Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli Deprem Haberleri
09 Şubat 2023 Perşembe
1
Zaman tükeniyor, fatura ağırlaşıyor
Pazartesi günü sabaha karşı 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli yaşanan 7,7 şiddetindeki deprem ve ardından gelen biri 7,6 şiddetinde çok kuvvetli artçılarla sarsılan bölgede enkazın altından canlı insan çıkartmak için süre dolmak üzere. Depremde AFAD’ın açıkladığına göre 6 bin 500’den fazla bina yıkıldı. Ama bu rakam sürekli değişiyor ve yükseliyor; çünkü henüz tam olarak bir bina sayımı yapılabilmiş değil. Bu yüzden pek çok enkaza da ya hiç dokunulamadı ya da müdahale son derece yetersiz kaldı. Depremin üzerinden geçen süre 72 saati aştığı için ümitler de giderek azalıyor. Sabaha karşı saatlerinde AFAD, depremde ölenlerin sayısının 12 bin 391’e ulaştığını açıkladı. Bu rakamın daha çok enkazın kaldırılmasının ardından çok daha fazla yükselmesinden korkuluyor. Örneğin Cumhurbaşkanı Tayyip erdoğan dün öğleden sonra saatlerinde ölü sayısını 9 binden fazla olarak açıklamıştı, AFAD’ın yaklaşık 12 saat sonra yaptığı açıklamada bu rakam 3 bin kişi artmıştı. Yine AFAD’a göre yaralı insan sayısı da 62 bin 914’e ulaştı. Aynı şekilde bu rakam da artmaya devam ediyor. Deprem bölgesinde milyonlarca insan yardım beklemeye devam ediyor. Gerek devlet tarafından, gerekse çok sayıda sivil örgütlenme tarafından bölgeye yönlendirilen yardımların dağıtımında ve ulaşmasında da ciddi sıkıntılar ve koordinasyonsuzluk dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün “Duruma hakimiz” dedi ama depremin etkilediği 10 il merkezinden ve onlarca ilçeden gelen bilgiler dağınıklığın devam ettiğine işaret ediyor.
2
Depremden son mucize kurtuluşlar
Pazartesi günü sabaha karşı 04.17’de meydana gelen depremin üzerinden 72 saati aşkın süre geçti. Artık enkaz altındakiler için ümitler tükenmeye yaklaştı. İşte bu en kritik saatlerde dün gece boyunca çok sayıda “mucize kurtuluş” yaşandı. Bu sabahın erken saatlerinde haberi geldi, depremden 76b saat sonra Gaziantep Merkez Batıkent Mahallesi’ndeki Ayşe-Polat Sitesi’ndeki binanın enkazından 3 kişi sağ olarak çıkarıldı. Bir başka böyle haber, Kahramanmaraş’ta depremden 73 saat sonra biri çocuk 3 kişilik ailenin kurtuluş haberiydi. Yine Kahramanmaraş’ın merkez Onikişubat ilçesi İsmetpaşa Mahallesi’ndeki 5 katlı Erdoğan Apartmanı’nın enkazından, depremden 70 saat sonra 49 yaşındaki Duran Şeker sağ çıkarıldı. Diyarbakır Bağlar’da Yoldaş Apartmanı’nın enkazından 72 saat sonra bir kadın kurtarıldı. Bir başka örnek, Hatay’da yaşandı. Bir enkazda saptanan 2 yabancı uyruklu kişi, depremden 67 saat sonra Hakkari’den gelen UMKE ekibi tarafından kurtarıldı. Hakkari ekibi yine Hatay’da Odabaşı mahallesindeki bir enkazdan 7 aylık bir bebeği de kurtardı. Bebek 66 saat enkaz altında kaldı. Şanlıurfa’nın Birecik ilçesine giden ekipler yıkılan binanın enkazından bir kadını 69 saat sonra yaralı çıkardı. Yine Hatay’da İskenderun ilçesinde yıkılan binalardan birinin enkazından 80 yaşındaki kadın 68 saat sonra çıkarıldı.
