top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Doğum günü: Ara Güler, Ergun Öztuna, Serdar Tuncer, Halil Sezai Paracıkoğlu, Özge Törer



Bugün 16 Ağustos. Ara Güler, Ergun Öztuna, Serdar Tuncer, Halil Sezai Paracıkoğlu, Özge Törer'in doğum günü.


BRT Yayın Grubu olarak aramızda olmayanları saygı ile anarken, yaşayan değerlerimize uzun, sağlıklı mutlu yaşlar dileriz.


Doğum günü: Ara Güler kimdir?




Türkiye'de yaratıcı fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en önemli temsilcisidir. 60. sanat yılını geride bırakmış olan, Ermeni asıllı Türk fotograf sanatçısı ve foto-muhabir.


Ara Güler 16 Ağustos 1928'de Beyoğlu, İstanbul'da doğdu. Tam adı Aram Güleryan’dır. Annesinin adı Verjin’dir. Eczacı olan babası “Dacat Güler” Giresun'un Şebinkarahisar ilçesi, Yaycı Köyü’nden 6 yaşındayken okumak için İstanbul’a gelmiş.


Ara Güler 1951 yılında Kuruçeşmedeki Getronagan Ermeni Lisesi'nden mezun oldu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışırken Muhsin Ertuğrul'un tiyatro kurslarına devam etti. Çünkü yönetmen veya oyun yazarı olmak istiyordu. 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine devam etti.


Ara Güler’e lise yıllarında babası ilk 35 milimlik film makinesini ve bir fotoğraf makinesi alıp Yeni İstanbul gazetesine 'foto muhabiri' olarak işe girmesine yardımcı olmuştur. İlk çektiği fotoğraf ; 1950 yılında Ticaniler denen gerici bir grubun kırdıkları Gümüşsuyu'ndaki Atatürk heykelinin resmidir.


1958'de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto muhabirliği görevlerini üstlendi. 1961'de askerlik görevini tamamladı ve Hayat Dergisi'nde fotograf bölüm şefi olarak çalışmaya başladı. Aynı yıllarda Henri Cartier Bresson ile tanışarak Paris Magnum Ajans'ına katıldı ve İngiltere'de yayımlanan Photography Annual antalojisi onu dünyanın en iyi yedi fotografcısından biri olarak tanımladı. Yine o yılda ASMP'ye (Amerikan Dergi Fotografcıları Derneği) tek Türk üye olarak kabul edildi.


Savaş foto-muhabirliği de yapan Ara Güler, 4 tane savaşa gitti. Katıldığı savaşlarda çektiği fotoğraflar dünya çapında çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlandı. Hatta çektiği bir savaş fotoğrafı Times dergisine kapak oldu.


1962'de Almanya'da çok az fotoğrafcıya verilen Master of Leicaünvan'ını kazandı. İsviçre'de çıkan "Camera" dergisinde kendisine özel bir sayı ayırdı. 1964'de Mariana Noris'in ABD'de basılan "Young Turkey" adlı yapıtında fotografları kullanıldı. 1967'de Japonya'da çıkan Photography of the World anttolojisinde Richard Avedon ile birlikte bir dizi fotografı yayınlandı. 1967'de Kanada'da açılan "İnsanların Dünyasına Bakışlar" sergisinde, 1968'de New York Modern Sanatlar Galerisi'nde düzenlenen "Renkli Fotografın On Ustası" adlı sergide aynı yıl Almanya'da, Köln'de Fotokina Fuarı'nda yapıtları sergilendi. 1970'de "Türkei" adında fotograf albümü Almanya'da yayımlandı.


Sanat ve Sanat tarihi konularındaki fotografları ABD'de Time-Life, Horizon ve Nesweek kitap bölümlerince ve İsviçre'de Skira Yayınevi tarafından kullanıldı. 1971'de Lord Kinross'un "Hagia-Sophia" (Ayasofya) kitabının fotograflarını çekti. Yine Skira yayınevince 1971 yılında, Picasso’nun 90. yaş kutlaması için hazırlanan Picasso Metamorphose et unite adlı kitap için yaptığı röportaj ünlü ressamın şatosunda gerçekleşti. Bu röportaj sırasında fotoğraf çektirmeyi sevmemesiyle bilinen Picasso’nun çok sayıda fotoğrafını çekmeyi başardı.


