top of page

Abdi İpekçi anılacak: Sis perdesi hâlâ aydınlatılmadı

  • Yazarın fotoğrafı: HaberciGazete
    HaberciGazete
  • 1 Şub
  • 3 dakikada okunur


Duayen gazeteci Abdi İpekçi, Nişantaşı'ndaki Anıtı ve Zincirlikuyu Mezarlığı’nda anılacak.


Duayen gazeteci Abdi İpekçi, 46 yıl önce 1 Şubat 1979 tarihinde Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği yaptığı sırada evinin önünde Mehmet Ali Ağca’nın düzenlediği suikast sonucu yaşamını yitirdi.

İpekçi bugün katledilişinin 46. yıldönümünde Nişantaşı Abdi İpekçi Anıtı’nın önünde ve Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki mezarı başında anılacak.

İpekçi’nin ailesi ve dostları, suikastın karanlıkta kalan yönlerinin bulunduğunu belirterek açığa çıkarılmasını talep ederken tutuklu bulunduğu cezaevinden kaçırılan Ağca, İtalya tarafından iade edildiği Türkiye’de 10 yıl tutuklu kaldıktan sonra 2010’da tahliye edildi. 


‘SAĞDUYUNUN SESİYDİ’ 

Basın Konseyi tarafından İpekçi için yapılan “Basın şehidi Abdi İpekçi’yi özlemle anıyoruz” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:


O, ilkeli ve dürüst gazetecilikten ödün vermedi, hep halkın gerçekleri öğrenmesini önceledi. Evrensel gazetecilik ilkelerini uygulayarak ‘Abdi İpekçi ekolünü’ yarattı, getirdiği yeniliklerle Türk basınına damgasını vurdu. Yönettiği gazeteyi ülkenin en güvenilir gazetesi yaptı. Abdi İpekçi, basında sağduyunun sesiydi. Demokrasinin, ifade ve basın özgürlüğünün yılmaz savunucusuydu. 

Halkın gerçekleri öğrenmesinden korkan karanlık odaklarca hedef seçilen Abdi İpekçi, 1 Şubat 1979 günü alçakça düzenlenen suikastta, sefil bir tetikçinin kurşunlarıyla yaşamdan koparıldı. Suikastın azmettiricisi ve planlayanları, aradan geçen bunca yılda maalesef ortaya çıkarılamadı, İpekçi suikastındaki sis perdesi aydınlatılmadı.”



TGC: Abdi İpekçi’yi sevgi ve saygıyla anıyoruz

Türk basın tarihinin sembol isimlerinden, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki Başkan Vekili, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Abdi İpekçi, 1 Şubat 1979’da Maçka‘daki evinin önünde düzenlenen suikast sonucu katledildi. 1 Şubat 2025 Cumartesi günü saat 11.00’de Zincirlikuyu’daki mezarı başında anılacak olan Abdi İpekçi’nin ölüm yıldönümü nedeniyle TGC Yönetim Kurulu açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşler yer aldı:

“Halkın haber alma, bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkına saygı göstererek gazetecilik yapan, yazılarında demokrasiyi, barışı savunan bir basın emekçisi olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki Başkan Vekillerinden ve Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenlerinden Abdi İpekçi’nin ölümünün 46. yılındayız.

Gazetecilerin örgütlenmesi için emek veren Abdi İpekçi, sendikanın kuruluşuna, toplu sözleşmelerin ilk imzalanışına öncülük etti. Muhabirliği destekledi. Dürüst habercilik yapan, doğrulatılamayan hiçbir haberi kullanmayan, siyasi partilere eşit uzaklıkta durmayı başaran bir Genel Yayın Yönetmeniydi.

Aradan geçen yıllara rağmen Abdi İpekçi cinayetinin arkasındaki güçler ortaya çıkarılamamıştır.  Bu cinayetin aydınlatılamaması hem demokrasiye zarar vermiş, hem de  gazetecilere yönelik saldırılarda tetikleyici rol oynamıştır.

İktidar ve muhalefet partilerine gazetecilerin can ve iş güvenliğinin sağlanması, haksız, hukuksuz gözaltı-tutukluluk kararlarından vazgeçilmesi için çağrı yapıyoruz. Gazeteci cinayetlerinin, gazetecilere yönelik saldırıların demokrasi ve siyaset ayıbı olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Abdi İpekçi’yi sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.”

ABDİ İPEKÇİ KİMDİR?

Abdi İpekçi, 9 Ağustos 1929’da İstanbul’da doğdu. 1948’de  Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. Daha sonra eğitimini hukuk fakültesinde sürdürdü. 1943-1948 yılları arasında Kırmızı-Beyaz ve Şut adlı spor dergilerinde yazı ve karikatürleri yayınlandı. Yeni Sabah (1948-1949) ve Yeni İstanbul (1950) gazetelerinde muhabir ve yazı işleri sekreteri olarak çalıştı. 1951’de İstanbul Ekspres Gazetesi’nde yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1954’de biçim ve içerik değiştirerek yayın hayatına giren Milliyet Gazetesi’nde Genel Yayın  Müdürü oldu. Aynı gazetede 1959’dan itibaren başyazar olarak da görev aldı. 1959’da Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanlığı görevinde bulundu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Başkan Vekilliğini üstlendi. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) 2. Başkanlığına seçildi. İpekçi, 1 Şubat 1979 gecesi İstanbul Maçka'daki evinin yakınlarında arabasında iken Mehmet Ali Ağca tarafından katledildi.1961 senesinden, öldürüldüğü 1 Şubat 1979 tarihine kadar Milliyet gazetesinin başyazarlığını da yürüten Abdi İpekçi, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Basın Enstitüsü Başkanlığı, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Basın Enstitüsü’nün 2. Başkanlığı, Basın Şeref Divanı Genel Sekreterliği görevlerini üstlendi. Yazılarında Atatürkçülüğü, barışı, düşünce özgürlüğünü, ülkenin bağımsızlık ve bütünlüğünü savundu. Afrika (1955), İhtilalin İç Yüzü (1965), İnönü; Atatürk’ü Anlatıyor (1968), Liderler Diyor ki (1969), Dünyanın Dört Bucağından (1971) isimli yayınlanmış kitapları var.







Comments


bottom of page