top of page
Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Bilmek isteyeceğiniz önemli DEPREM Haberleri



Bilmek isteyeceğiniz en önemli DEPREM HABERLERİ

17 Şubat 2023



1 Depremde kaç bina yıkıldı? Bakan başka, bakanlığı başka rakam veriyor, aradaki fark 5 bin bina! Depremin üzerinden 12 gün geçti ama daha binaları bile tam olarak sayamadığımız anlaşılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı depremde hasar gören binalarla ilgili rakamları dün şöyle güncelledi. 481 bin 865 binada yer alan 2 milyon 196 bin 88 bağımsız incelendi. 61 bin 722 binada yer alan 263 bin 800 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu belirlendi. 13 bin 917 binada bulunan 86 bin 673 bağımsız birimin orta hasarlı, 121 bin 515 binadaki 749 bin 654 bağımsız birimin az hasarlı, 229 bin 23 binada yer alan 915 bin 723 bağımsız birimin ise hasarsız olduğu tespit edildi. Bu rakamlar üzerinden hesaplandığında bölgedeki binaların yüzde 47’sinin hasar almadığı, yüzde 53’ünün ise hafiften tam yıkıma kadar çeşitli oranlarda zarar gördüğü ortaya çıkıyor. Buna karşılık Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum akşam yaptığı açıklamada yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina sayısını 56 bin 80 olarak verdi. Yani bakanlığın açıkladığı rakamdan 5 bin bina az. Murat Kurum’un kendi bakanlığının öğlen saatlerinde açıkladığı rakamın altında kalması ile çelişmesi 10Haber editörü açısından şimdilik izah edilemez bir durum. Kurum’un ayrıca şu rakamları da bakanlığı ile çelişkili: “Tüm illerimizde 577 bin 689 bina, yani 2 milyon 665 bin 317 bağımsız bölüm inceledik. Bunlardan 56 bin 80 binayı yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik. Bu da yaklaşık olarak 297 bin 122 bağımsız bölüme denk geliyor.” Bakan Kurum’un açıkladığı bina sayısı bakanlığın rakamından 5 bin tane daha az ama buna karşılık bu binalarda yer alan “bağımsız bölüm” yani daire sayısı 34 bin daha fazla.

2 Döviz talebini azaltmak için TCMB’den bankalara yeni talimat: Doları pahalı satın! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz talebini azaltmak amacıyla bankalardan döviz forward kontrat satışlarında maliyetleri artırmalarını istedi. Bloomberg’in haberine göre, konuya yakın kaynaklar TCMB’nin bankalardan dolar forward kontratlarında faizi yüzde 30’dan yüzde 40’a yükseltmelerini istediğini belirtti. Kaynaklar, TCMB’nin bankalardan ayrıca bireysel müşterilere 19,05 altında dolar satmamasını ve bireysel müşterilere döviz forward kontrat satışı yapılmamasını talep etti. TCMB konuya ilişkin yorum yapmadı. Deprem felaketinin ardından otoriteler dolar ve altın talebini kısıtlamak için tedbirleri artırdı. Enflasyon geçen sene yüzde 85’te zirve yapmasıyla birlikte yetkililer TL’nin mümkün olduğunda istikrarlı seyretmesine odaklandı. Lira geçen yıl dolara karşı yüzde 30 değer kaybederken bu yılki kayıp yüzde 1’in altında.

3 Mezarı bile kazılmıştı: 258’inci saatte kepçe operatörü kurtardı! Kahramanmaraş’ta 29 yaşındaki Neslihan Kılıç 6 Şubat depreminin 258’inci saatinde yıkıntıların arasından sağ çıkarıldı. Yoğun bakıma alınmakla birlikte genel sağlık durumu iyi olan Neslihan Kılıç’ın bir kurtarma operasyonu değil enkaz kaldırma sırasında kurtulması olayın en ilginç notu. Neslihan Kılıç’ı bulan kepçe operatörü Adnan Eşin sıcak olayı şöyle anlattı: “Boşluğu takip ede ede giderken yatak odası gibi bir yere geldim. Yatağı çeker çekmez biri elini kaldırdı, daha sonra iki elini kaldırdı. Durdum, makinadan fırladım. Gittim üstüne baktım, yaşıyor. Hiç benimle konuşmadı. Hemen AFAD ekiplerine haber verdim.” Neslihan Kılıç’ın eniştesi Gazi Yıldırım, “Neslihan’ın mezarını bile kazdırmıştık” dedi.

