top of page

Önceki yıl bugün: Bilmek isteyeceğiniz en önemli 10 Haber

Yazarın fotoğrafı: HaberciGazeteHaberciGazete


19 Kasım 2022'de ne oldu? Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 10 Haber

19 Kasım 2022 Cumartesi



1 İstiklal Caddesindeki bomba, beraberinde inanılmaz bir yalan haber dalgası da getirdi İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım Pazar günü düzenlenen ve 6 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı ardından sosyal medyada yanlış bilgi içeren birçok paylaşım yapıldı. Doğru olmayan bazı iddialar, WhatsApp ve Telegram gibi haberleşme uygulamalarında da yoğun olarak paylaşıldı. Bu yanlış bilgi paylaşımlarından en dikkat çekici olanlarını BBC Türkçe derlemiş. Örneğin Türkiye’de bir avukatın bombayı yerleştiren kadın olduğu öne sürüldü, avukatın kimlik bilgileri sosyal medyadan yayınlandı. Örneğin bir TikTok videosunda konuşan kadının bombacının Somalili kız kardeşi olduğu bilgisi elden ele yayıldı. Daha patlamanın ilk anında eski bir intihar saldırısı görüntüleri o güne aitmiş gibi paylaşıldı. Şişhane’de ikinci bir saldırı olduğu, çatışma yaşandığına çok kişi inandı.



2

Bombacının 9 gün önceki keşifte de elinde gül varmış Taksim bombacısı Suriyeli Ahlam Albashır’in saldırıdan 9 gün önce cadde üzerinde keşif yaptığı anlara ait görüntüler ortaya çıktı. Görüntülerde üzerinde mavi bir kot pantolon olan Albashır’in bir elinde beyaz poşet, diğer elinde ise yine gül olduğu görülüyor. Albashır’ın saldırı günü de elinde gül vardı. Öte yandan Erbil merkezli haber televizyonu Rudaw, Ahlam Albashır’ın yakalandığı İstanbul Küçükçekmece’deki evin sahibi Afrinli aile ile görüştü. Aile, teröristin eski Arap komşuları tarafından ‘misafir’ diye evlerine getirildiğini ve daha önce kendisini hiç tanımadıklarını anlattı. Zekeriya ve Emine Heso çifti çocukları ile birlikte 2014’ten bu yana aynı evde kiracı olarak oturuyor. Bulgaristan’a kaçtığı sanılan ve kadın teröriste bombayı temin eden soruşturmanın iki numaralı ismi Bilal Hassan’ın ilk kez görüntüsü ortaya çıktı.



3

Soylu: İstiklal saldırısı Münbiç’ten yapıldı, Münbiç’te ABD var Taksim’deki terör saldırısının ardından “ABD büyükelçisinin taziyesini kabul etmiyorum” diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yine bu ülkeyi hedef aldı. TBMM’deki bütçe görüşmelerinde “Mersin saldırısı da İstiklal saldırısı da Münbiç’ten oldu. Münbiç’te de sizin (HDP’lilere dönüp) ağalarınız durmaktadır, Amerika, PYD, PKK durmaktadır” dedi. Soylu “1960, 1971 ve 1980 darbeleri nasıl ABD’nin istihbarat operasyonuysa 15 Temmuz, 28 Şubat ve FETÖ de ABD’nin istihbarat oyunudur, nettir” ifadelerini kullandı. Soylu toplantıda CHP ve İyi Parti milletvekilleri ile tokalaşmadı. Soylu daha önce tartışma yaratan sözlerini de yineledi. “Birileri PKK’ya ait olan saikleri yüzünden üzülüyor ama bilinmesi lazım ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti, dağlardaki teröristin ayakkabı numarası dahil her şeyi bilmektedir” diye konuştu. Türk vatandaşlığı kazananların 50 bini Türkmen olmak üzere 219 bin Suriyeli, 110 bin Ahıska Türkü, 10 bin Uygur Türkü ve 41 bin 908’i Afgan olmak üzere toplam 381 bin kişi olduğunu ve bu kişilerin seçimde oy kullanabileceklerin de açıkladı.


4 Üniversite sınavında eksi puan aldığı halde üniversitelerin tarih ve fizik bölümüne yerleştiler Yükseköğretim Kurulu, 2022 YKS’ye ilişkin YÖK Atlas verilerini paylaştı. Verilere göre tarihten eksi net yapanlar tarihe, fizikten eksi net yapanlar fiziğe yerleşti. Bölümlerine son sıradan giren öğrencilerin birçoğu kendi alanlarında YKS’de eksi netler yaptı. Özellikle fizik ve tarihte eksi netle bu bölüme girenlerin sayısı dikkat çekti. Fizik bölümüne son sıradan girenlerin incelendiği veriye göre tam 14 üniversiteye 1 net altında netle girildi. En düşük net Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde oldu. Bu programa son sıradan giren öğrenci fizikten -1,8 net yaptı. tarihte ise durum daha dikkat çekici. Hem Tarih-1 hem de Tarih-2 netlerinde eksi netler oldukça dikkat çekiyor. 1’in altında net yapanların sayısı Tarih-1’de 20’ye, Tarih-2’de ise 30’a yaklaşıyor. Bilecik Şeyh Edebali ve Gümüşhane Üniversitesi gibi üniversitelerde tarih programına son sıradan öğrenciler ise hem Tarih-1 hem de Tarih-2’de 1’in altında net yaptı. Bunun dışında kimya, biyoloji, coğrafya gibi programlara girenlerde de kendi bölümlerine ilişkin sorularda eksi net yapanlar göze çarpıyor.


