top of page
Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 15 Haber



Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 15 Haber

20 Temmuz 2022 Çarşamba



1 Danıştay, TBMM’nin hiçbir öneminin olmadığına, Cumhurbaşkanı’nın istediği anlaşmayı iptal edebileceğine karar verdi Danıştay 10. Dairesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi imzacısı olduğu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından da onaylanan İstanbul Sözleşmesi’nden tek bir imzayla çekmesi kararını hukuka uygun buldu. 2’ye karşı 3 oyla alınan karar, uluslararası anlaşma ve sözleşmelerde Meclis onayının “prosedürel” ve ikincil olduğu, Cumhurbaşkanı’nın uygulamasının ise esas kabul edilmesi gerektiği anlamına geliyor. Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesinden çıkılmasını hukuka uygun bulmasıyla ilgili karara Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu’nda itiraz edilecek. Karara Türkiye’nin dört bir yanında kadınlardan büyük tepki geldi. İstanbul, Ankara ve İzmir’de toplanan kadınlar Danıştay’ı protesto etti. Benzer şekilde muhalefet partileri de karara tepki gösterdi, hem CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hem İyi Parti lideri Meral Akşener hem Deva lideri Ali Babacan, iktidara geldiklerinde ilk iş olarak İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönüleceğini ilan ettiler. Ak Parti kanadı ise “Bir tartışma sona erdi” görüşünde.




2 İsmailağa Cemaatinde kavga: Cüppeli Ahmet ‘Müdahale edin’ dedi, cemaat yönetimi hemen açıklama yaptı İstanbul’daki İsmailağa Cemaati’nde, cemaatin şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu’nun ölümünün ardından başlayan iç kargaşada yeni bir aşamaya geçildi. Mahmut Ustaosmanoğlu’nun yeğeni Sadettin Ustaosmanoğlu’nun bir video paylaşımıyla “Cüppeli Ahmet” olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’ye seks kasedi imalarıyla saldırmasının ardından Cüppeli Ahmet sessizliğini bozdu. HalkTV’den İsmail Saymaz’a konuşan Cüppeli Ahmet, kendisinin şeyhlik iddiasının olmadığını, İsmailağa Cemaatinden ise ayrı durduğunu söyledi, “Ama cemaat çıkıp bu adam (Sadettin Ustaosmanoğlu) kimin adına konuşuyor, açıklamalı? Cemaat adına mı konuşuyor” dedi. Sadettin Ustaosmanoğlu geçmişte İBDA-C’den hapis yatmış bir isim ve aslında İsmailağa Cemaati ile ilişkisi kendi soyadından kaynaklanıyor. Cüppeli Ahmet’in açıklamaları sonrası İsmailağa Cemaati’nin “İstişare Heyeti” adı verilen bir heyeti bir yazılı açıklama yaptı ve bir yerde Cüppeli’yi savundu. Böylece Sadettin Ustaosmanoğlu belki de hiç istemeden Cüppeli Ahmet’in İsmailağa’ya geri dönüşüne yardımcı oldu.


3 Dolar 17,58’i de gördü Amerikan Merkez Bankası’nın parasal sıkılaştırmayı arttırma beklentisi, Avrupa Merkez Bankası’nın toplamda 0,75 puanlık faiz artışına gidecek olması ve bu arada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın hiçbir şey yapmayacağına dair inanç, Türk lirası üzerindeki baskıyı arttırıyor. Doların fiyatı dün 17,58 lira seviyesini bir kez daha gördü ve 2022 için en yüksek noktaya geldi. Benzer şekilde euro da 18,06’yı gördü. Akşam saatlerinde piyasa daha düşük rakamlardan kapandı. Ama doların fiyatı hala 17,55 civarında.