4 Sahipsiz çocuk sayısı artıyor Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, enkaz altından çıkarılan çocuklardan 1464’ünün refakatçisinin olmadığını, 759’unun tedavisinin devam ettiğini, 1197’sinin kimliğinin tespit edilemediğini açıkladı.

5 Tarihi gece… Renkler bir araya geldi, Trabzonspor avantajı kaptı Onbinlerce kişinin yaşamını yitirdiği 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinden sonra Türkiye’de ilk spor karşılaşması dün gece yapıldı. UEFA Konferans Ligi’ndeki Trabzonspor- Basel maçı tarihi görüntülere sahne oldu. Türkiye Futbol Federasyon Başkanı Mehmet Büyükekşi, Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Trabzonspor’a destek vermek için stadyumda maçı seyretti. Fenerbahçeli, Beşiktaşlı, Galatasaraylı futbolseverler tribünlerde yerini aldı. Maçtan önce tribünde Türk bayrağının önünde enkaz altından bebek kurtaran bir kurtarma personeli ve çalışmalarda hayatını kaybeden Meksikalı kurtarma ekibi köpeği Proteon’un da bulunduğu bir koreagrafi yapıldı. Koreografide, Türkiye’ye yardıma gelen ülkelerin bayraklarının yanı sıra “Hep birlikte olacağız, yaralarımızı sarcağız.” cümlesi yer aldı. Karşılaşmada marş söylenmezken taraftarlar depremden etkilenen kentlerin plaka kodlarına denk gelen dakikalarda il adını söyleyerek “Burada” dedi. Deprem saati olan 4.17’de ise “Türkiye üşüme Trabzon seninle” tezahüratında bulunuldu. Bordo mavililer, 65. dakikada Jens Stryger Larsen’ın ayağından bulduğu golle karşılaşmayı 1-0 kazanmayı başardı. Golden sonra Trabzonspor kalecisi Uğurcan Çakır, orta sahaya kadar koşarak bir Türkiye forması açarken takım arkadaşları ona katıldı. Maçtan sonra Trabzonspor resmi hesabından “Hepimizin maçı” denilerek maçın skoru duyuruldu. Süper lig kulüpleri bunu tweeti alıntılayarak retweet etti. Karşılaşmanın rövanşı, 23 Şubat Perşembe günü saat 23.00’te İsviçre’de oynanacak. Trabzonspor Teknik direktörü Abdullah Avcı ise “Tüm ülkenin manevi desteğini hissettik. Bir tebessüm yaşatabildiysek ne mutlu. Futbolun iyileştirici ve birleştirici gücünü bugün bir daha gördük” diye konuştu.

6 Bu gece Miraç Kandili İslam inancına göre, Hazreti Muhammed’in, Allah’ın daveti üzerine Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan ilahi huzura yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili bu gece. “İsra ve Miraç mucizesi” ismiyle anılan bu olay, Kur’an-ı Kerim’de İsra ve Necm surelerinde ifade ediliyor. “İsra olayı”, Hazreti Muhammed’in bir gece Mekke’den Kudüs’e, “Miraç olayı” ise gökler ötesine yaptığı yolculuğa deniliyor. Miraç gecesinde beş vakit namaz farz kılındı, Allah’a şirk koşmayanların bağışlanacağı müjdesi verildi ve “Amenerrasulü” diye başlayan Bakara Suresi’nin son iki ayeti indi.

7 Ölü sayısı 38 bini aştı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) saat 23.00 itibarıyla yapılan açıklamada 6 Şubat tarihli depremlere bağlı olarak, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 38 bin 44 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Açıklamada 11’inci gün itibarıyla toplamda 4 bin 734 artçı deprem meydana geldiği de belirtildi.


