Türk şiirinin evrensel ismi, dünya şairi Nâzım Hikmet Ran, yaşama veda edişinin 61. yıldönümünde, gözlerini yaşama yumduğu Moskova’da mezarı başında yapılan törenle anılırken, yurtta da yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği etkinliklerle büyük şaire olan “hasret” dile getirildi.
Yurt dışında ve yurtta yapılan etkinliklerde “Nâzım’ın siyasal inançları doğrultusunda savaşımdan geri durmayan büyük bir şair olduğu, ilkelerini kararlılıkla savunduğu için dünyanın her yerinde özgürlüklerden, bağımsızlıktan ve sömürüye karşı olmaktan yana duruş sergileyen insanların sevgisini kazandığı” vurgulandı.
arşiv
arşiv/2013
NAZIM HİKMET VARŞOVA'DA DA ANILDI
Polonya'da Varşova Yunus Emre Enstitüsü, Şair Nazım Hikmet'in ölümünün 60'ıncı yılı dolayısıyla anma etkinliği düzenledi. Başkent Varşova'da Hotel Bristol'da düzenlenen etkinlikte yer alan anma köşesinde Nazım Hikmet'in şiir kitapları ve fotoğrafları yer aldı. Hotel Bristol, Hikmet'in Polonya ziyaretlerinde kaldığı otel olarak biliniyor ve şairin "Saman Sarısı" şiirini de bu otelde kalırken yazdığı ifade ediliyor.
TÜRKİYE’DEKİ ANMALAR
Dünyaca ünlü şairimiz Nâzım Hikmet Ran, aramızdan ayrılışının 60. yıl dönümünde yurdun çeşitli yerlerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.
Fotoğraf: (soldan sağa) Tilbe Saran, Berkay Ateş, Zuhal Olcay, Ahmet Mümtaz Taylan, İlkay Akkaya
Edebiyat, sinema, tiyatro ve müzik dünyasından birçok sanatçı, usta şairin unutulmaz dizeleri ve bestelenmiş şarkılarını seslendirdi. Saat 21:00’de başlayan etkinlikte Ferhat Livaneli orkestrası, Yiğit Sertdemir rejisiyle Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda sahnede oldu. Anlatımını Yetkin Dikinciler’in, dekorunu Barış Dinçel’in üstlendiği ‘Şiir ve Şarkılarla Nâzım’ anma gecesine İstanbullular, büyük ilgi gösterdi. Gecede şu isimler sahne aldı: Ahmet Mümtaz Taylan, Ali Sürmeli, Bahtiyar Engin, Berkay Ateş, Bülent Emrah Parlak, Can Gox, Deniz Barut, Erkan Can, Erkan Oğur, Fuat Saka, Grup Gündoğarken, Hakan Meriçliler, İlhan Şeşen, Güven Kıraç, Halil Ergün, Hüsnü Arkan, İlkay Akkaya, İsmail Hakkı Demircioğlu Mehmet Erdem, Melihat Gülses, Nükhet Duru, Selçuk Yöntem, Şenay Gürler, Tilbe Saran, Yiğit Özşener ve Zuhal Olcay.
NÂZIM KARTAL KİTAP FUARI'NDA DA ANILDI
Önceki gün kapılarını kitapseverlere açan Kartal Kitap Fuarı'nda Trabzon'da yayımlanıp bütün ülkeme ulaştırılan Kıyı Dergisi'nin standında, derginin yazı kurulu üyesi, BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Gazeteci-Yazar Alâettin Bahçekapılı özel bir etkinlik düzenledi.
Bahçekapılı, Cevat Çapan'ın Paris'te karşılaştığı Nâzım'ın eliyle boğazını gösterip "memleket hasreti burama kadar geldi" anısından ve "yıllardır mektuplarla yaşıyorum" dizesinden hareketle Nâzım'ın aramızdan ayrılışının 50. yıldönümü nedeniyle hazırladığı Nâzım Sen Gittin Gideli kitabı hakkında bilgi verdi. Bahçekapılı, "Nâzım'ın aramızdan ayrılışının 50. yıldönümünde mezarı başında yapılacak anmaya bir grup arkadaşımla giderken, birer şişe hava, su ve toprak yanında, arkadaşlarına, sevenlerine yazdırdığım mektupları da götürdüm. Bu mektupları yazanlardan İbrahim Balaban, Refik Erduran, Orhan Karaveli, Yaşar Kemal ve Cengiz Bektaş artık hiç kimseye mektup yazamayacak, çünkü Nâzım'ın yanına gittiler." dedi. Bahçekapılı kendi yaşam savaşıyla özdeşleştirerek Nâzım Hikmet hakkında şöyle dedi: "Nâzım gurbet elde, yurt hasretiyle yana yana tükendi, o denli ki Varna'da Boğaz'a doğru giden vapura değen elleri yandı. Nâzım toplumdan alacaklı gidenlerdendir. Hasretin insanıdır. Ol nedenle biz de şimdi Nâzım'ın -Ahmet Arif'in söylediği gibi- 'hasretinden prangalar eskitiyoruz'."
Bahçekapılı, Nâzım Sen Gittin Gideli kitabının ikinci cildini hazırlamakta olduğunu, bu ciltte 60. yıl dolayısıyla yazarlara, Nâzımseverlere mektuplar yazdırdığını da açıkladı.
Öte yandan Kartal Kitap Fuarı'nda akşam saatlerinde yazar Güney Özkılınç'ın Nâzım'ın Bursa Yılları'nı anlattığı kitabından yola çıkarak seyircilere aktardığı bilgiler ilgiyle dinlenirken, ardından Ayla Karacan'ın sahnelediği Mutluluğun Resmi adı müzikli tiyatro gösterisi büyük alkış aldı.
Haber ve görseller: BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı
Eğer ki ölmek ile kastedilen kalbin ve solunumun durması ise, Nazım Hikmet ilk olarak 1953 yılında ölmüştü...
https://cuneytyardimci.com/nazim-hikmet-3-haziran-1963-tarihinde-olmedi/