i beşer nisyan ile malüldür" sözüne güvenmesin. O, Atatürk söz konusu olduğunda "istisna"dır.

Böyle biline...


Kaynak 1: Haberci Gazete, Sayı: 8, Kasım 2011

2: Yitik Umutların Gece Bekçisi Alâettin Bahçekapılı, Cilt 4, Hazırlayan: Firdes Eren, BRT Yay. 35, s: 248-249

76 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page