HaberciGazete
Bilmek isteyeceğiniz en önemli 10 Haber

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 10 Haber

1 Gıda enflasyonu yüzde 90’a dayandı
Yıllık enflasyonun yüzde 70 olması fiyatlardaki ortalama artışı ifade ediyor ama herkesin enflasyonu aynı değil. Örneğin dar gelirliler ellerine geçen paranın önemli bölümüyle ancak temel gıda alış verişi yapabiliyor ve ülkemizde gıda fiyatlarındaki artış yüzde 90’ı bulmuş durumda. Yani geniş kesimler için hissedilen enflasyon ister istemez resmi ortalama enflasyondan en az 20 puan daha yüksek. Benzer şekilde, ulaştırma hizmetlerine ödenen paralar da yıllık yüzde 106’ya yakın artmış durumda. İster kendinize ait aracı kullanıyor olun, ister toplu taşımayı, hissettiğiniz enflasyon yüzde 106. Şimdi düğün mevsimindeyiz, pek çok genç çift yeni ev kurmaya çalışıyor ve evlerine eşya almak istiyor. Bu çeşit alış veriş için yıllık fiyat artışı yüzde 80’e yakın. Tabii genel ortalama olan yüzde 70 enflasyonun altında artan fiyatlar da var. Örneğin bu ay eğitim hizmetlerinde yıllık enflasyon yüzde 27 gözüküyor ama bu yanıltıcı, çünkü yeni özel okul fiyatları bu ay sonunda belli olacak, eğitim harcamaları daha çok yaz aylarında yeni eğitim yılı öncesinde yapılacak ve büyük olasılıkla o fiyatlar da en azından ortalama enflasyon kadar artacak. Enflasyonu toplumda farklı grupların nasıl hissettiğine ilişkin ilginç bir veri DİSK-AR’dan geldi. DİSK-AR’ın TÜİK verilerinden derlediği rakamlara göre, emeklilerin gıda enflasyonu yüzde 113,5, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubunun hissettiği gıda enflasyonu ise yüzde 131,6 olarak gerçekleşti.

2 Nurettin Nebati hâlâ “Dünyada da enflasyon yüksek” diyor Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati enflasyon rakamlarıyla ilgili olarak Twitter hesabından açıklama yapmayı uygun gördü. Nebati, bir kez daha ABD ve Avrupa’da da enflasyonun rekorlar kırdığını anlattı ancak Türkiye’de Nisan ayında yaşanan yüzde 7,25’lik enflasyon çoğu Batı ülkesinin yıllık enflasyonundan daha yüksek. Nebati enflasyonla mücadelenin süreceğini söylüyor ama bu mücadelenin nasıl yapılacağını, ne gibi yeni önlemler alındığını söylemiyor. En ilginci Nebati’nin buradan bir başarı hikayesi çıkarmak istemesi ve “Ancak bu durum ihracat, istihdam, yatırım ve üretimdeki artışlarla Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırdığımız gerçeğini asla gölgeleyemez” demesi.

3 Türkiye’de siyasetin geldiği nokta: Bakan siyasetçiye “Soros çocuğu” dedi, siyasetçi bakanı “erkeksen gel” diyerek yumruk yumruğa kavgaya çağırdı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ için “Soros çocuğu” ifadesini kullandı, “Hayvandan daha aşağıdadır benim için bu kişi” dedi. Özdağ ise Twitter’da yaptığı paylaşımda bu sabah 11.00’de “tabancasını almadan” İçişleri Bakanlığı’nın önüne gideceğini söyleyerek, Soylu’ya “Erkeksen gel. Polisin arkasına saklanmadan beni bekle” dedi.

4 19 yaşındaki Asiye, göz göre göre sokak ortasında öldürüldü Türkiye yeni bir kadın cinayetiyle sarsıldı, bu kez kurban 19 yaşındaki Asiye Atalay’dı, katili ise 5 yıldır takıntılı biçimde onun peşinden ayrılmayan suç makinesi bir adam. Ümit K. adlı katil zanlısı önceki gün İstanbul Esenler’de sokakta Asiye’nin yolunu kesti, tabancasını çıkardı ona ateş etmeye başladı. Sonra silahı kafasına dayadı ama silah tutukluk yaptı. Bir otomobil durup Asiye’yi kurtarmak istedi ama olmadı. Bir ara kaçmaya da çalışan Asiye başına isabet eden kurşunla oracıkta öldü. Bu sırada bütün mahalleli olayı seyrediyordu, hatta cep telefonuyla filme çekenler bile oldu. Katil zanlısı Ümit K. önce kaçtı ama polis tarafından yakalandı ve bugüne kadar en az 16 ayrı suç kaydının olduğu ortaya çıktı. En çarpıcısı Asiye’nin annesi Rahşan Atalay’ın söyledikleriydi. Acılı anne, Ümit K.’nın Asiye’nin henüz ortaokul öğrencisi olduğu zamandan beri peşinde olduğunu, defalarca şikayetçi olduklarını, iki sene hapis yattığını anlattı. Polisin Arnavutköy’de bir evde yakaladığı Ümit K’nın ilk ifadesi ise basına sızdı. Buna göre zanlı cinayeti kıskançlıktan işlediğini anlatmış. 5 Kira sözleşmesi bu ay dolanların kiraları yüzde 34,46 artacak Türkiye enflasyon sadece gündelik hayatın fiyatlarını değil, fiyatı daha yavaş değişen şeyleri de etkiliyor. Yasa gereği ev sahipleri kiralara ancak 12 aylık TÜFE ortalaması kadar zam yapabiliyor. Bu ayın enflasyonunun belli olması, sözleşme süresi bu ay dolacak kiracıların sözleşmelerini yenilerken ne kadar zam göreceğini de belirledi; buna göre sözleşmesi mayıs ayında dolanlar kiralarında yüzde 34,46 oranında zam görecekler. Yani düne kadar aylık kirası 1000 lira olan ev 1,346.6 liraya; 2 bin lira olan ev ise 2,689.2 liraya yükselecek.