3
Erdoğan çok sinirli: Aleyhte kampanya yürütenler şerefsiz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün deprem bölgesindeydi, Kahramanmaraş’ta, Adana’da ve Hatay’da incelemeler yaptı, yetkililerden yerinde bilgi aldı. oldukça dikkatli düzenlenmiş bir programla dolaşan, temaslarının çok az bölümü canlı yayınla ekrana gelen Erdoğan, “Böylesi büyük bir felakete hazırlıklı olabilmek mümkün değildir” dedi, “Eksikler var. Şartlar ortada” diye ekledi. Oldukça sinirli olduğu gözlenen Cumhurbaşkanı, önce “Gereken her adımı atarak kimseyi mağdur etmeyecek afet yönetimi yürüteceğiz. Bu dönem birlik dönemidir. Hala basit siyasi çıkar uğruna çirkefçe hala burada olumsuz kampanyalar yürütmeyi ben şu anda hazmedemiyorum. Makamın sorumluluğu olmasa ben farklı konuşurum” dedi ama sonra dayanamadı: “Bazı haysiyetsiz kişiler kampanya yaparak Hatay’da asker göremedik gibi yalan. Askerimiz polisimiz şereflidir. Bu şerefsizlerin ağzına meze yaptırmayız.” Erdoğan, depremle ilgili eksiklikleri dile getirenlere de “Namussuz” diyerek çıkıştı.
4
Depremin ortasında hükümet Twitter’la gazeteci İsmail Saymaz ile Can Dündar’ı sansür pazarlığı yaptı, Twitter’ı saatlerce kapattı
Depremde sosyal medya enkaz altında kalanlar veya enkaz altında yakını olanlar için bir hayat hattı gibi. Bu depremde en çok öne çıkan iki sosyal medya ise Twitter ve TikTok oldu. Binlerce kişi Twitter’dan hangi adresteki enkazın altında olduğunu duyurdu, bu sayede dayanışma ağları kuruldu. Ama dün gün ortasında Twitter ansızın durdu. Bunun sebebi Türkiye’deki Bilgi Teknolojileri Kurulu BTK’nın Twitter’a ulaşılan bantları daraltmasıydı. Ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, Twitter Küresel Hükümet İlişkileri Başkanı Hughes ve Twitter’ın Türkiye’den Sorumlu Kamu Politikaları Direktörü Costello ile video konferans yöntemiyle toplantı yaptı. Toplantı sonrası devlet ajansı AA, Twitter yetkililerinin Türkiye’yle ‘işbirliği’ taahhüdü verdiği haberini geçti. Ancak ne konuda işbirliği yapılacaktı, belli değil. Gazeteci Cüneyt Özdemir, dünkü YouTube yayınında, hükümet yetkilileri ve Twitter yöneticilerinin toplantısında görüşülenleri anlattı: “Altı saat süren toplantıda -bazı engelli hesaplar var- İsmail Saymaz’ın hesabını kapatmaya çalışıyorlarmış. Onu da Twitter reddediyormuş ifade özgürlüğü kapsamında. ‘Bir suç varsa bilmem ne yaparsınız’ diyorlarmış. ‘Madem böyle bir şey var, siz bizim dediğimizi yapmazsanız biz de sizi kapatıyoruz…’ Aynen YouTube’un kapatılma hikayesine dönmüş bu hikaye.” Anlaşıldığı kadarıyla Türkiye, Twitter’dan aralarında Can Dündar’dan Sözcü gazetesine, İsmail Saymaz’dan BirGün gazetesine, hatta modacı Barbaros Şansal’a dek bir dizi ismin hesaplarının kapatılmasını istiyor. Tam olarak içeriği belli olmayan anlaşmanın yapılmasının ardından Türkiye’de Twitter yeniden açıldı ama bu kez de Twitter’ın kendisi küresel olarak çöküntü yaşadı, bu sosyal medyaya saatlerce yine erişilemedi. Bu sabah Twitter normal gözüküyor.