1972'de Paris Ulusal Kitaplık'ta sergisi açıldı. 1975'de ABD'ne davet edildi ve birçok ünlü Amerikalının fotograflarını çektikten sonra Yaratıcı Amerikalılar adlı sergisini Dünyanın birçok kentinde sergiledi. Yine aynı yıl Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan Kahramanın Sonu adlı bir belgesel film çekti. 1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin foto muhabirliği dalındaki Birincilik ödülü'nü aldı. 1980'de fotograflarının bir kısmı Karacan Yayıncılığın bastığı Fotograflar adlı kitabında basıldı. 1986'da Hürriyet Vakfı'nca basılan Prof. Abdullah Kuran'ın yazdığı "Mimar Sinan kitabı"'nı fotografladı. Aynı kitap 1987'de Institute of Turkish Studies tarafından İngilizce olarak yayınlandı. 1989'da Ara Güler'in Sinemacıları kitabı basıldı. 1991'de Dışişleri Bakanlığı için Halikarnas Balıkçısı'nın (Cevat Şakir Kabaağaclı) "The Sixth Continent" adlı kitabını fotoğrafladı.


Bütün dünyayı gezerek foto röportajlar yaptı ve bunları Magnum ajansı ile dünyaya duyurdu. Bu arada İsmet İnönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Picasso gibi bir çok ünlü kişi ile roportajlar yapmış ve fotograflarını çekmiştir. En ünlüsü fotografcılara poz vermeyen Picasso Roportajı'dır.


Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotografları 1992'de Fransa'da, ABD ve İngiltere'de Sinan, Architect of Soliman the Magnificent adlı kitabı yayımlandı. Aynı yıl "Living in Turkey" adlı kitabı İngiltere, ABD ve Singapur'da Turkish Style başlığıyla, Fransa'da "Demeures Ottomanes de Turquie" adıyla yayımlandı. 1994'de "Eski İstanbul Anıları", 1995'de "Bir Devir Böyle Geçti", "Yitirilmiş Renkler ve Yüzlerinde Yeryüzü", fotograf kitapları yayımlandı. Ara Güler'in fotografları Paris Ulusal Kitaplık'ta, ABD'de Rochester Georg Eastman Müzesi'nde Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu'nda bulunmaktadır. Köln Mueseum Ludwing'de Das Imaginare Photo Museum'da fotografları sergilenmektedir.


Ara Güler, Türk fotografının ustalarından birisi olarak dünya fotograf tarihinde de seçkin bir yere sahiptir. Belgeci bir fotograf biçiminin ustası olması ona ün kazandırmıştır.


Ayrıca Yavuz Zırhlısı'nın sökümünü anlatan “Kahramanın Sonu” adında belgesel bir film de yapmıştır.


Ara Güler hakkında bir tanesi Münih Üniversitesi'nde Almanca olmak üzere 6 adet doktora tezi yapılmıştır.


1975 yılında birinci evliliğini Perihan Hanım ile yapan ve 4 sene sonra da boşanan Ara Güler ikinci evliliğini, 1980 yılında tanışıp 1984 yılında Suna Taşkıran Hanım ile yaptı. Eşi 2010 yılında vefat etti.


Ara Güler’in Beyoğlu’nda “Arakafe” adıbda bir kafesi var.


Ödülleri:


1979 - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Birincilik Ödülü (foto muhabirliği dalında)


1999 - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, meslekte 50 yılını dolduran gazetecilere verilen “Burhan Felek” basın hizmeti ödülü


2000 - Fransa Légion d'honneur nişanı


2004 - Yıldız Üniversitesi fahri doktora unvanı


2005 - Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü


2008 - İstanbul Fotoğraflarıyla İstanbul Turizm Özel Ödülü


2011 - Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü


Başlıca Kitapları:


- Fotoğraflar (Karacan Yayınları, 1980, İstanbul);


- Ara Güler'in Sinemacıları (Hil Yayınları, 1989, İstanbul);


- Sinan, Architect of Soliman the Magnificient (Editions Arthaud, 1992, Paris; Thames and Hudson, 1992, Londra ve New York);


- Living in Turkey (Albin Michel, 1993, Paris; Thames and Hudson, 1993, Londra ve New York; Archipelago Press, 1993, Singapur);


- Eski İstanbul Anıları (Dünya Yayınları, 1994, İstanbul);


- Bir Devir Böyle Geçti, Kalanlara Selam Olsun (Ana Yayıncılık, 1994, İstanbul).


- Yitirilmiş Renkler (Dünya Yayıncılık, 1995, İstanbul);


- Yüzlerinde Yeryüzü (Ana Yayıncılık, 1995, İstanbul);


- Ara Güler'in 70. yaşgünü için özel olarak yapılan Ara Güler’e Saygı kitabı (YGS Yayınları 1998, İstanbul, Hamburg);


- Babilden Sonra Yaşayacağız, (Kısa hikayeler, Aras Yayınevi, 1996, İstanbul);


- İstanbul des Djinns (Fata Morgana, 2001, Montpellier, Fransa);


- Yeryüzünde Yedi İz (Yapı Kredi Yayınları, 2002, İstanbul);


- 100 Yüz (Yapı Kredi Yayınları, 2003, İstanbul);


- Retrospektif – 50 Yıl Fotojurnalizm (YGS Yayınları, 2004, İstanbul, Bremen);


- Ara Güler (Antartist Yayınları, 2005, İstanbul);


- Ara’dan Yetmişyedi Yıl Geçti (Fotografevi Yayınları, 1. Baskı 2005, İstanbul)


Doğum günü: Ergun Öztuna kimdir?