8 12’inci güne girerken üç kurtuluş daha Deprem felaketinin dün gece 12’nci gününe yaklaşıldığı 261’inci saatte Antakya’da Odabaşı Mahallesi’ndeki bir binanın enkazından 26 yaşındaki Mehmet Ali Şakiroğlu ve 34 yaşındaki Mustafa Avcı sağ çıkarıldı. Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde bir binanın enkazından 14 yaşındaki Osman Halebiye, depremin 260. saatinde sağ çıkarıldı. Erzurum PAK ekibinden Engin Bayrak Osman’ın kurtuluşunu şöyle anlattı: “İş makinesiyle burada çalışma yapıyorduk ama sakin bir şekilde, en ufak ihtimali dahi dinliyorduk. Dinleme yaparak gidiyorduk, o sırada Osman kardeşimizin sesini duyduk. Ondan sonra elimizle sakin bir şekilde tünel açıp AFAD ekibiyle içeri uzandık. Onlarla tünele girdik. Tüneli genişletip önce hava almasını sağlayarak sakin bir şekilde çocuğu çıkardık.”


9 Deprem enkazından 54 tutuklama çıktı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem enkazlarına ilişkin adli durum bilançosunu Diyarbakır’da basın toplantısı düzenleyerek açıkladı. “Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis’te delil tespit işlemleri tamamlanmıştır. Deliller toplanmadan hiçbir enkaz kaldırılmamaktadır” diyen Bozdağ, “Soruşturmalarda 245 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 54 şüpheli tutuklandı” bilgisini verdi.


10 Hatay 5.1’le sallandı Hatay’ın Arsuz ilçesinde saat 22.47’de 5.1 büyüklüğünde deprem geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin yerin 9.26 kilometre altında meydana geldiğini tespit etti. Sarsıntı, Hatay’ın yanı sıra çevre il ve ilçelerden de hissedildi. Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Hasarlı binalar da dahil herhangi bir olumsuzluk bildirilmedi. Ekiplerimizin sahada taramaları devam ediyor” dedi.


11 Kaçak müteahhit yelkenlide yakalandı Kahramanmaraş’ta yıkılan binalarla ilgili soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan müteahhit Mesut Başkır, katamaran tipi yelkenli tekneyle yurt dışına çıkmaya çalışırken Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında yakalandı. Sahil Güvenlik Komutanlığı müteahhidi rutin kontrollerde değil, ihbar üzerine denizde önlem alarak yakalamış.


12 İki müteahhit kendi binalarında öldü Diyarbakır’da haklarında yakalama kararı bulunan 67 kişi arasında bulunan Celal İrkören Sözel Apartmanı’nın, Halil İpek’in ise Dündar Apartmanı’nın müteahhidiydi. Yapılan çalışmalarda Celal İrkören’in Sözel Apartmanı’nda, Halil İpek’in ise Dündar Apartmanı’nın enkazında kalarak, yaşamını yitirdiği belirlendi.


13 Anayasa Mahkemesi, 3 ay OHAL bölgesinden başvuru almayacak Anayasa Mahkemesince (AYM), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilen illerde bireysel başvuru sürelerinin 3 ay boyunca durdurulması kararlaştırıldı.


14 Bakan kararlı: 20’sinde eğitime dönülecek Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 71 ilin milli eğitim müdürleriyle deprem gündemli çevrim içi toplantı gerçekleştirdi. Özer, toplantıda, “Şu anda eğitim öğretimin başlangıcına yoğunlaşmamız lazım. 20 Şubat’ta 71 ilde eğitim öğretime başlayacağız” dedi. Özer böylece eğitime başlamada yeni bir erteleme beklentisini de boşa çıkardı. Özer, depremden etkilenen 10 ildeki tüm çadır bölgeleri ve toplanma yerlerinde, çocuklar için psikososyal destek, oyun ve etkinlik çadırları kurulduğuna işaret ederek, salgın sürecinde olduğu gibi ilçe ve okul temelli geçiş yapılacağını belirtti.


