Cumhuriyet'in 101. yılı çelenk koyma törenleriyle kutlanmaya başladı
- HaberciGazete
- 28 Eki 2024
- 3 dakikada okunur

Fotoğraf: Alâettin Bahçekapılı, 2024
İSTANBUL/ATAŞEHİR-(BRTAJANS) Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz" demesinin üzerinden 101 yıl geçti. Binlerce yıl üzerinde yaşadığımız bu topraklarda yeni bir devlet yönetim biçiminin yürürlüğe girişinin üzerinden tam 101 yıl geçti. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının 101. yılı kutlamaları bütün yurtta Atatürk Anıtları'na resmi törenler ve halk törenleriyle çelenk sunulmasıyla başladı.
CUMHURİYETİN 101. YIL COŞKUSU ATAŞEHİR’DE ÇELENK SUNMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Ataşehir’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 101. yıl dönümü kutlamaları düzenlenen resmi törenle ve ardından gerçekleştirilen halk töreniyle başladı.

Barbaros Mahallesi Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan törende Ataşehir Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Aziz Arslan ve Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, Atatürk Anıtı'na çelenk sundular.

Çelenk sunma töreninin ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve yaşamını yitiren şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Resmi törenin ardından siyasi partiler ve STK’lar da Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.

Cumhuriyet Bayramı'nın 101. yılı nedeniyle bugün Ataşehir Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreninin ardından Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezi'nin yayımladığı bildirisiyi ADD Ataşehir Şube Başkanı Seda Günel, etkili ve duygulu bir ses tonuyla okudu.

“CUMHURİYET BİLHASSA KİMSESİZLERİN KİMSESİDİR!” diye başlayan ADD Genel Merkez bildirisinde, "Emperyalistleri ve işbirlikçilerini denize döktükten sonra, muasır medeniyet seviyesini aşma hedefiyle ara vermeden mücadelelerine devam eden Mustafa Kemal Paşa ve Kemalist Devrimciler, henüz yolun başında Havza’da, Amasya’da, Erzurum’da, Sivas’da defalarca tanımladıkları yeni Türk devletinin adını 29 Ekim 1923 günü ilan ettiler: Türkiye Cumhuriyeti!" denildikten sonra şöyle sürdü:
" Bu Devlet, 30 Ekim 1918’de imzaladığı Mondros Mütarekesi ile ömrünü tamamlayan Osmanlı İmparatorluğu’nun enkazı üzerinde akıl ve bilime dayalı bir planın kararlılık ve cesaretle uygulanmasıyla var edildi. Vatanın kurtarıcısı ve devletin kurucusu Mustafa Kemal, ilk gençlik yıllarından itibaren adeta bir heykeltıraş gibi kendini yonta yonta Selanikli yoksul bir yetimden tarihin en büyük devrimcisini, düşmanlarının bile önünde saygı ile eğildiği askeri strateji dehasını, dünyanın örnek aldığı saygın devlet adamını yarattı."
ADD'nin bildirisinde daha sonra şu hususlara dikkat çekildi:
" Kendisini yetiştiren büyük devrimci emperyalist devletleri yenip zaferi kazanacağına öylesine inanıyor, ulusuna o denli güveniyordu ki; Samsun’a çıkışından 50 gün sonra askerlikten istifa etmek ve “Bir ferd-i mücahit olarak” yola devam etmek zorunda kaldığı günlerde, 7/8 Temmuz 1919 gecesi sabaha karşı Erzurum’da Mazhar Müfit Kansu’ya -kutsal bir sır olarak kalması talimatıyla- “Zaferden sonra şekl-i hükümet cumhuriyet olacaktır.” hedefini ilk madde olarak not ettirebiliyor, 23 Nisan 1920 günü açtığı Meclisin Millet Egemenliğine dayanarak çalışacağını ilan edip 20 Ocak 1921’de 2 yürürlüğe giren Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun birinci maddesi olarak belirlediği “Hakimiyet Bila Kaydü Şart Milletindir” (Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir) ilkesini Büyük Millet Meclisi Genel Kurul Salonu duvarına silinmemek üzere yazdırabiliyordu."
Kurulan Cumhuriyetin "sinsi ve açık düşmanlarının" hemen çalışmaya başladığının vurgulandığı ADD bildirisinde "yüzyıllardır sözde din adamı kisvesiyle hurafeler uydurup samimi dindar milyonları istismar ederek keselerini dolduran dinci yobaz asalak sürüsünün de en büyük korkusu Mustafa Kemal ve Cumhuriyetti. Bu şer güçler ittifak halinde Milli Mücadele döneminden başlayarak 100 yıldır neler yapmadılar, yapmıyorlar ki." denildi.
ADD Genel Merkezi'nin hazırladığı ve Ataşehir Şube Başkanı Seda Günel'in okuduğu bildirinin sonunda şu ifadeler yer aldı:
"Emperyalizm destekli Karşı Devrim Laik Cumhuriyeti Orta Doğu tipi bir din devletine dönüştürme gayretini sürdüredursun, biz temel ödevimizin Atatürk Cumhuriyeti’ni yeniden kazanmak olduğunun farkındayız ve Ulusumuzun ezici çoğunluğunun farkında olduğunu da görüyoruz. Ödevimizi elbette yapacağız. Atatürkçü Düşünce Derneği, Kemalizm’in namus sesini bir sis çanı gibi yurdumuz semalarına asma ve Yeniden Atatürk Cumhuriyeti’ne ulaşma hedefine yılmadan yürümekte kararlıdır. Bu yürüyüşümüzü ülkemizi yönetme iddiasındaki siyasi kadrolarla buluşturacağımıza ve birlikte başaracağımıza inanıyoruz. Cumhuriyetimizin 101. şeref yılı kutlu olsun!"

Çelenk sunma törenine; CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Ataşehir Belediye Meclis Başkan Vekili , Belediye Başkan Yardımcıları, siyasi partilerin Ataşehir İlçe Başkanları ve üyeleri, Belediye Birim Müdürleri, gaziler, sivil toplum kuruluşu üyeleri, muhtarlar, öğretmenler, öğrenciler ve Ataşehirli yurttaşlar da katıldı.

29 Ekim Kabul Töreni
Kutlamalar İlçe Kaymakamlığı tarafından Zübeyde Hanım Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü’nde 29 Ekim Salı günü saat 09.45’de tebriklerin kabulü ile devam edecek.
Ardından saat 10.30’da Ataşehir Bulvarı'nda yapılacak geçit töreni ve okulların çeşitli etkinlikleriyle resmi kutlamalar son bulacak.
Haber ve görseller: BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı
Comments