4 İSO’nun ikinci en büyük 500 şirketinde satışlar patlamış Sanayinin devlerinde ikinci lig sonuçları belli oldu. İSO İkinci 500’ün üretimden net satışları yüzde 77,5 oranında artarak 339,2 milyar TL’ye yükseldi. Böylece serinin başladığı 1997 yılından bu yana ikinci en büyük oransal artışa imza atıldı. 2021 yılında Ege Seramik 980,1 milyon TL ile şampiyon oldu. İkinci 500’ün satış rakamları enflasyondan arındırıldığında satışlardaki artış yüzde 30’u aştı, çok büyük bir büyüme elde edildi. KOBİ’lerin finansman giderleri 20 milyar lirayı aşarken, bozulan borç yapısı dikkat çekti.


5 Suriye operasyonu için Astana Zirvesi’nden onay çıkmadı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran’ın başkenti Tahran’da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Astana Zirvesine katıldı. Zirve öncesinde hem Reisi hem Putin’le ikili görüşmeler yapan Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’de Tel Rıfat ve Münbiç bölgelerine düzenlemek istediği operasyonları gündeme getirdi. İran Cumhurbaşkanı, Tel Rıfat konusunda ümit vermedi, buraya İran kontrolundaki milislerin gelip yerleştiği ve kontrolu ele aldığı biliniyor. Münbiç konusu ise daha çok ABD ile çözülmesi gereken bir mesele ve zirvede verilen mesajlara bakılacak olursa İran’ın da Rusya’nın da Türkiye’nin Suriye’de ABD ile çatışmasına pek itirazları yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan zirve sırasında da, basın toplantılarında Münbiç ve Tel Rıfat konusunu gündemde tutmaya devam etti ancak Astana Zirvesi sonrası yayınlanan 16 maddelik ortak bildiride Türkiye’yi en yakından ilgilendiren konu şöyle yazıldı: “Gayrimeşru özyönetim teşebbüsleri dahil olmak üzere, terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni gerçeklikler yaratılmasına dair her türlü girişimi reddetmişler ve Suriye’nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün yanısıra komşu ülkelerin milli güvenliğini tehdit eden sınır ötesi saldırılar ve sızmalar dahil olmak üzere ayrılıkçı gündemlere karşı durma kararlılıklarını vurgulamışlardır.”


6 Astana Zirvesine Bilal Erdoğan da katıldı İran-Rusya-Türkiye üçlü zirvesine katılan heyette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da yer aldığı ortaya çıktı. Bilal Erdoğan’ın hangi unvanla Tahran’da bulunduğu sosyal medyada gündem oldu.

07 Doğadaki en öldürücü canlı, sivrisinek Sivrisinekler ve yaydıkları hastalıklar, tarihteki tüm savaşların toplamından daha fazla insanın ölümüne yol açtı. Sadece 2018 yılında yaklaşık 725 bin ölüme neden oldu. Aynı yıl, en çok can kaybına yol açan ikinci faktör, 437 bin kişiyi öldüren insanın ta kendisiydi. Bunu yılanlar, köpekler, zehirli salyangozlar, timsahlar, su aygırları, filler, aslanlar, kurtlar ve köpekbalıklarının saldırıları izledi. Yaz ayları, sivrisineklerin en rahatsız edici olduğu aylar. BBC Türkçe bu minik canlı ve yol açtığı tehlikelerle ilgili çok ilginç bir haberi derlemiş.


08 İstanbul, Pink Martini’ye hazır Yayımladıkları albümleriyle altın ve platin plak kazanan Pink Martini grubu, Avrupa turnesi kapsamında 26 Temmuz’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda müzikseverlerle buluşacak. Konsere bilet almak isterseniz burada.