15 RTÜK’ten medyayı sarsacak ağır cezalar bekleniyor Muhalefet çizgisine yakın yayın yapan televizyonların haber merkezlerinde dün planlanan RTÜK toplantısında iktidar çevrelerinin ateş püskürdüğü deprem yayınlarına çok ağır cezalar çıkacağı yönünde keskin bir kanaat vardı. 10Haber’in edindiği bilgiye göre televizyon haber mutfakları, olası cezalara ‘dik duruş’ gösterecek karşı kampanya için söylemleri hazırlarken öğleden sonra toplantının iptal edildiği haberi geldi. Durumdan haberdar dar olan İYİ parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Aziz milletimizin haber alma hakkını koruyup kollamak adına, depremin ilk dakikalarından itibaren sorumlu yayıncılık yapan bütün gazetecilerin ve televizyonların yanında olduğumuzu ilan ediyor, haberciliği cezalandırmayı düşünenleri de bu büyük hatadan dönmeye davet ediyorum” dedi. Bu tartışmalar sonrası RTÜK de bir açıklama yaptı, “Hiçbir siyasi partinin tehditlerine boyun eğmeyeceğimiz gibi RTÜK’ü hedef alan açıklamaların kanunla bize verilmiş görevleri yerine getirmemize engel olmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi. Açıklamada “Yüzlerce yayıncı içinde bir elin parmak sayısını geçmeyen medya kuruluşlarına uygulanacak olası müeyyide kararları, asla ve asla medyaya baskı değildir” denildi.


Haluk Levent ‘yetkililerle’ konuşup sorunu çözdü Ahbap Derneği’nin başkanı şarkıcı Haluk Levent, “Herkes ama herkes toplanan bağışlara el konulacağını, Kızılay’a ya da AFAD’a aktaracağımı yazıp çiziyor” diyerek bir açıklama yapma gereği duydu. Bağışçılarına “sizin paranız benim namusum” diye seslenen Levent, ilk günlerde çalışmalarını engelleme girişiminde bulunan ‘işgüzarlar olduğunu’ ve tıkanma noktasına geldiklerini belirtti şunları söyledi: “Dünden beri ilgili yerlere onları şikayetimizi belirttik. Sağ olsun yetkililer olayı çözdüler. Sahadayız… Daha önce açıkladığımız planları harfiyen uygulayacağız. Bu bütçenin biraz daha fazla miktarı tekrar bağış olarak gelince acil eylem planımıza geçtik ve evi yıkılmış canlarımıza konut yaptırmaya karar verdik!”


Ali Babacan Diyarbakır’da: Toplanan para şeffaf biçimde dağıtılmalı DEVA Partisi lideri Ali Babacan, ‘Türkiye Tek Yürek’ kampanyasında yapılan bağışlara ilişkin, “Toplanan paraların mutlaka şeffaf olarak dağıtılması lazım. Milyonlarca insanın televizyon başına toplanıp açık bir şekilde toplanan yardımın, yine açık ve şeffaf bir şekilde dağıtılması lazım” dedi. Babacan, Diyarbakır’a gelerek Koşuyolu Parkı’nda oluşturulan çadır kenti ziyaret etti.


Davutoğlu: Arama kurtarma sona ermesin Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerinin devam edilmesi gerektiği çağrısında bulundu. Davutoğlu, “Hala göçük altında canlı olma ihtimali göz önünde bulundurularak bu konuda kesin bir kanaat oluşana kadar asla enkaz kaldırma çalışmalarına başlanmamalı ve arama kurtarma faaliyetleri sona erdirilmemeli” dedi.


Kılıçdaroğlu’ndan Sinan Ateş’in eşine ziyaret CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’i ziyaret ettiğini açıkladı. Ziyarette eşi Selvi Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve eşi Nursen Yavaş’ın da bulunduğu bilgisini veren Kılıçdaroğlu, “Deprem felaketi canımızı çok yaktı, maalesef bu süreci de biraz yavaşlattı. Ancak sonuç değişmeyecek. Sinan Ateş’in ailesine, yavrularına verdiğimiz söz tutulacak. Onu ailesinden koparan, hepimizin bildiği odakları adalet önüne çıkaracağız” dedi.


Erdoğan Bahçeli ile ne konuştu? Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle, Beştepe’de ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, basına kapalı olarak yapılan toplantı yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmenin gündemi ve içeriği ile ilgili bilgi yok.


