Bugün 30 Ocak. Ünlü karikatürist Ali Ulvi Ersoy ve "mücadeleci bilim insanı" Prof. Dr. Uçkun Geray'ın ölüm yıldönümü.30 Ocak aynı zamanda Dr.Mim Kemal Öke, Hulusi Sayın, Fatma Refet Angın, Kazım Kolcuoğlu, Cahit Kayra, Hakkı Kıvanç ve Seyfi Doğanay'ın da ölüm yıldönümü.
BRT Yayın Grubu olarak bu değerlerimizi saygıyla, sevgiyle anıyoruz.
Korg. Hulusi Sayın kimdir?
Şehit Korgeneral (E) Adalet Hulusi SAYIN 28.04.1926 tarihinde, sekiz çocuklu bir ailenin ilk çocuğu olarak, Elazığ'da doğdu. Babası emniyet komiseri Bekir Bey, annesi Gülizar Hanım'dır. Maltepe Askeri Lisesi'nden 1945, kara harp okulundan 1948 yılında mezun oldu.1950'de piyade atış, 1952'de jandarma subay okullarını bitirdi.
1964 yılında harp akademisindeki eğitimini tamamlayarak kurmay subay oldu. 1948 yılında asteğmen, 1949'da teğmen, 1952'de üsteğmen, 1955 kıdemli üsteğmen, 1957'de yüzbaşı, 1960'da kıdemli yüzbaşı, 1961'de binbaşı olmuştur. 1962'de kara harp akademisi sınavını kazanmış ve 1964'te akademiyi başarıyla bitirerek kurmay subay olmuştur. Aynı sene içerisinde kıdemli binbaşı, 1965'te yarbay, 1967'de albay, 1969'da kıdemli albaylığa terfi etmiştir.
Jandarma genel komutanlığı ve hareket başkanlıklarında şube müdürlüğü, jandarma muhafız tabur komutanlığı yaptıktan sonra, Suriye'de dış görev hizmetinde bulunmuştur.
Jandarma genel komutanlığı istihbarat ve asayiş başkanlığı yapan Hulusi SAYIN 1974 yılında tuğgeneralliğe terfi etmiştir. Tuğgeneralliğinde, 22. jandarma sınır Tuğ. Komutanlığı, İstanbul jandarma bölge müfettişliği, Zonguldak 3. jandarma er eğitim komutanlıkları görevinde bulunmuştur.
1979'da tümgeneralliğe yükselmiş ve tümgeneralliğinde jandarma eğitim komutanlığı ve 1981-1985 yılları arasında Jandarma Genel Komutanlığı kurmay başkanlığı görevlerini yürütmüştür. 1983'te korgeneralliğe yükselmiş, bu rütbede jandarma asayiş komutanlığı ve jandarma genel komutan yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. Jandarma asayiş komutanlığı görevi sırasında olağanüstü çalışmaları ve başarısı dolayısıyla "Üstün Hizmet ve Cesaret" madalyasıyla onurlandırılmıştır. 01.09.1989 tarihinde kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayrılmış ve emekliliğini müteakip başbakanlık başdanışmanlığına getirilmiştir.Bu görevi ifa ederken 30.01.1991 tarihinde Ankara'da Bahçelievler'deki evinin önünde uğradığı menfur bir suikast sonucu şehit olmuştur.
Kaynak: http://www.mared.org.tr/Icerik/hulusisayC4B1n1186
Ali Ulvi Ersoy kimdir?
1924 yılında İstanbul, Üsküdar’da doğdu. Balıkesir Öğretmen Okulu ve Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünde eğitim gördü. İlk karikatürü 1940 yılında, Mehmet Faruk Gürtunca’nın çıkardığı “Çocuk Sesi” dergisinde yayınlandı. 1940 – 1941 yıllarında Cemal Nadir’in öğrencisi olarak “Arkadaş” dergisinde çalıştı. 1947 – 1949 yılları arasında “Kahkaha”, “Mizah”, “Karikatür” dergilerinde çizerlik yaptı. 1950 yılında Cumhuriyet gazetesinde günlük karikatürler çizmeye başladı. 1957-1959 yılları arasında Amerika’da “Twenty Century Fox” film şirketinde, “Schlaifer”, “Field Stone” stüdyolarında film afişleri ressamlığı yaptı. New Yorker, Saturday Evening Post, Look, Esquire, Punch ve Times Book Section’da karikatürleri
Ali Ulvi Ersoy, Mart 1977'de TRT Prodüktörü Alâettin Bahçekapılı'ya Piri Reis belgeselini anlatıyor...