6 Türkiye sadece 4 ayda 32,5 milyar dolar dış ticaret açığı verdi Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Nisan ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Nisan ayında ihracat geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 24,6 artışla 23,4 milyar dolar oldu. Bakan Muş, bu rakamın tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamı olduğunu belirtti. Nisan ayı ithalatı ise yüzde 35 oranında artışla 29,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 98,1 oranında artarak 6,1 milyar dolar olarak gerçekleşirken dış ticaret hacmi de geçen yıla göre yüzde 30,1 oranında artışla 52,8 milyar dolara yükseldi. 7,7 milyar dolarlık pay ile enerji, ithalatta önemli bir yer tutmayı sürdürdü. Böylece yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre ihracat, yüzde 21,7 oranında artarak 83 milyar 565 milyon dolar oldu. Aynı dönemler için ithalat ise yüzde 40,1 arttı ve 116 milyar 73 milyon dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı 6,6 puan azalarak yüzde 79,3 olarak gerçekleşti. Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı 3,2 puan artarak yüzde 100,9 olarak gerçekleşti. 7 FT’den Türk iç politikası analizi: Muhalefet aday belirlemeyi geciktirdikçe Erdoğan’ı yenme şansını heba etme tehlikesi büyüyor İngiliz Financial Times gazetesi, Millet İttifakı’ndan üst düzey yetkililerle konuşarak muhalefet bloğunun Erdoğan karşısına çıkaracağı aday ile ilgili kapsamlı bir analiz yayımladı. İngiltere merkezli, küresel ekonomi gazetesi Financial Times’ta Türkiye muhalefetinin ortak cumhurbaşkanı adaylığı tartışmalarını konu alan haberde, Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş’ın ortak adaylık için öne çıktığını ve bu isimlerin adaylık için avantaj ile dezavantajları incelendi. Haberde “muhalefet ittifakı aday seçimini geciktirirken Cumhurbaşkanı’nı yenmek için en iyi şansını heba etme tehlikesiyle karşı karşıya” yorumu yer aldı.

8 Putin ve Lavrov İsrail’den özür diledi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ‘Hitlerin Yahudi asıllı olduğu’na dair ifadeleri nedeniyle İsrail Başbakanı Naftali Bennett’ten özür diledi. İsrail hükümeti basın ofisinin açıklamasında göre Bennett ve Putin telefondan görüştü. İsrail basının yazdığına göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da İsrailli mevkidaşını arayarak özür diledi. Lavrov, İtalyan televizyonuna verdiği bir demeçte Ukrayna’yı Nazi’lerin yönettiği iddiasını dile getirirken Zelenski’nin Yahudi olmasının bu durumu değiştirmediğini öne sürmüş, “Hitler’in kanında da Yahudi kanı vardı” demişti.

09 Polis dün de Fatih’de kontrol yaptı, 200 kaçak göçmen daha yakaladı Türkiye’de göçmen tartışması başlayınca polis de harekete geçti. Önceki gün İstanbul Beyoğlu’nda birkaç saat içinde 120 kaçak göçmen yakalayan polis dün de Fatih ilçesinde kısa bir denetim yaptı ve 200 kaçak göçmen daha buldu. Kaçak göçmen, yani Türkiye’ye yasa dışı yollardan girmiş ve kayıt yaptırmamış kişi. 10 İnanılmaz bir ölüm: Babanın kullandığı traktörün tekerleğinden fırlayan taş oğlunun ölümüne neden oldu İnsan hayatının nasıl tesadüflere bağlı olduğuna dair son bir acı örnek Bodrum’dan geldi. Muğla’nın Bodrum ilçesinde dün akşam saatlerinde meydana gelen olayda tarlasını süren çiftçinin traktöründen seken taş, tarlada çalışma yapan oğlunun boynuna gelerek ölümüne neden oldu.