Ergun Öztuna, 16 Ağustos 1937 yılında Manisa'da doğdu. Ergun Öztuna, futbola Akhisar'da başladı. Ailece İzmir'e taşınmaları nedeniyle eğitimine Karşıyaka Lisesinde devam etti ve Karşıyaka spor kulübüne transfer oldu. Kısa zamanda İzmir Karması'nın değişmez oyuncusu oldu. Karşıyaka'da oynadığı futbol, 1956 yılında henüz 17 yaşındayken Fenerbahçe'ye transfer olmasında etkili oldu. 1956-57 sezonunda en centilmen futbolcu ödülünü aldı. 1959 yılında Fenerbahçe'nin Türkiye Profesyonel Ligi'ndeki ilk golüne imzasını attı. 1963 yılında Bursaspor'un 1. Lig'deki ilk golünü de Ergun Öztuna kaydetti. Avusturya'da Austria Klagenfurt, Bursaspor, Karşıyaka ve Nazillispor'da kısa süre oynadıktan sonra, 1964'te Fenerbahçe'ye geri döndü. Kısa bir süre Rizespor'a kiralık olarak giden Öztuna, yaşadığı sakatlıklar ve ağır menisküs ameliyatları nedeniyle 1971 yılında futbolu Fenerbahçe'de noktaladı. 2010 yılında Fenerbahçe'nin 3000. golünü atan Alex de Souza ile 1. golünü atan Ergun Öztuna'nın formaları yapılan bir törenle Fenerbahçe Müzesi'ne konuldu. ERGUN ÖZTUNA "PUŞKAŞ" LAKABINI NASIL ALDI? İzmir'de oynanan Macaristan maçı sonrası, beğendiği oyuncu sorulan Ferenc Puskás'ın "Ergun diye genç bir çocuk var onu beğendim." demesi ülke genelinde tanınmasını sağladı. Sarı-lacivertli forma ile 2 İstanbul Ligi, 1 Türkiye Ligi şampiyonluğu yaşadı. Fenerbahçe taraftarı yüksek tekniği nedeniyle ona "Puşkaş" lakabını taktı. ERGUN ÖZTUNA NEDEN ÖLDÜ? Ergun Öztuna için yarın Fenerbahçe Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesisleri'nde saat 10.45'te tören düzenlenecek. Ergun Öztuna’nın cenazesi, öğle namazına müteakip Karacaahmet Şakirin Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Ergun Öztuna’nın vefatıyla ilgili olarak Fenerbahçe Kulübü şu açıklamayı yaptı: “Türk futbolunun ve Fenerbahçemizin unutulmaz ismi ‘Puşkaş Ergun' lakabıyla tanınan eski futbolcumuz Ergun Öztuna'yı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Merhum Ergun Öztuna'ya Allah’tan rahmet; değerli ailesi, sevenleri ve tüm camiamıza başsağlığı dileriz.” ERGUN ÖZTUNA HANGİ TAKIMLARDA FUTBOL OYNADI? 1953-1956 Karşıyaka 1956-1963 Fenerbahçe 1963-1964 Karşıyaka 1964-1965 Fenerbahçe 1965-1966 Austria Klagenfurt 1966-1967 Karşıyaka 1967-1968 Bursaspor 1968 Nazilli Belediyespor 1968-1969 Rizespor ERGUN ÖZTUNA TEKNİK DİREKTÖRLÜK KARİYERİ Ergun Öztuna, Türkiye millî futbol takımında yardımcı teknik adam olarak görev yaptı. Fenerbahçe'nin 1988-89 sezonundaki 103 gollü şampiyonluğunda yardımcı teknik adam olarak görev yaptı. 1980-81 yıllarında Çengelköy'ü ilk şampiyonluğuna ulaştırdı.


Doğum günü: Serdar Tuncer kimdir?