5 İş kadını Aysun Kibar, Londra’da ev alayım ve pasaport sahibi olayım derken 2 milyon sterlin dolandırılmış Büyük Britanya’nın başkenti Londra’da görülen bir dava, Türkiye’de Kibar Holding’in sahibi olan ailenin mensuplarından Aysun Kibar’ın bundan bir süre önce İngiltere’de bir avukat tarafından 2 milyon sterlin dolandırıldığını öğrenmemize neden oldu. Söz konusu davada Tim Damiani adlı bir avukat yargılanıyor. Bu kişi Amerika’daki ünlü Harvard Üniversitesinin prestijli hukuk fakültesi mezunu olduğunu söylüyor. Tim Damiani, bir sahte isim. Asıl adı Ala Fadili Al Tamimi. Mahkemede ortaya çıktığı kadarıyla 1980’lerden beri pek çok ülkede dolandırıcılık yapıyor, en son İtalya’da yakalanıp yargılanmak üzere İngiltere’ye iade edildi. Bu dolandırıcının Aysun Kibar’la nasıl tanıştığı belli değil; Türkiye’de bir web sitesi Kibar’ın Damiani adını kullanan dolandırıcının eşinin çocukluk arkadaşı olduğunu ön sürdü. Mahkemede verilen bilgilere göre Damiani adını kullanan dolandırıcı Aysun Kibar’a Londra’nın en pahalı semtlerinden Mayfair’de bir apartman dairesini 1,5 milyon sterline alması için aracılık etti ama bu daire hiçbir zaman alınmadı, para dolandırıcıya gitti. Benzer şekilde dolandırıcı, Aysun Kibar ve çocuklarına önce İngiliz sonra İtalyan pasaportu vaat etti, bunlar için de para aldı ama bu pasaportlar da gelmedi. Bu haberlerin yayınlanması sonrası Aysun Kibar bir yazılı açıklama yapıp dolandırıcılık iddialarını doğruladı, kendisi açtığı dava sonucu parasını geri aldığını anlattı.


6 Kılıçdaroğlu: Borsada küçük yatırımcıyı soymaya hazırlanıyorlar Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksinin açılış sonrası yüzde 5’lere yaklaşan düşüş kaydetmesinin ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Kılıçdaroğlu “Doları baskılamak için gece saatlerinde kamu bankaları birbirine Dolar-TL al sat yapıyorlar. Her şeyleri suç, her şeyleri sahte. Şimdi benzer bir hareketi borsada da görüyoruz. Belli aracı kurumlar üzerinden bazı şirketlerin değerini bilerek şişiriyorlar. Farkında değiller ama Bay Kemal onları izliyor. Bu işledikleri suçların hesabı sorulacak. Sonra ‘emir geldi, yaptım’ demek yok. Benden söylemesi. Küçük yatırımcıyı uyarıyorum. Tasarrufunuz enflasyona ezilmesin diye borsaya giriyorsunuz ama asıl yem, bu gördüğünüz şişirilmiş değerlerde. Maalesef avlanan siz olacaksınız. Sizlere şişirilmiş fiyatlarla hisse satılıyor, yabancılar da bu fiyatlardan sürekli hisse satıp payını azaltarak kaçıyor. Uyarıyorum, küçük yatırımcı büyük zarar görecek. Küçük yatırımcıyı soymaya hazırlanıyorlar. SPK ve Borsa yönetimi olup biteni görmüyor mu peki? Görüyor. Zamanı gelince onlar da hesap verecekler, bilerek müdahale etmedikleri için. İzliyorum, biliyorum” dedi.