yayınlandı. 1959 yılında Cumhuriyet gazetesine döndü. 1960 sonrası gazeteciliğin yanı sıra canlandırma, reel film çalışmaları ve “Piri Reisin Amerika Haritası” filmini yaptı. İstanbul Üniversitesi Psikiyatri Kliniği için belgesel ve yarı belgesel filmler hazırladı. Yalçın Çetin ve Tonguç Yaşar’la “Evliya Çelebi” adlı iki çizgi film gerçekleştirdi. Yurtiçi ve yurtdışında katıldığı yarışmalardan çeşitli karikatür ödülleri kazanan Ali Ulvi Ersoy 30 Ocak 1998 tarihinde İstanbul’da öldü.
Prof. Dr. Uçkun Geray kimdir?
Prof. Dr. A. Uçkun Geray, 1939 yılında Ankara’da doğmuştur. 06 Ekim 2006 tarihi itibariyle yaş haddinden emekliye ayrılmış, Ergenekon gözaltıları sırasında ilaçlarını zamanında alamadığı için sağlık durumu bozulmuş, 30. 01. 2009 tarihinde ise vefat etmiştir. Prof. Dr. A. Uçkun Geray’ ın yaptığı yayınlarla ve danışmanlığında tamamlanan yüksek lisans ve doktora tezleriyle ülkemizde Ormancılık Ekonomisi biliminin ve ormancılık anlayışının gelişimine büyük bir katkısı olmuştur. Prof. Dr. Geray, Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalındaki çalışmaları sırasında disiplinli, ciddi, heyecanlı bir tutum sergilemiştir. Bulunduğu ortamlarda teknik ve entelektüel bilgisiyle odak haline gelmiş, çalışmaları Fakülteyi ve Üniversiteyi aşmıştır. Ormancılık ve çevre ile ilgili kurum ve kuruluşlardaki birçok çalışmaya yardımcı ve yol gösterici olmuştur.
İşçi Partisi Merkez Karar Kurulu Üyesi. 2002 Genel seçimlerinde İşçi Partisi’nden 3. Bölge Milletvekili adayı.
İ.Ü. Orman Fakültesi E. Öğretim Üyesi. Halen, TMMOB Orman Mühendisleri Odası Marmara Bölge Başkanlığı görevini yürütmüştür.
Türkiye orman ve çevre hayatının lider isimlerinden biri olan Prof. Dr. Uçkun Geray, yurt içi ve yurt dışında yüzlerce konferansa katılarak bildiriler sundu. Sayısız makaleleri yayınlandı.
Uzmanlığını, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde “Orman iktisadı, av ve yaban hayatı ” üzerine yapan Prof. Geray, İ.Ü. Orman Fakültesi’nde uzun yıllar görev yaptı. 2-B yasasına karşı Türkiye çapında yürüttüğü mücadele ile tanınıyor. Üreticiliği, enerjisi ve mesleğine tutkuyla bağlılığıyla meslektaşları arasında takdir edilen Prof. Dr. Uçkun Geray, Ömerli Beldesi başta olmak üzere orman talanına karşı yurt çapında yürütülen mücadelenin lider isimlerinden.
Dr. Mim Kemal Öke kimdir?
Mektebi Tıbbiye-i Şahane'yi (Askeri Tıp Okulu) Hekim Yüzbaşı rütbesiyle ile 1919 yılında bitirdi. Trablusgarp, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nda hizmet etti. Kurtuluştan sonra da hekim ve hastane yöneticisi olarak çok yararlı çalışmalar yaptı. Atatürk'ün sağlığı ile yakından ilgilendi, onun ölümüne kadar hep onun yanında oldu. İstanbul Milletvekili olarak TBMM’nin VIII. Döneminde görev yaptı, çok sayıda tıp doktorunun hocası olmuştur. 1930-33 dönemi için Masonlar Locasında Büyük Üstatlığa seçildi, ancak o günkü siyasal ortam nedeniyle 1932 yılında bu görevden istifa etti. 30 Ocak 1955’te vefat etmiştir.
