Dün sanat dünyasını yasa boğan bir vefat yaşandı: Bestekâr, Şair Fırat Kızıltuğ 89 yaşında aramızdan ayrıldı.
Kızıltuğ, Necip Fazıl Kısakürek, Talat Sait Halman ve Ahmet Yesevi'nin şiirlerini bestelemişti. Kızıltuğ'a Türk Edebiyatı Vakfı tarafından bu yıl "Türk Dünyasına Üstün Hizmet Ödülü" verilmişti.
Ne yazdılar:
Gazeteci Ahmet Özdemir'in yazdığı veda yazısı:
FIRAT KIZILTUĞ UÇMAĞA UÇTU
Bana “Ahmetcan” der, yazdığı mesajlara da “Ahmetcan” diye başlardı. Seksen dokuz yaşındaydı. Rahatsızdı. Hangimizin kara haberi daha önce ulaşacak bilemezdim. Ama içimde bir korku vardı. Ve onun uçmağa ulaştığı haberi dün ulaştı. Fırat Kızıltuğ hakkında söz söylemek ve yazmak çok güç. O kadar çok yönü var ki, birinden söz etseniz, diğer yönleri size darılır. Her şeyin ötesinde ağabey gibi bir ağabeydir. Ona ağabey derken yüreğimin yağlarının eridiğini hissederim. Onun ötesinde, bestekârlığını, yazarlığını viyolonsel ve ud sanatçılığını, eğitimciliğini, araştırmacılığını, arşivciliğini, duygu ve düşünce insanlığını, bilgisini, görgüsünü anısını paylaşmaktaki cömertliğini ve daha birçok meziyetlerini sayıp dökebilirim. Son zamanlarda sık göremeseniz de manevi varlığını bilmem içimi ısıtır, güven ve huzuru hissederdim. Yurdun pek çok yerinde türlü etkenliklerde birlikte olmuştuk. Benden son isteği, Sanat Alemi sitesine haftada birkaç yazı yazmam olmuştu. Emir olarak kabul edip yazmaya başladım. Ama, niçin bırakmak zorunda kaldığımı üzülmesin diye kendisine söylememiştim.
Önümüzdeki günlerde Fırat ağabeyle Bayburt ve Mersin, Tarsus’ta geçen günlerimiz ile ilgili anılarımı yazmak istiyorum.
FIRAT KIZILTUĞ KİMDİR?
Fırat Kızıltuğ, 1 Nisan 1935'te Bayburt'ta doğdu.
1957 yılında Trabzon Öğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra yurdun çeşitli yerlerinde ilkokul öğretmemeği ve fotoğrafçılık yaptı. Müzik bilgilerini İstanbul Belediye Konservatuarı ve İleri Türk Müziği Konservatuarı’nda ilerletti.
Feyha Talay'dan Viyolonsel dersleri aldı.
1956- 1966 yılları arasında İleri Türk Müziği Konservatuarı Derneği'nde viyolonsel çaldı, hocalık ve genel sekreterlik görevlerinde bulundu.
1965'te Münir Nurettin Selçuk yönetimindeki İcra Heyeti'ne önce misafir, sonra asil saz sanatçısı olarak kabul edildi.
1976'da Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'na tayin edildi. 2 Nisan 2000’de emekli oldu.
1983 yılından beri şair ve yazar olarak Türk Edebiyat Dergisi yazı kadrosunda yer aldı. Birbirinden değerli ve anlamlı ödüllerin sahibi oldu.
Hikâye ve romanları da bulunan Kızıltuğ, müzik tarihi alanında Satrançnâme, Dildeste ve Dilbeste’yi neşretti. Kızıltuğ’un Kop Dağı’ndan Birinci Ordu’ya, Bir Dâne Bir Dâne, Mavi Karanlık, Oğuz Destanı, Çocuklara Müzik, Kitâb-ı Yâve, Dildeste, Bandodan Klasik Müziğe, Satrançname, Açıklamalı Şarkılarımız, Dilbeste, Bahar Neğmesi, Müzik Sohbetleri, Şikesteler, Şiirler, Kop Dağından Birinci Orduya, Tilmaç At Hikâyeleri, Bayburt Şikesteleri, Necdet Yaşar’la 60 Yıl, Çal Söyle Şarkımı adlı kitapları bulunuyor.
Commentaires