HaberciGazete
Ataşehir'den 'dörtdörtlük' haberler

"Kültür Çalıştayı" yapıldı

İSTANBUL - Ataşehirlilerin kültür ve sanat alanındaki ihtiyaç ve önceliklerinin ne olduğu, mevcut kültürel üretim altyapısı ve potansiyelinin etkin ve tam kapasiteyle nasıl kullanılabileceği gibi konular “ Kültür Çalıştayı”nda masaya yatırıldı.
Belediye Başkan Yardımcısı Ekrem Köse, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü T. Volkan Aslan ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür ve Sanat Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kültür Politikaları ve Yönetimi Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Serhan Ada’nın yönetiminde gerçekleştirilen Çalıştay’a, alanlarında deneyimli kültür-sanat, tasarım ve eğitim uzmanları, sanatçılar, kanaat önderleri, akademisyenler, özel sektör ve sivil toplum temsilcileri katıldı. Çalıştay’a Erdal Eren Kültür Merkezi ev sahipliği yaptı.
Çalıştay’da, kuruluşunun üzerinden on yıldan biraz fazla zaman geçmiş ve dört ilçeden ayrılan birbirinden farklı özelliklere sahip mahallelerin bir araya getirilmesiyle kurulmuş bir ilçe olan Ataşehir’in bugüne kadar özellikle kültür sanat alanında yaptığı çalışmalar değerlendirildi. Bu çalışmaların daha çok kişiye ulaşması için yapılması gerekenler, yaşanan sorunlar, eksikler ve çözüm yolları üzerinde de duruldu. Kısa zamanda gerçekleştirdiği kültür sanat etkinlikleriyle, özellikle pandemi sürecinde etkinliklerini E-Kültür Merkezi aracılığıyla dijital ortam taşıyarak beğeni toplayan çalışmalara imza atan Ataşehir Belediyesi’nin gelecekteki kültür politikalarının belirlenmesi noktasında da fikir alışverişinde bulunuldu.
“Kültür Çalıştayı”nın ilk bölümünde, açılış konuşmalarının ardından katılımcıları bilgilendirmek üzere, çalıştay öncesinde gerçekleştirilmiş olan masabaşı çalışması, alan araştırması ve analizler doğrultusunda Ataşehir’de kültür ve sanat ortamının dinamikleri, sorunları ve ihtiyaçlarına yönelik kavramsal çerçeve hakkında bir sunum gerçekleştirildi.
Bir giriş niteliğindeki konuşmalar ve sunum sonrası 2. bölümde atölye çalışmaları yapıldı. “Ekoloji, Tarım ve Sağlık”,“Kamusal Alanda Sanat ve Kültür”, “Eğitim, Gençlik ve Çocuk”, “Müzik”, “Kentsel Çevre ve Ulaşım”, “Sanatlar”, “Tasarım ve İnovasyon” ve “İşbirlikleri” başlıkları altında oluşturulan komisyonlarda yer alan katılımcılar; Ataşehir’in kültürel vizyonu ve hedefleri doğrultusunda harekete geçirilebilmesi için, kentin kültür ve sanat alanındaki mevcut durumu dikkate alınarak stratejik planlama için gerekli ilke ve öncelikleri üzerine değerlendirmelerde bulundular.
Alanlarındaki başarılarıyla dikkat çeken katılımcılar, “ Kültür Çalıştayı”nda aşağıdaki konularda tartışarak önerilerini sözlü olarak Ataşehir Belediyesi yetkilileriyle paylaştı.

