Doğum günü: Erdal İnönü, İ. Melih Devrim, Senih Orkan, Ergüder Yoldaş, Zeynep Avcı
- HaberciGazete
- 6 Haz
- 14 dakikada okunur

Bugün 6 Haziran. Erdal İnönü, İ. Melih Devrim, Senih Orkan, Ergüder Yoldaş, Zeynep Avcı, Faruk Tınaz, Ahmet Yıldız, Ahmet Karcılılar, Ertan Aydın, Hasibe Eren, Hasan Küçükçetin, Selçuk Aydemir, Yasemin Hadivent, Didem Kınalı, Ferhat Bıkmaz ve Semih Ergül'ün doğum günü.
BRT Yayın Grubu olarak aramızda olmayanları saygı ile anarken, yaşayanlara uzun, sağlıklı yaşlar dileriz.
Doğum Günü: ERDAL İNÖNÜ kimdir?

1926'da dünyaya gelen politikaya adım atmış fizikçi ve İsmet İnönü’nün oğlu olarak da bildiğimiz Erdal İnönü kimdir? Erdal İnönü, 1926‘da İsmet İnönü ve Mevhibe İnönü‘nün oğlu olarak Ankara‘da dünyaya geldi.İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1947 de Fen Fakültesi‘nden fizik lisansı diploması aldıktan sonra A.B.D.‘ye gittti. California Teknoloji Enstitüsü‘nde lisans üstü öğrenimini yapan İnönü, yüksek lisans ve doktora derecelerini de aynı enstitüden aldı. Aynı senelerde teorik fizik alanında araştırmalar da yaptı. Türkiyeye dönmesinin ardından Ankara Üniversitesinde Fizik Asistanı olarak göreve başladı.Askerlik görevini tamamladıkdan sonra üniversite doçentlik sınavını verdi. 1957 – 1960 yılları arasında tekrar Amerika‘ya giderek “Atom Enerjisinden Yararlanma Programı” içinde çeşitli üniversite ve araştırma enstitülerinde araştırmalar yaptı.1964 – 1974 tarihleri arasında Ortadoğu Teknik Üniversitesi‘nde Fizik Profesörü olarak çalıştı. ODTÜ’de öğretim üyeliği görevinin yanı sıra, araştırma ve yönetim görevleri de yaptı. Teorik Fizik Bölümü Başkanlığı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Üniversite Rektörlüğün görevlerinde bulundu.1974‘te İstanbul Boğaziçi Üniversitesine geçti. 1974 – 1983 yılları arasında fizik profesörlüğünün yanı sıra 6 yıl kadar da Temel Bilimler Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı.Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunun kuruluşuna katkıda bulundu, ve Tübitak Temel Araştırmalar Enstitüsü‘nde kurucu müdürlük görevini yürüttü. Aynı zamanda NATO Fen Komitesi‘nde çalıştı ve UNESCO Yürütme Kurulunda görev aldı.Erdal İnönü, 1983 yılında Sosyal Demokrat Parti’nin (SODEP) kurucu genel başkanı olarak siyasete atıldı. SODEP ile Halkçı Partinin Birleşmesi sonucu kurulan SHP‘nin ilk olağanüstü kurultayında SHP Genel Başkanı seçildi ve görevini 1993 yılına kadar sürdürdü.1986 yılı ara seçimlerinde İzmir Milletvekili seçildi. 1987 ve 1991 genel seçimlerinde yeniden İzmirden milletvekili seçilerek parlamentoda görevine devam etti.1991 Genel seçimlerinden sonra Doğru Yol Partisi ile SHP’nin kurduğu koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev üstlendi ve 1993 yılına kadar bu görevini sürdürdü.SHP’nin Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmesinin ardından, 27 Mart 1995 tarihinde koalisyon’un Sosyal Demokrat kanadında değişikliğe gidildi. Erdal İnönü bu değişiklikle Dışişleri Bakanı olarak atandı ve 27 Mart1995 – 05 Ekim 1995 tarihleri arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.Prof. Dr. Erdal İnönü, tedavi gördüğü ABD‘nin Houston kentinde, 31 Ekim 2007‘de TSİ 05:00’da hayatını kaybetti. Vefat ettiği sırada yanında eşi Sevinç İnönü bulunuyordu.
İzzet Melih Devrim