09 Emilia Clarke: Konuşabildiğim için bile şanslıyım Game of Thrones dizisiyle tanınan oyuncu Emilia Clarke, geçirdiği iki beyin anevrizmasından sağ çıkma hikayesini anlattı. Ameliyatlar sonrası beyninin kullanılamayan kısımları olmasına rağmen iyileşebildiği için şükrettiğini söyledi. Aktris, BBC’nin Sunday Morning adlı programında Harold Pinter Tiyatrosunda sahnelenen Anton Çehov’un ünlü eseri ‘Martı’ hakkında röportaj verirken, sağlık sorunlarını hatırladı. Ünlü aktris, Game of Thrones dizisi serisinde çalışırken ilki 2011 yılında, ikincisi ise 2013 yılında olmak üzere iki beyin anevrizması geçirdi. İki tıbbi durum da uzun iyileşme süresi gerektiriyordu. Clarke, 2019’da bu durumdan bahsettiğinden bu yana daha iyi. Beyninin artık kullanılamayan kısımlarının olduğunu söyleyen aktris, böyle bir hastalıktan sağ kurtulup konuşabilmesinin olağanüstü bir şey olduğunu, hayatta kalabilen çok az insandan biri olduğunu söylüyor.

10 İddianame: Zekeriya Öz ve Celal Kara’yı FETÖ’cü kaymakam makam aracıyla yurt dışına kaçırmış Rize’nin Ardeşen ilçesi kaymakamı olarak görev yaptığı sırada FETÖ bağlantısı nedeniyle ihraç edilerek hakkında soruşturma başlatılan ve tutuklanan Ufuk Özen Alibeyoğlu’yla ilgili iddianamedeki bilgiler ortaya çıktı.Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Alibeyoğlu hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istenen iddianamede, Alibeyoğlu’nun kaymakamlığı döneminde devletin kendisine tahsis ettiği araçla, firari Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olmakla suçlanan iki savcıyı, Zekeriya Öz ve Celal Kara’yı Ermenistan’a kaçırdığı belirtildi.

11 Öğrencilerin tek derdi KYK kredi borçları değil, yurt parasını ödeyemeyenler de var Türkiye’de pek çok üniversite öğrencisi genç, eğitimini sürdürebilmek için çalışmak zorunda. Enflasyon nedeniyle aldıkları bursların ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini söyleyen öğrenciler, KYK yurt ücretlerine yapılan zam sonrasında hem çalışıp hem okumaktan başka çarelerinin kalmadığını söylüyor. BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk, yurt ücretini ödeyebilmek için çalışmak zorunda kalan öğrencilerle konuşmuş.

12 Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yıllık ücreti 382 bin lira Türkiye’nin en pahalı vakıf üniversitesi olan Koç Üniversitesi’nin 2022-2023 eğitim bedeli Tıp Fakültesi için 382 bin 300 TL, diğer bölümler için 278 bin TL olarak belirlendi.

13 MİT’ten Kuzey Irak’ta bir nokta operasyon daha Irak’ın kuzeyindeki Telafer’de Erbil plakalı sivil bir araca MİT tarafından insansız hava aracıyla gerçekleştirilen nokta operasyonda PKK’nın 5 yöneticisi öldürüldü.

14 Genç kadın Hatay’dan İstanbul’a geldi, konserde fenalaşıp öldü, erkek arkadaşı kayıplara karıştı Hatay’dan erkek arkadaşıyla birlikte İstanbul’a bayram tatiline gelen 24 yaşındaki Çağla Alara Pınarcı gittiği konserde fenalaşarak hayatını kaybetti. Onu hastaneye getirdikten sonra öldüğünü öğrenen ve ortadan kaybolan erkek arkadaşı Mehmet Ö.B. polis ekiplerince aranıyor.

15 Trabzon’da İmamoğlu aile kabristanına gamalı haç çizildi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Trabzon’da bulunan aile mezarlığına saldırı düzenlendi. İmamoğlu’nun İstiklal gazisi dedesi Mevlüt İmamoğlu’nun da kabrinin bulunduğu aile mezarlığının duvarlarına ve yola gamalı haç çizildi. Olayı fark eden muhtar, durumu jandarmaya bildirdi.

Kaynak: www.10haber.net

21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page