5
Ölmüş kızları ve eşinin yanında kurtarılmayı bekleyen adam
Kahramanmaraş’ta arka arkaya meydana gelen depremlerin ardından kurtarma çalışmaları devam ederken İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’ın abonelerine servis ettiği fotoğraflar uluslararası kamuoyunda büyük bir üzüntü yarattı. Reuters adına Ümit Bektaş tarafından çekilen fotoğraflarda Abdülalim Muanini adlı adam, enkazın altında sıkışmış. Yakınında depremde hayatını kaybetmiş iki kız çocuğu ve eşi de var. Onların cesetleriyle kurtarılmayı beklemiş. Dün Muanini enkazdan çıkarıldı ama iki kızı ve eşinin yanından ayrılmak istemedi.
6
‘Cennetten bir kare’ diye tanıtılan 250 daireli dev mezarlık; futbolcu Christian Atsu da bu enkazın altında
Hatay’ın Antakya ilçesinde gösterişli bir “rezidans.” İnşaatı 2013’te bitmiş, satılırken “cennetten bir kare” diye tanıtılmış. 12 katlı ve tam 250 daireli. Bugün tamamen yıkılmış durumda. İçinde en az 1000 kişinin yaşadığı tahmin ediliyor ve bugün yüzlerce insan enkaz altında. İnşaatı Antis Yapı adlı bir şirket yapmış. Hataysporlu futbolcu Kerim Alıcı, sportif direktör Taner Savut ve takım arkadaşı Christian Atsu da bu binada yaşıyordu ve bugün üçü de enkaz altında. İki gün önce Ganalı futbol yıldızı Atsu’nun enkazdan çıkarıldığı haberi gelmişti ama bu haber doğru değil. Enkazda çalışmalar devam ediyor.
7
Millet can derdinde, siyasetin derdi sen yaptın-ben yaptım
Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından İskenderun Limanı’nda yangın çıktı, Hatay Havalimanı hasar aldı. İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentten gelen ekiplerin müdahaleleri sonucu 3 gün boyunca söndürülemeyen İskenderun Limanı’ndaki yangının kontrol altına alındığını duyurdu. Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş da başkentten gelen ekiplerin Hatay Havalimanı’nın tamir etmek için çalışmalara başladıklarını söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da başkanların mesajlarını retweetleyerek “Gelin tutukayın” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise İskenderun Hatay Havalimanı’nı kendilerinin onardığını söyledi. Karaismailoğlu, “Provokasyon için paylaşım yapan bilgisiz Kemal Kılıçdaroğlu’nu kaale almayınız” dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da “Devletin yapamadığını bir tane belediye mi yapacak?” diyerek CHP’li belediyelere çattı. Denizcilik Genel Müdürlüğü de İskenderun Limanı’ndaki yangının denizden, karadan ve havadan müdahaleyle kendilerinin kontrol ettiğini duyurdu.
8
Çadırkentler nihayet kuruldu ama çadıra ulaşmak kolay değil
Depremin etkilediği geniş coğrafyada 15 milyona yakın insan yaşıyor ve bu insanlar pazartesi akşamından beri geceleri sokakta, araçlarının içinde, spor salonlarında, düğün salonlarında vs geçiriyorlar. Evlerine giremeyen bu insanlar için en büyük sorun barınma. Dün pek çok merkezde, bulunabilen park alanları ve stadyumlara çadır kentler nihayet kurulabildi. Örneğin Kahramanmaraş’ta 12 Şubat Stadı çadır kente dönüştü. Ancak gerek çadır kent kuracak yer sıkıntısı, gerek çadır sayısı sıkıntısı ve gerekse çadıra taşınmak isteyen insanların sayısının fazlalığı nedeniyle ciddi sorun var. Kimi yerlerde kuralar çekiliyor, kimi yerlerde ilk giden çadırı kapıyor. Sıkıntı çok büyük.