Fatma Rafet Angın kimdir?
(d. 18 Mart 1915, Gelibolu, Çanakkale - ö. 30 Ocak 2010, İstanbul), Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kadın öğretmenlerinden.
Gelibolu'da Emmiyet Amiri Hafız Şerif Bey'le Halime Hanım'ın üç çocuğundan en büyüğü olarak 1915'te dünyaya geldi. Babası bir Kuvâ-yi Milliye üyesidir. Mustafa Kemal'in arkasından Anadolu'ya gidip orta cephede üç yıl savaşmıştır. İlk okul denemesini mahalle mektebinde yaşayan Angın, bu sistemdeki eğitime ancak iki gün dayanabilmiştir. Okuma yazmayı annesinden öğrenen Refet Angın, Cumhuriyetin ilanı ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu'ndan sonra Gelibolu'da açılan iki okuldan biri olan Cumhuriyet Okulu sınavını kazanarak okula üçüncü sınıftan başlamış, henüz küçük bir çocukken öğretmen olmaya da karar vermişti.
Mustafa Kemal Atatürk ile yolları birçok kez kesişen Refet Angın, birinci karşılaşması olan ilk okul yıllarında Atatürk'ün "Büyüyünce ne olacaksın çocuk?" sözüne, "Öğretmen" diye cevap verir. İkinci karşılaşmalarında ise Öğretmen Okulu öğrencisidir ve Atatürk'e "Bakın sözümü tuttum Paşam. Öğretmen olacağım işte" dediğinde, Atatürk onun Gelibolu'daki küçük kız olduğunu derhal hatırlar ve bunu belirterek, ne öğretmeni olmak istediğini sorar. 'Matematik' cevabını alınca "Hayır tarih öğretmeni olacaksın. Çünkü nesillere tarihlerini öğretmek en önemli vazifedir" sözü üzerine Refet Angın, tarih öğretmeni olmaya karar verir.
1955 - 1975 yılları arasında Ankara'da görev yapan Angın, Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi Müdüreliğini de yürütür. Daha sonraki meslek hayatını İstanbul'da sürdüren Angın, Atatürk'ün 100. yaş kutlamalarında görevlendirilir. İlk Öğretmenler Gününde ise yılın öğretmeni seçilir. Tarih öğretmenliğinden 1982'de emekli olan Refet Angın, Yıldız Teknik Üniversitesi senatosunun 29 Haziran 2006 tarihinde aldığı kararla onursal doktora unvanını, yapılan bir törenle almıştır. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'nda Bakanlık Danışmanı olarak görev almıştır. Ayrıca İstanbul Kağıthane'de adına bir okul yapılmıştır ama bu okul 2015'te yıkılıp yerine başka isimde bir okul yapılmıştır. Ayrıca Hayat Bilgisi dizisinin bir bölümünde - dizide - Afet Güçverir'in öğretmeni olarak karşımıza çıkmıştır.
Cumhuriyetin ilk kadın öğretmenlerinden Rafet Angın tedavi gördüğü İstanbul Bahçelievler Özel Hizmet Hastanesi'nde 30 Ocak 2010 Çarşamba günü 95 yaşındayken hayata gözlerini yummuştur. Ortaköy mezarlığında toprağa verilmiştir.
Cahit Kayra kimdir?
Cahit Kayra 1917 yılında İstanbul'da doğdu. 1938'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde öğrenim gördü. Bunun yanında İngilizce ile Fransızcayı da öğrendi. Mezuniyetinin ardından maliye müfettiş muavini olarak çalışmaya başladı. Maliye müfettişi olduktan sonra, staj için 1 yıl süreyle İngiltere'nin Londra şehrine gönderildi. 15 Kasım 1950 tarihinde Gelirler Genel Müdürlüğü Müşavirliği'ne atandı. Bunun yanında Ticaret Vekaleti Tetkik Kurulu Üyeliği, Hazine Genel Müdürlüğü, MİT Genel Sekreterliği Dış Temsilcilikler Delegeliği, Maliye Tetkik Kurulu Başkanlığı, İş Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği gibi görevlerde bulundu. 1973 yılında Ankara milletvekilliğine seçildi. 1974'te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu. 1978'de yeniden Türkiye İş Bankası'nın yönetim kurulu üyeliğine getirildi.30 Ocak 2021 tarihinde vefat etti.