Demirtaş: Alçalmanın dibi yok Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, televizyonlarda ortak yayınlanan ve 86 milyarı kamu kurumlarından, toplam 115 milyar TL toplanan yardım kampanyasıyla ilgili paylaşımlarda cezaevinden açıklama yaptı. “İzledikçe kanım dondu, nefesim kesildi. Alçalmanın dibi yok mu!” diye tepki gösteren Demirtaş, şöyle dedi: “Halkın alın teriyle, emeğiyle oluşan kamu bütçesi tek adam sistemiyle zaten Erdoğan’ın elindeydi. Dün akşam önemli miktarda kamu kaynağı, yardım adı altında ve denetlenemeyecek şekilde Erdoğan’ın emrine verildi. Olup biten tam olarak bu.”


İmamoğlu: Kapıyı devirir gireriz İstanbul Belediye Başkanı Başkanı Ekrem İmamoğlu, basın mensuplarından daha önceki İstanbul Valiliği ve bakanlıklar tarafından yapılan afet toplantılarına İBB’nin davet edilmediği yönündeki hatırlatma üzerine sert konuştu. İmamoğlu, “Ekrem İmamoğlu toplantılara giremeyecekmiş falan. O kapıyı devirir gireriz içeri. Şimdi çok hızlı yapılması gereken bir şey var. O da depremzedelerin bir güvenli barınma ortamına kavuşturulması” dedi.


Borsada yükseliş hız kesti Deprem sonrası işleme kapatıldıktan sonra önceki gün açılan İstanbul Borsası yüzde 10’a yakın değer kazanmıştı, dün borsanın bu hızı yavaşladı. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 1,17 değer kazanarak günü 5.008,58 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1,83 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,64 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 7,04 ile taş, toprak, en çok kaybettiren ise yüzde 5,58 ile finansal kiralama, faktoring oldu.


Mobius’tan Türkiye’de borsa için ‘ters etki’ uyarısı Ünlü yatırımcı Mark Mobius, Türkiye’de depremin ardından 5 işlem günü kapalı kaldıktan sonra yeniden işleme açılan hisse senetlerini destekleme çabalarının “ters” etki yaratabileceğini söyledi. Bloomberg’in sorularını yanıtlayan Mobius, “Hükümetin, felaketin piyasa üzerindeki etkisini sınırlama arzusunu anlayabiliyoruz. Bununla birlikte, bu tür müdahaleler çoğu zaman amaçlananın tersi bir etkiye sahip olur” dedi. Türk hisse senetleri için uzun vadeli pozitif görüşünü koruyan Mobius, “Aracı kurumlar tabii ki piyasa hareketliliği isterler ve bu nedenle ciro yaratmak için haberlere abartılı tepkiler verebilirler. Bizler ise kısa vadeli haberler ile piyasa hareketlerine tepki vermeyen, uzun vadeli görüntüyü dikkate alan, uzun vadeli yatırımcılarız” diye konuştu. Mobius, “Dolayısıyla bizim Türkiye için görüşümüz olumlu. Türkler, tarihleri boyunca birçok felaket atlatmışlar ve inanılmaz bir dayanıklılık ve yaratıcılık göstermişlerdir” ifadelerini kullandı.


Cengiz Holding’e yatırım teşviki 1973’te Konya Seydişehir’de kurulan, 2005’te Cengiz Holding bünyesine katılan Eti Alüminyum AŞ’nin Konya’da yapacağı 3 milyar liralık yatırım projesine, yüzde 100 vergi indirimi ve yüzde 85 yatırıma katkı oranı olmak üzere gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi gibi birçok destek verilecek. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, söz konusu yatırımının süresi 5 yıl olarak belirlendi. Yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu sürenin yarısı kadar daha ek süre verilebilecek.


EBRD, Türkiye için büyüme tahminini düşürdü Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye için 6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerden önce açıkladığı yüzde 3,5’lik 2023 büyüme tahminini yüzde 3’e düşürürken, afetlerin Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasılasını (GSYH) yüzde 1 kadar aşağı çekebileceğini belirtti. Aylık raporunda EBRD, en çok finansman sağladığı ülke olan Türkiye’de önümüzdeki aylarda artması beklenen inşaat faaliyetlerinin altyapı ve tedarik zincirlerindeki tahribatın etkisini hafifleteceğini öngördü ve yüzde 1’lik GSYİH daralmasının “makul bir tahmin” olduğunu belirtti.