9
Depremzede takımlar ne yapacak? Malatyaspor, Hatayspor ve Gaziantep FK için karar zamanı
Kahramanmaraş’ı vuran depremlerin etkili olduğu Hatay, Gaziantep ve Malatya’nın profesyonel liglerde mücadele eden takımlarının geleceği merak ediliyor. Türkiye Futbol Federasyonu, liglerin 1 hafta ertelendiğini açıklarken buna en sert tepki 1. Lig ekibi Malatyaspor’dan geldi. Yeni Malatyaspor Başkanı Ahmet Yaman, “Yönetim kurulunu topladıktan sonra ligden çekilme kararını alacağız” dedi. Hatayspor ve Gaziantep FK, ligin geri kalan kısmıyla ilgili olarak Türkiye Futbol Federasyonu’na taleplerde bulundu. İki kulübün ligden çekilmeyi düşünmedikleri ve yaşadıkları felaket nedeniyle küme düşmenin kaldırılması ile ilgili bir istekleri olmayacağı öğrenildi. Tesisleri zarar gören kulüpler, TFF’den öncelikle sığınma talep etti. Riva’daki tesisleri kullanmak isteyen, maçlarını da İstanbul ve yakın illerde oynamayı arzu eden iki kulübün bu talebi federasyon tarafından da olumlu karşılandı.
10
Yunanistan’la medyada dostluk rüzgarları
Yunanistan’ın çok satan gazetelerinden Kathimerini, pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye’ye destek için bir karikatür yayımladı. 7 Şubat’ta Kathimerini’de yayımlanan Dimitris Handzopulos imzalı karikatürde bir kişinin duvara sprey boyayla, “Hepimiz Türküz” yazması resmediliyor. Dün bir Yunan televizyonu da, haber bülteninde Türkiye depremini anlatan haberinin üzerine Kazım Koyuncu’nun eseri olan “Ben Senu Sevduğumi” türküsünü döşedi, büyük duygu uyandırdı.
Deprem bölgesinden yoğun tahliye
Deprem bölgesinden ayrılmak ve Türkiye’nin başka yerlerindeki yakınlarının, akrabalarının yanına gitmek isteyenler türlü çeşitli biçimlerde yollara düşmüş durumda. Aracı olanlar kara yoluyla ayrılmaya çalışıyor. Olmayanlar için ise THY ve Pegasus gibi havayolu şirketleri ücretsiz seferler düzenliyor. Ama talep o kadar fazla ki, askeri kargo uçakları da artık deprem bölgesine malzeme getirdikten sonra tahliye olmak isteyenleri taşıyarak geri dönüyor. Benzer şekilde trenler de tahliye için yoğun biçimde çalışıyor. Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, deprem bölgesinden bugün de 170 tahliye seferi yapılacağını duyurdu.
Deprem bölgesinden yaralı sevkiyatı hız kesmeden sürüyor
Deprem bölgesindeki hastanelerin yetersiz kalması nedeniyle bu 10 ilden Türkiye’nin büyük kentlerine hasta ve yaralı transferi hız kesmeden devam ediyor ve bu iş için adeta bir hava köprüsü kurulmuş durumda. Sevkiyat o kadar yoğun ki, Cumhurbaşkanlığına ait uçaklar da bu işte kullanılmaya başlandı. Dün Zonguldak’daki madenci arama kurtarma ekibini deprem bölgesine taşıyan Cumhurbaşkanlığına ait TUR adlı büyük uçak, dönüşte de 52 yaralıyı Ankara’ya götürdü. Benzer şekilde Adana’dan, Diyarbakır’dan, Gaziantep’ten çok sayıda uçakla yaralılar İstanbul ve Ankara’ya getirilmeye devam edildi.
Dünyanın dört bir yanındaki Türkler yardım için seferber oldu
Kahramanmaraş merkezli deprem için dünyanın dört bir yanındaki Türk toplulukları yardım toplama seferberliği başlattı. En büyük grup Almanya’da yaşıyor ve aynı anda çok sayıda yardım organizasyonu birden yapılıyor; para da toplanıyor, malzeme de. Ama sadece Almanya’daki Türklerle sınırlı değil. Amerika’da oluşturulan bir fonda şimdiden milyonlarca dolar toplandı, bu fona bağışların öncülüğünü Chobani markasıyla ABD’de yoğurt üreten iş insanı Hamdi Ulukaya y aptı. Avustralya’dan Avrupa ülkelerine, Britanya’dan Kana’da dünyanın dört bir yanındaki Türk diasporası zamana karşı yarışıyor ve Türkiye’deki depremzedelere yardım ulaştırmaya çalışıyor.