Cahit Kayra iş hayatının yanı sıra pek çok dergi ve gazetede yazılar yazdı. Çiçekleri Unuttular romanında; gece uykuda depreme yakalanan insanların yaşadıkları detaylı bir şekilde anlatır. Kayra, Adsız Gemi (2017) romanında yabancılaşma ve kaçışı, ufuksuz bir denizde kaybolmuş bir gemiyi, garip gemi adamlarını, anlamsız, abes, gerçek dışı olayları, bilge, doktor, ressam, dansöz, asker, işadamı, işçi, din adamını, gerçeklere kapalı bir hayal dünyasının insanlarını ve yitirilmiş bir aşk ve pişmanlık ile çözümsüzlüğü ele alır.
Telefon Defteri (2008) adlı anı kitabı, kısa biyografik anılar niteliğinde olup, kitapta yer alan kişiler, yazarın çok eski tarihlerden tanıdığı insanlardır.
Kazım Kolcuoğlu kimdir?
(d. 1945, Çatalca, İstanbul - 30 Ocak 2018, Çatalca, İstanbul[1]) Türk avukat. 2002-2008 yıllarında İstanbul Barosu başkanı.
1961 yılında Haydarpaşa Lisesi'ni bitirmiş ve 1967 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuştur.
1968-1970 dönemi Dünya Gençlik Teşkilatı (W.A.Y.) Avrupa Konseyi Gençlik Merkezi (CENYC) üyesi olan Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı'nın genel başkanlığını yapmıştır.
1978-1983 yıllarında Orhan Adli Apaydın başkanlığındaki İstanbul Barosu'nun yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmış, 1997-2001 yıllarında Türkiye Barolar Birliği yönetim kurulu üyesi olmuş bu dönem içerisinde 2000-2001 yıllarında Sayman üye olmuştur.
2002-2008 yıllarında ise İstanbul Barosu Başkanı olmuştur. 2013 yılında Türkiye Barolar Birliği Başkanlığına aday olmuş ancak seçilememiştir. Türkiye Barolar Birliği delegesi olarak ölünceye dek görev yapmıştır.
Hakkı Kıvanç ya da gerçek adıyla Hakkı Güvenç kimdir?
1955 yılında Kızımla Beraber Ağladık filminde figüran olarak başladığı oyunculuk hayatında birçok filmde rol aldı. Yeşilçam filmlerinin değişmez yardımcı oyunculardan biri olan Hakkı Kıvanç, mafya adamı, polis, kahveci gibi karakterleri canlandırdı. Filmlerin yanında 1980'li yıllardan başlayarak bazı televizyon dizilerinde de rol aldı.
Evli olan Hakkı Kıvanç, biri erkek, biri kız iki çocuk babasıdır.[1] Bir süredir mide kanseri tedavisi gören Kıvanç 30 Ocak 2015 tarihinde 83 yaşında İstanbul'da öldü.[2] Cenazesi Kasımpaşa Kulaksız Mezarlığında defnedilmiştir.