Başlıca o öneriler şunlardı;
· Ataşehir’in kültür ve sanat alanındaki mevcut durumunun ve konumunun tespit edilmesi,
· Ataşehirlilerin kültür ve sanat alanındaki ihtiyaç ve önceliklerinin belirlenmesi,
· Mevcut kültürel üretim altyapısı ve potansiyelinin etkin ve tam kapasiteyle kullanılması ve yeni sanatsal kapasitelerin yaratılması,
· Kültür ve sanat alanında çalışan önemli aktörleri içeren yeni bir danışma, birlikte üretme sürecinin oluşturulması,
· Ataşehir’de yaşayanların özellikle kadınlar, çocuklar ve gençlerin kültür ve sanata erişimlerinin, katılımlarının ve ifade kanallarının geliştirilerek kültürün tüm Ataşehirlilerin hayatında ana akımlaştırılmasının sağlanması,
· Kentsel dönüşüm süreciyle birlikte yeniden şekillenen ve giderek çeşitlenen kamusal alanda çokkültürlü yaşamın ve kültürel etkileşimin sürmesi doğrultusunda yerel yönetim, özel kesim, sivil toplum ve üniversitelerin de dahil olacağı projeler üretilmesi,
· Ataşehir’de büyük ulaşım akslarının alana, kentsel yaşama ve kültürel hayata olan yansımalarının değerlendirilmesi,
· Kültürün, sağlıklı çevre, kentsel tarım olanakları ile birlikte kamusal alanların geliştirilerek Ataşehirlilerin yaşam kalitesinde gözle görünür bir gelişmenin taşıyıcısı olması,
· Kentlileri tüm bu süreçlere dâhil edecek katılımcı bir yaklaşımla yerel kültür politikaları alanında gelecekte yapılacak çalışmalara zemin oluşturulması.
Oluşturulan 8 çalışma grubu, eşzamanlı olarak gerçekleştirdikleri 90 dakikalık atölye ile kendi çalışma alanlarının Ataşehir’deki durumunu kültürel altyapı, kültür ve sanat ortamının aktörleri, izleyicinin kültür ve sanat ürünlerini tüketimi, katılım, vb. kriterler açısından değerlendirdiler. Atölye çalışmalarının bitiminde gruplar, görüş ve önerilerini kısa birer sunum halinde, düzenlenen panelde de diğer katılımcılarla paylaştılar.
İstanbul’un en genç belediyesi olan Ataşehir’in mevcut durum analizi, sorunların tespiti ve bu sorunların aşılması için önceliklendirilmiş somut önerilerin ortaya çıkması amacıyla gerçekleştirilen “Kültür Çalıştayı” bünyesinde yapılan konuşmaların, katılımcılara ve ilgililere sunulması için de kitaplaştırılması amaçlanıyor.
ATAŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN GİRİŞİMCİ FİKİRLERE YENİ BİR DESTEK

İSTANBUL - “İşletmemi nasıl geliştirebilirim, stratejik plan nasıl oluşturabilirim, müşteri memnuniyeti oluşturmamın yolları nelerdir” sorularına cevap arayan yenilikçi işletmeler için Ataşehir Belediyesi, “Yönetim Kapasitesi Geliştirme Kampı” düzenliyor.
Ataşehir Kadın Girişimcilik Merkezi (AKAGİM) eğitimlerine bir yenisini daha ekliyor. Yenilikçi İşletmelere yönelik “Yönetim Kapasitesi Geliştirme Kampı” düzenliyor. Kamp rekabet güçlerini, kurumsallaşma-markalaşma düzeylerini, ekonomideki paylarını artırmayı, stratejik yönetim, planlama yapmayı amaçlayan yeni işletmeleri hedefliyor.
Eğitim kampının ana konuları ise şöyle: “İş Modeli”, “Pazarlama ve Satış Stratejileri”, “Ticari Odaklı Finans”, “Marka ve Kurumsal Kimlik”, “Stratejik Yönetim ve Planlama”.
5 gün sürecek olan kamp 27-28 Haziran ve 5-6-7 Temmuz günlerinde gerçekleşecek. Eğitimler Ataşehir Kadın Girişimcilik Merkezi'nde 09.00-13.30 saatleri arasında (toplam 20 saat) verilecek. Kurban Bayramı sonrası ise 3 hafta boyunca her Salı günü yeni bir “Yönetim Kapasitesi Geliştirme Kampı” açılacak.