JPMorgan: TCMB şubatta 100 baz puan faiz indirecek ABD’li yatırım bankası JPMorgan, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileriyle ilgili bir rapor yayımladı. Depremin fiziki yapılara doğrudan hasar maliyetinin 25 milyar dolar seviyesinde olduğunu öngörülen raporda, şubatta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 100 baz puan daha indirime giderek yüzde 8’e indireceği tahmin edildi. Banka depremden etkilenen 10 ilin rakamlarını ülke ekonomisiyle oranlayarak depremin olası etkilerini paylaştı. Raporda 2023 ilk çeyreği için büyümenin daha zayıf geçeceği ancak yeniden inşa faaliyetlerinin başlamasıyla yılın geri kalanında toparlanmaya neden olacağı öngörüldü. JPMorgan 2023 yılında enflasyon tahminini de yüzde 43’ten 45’e yükseltirken buna sebep olarak yüksek gıda fiyatları ve mali teşvik paketlerini gösterdi.


20 bin TL’lik bağışta 4 bin TL vergi indirimi var ‘Türkiye Tek Yürek Kampanyası’nda şirketlerin depremzedeler için bağışladığını açıkladığı milyar liraların vergiden düşüldüğüne yönelik eleştirilerden sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan konuyla ilgili açıklama geldi. “Bağış ve yardımlar vergiden değil, matrahtan düşülmektedir” ifadelerine yer verilen açıklamada şöyle denildi: “Gelir ve kurumlar vergisi kanunları belli şartlarla bağış ve yardımların elde edilen gelirden kurum açısından kazançtan indirilmesi imkanı vermektedir. Kazançtan indirim ile vergiden indirim tamamen birbirinden farklı kavramlardır. Bağış ve yardımlar gerekli şartları taşıyorsa ilgili yılın vergi matrahının tespitinde gelirden, kurumlar için kazançtan indirilir. Bu indirim sonucu kalan tutar vergiye tabi olur. Konuyu basit bir örnekle anlatmak gerekirse; 100 bin TL kazancı olan bir kurum 20 bin TL AFAD’a bağış yaptığında kazancından 20 bin TL’yi indirecektir. Kalan 80 bin TL üzerinden yüzde 20 oranında hesaplanan 16 bin TL kurumlar vergisi ödeyecektir. Özetle, vazgeçilen vergi tutarı 4 bin TL’dir.”


Merkez Bankası’nın 30 milyar TL’lik deprem bağışı kârdan aktarılacakmış Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kaynağının Reuters’a verdiği bilgiye göre, bankanın depremzedelere yönelik 30 milyar TL’lik bağışı “bankanın 2022 bilançosu kârından karşılanacak”. Böylece banka tahminen nisan ayında genel kurul ile Hazine’ye aktaracağı 2022 kârının 30 milyar TL’sini depremzedelere tahsis etmiş oldu. TCMB’nin 2022 kârı henüz açıklanmadı ancak ekonomistler bankanın 40-50 milyar TL civarında belki de daha yüksek tutarda kâr edebileceğini öncü verilerden hesaplıyorlar. Konuyla ilgili olarak TCMB eski Başekonomisti Hakan Kara Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “TCMB kamuya bağış yaptığında gider yazar, kârı azalır, Hazine’ye sonraki sene daha az kâr aktarır. Yani işlevsel olarak bu bir hibeden çok TCMB’nin gelecekte Hazine’ye aktaracağı kârın bugüne çekilmesidir. Ne işe yarar? Bu sene kamu finansmanını rahatlatır, bütçe açığı ve kamu borcu geçici olarak düşük görünür, kamunun faiz harcaması azalır. Riski nedir? Öne çekilen bu transfer sonucu geçici rahatlama hissiyle kamu çok daha fazla harcama yaparsa enflasyonu artırır.”