Filmografi
1958: Evlat Hasreti
1958: İstiklal Uğrunda
1959: Gurbet
1960: Cici Katibem
1960: Evlat Yüzünden
1960: Gece ve Gündüz
1960: Gecelerin Ötesi
1960: Küçük Kahraman
1960: Osman Çavuş
1961: Esmer Delikanlı
1962: Boşver Doktor
1962: Cafer Çocuk Hırsızı
1962: Gol Kralı Cafer
1962: Merhaba Aşkım
1962: Zorlu Damat
1962: Ümitler Kırılınca
1962: Çıkar Yol
1963: Aşka Vakit Yok
1963: Hop Dedik
1963: Maceralar Kralı
1963: Zehir Hafiye
1963: Ayşecik Canımın İçi
1964: Afilli Delikanlılar
1964: Aramızdaki Düşman
1964: Bir İçim Su
1964: Sen Vur Ben Kırayım
1964: Varan Biiir
1964: Vurun Kahpeye
1964: Yılların Ardından
1964: Avare
1964: Bomba Gibi Kız
1964: Sokakların Kanunu
1964: Sıkı Dur Geliyorum
1964: Turist Ömer
1964: İsimsiz Kahramanlar
1965: Affedilmeyen Günah
1965: Bir Gönül Oyunu
1965: Düşman Kardeşler
1965: Kumarbaz
1965: Sokaklar Yanıyor
1965: Soytarı
1965: Sırtımdaki Bıçak
1965: Yalancı
1965: Yumruk Yumruğa
1965: Şeytanın Kurbanı
1966: Altın Kollu Adam
1966: Altın Küpeler
1966: Can Düşmanı
1966: Erkek Severse
1966: Kanlı Pazar
1966: Kibar Haydut
1966: Su Testisi
1966: Tehlikeli Oyun
1966: Siyah Gül
1966: Şeref Kavgası
1967: Baytekin: Fezada Çarpışanlar
1967: Kaderim Ağlamak mı
1967: Kilink Soy ve Öldür
1967: Mazideki Yıllarım
1967: Serseriler Kralı
1967: Son Söz Benim
1967: Büyük Cellatlar
1968: Affedilmeyen Suç
1968: Affet Beni Allah'ım
1968: Bir Mahkum Kaçtı
1968: Cehennemde Boş Yer Yok
1968: Sinanoğlu
1968: Sinanoğlu Geliyor
1968: Talihsiz Meryem
1968: Kargacı Halil
1968: Marmara Hasan
1968: Vesikalı Yarim
1968: Çingene Güzeli
1969: Asi Kabadayı
1969: Ateşli Çingene
1969: Kaderden Kaçılmaz
1969: Korkunç Firar
1969: Kötü Kader
1969: Mini Etekli Kızlar
1969: Sana Ağlamak Yakışmaz
1969: Uykusuz Geceler
1969: Zorro'nun Kara Kamçısı
1969: Ala Geyik
1969: Aç Kurtlar
1969: Belanın Yedi Türlüsü
1969: Kurşunların Kanunu
1969: Şehir Eşkıyası
1970: Allı Yemeni
1970: Alçaklar Affedilmez
1970: Beyaz Güller
1970: Darıldın mı Cicim Bana
1970: Ecel Teri
1970: Eyvah
1970: Firari Aşıklar
1970: Fıstık Gibi
1970: Hoş Memo
1970: Kaderin Ağları
1970: Kaderin Pençesinde
1970: Kanlı Kader
1970: Kanunsuz Kardeşler
1970: Yumruk Pazarı
1970: Adım Beladır
1970: Çifte Yürekli
1970: İmzam Kanla Yazılır
1970: Çeko: Sana Allah Acısın
1970: İntikam Derler Adıma
1971: Allah Benimle
1971: Aslanlar Kükreyince
1971: Ateş ve Barut
1971: Azrail
1971: Bin Bela Bir Kurşun
1971: Cehenneme Hoş Geldin
1971: En Kralına Tek Kurşun
1971: Gizli Aşk
1971: Kanunsuz Yaşayanlar
1971: Kartallar
1971: Kin, Silah ve Namus
1971: Krallar Kralı Hüdaerdi
1971: Kızgın Yabancı
1971: Maskeli Üçler
1971: Sıra Sende Yosmam
1971: Tanrı Şahidimdir
1971: Ali Baba ve Kırk Haramiler
1971: Ayşecik Bahar Çiçeği
1971: Emine
1971: Kızgın Güneş
1971: Sezercik Yavrum Benim
1971: Umutsuzlar
1971: Vahşi Çiçek
1971: Çıngar Başlıyor
1971: Öldüren Şehir
1971: Ölümünü Kendin Seç
1972: Babanın Arkadaşı
1972: Baskın
1972: Belalıların Belalısı
1972: Bitirimler
1972: Cehenneme Postalarım
1972: Gardaş Beni Eversene
1972: Hedefte Beş Adam
1972: Hesabı Kim Ödeyecek
1972: Kalleşler
1972: Kara Duvak
1972: Kefenin Cebi Yok
1972: Paprika
1972: Savulun Geliyorum
1972: Takip