Devletin acil müdahalesi tartışılıyor! İşte başındaki isim
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler büyük bır yıkıma yol açtı. Can kurtarmak için kritik önemi sahip olan 72 saat sona erdi. 10 kenti etkileyen depremde devletin acil müdahalede yetersiz kaldığı konusunda her yerden şikâyet geldi. Felaket anlarına en önemli devlet kurumu olan AFAD’a bağlı Afetlere Müdahale Genel Müdürü İsmail Palakoğlu’nun İlahiyat Fakültesi mezunu olduğu ve afetlerle ilgili olabilecek bir eğitim almadığı görüldü. Bir ay önce görevine atanan Palakoğlu’nun “Gönüllerin Sultanı Es – Seyyid Osman Hulusi Efendi” adlı bir kitabı bulunuyor.
İskenderun’da deniz seviyesi yükseldi, evler boşaltıldı
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle Hatay’ın İskenderun ilçesinde deniz seviyesi yükseldi. Sahil kesimindeki yollar, meydan ve işyerleri, sular altında kaldı. Bulvardaki binalar ve iş yerleri, risk nedeniyle boşaltıldı.
Meksika’nın ünlü arama köpekleri deprem bölgesinde
Meksika, ünlü arama kurtarma köpeklerinin bir kısmını, enkaz altında kalanların çıkartılmasına yardımcı olmaları için Türkiye’ye gönderdi. 16 eğitimli köpeğin bulunduğu uçak başkent Mexico City’den yola çıktı. Köpekler, 2017’de ülkede yaşanan depremde yaşam kurtarılmasında oynadığı rolle büyük övgü almıştı. Frida adlı Labrodor Retriever cinsi köpek, Mexico City’de koruyucu gözlükleri ve ayakkabılarıyla çekilen fotoğraflarının ardından uluslararası üne kavuşmuştu. Meksika’nın yanı sıra Hırvatistan, Çekya, Almanya, Yunanistan, Libya, Polonya, İsviçre, İngiltere ve ABD de eğitimli köpekler yolladı.
Üniversite, ‘Deprem öldürmez, Allah öldürür’ diyen akademisyen Ali İhsan Göker’e soruşturma açtı
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İhsan Göker, sosyal medyasından Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından “Deprem veya binalar öldürmez, Allah öldürür. O da eceli geleni. Depremde ölenler aynı anda Mars’ta bile olsalar yine öleceklerdi. Ölüm mekana değil zamana bağlıdır” paylaşımı yaptı. Sosyal medyada tepki çeken bu sözlerin ardından Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Prof. Dr. Göker hakkında idari soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Bakan Bozdağ: İhmali, kusuru olanlar varsa hepsi hesabını verecek
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır’da incelemelerde bulundu. Bozdağ, incelemenin ardından yaptığı açıklamada, “Önceliğimiz enkaz altındaki insanlarımızı kurtarmak. Arkasından bilesiniz ki yargı süreci devam edecek. İhmali, kusuru, kastı olanlar varsa hepsi bunun hesabını verecek, kimsenin yanına, yaptığı yanlış bırakılmayacak” dedi.
Fatih Altaylı ‘RTÜK yardım kampanyasını engelledi ‘ dedi, Ebubekir Şahin’den yanıt geldi: İftira
Habertürk, Bloomberg HT ve Show TV’nin depremle ilgili yaptığı ortak yayınında gazeteci Fatih Altaylı, depremzedeler için afet bölgesine yardım kampanyası düzenleneceğini planladığını ancak buna Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) engel olduğunu söyledi. Altaylı şunları söyledi: “Bu akşam yardım ve destek programı yapmak istiyorduk. Sanatçılar, sporcular, ülkeden ve yurtdışından. Bilim adamları, iş insanları… Depremdeki bir kısım ihtiyaçları gidermek için bir kampanya yapacaktık. Amacımız konteyner evler alabilmekti. Bir kaç bin tane bile olsa sağlamak için. Ancak son dakikada bize RTÜK’ten gelen bir talimatla, ‘bunu yapmayın’ dendi. Ortak bir yayın olacakmış galiba, bilemiyoruz…Uymak zorunda olduğumuz kurallar var ne yazık ki, katılsak da katılmasak da…” Fatih Altaylı’nın bu sözlerine RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’den çok sert bir yanıt geldi. Şahin, “Fatih Altaylı her zamanki gibi sorumlu davranmayıp araştırmadan manipülasyon peşinde. Fatih Altaylı’nın açıklaması düpedüz yalan ve iftiradan ibarettir” dedi.