Eğitim kampına en az 1 mali yılı doldurmuş, Bilançosu ve Gelir Tablosu olan işletmeler katılabilecek. Eğitimler sonuncunda başarılı olan 20 işletme sahibine bir yıl boyunca 24 saat mentorluk desteği de verilecek.
Sadece kadın işletme sahipleri değil, şartları sağlayan tüm işletme sahibi bireyler www.akagim.com ya da
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScEdBFvdptaGe2ngE9xlOa4KBDBYVtxbdAfL778zvcEAmKBLA/viewform adresinden başvurularını yapabilir.
KAYIŞDAĞI YARATICI ÇOCUK MERKEZİ’NDE HEYECAN VARDI

Ataşehir Belediyesi’nin, 10 - 17 yaş arasındaki çocukları teknolojik tasarımla buluşturduğu Kayışdağı Yaratıcı Çocuk Merkezi’nde yıl sonu heyecanı yaşandı. Eğitimlerini tamamlayan Ataşehirli çocuklar, hem katılım sertifikalarını aldı hem de birbirinden yenilikçi tasarımlarını sergilemenin sevincini yaşadı.
Ataşehir Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Yeditepe Üniversitesi ortaklığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği ile 2018 yılında faaliyete giren Kayışdağı Yaratıcı Çocuk Merkezi’nde, 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde eğitim alan 220 çocuğa başarı belgeleri düzenlenen bir törenle sunuldu.
Cemal Süreya Etkinlik ve Sergi Salonu’nda gerçekleşen törene, Ataşehir Meclis Üyesi Vedat Akyol, Kültür İşleri Müdürü T. Volkan Arslan ve Zübeyde Hanım Eğitim ve Kültürevi Yenilikçilik ve Tasarım Eğitimleri Koordinatörü Eser Özdemir katıldı.
Eğitimlerini tamamlayan Ataşehirli çocuklar, hem katılım sertifikalarını aldı hem de birbirinden yenilikçi tasarımlarını sergilediler.
Kayışdağı Yaratıcı Çocuk Merkezi’nde; maker atölyeleri kapsamında; Tasarım ve Üretim Atölyesi, Elektronik ve Robotik Atölyesi, Kodlama Atölyesi düzenlenirken, yaratıcı tasarım atölyeleri kapsamında ise; Çizgi Roman – 2D Karakter Tasarımı Atölyesi, Modelleme ve Animasyon Atölyesi, Stop Motion Atölyesi yapılıyor. Merkezde çocuk ve gençleri ilgilerine, özelliklerine, yeteneklerine ve ihtiyaçlarına uygun olarak yönlendirerek girişimcilikleri ve üretkenlikleri destekleniyor.
Kayışdağı Yaratıcı Çocuk Merkezi’ndeki atölyeler, okullarda düzenlenen tanıtım çalışmalarıyla öğrencilere anlatılıyor. Aldıkları bilgilerle merakı artan öğrenciler, merkeze kayıt yaptırarak yeteneklerini geliştirme fırsatı yakalıyor.
Merkezde ayrıca öğrencilere psikolog desteği, özgün tasarımlar geliştirebilecekleri tasarım odaklı düşünme eğitimleri ile geleceklerini ve kariyerlerini planlayabilecekleri stratejik kariyer planlama eğitimleri de veriliyor.
Tasarımlarını gösterip yarışabilecekleri makeathon ve creathon etkinlikleri de düzenleniyor.
Çocuk ve gençlerin bilimsel temeller üzerinden eğitim alabilmesi için hayata geçirilen Kayışdağı Yaratıcı Çocuk Merkezi, onların kendilerini geliştirebilecekleri teknoloji, inovasyon ve bilim temelli bir merkez olarak bölgesel kalkınmanın artırılmasına da katkı veriyor.
