Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 15 Haber
26 Ekim 2021 Salı
1 Elçi krizi bitti, kim geri adım attı tartışması başladı Osman Kavala’nın bir an önce serbest bırakılmasına ilişkin olarak 18 Ekimde 10 ülke büyükelçileri tarafından yayınlanan bildiriyle ilgili çıkan istenmeyen kişi ilan etme krizi, Türkiye’nin bundan vaz geçmesiyle sona erdi. Dün Fransa ve Almanya hariç 8 ülkenin büyükelçilikleri sosyal medya üzerinden 1961 tarihli Viyana Anlaşmasının, büyükelçilerin bulundukları ülkenin iç işlerine karışmamasını düzenleyen 41. maddesine atıfla “Bu maddeye bağlıyız” diyen birer açıklama yayınladı. Bu bir örnek açıklamalar sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “tatmin olduğunu” belirten bir konuşma yaptı, böylece elçileri geri göndermekten vaz geçtiğini de söylemiş oldu. Ancak krizin sona ermesinde 10 ülkenin geri adım atıp atmadığı konusu tartışılır oldu. Anadolu Ajansı’nın yayınladığı bir analize, Hürriyet ve Sabah gibi gazetelere göre elçiler geri adım attı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a göre “Erdoğan’ın dirayetli tutumu sayesinde bir zafer kazanıldı.” Ancak herkes bu fikirde değil. Ahmet Davutoğlu ve Meral Akşener’e göre elçiler özür dilemedi, bildirilerinden vaz geçmedi, sadece Türkiye onları geri göndermekten vaz geçti. ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price’a göre de ülkesi 18 Ekimdeki bildirinin arkasında durmaya devam ediyor. Price, 1961 tarihli anlaşmanın 41. maddesiyle 18 Ekimdeki bildirinin birbirine uyumlu olduğu, yani bildirinin iç işlerine karışma anlamına gelmediği görüşünde. Amerikan The New York Times gazetesi, Erdoğan’ın geri adım attığını yazdı. Sık sık “Cumhur İttifakı’nın gizli ortağı” olarak nitelenen Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de elçilerin geri adım atmadığı düşüncesinde.
2
Akşener Erdoğan’a “Ruh hastası” dedi
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener dün Karar TV’de Taha Akyol ve Elif Çakır’ın konuğuydu; gündemdeki hemen hemen her konu hakkında ayrıntılı açıklamalar yaptı. Akşener, elçi kriziyle ilgili “Bugün Amerikan Büyükelçisi ile başlayan, arkasından diğer büyükelçilerin devreye girdiği 41 maddeye uygun davrandıklarını teyit ettiler. Bunu ‘Biz yanlış iş yapmadık kardeşim’ diye okuyabilirsiniz. ‘Uluslararası bir sistemin sonuçlarını söyledik’ diye olabilir” diyen Akşener şöyle devam etti: “Elçileri savunmuyorum. Asıl iğrenç olan, vahim olan, şahsa göre ‘bugün geliyor ha’ denmesidir. Bir ruh hastalığının dış politikaya yansıması var. Çok uzun zamandır bizim dış politikadaki her işimizin iç politikanın ana malzemesi edildiği, ciddi bir devlet krizi var.”
3 Akşener: Kılıçdaroğlu iki arkadaştan birini aday gösterirse hayır demeyiz İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan birinin cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi durumunda bu isimlerin adaylıklarına karşı çıkmayacaklarını söyledi. Akşener Karar TV yayınında, “Parlamenter sisteme hızlı bir şekilde geçilecek. Sistemde bir Cumhurbaşkanı olacak. Bir başkan yardımcısı olabilir. O da başbakan gibi çalışabilir. Seçilen Cumhurbaşkanı da tekrar seçilmesine gerek yok” dedi. Akşener, “Ekrem İmamoğlu da Mansur Yavaş da Millet İttifakı’nın belediye başkanları. İki ismin de seçilmesi için gayret gösterdim. Sayın Kılıçdaroğlu iki arkadaştan birini aday gösterdiği halde biz ‘hayır’ demeyiz. 63 ilin ilçelerinde insanlarla görüşüyorum. Muhalif seçmeni iki arkadaşımız üzerinden taraftarlaştırmaya döndü bu iş. Bunu yanlış buluyorum. Taraftarlaşan insanlar ‘o insanların arkasında yürüyecek mi yürümeyecek mi?’ diye bir endişem var. Tek ve ortak adayla gidilmesini de öneriyorum. Sayın Kılıçdaroğlu döner de iki arkadaştan birini aday gösterirse hayır demeyiz” diye konuştu.