Ad Soyad: Serdar Tuncer Doğum Tarihi: 16 Ağustos 1978 Nereli: Ankara Meslekler: Şair, TV sunucusu, Yazar Ölüm Tarihi: --

Serdar Tuncer kimdir, Serdar Tuncer, 16 Ağustos 1978 tarihinde Ankara‘da doğmuştur. Ankara Merkez İmam hatip lisesinde okudu. Lnkara’da Bayrak radyoda “Beş Çayı” adlı radyo programlarına başladı.1988 yılında Kanal a televizyonundan gelen teklifle üniversite hazırlık için gittiği dersaneyi bıraktı. İlk TV Programını 1996 yılında yaptı. Kanal A‘da yayınlanan “Üç Nokta” programını “Gecede 1 Gün” ve “Yıldızdan Mahyalar” programları takip etti. 2007 yılında Kanal 1’de yayınlanan “Türkiye’de ve Avrupa’da Ramazan” isimli programı sundu. İlk şiir kitabı “Sen İstanbul Kokardın” 1997 yılında yayımlandı Kanal a televizyonunda yayınlanan “Gecede Bir Gün” Programı 2005 yılının en iyi tv kültür sanat programı seçildi. Kü Kültür Sanat Programı Ödülü”nü aldı. Kanal 1’de yayınlanan ‘Türkiye’de ve Avrupa’da Ramazan’ isimli sahur programını ve Radyo Onbeş’te Harman Yeri programını sundu. 2008, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında Ramazan ayında TRT 1‘de, 4 yıl üst üste Topkapı Sarayı’ndan canlı olarak “İftar Sevinci” adlı iftar programını sundu. Semerkand Radyo’da hafta içi her gün yayınlanan “Yitik Hazine” programını hazırlayıp sundu. TRT Haber’de Uğur Işılak‘la birlikte “Yeni Şeyler Söylemek Lazım” programını sundu. 2012 yılında Semerkand TV‘de “Kalbe Düşünce” programını sundu. 2013 Ramazan ayında Kanal D’de “Sahurdan Kalplere” adlı programı sunan Serdar Tuncer, daha sonra CNNTürk kanalında her hafta pazar günü saat 22:00 ila 23:00 arası başlayan “Başka Şeyler” isimli programı 3 Nisan 2015 tarihine kadar sundu. Serdar Tuncer, 1998 yılında evlendi. İki kızı vardır. Şiir Albümleri : 2009 – Sen İstanbul Kokardın 2011 – Bir Hilal Uğruna 2013 – Şiirin Sultanları Şiir Kitapları: 1997 – Sen İstanbul Kokardın 2003 – Aynalar 2005 – Satır Arası Hikayeler


Doğum günü: Halil Sezai Paracıkoğlu kimdir?



Halil Sezai Paracıkoğlu, ya da bilinen adıyla Halil Sezai 16 Ağustos 1979 yılında Eskişehir'de doğdu.


Eskişehir Atatürk Lisesi'nden ve 2003 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünden mezun oldu. 2012 yılında Kral Tv Müzik Ödüllerinde "En İyi Çıkış Yapan Sanatçı" ödülünü almıştır.


2011 yılında vizyona giren İncir Reçeli filmi ile beyaz perdede yer alan Sezai, serinin devam filmi olan 2015 yapımı İncir Reçeli 2'de de başrolde oynamıştır. 2014 tarihli Çilek filminin ise yapımcılığını üstlendi. Yapışık Kardeşler filminde İmam rolünü oynadı.


Halil Sezai'nin Cenk ve Duygu adında iki kardeşi daha vardır. Ağabeyi Cenk Paracıkoğlu'da bir dönem mankenlik ve müzisyenlik yapmıştır. Kardeşi Duygu Paracıkoğlu ise oyuncudur.


Filmografisi


Sevgili Dünürüm : Cem - 2007

Gönül Yarası : Garson - 2004

Ihlamurlar Altında : Murat - 2005

Kader : Levent - 2007

Kahve Bahane : Muhsin - 2009

Yapma Diyorum : Sağlıkçı Tezcan - 2009

Türkan : İsmail - 2011

Mavi Pansiyon : 2011

İncir Reçeli : Metin (Film) 2011

Problem Çözen Adam : İnternet Dizisi - 2011

Bir Hikayem Var : 2013

Sabit Kanca : Fizik Öğretmeni - 2013

Çilek : (Film) 2014

İncir Reçeli 2 : Metin (Film) 2014

Ammar : (Film) 2014

Arkadaşım Hoşgeldin : Komedi Programı - 2014

Yapışık Kardeşler : (Film) İmam - 2015


Doğum günü: Özge Törer kimdir?



Özge Törer, 1998 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü’nde eğitimini sürdürmektedir. İlk oyunculuk deneyimini Kuruluş Osman dizisi ile yaşamıştır.

Şimdilerde, ATV ekranlarında yayınlanmakta olan Kuruluş Osman dizisinde Bala Hatun karakterine hayat veren Özge Törer, 1.68 metre boyunda, 56 kilo ve Koç burcudur.

Özge Törer'in rol aldığı diziler ve filmler:

2019 – Kuruluş Osman (Bala Hatun) (TV Dizisi)


8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page