Merkezde gerçekleştirilen eğitimler hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için; Ataşehir Belediyesi’nin 0216 570 50 00 Çağrı Merkezinden 2270 dâhili hattını arayabilirsiniz.
HAYDİ, ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK ZAMANI!

On binlerce genci üniversite sınavlarına hazırlayan, zorlu sınav maratonunda onlara destek olan Ataşehir Belediyesi’nin yeni dönem kayıtları başlıyor. Gençler Üniversiteye Hazırlık Ders Destek Eğitim Programın ön kayıt işlemlerini online gerçekleştirebilecekler.
İSTANBUL - 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında Ataşehir Belediyesi Eğitim Merkezleri (ATABEM) bünyesinde gerçekleştirilecek Üniversiteye Hazırlık Ders Destek Eğitim Programı’nın online ön kayıt işlemleri 27 Haziran 2022 tarihinde başlıyor. Kontenjanın sınırlı olduğu ücretsiz eğitimlere kaydolabilmek için, Ataşehir sınırları içinde ikamet etme zorunluluğu bulunuyor.
11. ve 12. sınıf öğrencileri ile mezun gruplarının yararlanacağı üniversite destek programlarına katılmak isteyen öğrenciler, Temel Yeterlilik Testi (TYT) - Alan Yeterlilik Testi (AYT) Ders Destek Eğitim Programı ve 11. Sınıf Üniversiteye Hazırlık Ders Destek Eğitim Programı ön kayıtları için BURAYA TIKLAYARAK online başvuru formuna ulaşabilirler (ATABEM Web Portalı: https://atabem.atasehir.bel.tr).
Asil kayıtları ile ilgili bilgilendirme ise 15 Ağustos’ta yapılacak. Kayıt hakkı kazanan öğrenciler, Ferhatpaşa Gençlik Merkezi ve Neşet Ertaş Kültürevine davet edilecekler. Öğrencilerimiz ikamet adreslerine göre ilgili Gençlik Merkezlerimize yönlendirilecekler.
Kayıt hakkı kazandığı halde, kaydolmayan öğrencilerin yerine ise yedekler arasından seçim yapılacak.
Kayıt hakkı kazanamayan gençlerimiz ise ATABEM Web Portalı üzerinden eğitim içeriklerine ulaşabilecekler.
Ferhatpaşa Gençlik Merkezi İçin Kayıt Yapabilecek Mahalleler: Atatürk, İnönü, Ferhatpaşa, Kayışdağı, Mevlana, Yenişehir, Mimar Sinan ve Yeni Çamlıca Mahalleleri.
Neşet Ertaş Kültürevi İçin Kayıt Yapabilecek Mahalleler: İçerenköy, Küçükbakkalköy, Barbaros, Mustafa Kemal, Aşık Veysel, Fetih, Esatpaşa, Örnek ve Yeni Sahra Mahalleleri.
DERSLER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
12. ve mezun sınıfların ders başlangıç tarihi, 12 Eylül Pazartesi gününü takip eden hafta olacak.
11. sınıflar ise 19 Eylül Pazartesi ve takip eden günlerden itibaren ders başlangıcı yapacaklar.
Ders programları hakkındaki bilgilendirme ise ileri tarihlerde yayınlanacak.
ATAŞEHİR’DE OTURMAK ZORUNLU
Kontenjanın sınırlı olduğu ücretsiz eğitimlere kaydolabilmek için, Ataşehir sınırları içinde ikamet etme zorunluluğu bulunuyor.
Not: Online kayıt sırasında verdiğiniz adres bilgisinin doğruluğundan lütfen emin olunuz. E-devlet sisteminde kayıtlı olduğunuz ikamet adresi ile kayıt yaptırınız. Asil kayıtlar yapılırken adres bilgileriniz sistem üzerinden kontrol edilecektir.