Bitkisel üretimin yüzde 20’si deprem bölgesinde, gıda yokluğu yaşanabilir Depremin etkilediği 10 ilde yaşanan yıkımın insani ve ekonomik bilançosu ortaya çıkmaya başlarken, tarım arazilerinin önemli bir kısmının yer aldığı bölgede, çiftçi ve üretimin geleceği de büyük tehlike altında. Bölgenin Türkiye’nin bitkisel üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini gerçekleştirdiğine dikkat çekilirken, 270 bine ulaşan kayıtlı işletme ve çiftçi ise acil yardım bekliyor. Üreticilerin hayvan varlıklarını yok pahasına satmaya başladığına dair sosyal medya üzerinden bilgiler gelirken, sektör yetkilileri de tarımsal üretimin tehlike altında, gıda krizinin de kapıda olduğunu vurguladı. Büyük yıkımın gerçekleştiği Hatay’da çiftçilerin her şeye rağmen üretime devam etmeye çalıştığını kaydeden Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, “Sahada tarımla ilgili baya bir sıkıntı var. Nakit destekler henüz hesaplara yatmadı. Onlar bekleniyor. En azından çiftçi şehir dışına çıkacak, gübresini alacak, ödemesi var, evin ihtiyacı var para lazım, para yok ne yapacak. Hayvan yemi lazım, nakit lazım, gübre lazım” dedi.


Konut fiyatları bir yılda yüzde 167,8 arttı Merkez Bankası (TCMB), 2022 Aralık dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini açıkladı. Buna göre, 2022 Aralık’ta bir önceki aya göre yüzde 5,3 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 167,8 arttı. Aynı dönemde İzmir’de konut fiyatları yüzde 168,3 artarken, Ankara’da yüzde 172,2 ve İstanbul’da ise yüzde 174,2 yükseldi. En yüksek yıllık artış yüzde yüzde 212,6 ile Antalya, Burdur ve Isparta’da görüldü. Bu artışı yüzde 183,9 ile Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli; yüzde 182,9 ile de Adana ve Mersin izledi. Ülke genelinde metrekare fiyatları kasım ayı itibarıyla 16 bin 984 TL iken aralıkta 17 bin 752 TL’ye ulaştı. Böylece 100 metrekarelik bir evin ortalama fiyatı kasım ayında 1 milyon 698 bin 410 TL iken aralık ayında 1 milyon 775 bin 200 TL’ye ulaştı. İstanbul’da ise metrekare fiyatları 27 bin 882 TL’ye yükseldi. Böylece İstanbul’da 100 metrekarelik bir dairenin fiyatı 2022 Aralık itibarıyla 2 milyon 788 bin 200 TL’ye çıkmış oldu.


Kur korumalı mevduatta tarihi zirve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerine göre, Türkiye’nin büyük bir afet yaşadığı geçen hafta kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında artış sürdü. BDDK verilerine göre KKM hesapları 10 Şubat itibarıyla 1 trilyon 483 milyar 418 milyon liraya çıktı. 6 Ocak’tan 10 Şubat’a kadar 113 milyar lira artış var. KKM hesapları 6 Ocak haftasındaki gördüğü düşük seviyeden sonra yükselişini 5 haftadır sürdürüyor.


Merkez Bankası rezervlerinde 9 ayın en sert düşüşü Geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervleri 10 Şubat haftasında 3,99 milyar dolar azalışla 125,64 milyar dolara geriledi. Böylelikle Mayıs 2022’den bu yana rezervlerde en hızlı düşüş görüldü. 10 Şubat itibarıyla TCMB brüt döviz rezervleri, 2 milyar 301 milyon dolar azalışla 75 milyar 630 milyon dolara indi. Brüt döviz rezervleri, 3 Şubat’ta 77 milyar 931 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu. Söz konusu dönemde altın rezervleri 1 milyar 689 milyon dolar azalarak 51 milyar 696 milyon dolardan 50 milyar 7 milyon dolara düştü. Böylece TCMB’nin toplam rezervleri, 10 Şubat haftasında bir önceki haftaya kıyasla 3 milyar 989 milyon dolar azalışla 129 milyar 627 milyon dolardan 125 milyar 638 milyon dolara geriledi.



Deprem bölgesine ilk kalıcı konut kampanyası TOBB’dan Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen 11 ilde yapılacak kalıcı konutlar için ilk adımı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) attı. Kampanyanın detayları önümüzdeki günlerde açıklanacak.