1972: Zorbanın Aşkı
1972: Sev Dedi Gözlerim
1972: Ölmek Var Dönmek Yok
1972: Ölüm Peşimizde
1973: Dağ Kanunu
1973: Haydi Bastırrr
1973: Hazreti Yusuf
1973: Hazreti Ömer
1973: Hudutların Kartalı
1973: Kara Toprak
1973: Talihsizler
1973: Tuzak
1973: Vahşet
1973: Acı Hayat
1973: Beklenmeyen Adam
1973: Dağlar Kurbanı
1973: Karateci Kız
1973: Zaloğlu Rüstem
1974: Açlık
1974: Bacım
1974: Erkekler Ağlamaz
1974: Erkeksen Kaçma
1974: Parasızlar
1974: Sensiz Yaşanmaz
1974: Beş Tavuk Bir Horoz
1974: Bırakın Yaşayalım
1974: Salako
1974: Çirkin Dünya
1974: Ölüme Koşanlar
1975: Bu Osman Başka Osman
1975: Deli Kız
1975: Dur Geliyorum
1975: Haşhaş
1975: Kadınlar
1975: Kara Şahin
1975: Pembe Panter
1975: Seferim Var
1975: Sıra Sende Yosmam
1975: Vur Davula Tokmağı
1975: Ye Kürküm Ye
1975: Zımbala Behçet
1975: Ateş Böceği
1975: Bir Araya Gelemeyiz
1975: Cellat
1975: Gece Kuşu Zehra
1975: Hanzo
1975: Zavallılar
1975: Şafakta Buluşalım
1975: Çin İşi Japon İşi
1975: Üç Ahbap Çavuşlar
1975: İki Tatlı Serseri
1975: İntihar
1976: Defineci
1976: Delicesine
1976: Hamza Dalar Osman Çalar
1976: Her Gönülde Bir Aslan Yatar
1976: Kan Kardeşler
1976: Kana Kan
1976: Perişan
1976: Sevdalılar
1976: Tuzak
1976: Baş Belası
1976: Bitmeyen Şarkı
1976: Darbe
1976: Gülşah Küçük Anne
1976: Hınç
1976: Nereye Bakıyor Bu Adamlar
1976: Sahte Kabadayı
1976: İki Kızgın Adam
1976: İntikamcı
1977: Adana Urfa Bankası
1977: On Çok Çok İyi
1977: Tövbekar
1977: Ana Ocağı
1977: Baba Ocağı
1977: Baskın
1977: Dila Hanım
1977: Güneşli Bataklık
1977: Hakanlar Çarpışıyor
1977: Sakar Şakir
1977: Yangın
1977: İstasyon
1978: Bir Daha Affetmem
1978: Düzen
1978: Yüz Karası
1978: Aslan Bacanak
1978: Avanak Apti
1978: Derviş Bey
1978: Kara Murat Devler Savaşıyor
1978: Kılıç Bey
1978: Lekeli Melek
1978: Yedi Yürekli Şaban
1978: Yüz Numaralı Adam
1978: Çilekeş
1979: Aşkın Gözyaşı
1979: Yaz Deftere
1979: Bekçiler Kralı
1979: Dokunmayın Şabanıma
1979: Gazeteci
1979: Korkusuz Korkak
1979: Nokta ile Virgül Paldır Küldür
1979: Yusuf ile Kenan
1979: İki Cambaz
1980: Huzurum Kalmadı
1980: Sevgi Dünyası
1980: Vazgeç Gönlüm
1980: Beddua
1980: Gerzek Şaban
1981: Tövbe
1981: Üç Kağıtçı
1982: Günaha Girme
1982: Hülyam
1982: Yedi Bela Hüsnü
1983: Bir Şarkılık Mutluluk
1983: Esir
1983: Kalbimdeki Acı
1983: Kurban
1983: Metres
1983: Zifaf
1983: Tokatçı
1984: Ağlattı Kader
1984: Balayı
1984: Bir Yudum Sevgi
1984: Kaşık Düşmanı
1984: Yabancı
1984: Kaptan
1985: Alkol
1985: Melek Yüzlüm
1985: Şehadet
1986: Ağlıyorsam Yaşıyorum
1986: Bacım
1986: Fiyakalı Enişte
1986: Perişandı Gördüğümde
1986: Sen Neymişsin Be Abi
1986: Sevdan Öldürdü Beni
1986: Yuvaya Dönüş
1986: Ağa Bacı
1986: Deli Deli Küpeli
1986: Dikenli Yol
1986: Garip
1986: Tarzan Rıfkı
1987: Alamancının Karısı
1987: Kocamın Karısı
1987: Sevdikten Sonra
1987: 72. Koğuş
1987: Japon İşi
1988: Canım Oğlum
1988: Emanet
1988: Kurtlar Geceyi Sever
1989: Beni Bende Bitirdiler
1989: Fosforlu
1989: Suçlu
1989: Talih Kuşu
1990: Gün Ortasında Karanlık
1990: Madde 438
1991: Garip Bir Koleksiyoncu
1991: Varyemez
1992: Sürgün
1994: Balıkesir Kongreleri
1994: Kaygısızlar
1994: Şenlik Var
2001: Sultan
2001: O Benim Karımdı
Seyfi Doğanay kimdir?