Depremzede öğrenciler istedikleri okullara nakil edilecek
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, depremden etkilenen 10 ildeki okullarda eğitim gören öğrencilerin, istediği illerdeki okullara nakillerini yapacaklarını açıkladı. Buna göre depremzede öğrenciler istemeleri halinde yerleşim yeri adres bilgilerine bakılmaksızın nakil edilecek.
Fransız haber ajansı AFP’ye göre deprem müdahalesinde bu yetersizlikler yaşandı
6 Şubat’ta art arda yaşanan Maraş depremleri 10 ilde ağır yıkıma neden oldu. Fransız haber ajansı AFP, abonelerine “Ölülerimizi bekliyoruz: Türkiye’de depreme yapılan müdahaleye öfke büyüyor” başlıklı haberinde Maraş depremlerinden en şiddetli etkilenen illerden olan Gaziantep’teki depremzedelerin tepkilerine yer verdi.
Eleştirilen muhabir Tuğba Södekoğlu: İş makinesinin gelmediğini ben kendim söyledim
Depremzede bir vatandaşın ekiplerin gelmediğini söyleyince lafını kesip uzaklaşması ile gündeme gelen Show TV muhabiri Tuğba Södekoğlu, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Södekoğlu, “Enkaz altında nefes alan bir babanın sesini yayına verdik ve kurtarılması için buraya iş makinesi gelmesi gerekiyor, gelmedi, gelmeli dedik, adres verdik. Ben bunları anlatırken Buse Hanım da ben de enkazdan kurtuldum dedi. Yanına gittim. Annesi, babası ve kardeşi için yardım istedi. Ben de yardım gitmeyen yerlerin altını çiziyoruz dedim. Bas bas iş makinesi lazım dediğim yayının özüne aykırı şekilde linç ediliyorum.”
Bira logosu var diye AFAD montları kabul etmeyince Cemil Barlas bile kızdı: Kepazelik
Dondurucu soğukta yaşam mücadelesi veren depremzedeler her türlü yardıma ihtiyaç duyuyor. İktidara verdiği destekle bilinen Cemil Barlas bira firmaları tarafından gönderilen 2 bin adet polar, atkı, bere ve eldiveni üzerinde logo olduğu gerekçesiyle AFAD tarafından kabul edilmediğini açıkladı. Barlas, “İlk duyduğumda yalandır dedim ama doğru çıktı. Bu bir kepazeliktir” dedi.
Hatay’da cezaevinde deprem sonrası çıkan isyan bastırıldı: 3 ölü, 9 yaralı
Kahramanmaraş depremlerinin yıktığı Hatay’da 1000 kişi kapasiteli T Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’nda çıktı. Hükümlü ve tutukluların bulunduğu iki ayrı blokta yaklaşık yaklaşık 250 kişi koğuşları ateşe verdi. Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Yayladağ ilçesindeki cezaevine idaresinin talebi üzerine Yayladağı Cezaevi Jandarma Komutanlığı’nda görevli personel isyana müdahale etti. Diken’de çıkan habere göre üç mahkum öldürüldü, dokuz kişi yaralandı.
E-Nabız’dan deprem hizmeti: Yakınlarınızın bilgisi telefonda
Cep telefonları için geliştirilen e-Nabız uygulaması depremden etkilenenler için kullanılacak. Vatandaşlar, birinci ve ikinci derece yakınları hakkındaki bilgiye https://enabiz.gov.tr adresinden ulaşabilecek.