4 Milli Eğitim kendi PISA sınavını yapıyor Bugün ve yarın. Türkiye çapında bütün 7 ve 8. sınıf öğrencileriyle 11 ve 12. sınıf öğrencileri bir çeşit sınava giriyor. Ortaokulun son iki senesiyle lisenin son iki senesindeki öğrenciler, aynen OECD’nin PISa adlı sınavında olduğu gibi üç temel başlık üzerinden ölçülecekler. Bunlar Türkçe, matematik ve fen. Bugün ve yarın yapılacak sınavlara 4.5 milyon öğrenci katılacak ama bu sınavlarda not verilmeyecek, sınav başarısı karne veya sınıf geçme üzerinde bir etkide bulunmayacak.
5 Böyle patronlar da var: Çalışanlarına 10’ar bin dolar ve First Class uçak bileti dağıttı Spanx, bir çeşit iç çamaşırı şirketi. Şirketin ürünlerine İngilizcesiyle “shapewear” adı veriliyor, yani “şekillendirici.” Ama bunlar korse değil, özel bir kumaştan üretilmiş ürünler. Şirket, Sara Blakely adlı kadın tarafından 2000 yılında kuruldu ama özellikle son yıllarda ciddi bir fenomene dönüştü, satışlarını çok arttırdı. Birkaç gün önce, dünyaca ünlü yatırım devi Blackstone şirketin çoğunluk hissesini toplam 1,2 milyar dolarlık değerleme üzerinden satın aldı. Bu alımın gerçekleşmesi sonrası, şirket kurucusu ve CEO’su Sara Blakely’nin çalışanlarına bir sürprizi vardı: Bütün çalışanlar hem 10’ar bir dolar ikramiye aldılar hem de onlara iki kişilik gidiş dönüş birinci sınıf uçak biletleri hediye edildi.
6 Jeff Bezos uzayda istasyon kurmak istiyor Amazon’un kurucusu ve patronu Jeff Bezos’un uzay şirketi Blue Origin, Sierra Space, Boeing ve bazı başka şirketlerle ortaklaşa bir uzay istasyonu kurmak için arayış içinde olduklarını duyurdu. Haberde adı geçen Sierra Space de Boeing de NASA’nın insanlı uçuşlar için ihale verdiği şirketler. Sierra, ABD’de yereleşik iki Türkiye kökenli ismin, Fatih ve Eren Özmen’in kurduğu bir şirket ve bu şirketin yaptığı Dream Chaser adlı insanlı uzay aracı ilk denemelerini başarıyla tamamladı.
7 Ahmet Altan’ın Hayat Hanım romanına Fransa’dan ödül Yazar Ahmet Altan’ın 4 yıl 7 ay Silivri Cezaevi’nde kaldığı dönemde yazdığı üç romandan biri olan “Hayat Hanım”, Fransa’nın önemli ödüllerinden “Femina 2021 – En İyi Yabancı Roman” ödülünü kazandı. Ahmet Altan bu ödülü kazanan ilk Türk yazar oldu. Femina 2021 ödülü, “Adapte Olmak/ S’adapter” adlı romanıyla Fransız yazar Clara Dupont-Monod’a, en iyi deneme ödülü de “Picasso Adında Bir Yabancı” adlı eseriyle Annie Cohen-Solal’e verildi. Ahmet Altan yurtdışına çıkış yasağı olduğu için ödül törenine katılamadı. Törene gönderdiği mesajda “Edebiyat mucizedir ve edebiyatın yarattıkları tanrının yarattıklarından uzun yaşar. Tanrı’nın yarattığı hiçbir insan Truvalı Hector kadar, Hamlet kadar, Goriot Baba kadar, Faust kadar, Anna Karenina kadar, Kaptan Ahap kadar, Küçük Prens kadar uzun yaşayamaz. Üstelik edebiyatın yarattıkları, onları yaratanlardan daha güçlü, daha etkileyici ve daha kalıcıdır. Hayat Hanım bir hapishane avlusunda ortaya çıktı ama bugün Paris’te dolaşıyor. Özgür ve neşeli… Bu sevinci paylaşmak istediğim birileri var. Hukuk kendilerini unutsa bile, edebiyatın onları unutmadığını söyleyebilmek için bu ödülü siyasi nedenlerle haksızca kapatılan Türk ve Kürt kadınlarına armağan etmek istiyorum” dedi. Roman önümüzdeki ay Türkiye’ye de pisayada olacak.
8 Dolmabahçe’deki derbide Beşiktaş Larin’le güldü Ligin 10. haftasındaki Beşiktaş-Galatasaray derbisinde gülen taraf siyah beyazlı ekip oldu. Ligde son üç maçının kazanan Galatasaray karşısında Beşiktaş, taraftarı önünde Cicaldau’nun golüyle 1-0 geriye düştü. 5 dakika sonra Muslera’nın hatasını affetmeyen Kanadalı yıldız Cyle Larin skoru 1-1’e taşıdı. 64. dakikada Larin bir kez daha sahneye çıkarak Beşiktaş’a zaferi getirdi. Galatasaray 81. dakikada Mısırlı golcüsü Mostafa Mohamed’in ayağından penaltı kaçırdı. Beşiktaş puanını 20’ye çıkararak üçüncü sıraya yükseldi. Galatasaray ise 17 puanda kaldı, 8’nci sıraya düştü.