7 Dünya gazetesini yok olmaktan kurtaran gazetecilere şok: Dünya’nın isim hakkının sahibi fahiş kira istedi, gazete ismini değiştirmek zorunda kaldı Ekonomi gazetesi Dünya artık yok. 60’lı yıllarda Bedii Faik tarafından kurulan sonra Hürriyet’in o dönemdeki sahibi Erol Simavi tarafından satın alınan ve 80’lerde Hürriyet’in efsanevi Genel Yayın Yönetmeni Nezih Demirkent işten ayrılırken Erol Simavi tarafından ona kıdem tazminatı karşılığında verilen gazete, Demirkent’in ölümünden sonra zorluklar yaşamaya başladı. Nezih Demirkent’in kızı Didem Demirkent iki yıl önce batma noktasına gelen gazeteyi, personeline olan borçları karşılığında gazetede çalışan gazetecilere devretmeyi kabul etti. Ancak bu dönemde gazetenin isim hakkı, o ismin üzerindeki bir dizi haciz ve karmaşık alacak davaları nedeniyle Didem Demirkent’te kaldı, Demirkent isim hakkı için sembolik bir kira bedeli almayı kabul etti. Ancak aradan geçen sürede gazeteciler kendi aralarında müthiş bir dayanışma sergilediler ve ‘Öldü’ denen gazeteyi yeniden ayağa kaldırıp mütevazı ölçülerde de olsa para kazanmaya başlamasını sağladılar. Ama gazete yeniden kıymete binince Didem Demirkent bu kez isim hakkı için aldığı kiraya müthiş bir zam istedi ve bunun yanısıra gazeteye patron gibi geri dönmek istediğini de söylemeye başladı. Dünya’yı ölmekten kurtaran gazeteci ekibi Didem Demirkent’in taleplerini kabul etmedi, Demirkent de geri adım atmadı. Bunun üzerine gazete son kez Dünya adıyla yayınlandı, pazartesi gününden itibaren ise ‘Ekonomi’ (Nasıl Bir Ekonomi) adıyla yayınlanmaya başlayacak. Benzer şekilde gazetenin dunya.com.tr olan eski web adresi de ekonomim.com olarak değişti. Gazetede çalışan gazeteciler dün bu konuyu bir ‘Zorunlu açıklama’ ile duyurdu.

8 Yeni panik: Yoksa Twitter ortadan kayıp mı olacak, eski Tweet’lerimizi nasıl kurtarırız? Elon Musk’ın tuhaf yönetim biçimi ve Twitter’ı çok hızla değiştirme arzusu, bu sosyal medyanın içinde fırtınalar esmesine neden oluyor. Şirketi 44 milyar dolara satın alıp dümene oturduktan birkaç gün sonra Twitter’da çalışan 7 bin 500 kişinin 3 bin 700’ünü işten atan Musk, birkaç gün önce şirkette kalanlara ültimatom verdi, ‘Sabahlara kadar çalışmayacaksanız şimdiden ayrılın’ dedi. Bu sözler üzerine en azından 1200 kişinin daha Twitter’dan istifa ettiği haberleri var. Bu haberler dışarıda da paniğe neden oldu; öyle ya 7 bin 500 kişiyle ayakta duran şirkette artık 2 binden az insan kalmıştı, ya şirket hizmet veremez hale gelirse ne olurdu? Tam da bu sebeple bugün bazı Amerikan gazetelerinde ‘Eski Tweetlerinizi nasıl korursunuz’ başlıklı rehber haberler yayınlandı. Musk bu arada yeni bir mail yazarak Twitter’ın bütün yazılımcılarını San Francisco’daki ofise toplantıya çağırdı. Ortada bir panik havası var ama Musk ‘İşler yolunda, merak etmeyin’ demeye devam ediyor.


9 Dünyamızın ağırlığı artık 6 ‘Ronnagram’… Müjde, sayı isimlerimiz oldu Hepimizin gündelik hayatında kullandığı uzunluk ve ağırlık gibi birimlerde standardı sağlayan bir kurum var: Uluslararası Ağırlık ve Uzunluk Birimleri Konferansı. Bu kurum 30 yıllık bir aradan sonra ilk kez yeni bazı ölçü birimlerini getirmeye karar verdi. Yeni birimler hem arkasında çok sıfır olan çok büyük rakamlar için hem de önünde çok sıfır olan çok küçük ölçüler için. Örneğin artık milyar kere milyar kere milyarı ifade eden rakama ‘ronna’ diyeceğiz; ondan 1000 kez büyük rakama ise ‘quetta’ adı verilecek. Bir şeyin milyarda birinin milyarda birinin milyarda biri ‘ronto’ diye anılacak; ondan da 1000 kez küçük rakamın adı ise ‘quecto’ olacak. Bu durumda örneğin dünyamızın ağırlığı 6 ‘ronnagram’ olacak; Jüpiter ise yaklaşık 2 ‘quettagram’ tutacak. Atomun içindeki bir elektron kabaca 1 ‘rontogram’ olacak. Bu yeni sayı isimlerini öğrenmek zaman alacak.


10 Fenerbahçe, Yunan temsilcisine 30 sayı fark attı Fenerbahçe Beko, THY Euroleague’in 8. hafta maçında Yunanistan temsilcisi Panathinaikos’u ağırladı. Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda oynanan karşılaşmayı Fenerbahçe Beko 107-77 kazandı. Bu sonuçla sarı-lacivertliler 8 maçta 7. galibiyetini alarak zirvedeki yerini korudu. Dimitris Itoudis’in ekibi tek mağlubiyetini Barcelona deplasmanında tek sayıyla almıştı. Yunanistan temsilcisi Panathinaikos ise bu sezon 8 karşılaşmada 2 kez galip geldi.

Kaynak: www.10haber.net

Commentaires


bottom of page