Enkazda kalan kızı için Hatay’a gitti, kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi
Yozgat’ın Şefaatli ilçesinde imam olarak görev yapan baba Adem Dalaslan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’da enkaz altında kalan kızı Büşra Dalaslan’ı kurtarmak için Hatay’a gitti. Eşi ile bir çocuğu enkazdan çıkmayı başaran 52 yaşındaki Dalaslan, kızının kurtarılması beklerken kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.
Depremzedelerle dalga geçen kadın cezaevine gitti
Kahramanmaraş’taki depremlerin yarattığı yıkıma sevindiğine dair video çeken Ceren Ö. , İstanbul polisi tarafından gözaltına alındı. Emniyet’teki işlemlerinin ardından Çağlayan Adliyesi’ne sevk edilden Ceren Ö. tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Enkazın altından 56 saat sonra Masal çıktı
Türkiye’yi vuran 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin üzerinden 4 gün geçerken mucize kurtuluş hikayeleri yaşanıyor. Bu mucizelerden biri de depremlerin merkez üssü Kahramaraş’ta gerçekleşti. Enkaz altındaki anne Yeliz Kıraççakalı, 1,5 yaşındaki Masal isimdeki kızını emzirerek hayatta tuttu. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin çalışması sonucu Masal bebek depremden 56 saat sonra enkazın altından çıkarıldı. Anne Yeliz Kıraççakalı da kısa süre sonra enkazdan sağ çıkarıldı.
Deprem bölgesinde AFAD giysisiyle hırsızlık yaptılar!
Kahramanmaraş’taki iki büyük depremin vurduğu 10 kentten biri olan Şanlıurfa’da AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis ve jandarma ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Kentte çalışmalar sürerken akla hayale gelmeyecek bir hırsızlık olayı yaşandı. AFAD’a ait kıyafetleri giyerek riskli görüldüğü için boşaltılan evlerden hırsızlık yaptıkları belirlenen 2 kişi, polis tarafından yakalandı.
Eski vekil Nursel Reyhanlıoğlu’ndan deprem bölgesindeki Ekrem İmamoğlu’na: İngiliz uşağı defol!
İstanbul Büyükşenir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Kahramanmarış’ı ziyaret etti. İmamoğlu’nun ziyareti sırasında bölgede bulunan Ak Partili eski milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu, İmamoğlu’na “Ne geziyorsun sen Türkiye’yi, sen İstanbul’una bak. Gelmeyin, defolun gidin. Şov yapma burada. İngiliz uşağı!” dedi. İmamoğlu, “Tamam tamam sakin. Sen normal değilsin hanımefendi. Acını paylaşıyorum” yanıtını verdi.
Amerikan uçak gemisi İskenderun’a yardım için geliyor
ABD Savunma Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerde arama kurtarma ve insani yardım çalışmalarına destek için USS George HW Bush uçak gemisinin Türkiye’ye gönderildiğini açıkladı.
Kılıçdaroğlu dert dinledi, “Sabır” diledi
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu deprem bölgesinde ikinci gün daha çok dert dinledi. İlk gün Adana ve Hatay’ı ziyaret eden Kılıçdaroğlu, dün önce Osmaniye’ye ardından Antep’in Nurdağı ilçesine oradan da Maraş’ın Pazarcık ilçesine geçti. CHP liderinin gün boyunca temas ettiği yüzlerce kişi farklı farklı dertlerini anlattı ve yakındı. Yer yer kurtarma çalışmalarına da tanıklık eden Kılıçdaroğlu çoğunlukla vatandaşlara moral vermeye çalıştı ve sabıur diledi.