TÇÜD: 4 milyon ton demiri 4 ayda karşılarız Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, depremden etkilenen illerde yeniden inşa edilecek konutlar için ihtiyaç duyulan yaklaşık 4 milyon ton inşaat demirinin sektör tarafından 4 ay gibi bir sürede tedarik edilebileceğini söyledi. Yayan ayrıca bu süreçte inşaat demiri ihracatının kısmen de olsa öncelik olmaktan çıkabileceğini belirtti. Türkiye’nin çelik üretiminin yüzde 32’sinin depremden etkilenen bölgedeki tesislerde gerçekleştiğini belirten Yayan, söz konusu tesisler toplamında 1 aylık üretim kaybının söz konusu olabileceğini ancak bu kaybın diğer bölgelerdeki tesislerle çok rahat karşılanabileceğini ifade etti.


Türkçimento: 10 milyon tonluk çimento ihtiyacını karşılarız Türkçimento Başkanı Fatih Yücelik, depremin ardından yapımına başlanacak konutlar için sektörün kapasitesinin yeterli olduğunu belirterek, “İhtiyacın 10 milyon ton çimento olacağını öngörüyoruz. Bölgede bunun üzerinde kapasite var, çimento sıkıntısı yaşanmaz” dedi.


Miçotakis’ten Türkiye’ye zeytin dalı Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşananların iki ülke ilişkilerinin yeniden tanımlanması için fırsat olabileceğini söyledi. Devlet televizyonu ERT’ye konuşan Miçotakis, deprem sırasında yaptıkları desteğin dış politika amacı taşımadığını kaydederken, iki ülke halkını ayıran hiçbir şeyin olmadığını vurgulayıp, iki halk arasında psikolojik olarak empati kurulduğunu ifade ederek, “Bunu değerlendirmek borcumuzdur, kişisel olarak borcumdur” dedi. Miçotakis iki ülke ilişkileri için yaptığı açıklamada da “Anlaşmazlıklarımız var. Uluslararası hukuk ölçütünde ve iyi komşuluk ilişkilerine saygılı bir şekilde çözülebilir. Nihayetinde, bu trajedinin de ortaya koyduğu, halklarımız arasındaki duygusal bağa inanıyorum. Gerçekten, bu dramın içerisinden belki de Türk-Yunan ilişkileri için daha iyi bir şey çıkabileceğine inanıyorum” dedi.


Başsağlığı ve geçmiş olsuna geldiler NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a geçmiş olsun dileklerini sundu.


Mehmet Aksoy: Göçük altında kalan insani değerler Kahramanmaraş merkezli depremlerde yakınlarını kaybeden heykeltıraş Mehmet Aksoy, Cumhuriyet gazetesinden Öznur Oğraş Çolak’a yaptığı açıklamada kardeşini, kardeşinin eşini ve kızını Mersin’de toprağa verdiklerini ve İskenderun’da hâlâ enkaz altında olan yeğeni için yola çıktıklarını söyledi. Aksoy, “Çok ama çok üzgünüm. Bu aslında ülkemizin insani değerlerinin çöküşü ve göçük altında kalan insani değerlerdir. Ülkemizde değerlerimiz para olmuş. Bunu bire bir her fırsatta yaşıyor ve görüyoruz. Bu süreçte çocuklara para dağıtıldığını görmek beni çok üzdü. Al bakalım, gör bakalım gibi bu çok aşağılayıcı bir tutum, tek bildikleri şey para ve onlar için para her şeyi halleder anlayışı… Siyasi duruma gelince; politikacıların her şeyden siyasi kâr etme duygusu beni delirtiyor. Her durumda çıkarcılık çok ayıp. Biz toplum olarak bunu hak etmiyoruz” dedi. Aksoy günlerce göçük altında kalanlara yardım gitmediğini söyledi ve ekledi: “Hatay için de yalvar yakar yardım istedik. Hatay sanki başka bir ülke hissine kapıldım o süreçte. Bu tavır neden! Hatay mesela neden sona bırakıldı. Bunlar insanlık adına utanç verici”

Kaynak: www.10haber.net

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page