Seyfi Doğanay 5 Ocak 1949 tarihinde Tunceli'nin Hozat ilçesinde doğdu. İki evlilik yapan Seyfi Doğanay’ın ilk evliliğinden Nihat ve Sinem, ikinci evliliğinden Eda, Seda, Serdar ve Soydar Doğanay isminde çocukları dünyaya geldi.[2]
Liseden sonra 17 yaşında 1966 yılında Almanya'ya ailesinin yanına gitti. Kısa zamanda Almanca öğrenen sanatçının müzik hayatı da başlamış oldu. Kadrolu bir iş bulan sanatçı müzik hayatından da önemli gelişmelere imza atıyordu. Birçok düğün ve eğlence mekanında müzik yapan sanatçı, birçok ünlü sanatçıya da eşlik ederek tanındı.[3][4] 1970'lerde Almanya'da plak çalışmalarına başladı. Daha sonra 1986 yılında müzik çalışmalarına Türkiye'de devam etti. Şöhreti 1993'te Ağlıyorum Gizlice albümüyle kazandı. Babacan tavırlarıyla ve kendine has yorumuyla vasıflı müzik eserleri ortaya çıkardı. Hayranları tarafından 'Seyfi Baba' olarak da anıldı.[5]
30 Ocak 2015 tarihinde İstanbul'da mide kanaması şikayetiyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
Diskografi
Stüdyo albümleri
YılAlbüm adıYapımcıBilgiler1974Seyfi Doğanay - 1Türküola Müzik1975Seyfi DoğanayUzelli Müzik1983Seyfi Doğanay - 6 / Yokluk Beni Mecbur EttiMinareci Müzik1986Dert Olur BanaAydın PlakMahkumŞah PlakŞehribanımÇilekeşÖzşah Müzik1988Belli DeğilÖzdemir Müzik1989Vur Vur Dünyası / Bu Çocuk YaşamazAydın PlakNe Gelen Var Ne GidenGüneş Plak1993Ağlıyorum GizliceÖzdemir Müzik1994GaribanMıhlarımNetses Müzik1995Güle Güle / İlk Göz AğrımÖzdemir Müzik1996Sevda Bağları / Ayrılık Mı Var?Yaralar BeniŞah PlakSeyfi Doğanay KlasikleriAydın Plak1997Eline Düştüm / Minik YarimÖzdemir Müzik1998Aşkı Çekene SorSebebi SensinArabesk'te Doğudan EsintilerDevsan KasetçilikDüet: Azer Bülbül1999Yaban EllerBoğaziçi MüzikHaberin Var Mı?Aydın Plak2000Benden Gizli İşlerin Mi Var / NerdesinÖzdemir Müzik2001Seyfi Doğanay 2001Boğaziçi Müzikİşte Geldim / ÖmrümAydın PlakYol Ver DağlarÖzdemir MüzikSermayem SırtımdaBoğaziçi Müzik2003Küstüm (Oy Cano)Özdemir Müzik2004YoruldumÖzdemir Müzik2007HevaloMelodi Müzik2009SevmemArma Müzik2013Dayıİber Müzik
Comments