Babacan: Erdoğan, nefret ve öfke dilini bırakmalı
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Hatay’ın Antakya ilçesinde ailesi enkaz altında bulunan DEVA Partisi Teşkilat İşleri Başkanı Sadullah Ergin’den bilgi aldı ardından depremzede vatandaşlarla görüştü. Babacan, akşam saatlerinde bir enkazın önünde açıklamalarda bulundu. Babacan, açıklamasında şunları söyledi: “Antakya’da durum çok çok kötü. Cep telefonu ve televizyon ekranlarından anlaşılması mümkün olmayan kötü bir tabloyla karşı karşıyayız. Ekranlarda genelde kurtarma faaliyetleri görünüyor… Ekranlarda genelde kurtarma faaliyetini görüyorsunuz. Her bir kurtarma faaliyetinin yanında en az yüz tane hiçbir şey yapılamayan bina yıkılmış vaziyette duruyor. İnsanların akrabaları o binaların etrafında çaresiz bir şekilde bekliyorlar. Ulaşmak o şehre girmekse belki o şehre ulaşmışlardır. Enkaz kaldırma anlamında ulaşılabilmenin yüzde 1’i bile bulduğunu düşünmüyorum en azından Antakya’da durum böyle. Malatya’da, Kahramanmaraş’ta durum farklı değil…” Konuşmasında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına da yanıt veren Babacan, “Sayın cumhurbaşkanının dün başlattığı ve bugün dozunu gittikçe artırdığı bu nefret ve öfke dilini bırakması gerekiyor. Milletçe birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gereken bir dönemdeyiz. Çok hassas bir dönemden geçiyoruz. Tehdit dilini sayın cumhurbaşkanının bırakması lazım” dedi.
Temel Karamollaoğlu’ndan hükümete: Kriz yönetimi yok, yönetim krizi var
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, deprem felaketi nedeniyle basın toplantısı yaptı Karamollaoğlu şöyle konuştu: “Acılıyız, hüzünlüyüz ve artık aynı zamanda kızgınız da! İlk saatlerden beri biz, siz işinizi yapın diye sustuk; siz ise ne susuyor ne de işinizi gereği gibi yapıyorsunuz! Gün, dayanışma günü dedik, siz de dediniz; ama maalesef dayanışma göstermediniz! Şurası çok net olarak görülüyor ki; büyük bir beceriksizlikle karşı karşıyayız. İmkan var, koordinasyon yok. Kriz yönetimi yok, yönetim krizi var. En basit işleri bile talimatla yapan bakanlara, milletvekillerine ve bürokratlara da lütfen talimat verin. Artık sussunlar ve sadece işlerini yapsınlar. Laf yetiştirmeye çalışacaklarına, insanlarımızın taleplerini karşılamaya çalışsınlar.”
Borsa İstanbul depremden 3 gün sonra dev kayıplar gelince kapandı
Borsa İstanbul, Kahramanmaraş depremlerinden 3 gün sonra şirketlerin yaklaşık 800 milyar TL piyasa değeri kaybı yaşamasından sonra kapanma kararı aldı. Borsanın 5 gün kapalı kalacağı duyuruldu. İçinde hisse senedi olan fonların Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFAS) üzerinden yaptığı işlemler de iptal edildi. Yatırımcılar ve şirketler cuma kapanışından bu yana yüzde 16,24 değer kaybeden borsanın ‘mağduriyet yarattığını’ savunuyordu. Bir fon yöneticisi, Sözcü gazetesine yaptığı açıklamada borsanın üç gün çalışmasını “büyük rezalet” olarak nitelendirdi: “Borsada eşitlik ilkesi olması gerekir. Herkesin işlem yaparken aynı koşullara sahip olması gerekir. Böylesine büyük depremde eşitlik ilkesi çalışamaz.”
SPK, yatırım ve emeklilik fonları işlemlerini durdurdu
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) işlemleri ile Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu (BEFAS) işlemlerinin durdurulduğunu açıkladı.
Yıldız Holding’den deprem bölgesine 175 milyon TL’yi aşan yardım
Yıldız Holding’den deprem bölgesine 175 milyon TL’yi aşan yardımda bulundu. Holding’den yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ili etkileyen depremler karşısında ilk andan itibaren tüm kaynaklarını afet bölgesine yönlendiren Yıldız Holding, yardım çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor. Türk Kızılay, AFAD ve yerel yönetimlerle iş birliği içinde çalışan Yıldız Holding’in gerek afet bölgelerindeki mağaza ve depolarından gerekse diğer illerdeki tesislerinden sevk ettiği ürünlerin tutarı şimdiden 175 milyon TL’yi aştı ve her an artmayı sürdürüyor.
Kaynak: www.10haber.net
Kommentare