9 Temizlenen Kurbağalıdere’de su samuru görüldü İstanbul Kadıköy Kurbağalıdere’de akşam saatlerinde su samuru kayalıklardan çıkarak yaya yolunun karşısına geçti. Bir kedi de su samurunu takip etti. Su samuru bir süre sonra tekrar suya girerek, gözden kayboldu. Su samurunu görenler, o anları telefonlarının kameraları ile kaydetti. 10 Soylu’nun akrabasının yolsuzluk soruşturmasını yürüten bürokrat görevden alındı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu’nun ortağı olduğu firmayla ilgili 1 milyar TL’lik yolsuzluk soruşturması yürüten Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) Teftiş Başkanı Mustafa Apaydın görevden alındı. Apaydın’ın yerine 2015’te Ak Parti’den milletvekili aday adayı olan Çalışma Bakanlığı Hukuk Müşaviri Oğuzhan Tekin getirildi. 2 Ekim’de yapılan yönetmelik değişikliği ile SGK’da Teftiş Başkanı’nın müfettiş kökenli olma şartı kaldırılmış, değişikliğin soruşturmanın müfettiş denetiminden kaçırılmak için yapıldığı iddia edilmişti. 11
HDP binasında Deniz Poyraz’ı öldüren saldırgan 27 kez Emniyet’i aramış İzmir’de 17 Haziran’da HDP il binasını silahla basarak Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer halen müebbet hapis istemiyle tutuklu yargılanıyor. HDP Hukuk Komisyonu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İzmir Şubesi avukatları basın toplantısı düzenledi. Polisler hakkında görevi ihmal suçundan soruşturma açılmaması eleştirildi. HTS incelemesinde saldırganın çeşitli tarihlerde 27 kez İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’nü aradığının tespit edildiği açıklandı. 12 Havai fişek davasında fabrika sahibine tahliye çıkmadı Sakarya Hendek’te 7 kişinin öldüğü, 128 kişinin de yaralandığı havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilgili davanın 5. duruşması Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti müşteki Zeynep Yılmaz’ın katılma talebinin kabulüne, tutuklu yargılanan fabrika sahibi Yaşar Coşkun ve Hasan Ali Velioğlu’nun tutukluluğunun devamına karar verdi. 13
Emekli savcıya örgüte yardımdan 24 yıl hapis istendi Trabzon’daki bir rüşvet olayına karışan emekli savcı Mehmet İşbitiren hakkında Ankara’da yeni iddianame hazırlandı.İddianamede örgüt kurmak, dolandırıcılık, rüşvet ve kişisel verileri ele geçirmekle suçlanan eski Yargıtay personeli Mevlüt Topuz çete lideri olarak yer aldı ve 412 yıl hapsi istendi. Ankara’daki bir ölümlü kazaya ilişkin dosya şüphelisini adli kontrolle serbest bıraktırma karşılığında rüşvet aldığı öne sürülen eski savcı İşbitiren’in ise örgüte yardım ve dolandırıcılıktan 24 yıla kadar hapsi talep edildi. 14 Çevik Kuvvet bir kez daha Boğaziçi’nde! Boğaziçi Üniversitesi’nde Erdoğan tarafından Prof. Melih Bulu’nun yerine rektör atanan Prof. Naci İnci’ye yönelik protestolar sürüyor. Akademisyenler sırtlarını 198’inci kez rektörlük binasına döndü. Öğrencilerin rektörlük binası önüne kurmak istedikleri ‘Direniş Çadırı’na ise özel güvenlik birimleri yine izin vermedi. Çevik Kuvvet’in girdiği okulda bir kez daha arbede çıktı.
15
Sağlıkçılar böyle seslendi: Üzgünüz demek yetmiyor Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Kliniği Asistanı Doktor Rümeysa Berin Şen 34 saat süren nöbet sonrası evine dönerek otomobiliyle park halindeki bir kamyonetin altına girerek hayatını kaybetmişti. Türk Tabipleri Birliği çalışma şartlarının düzeltilmesi için sağlık çalışanlarını eyleme davet etti. Dr. Şen için anma gerçekleştirildi. Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç “Acımız büyük ama bir yandan öfkeliyiz. Hiçbir sağlık çalışanının çalışma ortamı güvenli değil. Arkadaşlarımız haftada en az 32 saat nöbet tutuyor. Hafta sonu 24 saat nöbet tutuyorlar. Artık bütün enerjisi bitmiş, tükenmiş bir hekimin hastası olmak ister misiniz? Yasal düzenlemeler getirilmeli. Sadece ‘üzgünüz’ cümleleri yetmiyor” dedi.
Kaynak: www.10haber.net
Comments