Doğum Tarihi: 06.Haziran.1887
Ölüm tarihi: 15.Haziran.1966
İzzet Melih Devrim kaç yaşında öldü : 79
Burcu: İkizler
Meslek: Yazar
Doğum Yeri: İstanbul
Ölüm Yeri: İstanbul
Türk şair, romancı ve oyun yazarı.
Babası, Kudüs defterdarı Hattatzade Mustafa Esat Bey (Mustafa Esat Bey, Kudüs’e gelmeden önce 1880’lerin ortalarında Girit defterdarıdır), annesi ise Girit’te arazi zengini Uzun Melek Bey’in (Uzun Melek Bey, Girit’in Hanya bölgesinde üç köy sahibi olduğu gibi, bütün Akdeniz ülkeleri içinde, Yemen kahvesinin tek bayiidir) kızı Saniye Hanım olan İzzet Melih, 6 Haziran 1887' de İstanbul'da doğdu. (Dedesi, dönem şairlerinden Rıdvan Ağa’dır.)
İlkokulu Kudüs’te okuyan İzzet Melih, sonradan İstanbul’a Galatasaray Lisesine gönderildi. Galatasaray Lisesinden mezun oldu. Liseyi bitirince, hukuk öğrenimi için Paris’e gitti.
İzzet Melih, Paris dönüşünde Fransızların sahip olduğu Reji İdaresi’nde; Genel sekreterlik, genel müdür vekilliği ve direktörlük görevlerinde bulundu. Şirketin Genel Müdürü Mösyö Weil, İzzet Melih’in hem koruyucusu hem de örnek aldığı insan oldu.
İzzet Melih, Şişli'deki evinin karşısında oturan Saniye Hanımla tanıştı. Saniye hanım, iki küçük kızının babası olan yaşlı kocasını boşayarak İzzet Melih ile evlendi. Birinci Dünya Savaşından sonra İzzet Melih, karısı Saniye Hanım’la Avrupa seyahatine çıktı. İtalya’da İspanyol gribine yakalanan Saniye Hanım, hastanede kendisine bakan doktorla ilişki kurdu ve orada kaldı. İzzet Melih, büyük bir düş kırıklığıyla İstanbul’a döndü ve yaşadığı kötü günlerin arkasından Mehmed Şakir Paşa’nın kızı Fahrelnisa Zeid ile evlendi. Çiftin bu evlilikten iki çocukları dünyaya geldi: Nejat Melih Devrim ve tiyatro sanatçısı Şirin Devrim.
İzzet Melih tasarruflarını, New York Borsası’nda değerlendirdiği dönemde borsa çöktü. Fahrelnisa Zeid'nın İzzet Melih’in, küçük bir çocuk gibi kucağına kapanıp ağladığını söylediği bu dönemde, insanların kehanetlerini boşa çıkarmak için, danslı bir çay daveti planladılar. Hatta davetiyeleri şık giyinip, İtalyan şoför Manuel’in kullandığı Alfa Romeo arabalarıyla ahbaplarına kendileri dağıttılar (Daha sonraki günlerde ilk önce piyano, sonra da arabasını satmak zorunda kaldı). Bu tatsız dönemi geride bırakmak amacıyla, Park Otel’in karşısına düşen, Hayırlı Apartmanına taşındılar. 1933 yılında Fahrelnisa Zeid ile Fahrelnisa Zeid'in, Irak Kralı I. Faysal’ın küçük kardeşi Zeyd ile olan ilişkisi nedeniyle ayrıldılar.
İzzet Melih, Cumhuriyetin kurulmasıyla başlayan reformlar sonucu, yabancıların sahip olduğu şirketler millileştirilmeye başlandığı dönemde, Osmanlı Tütün Şirketi yani Reji İdaresindeki işini kaybetti.
İstanbul Tramvay Şirketi idare meclisi üyeliği, Elektirik Şirketi yazıişleri müdürlüğü (1930-1938), Anadolu Ajansı müdürlüğü (1951) yaptı. Harp Akademisi'nde Fransızca öğretmenliğinde bulundu.
Fransız diliyle ilgili çalışmaları nedeniyle Paris Edebiyat Fakültesi tarafından edebiyat doktorluğu verilen (1938), Paris Yazarlar Birliği sürekli üyeliğine seçilen (1957) İzzet Melih, Paris'te Les Annales Politique et Litéraires dergisinin açtığı bir düzyazı yarışmasında ikincilik kazanınca (1905) dikkatleri çekmiş, Fecr-i Ati topluluğuna katıldıktan sonra yazdığı romanlarında, duygusal aşkları konu almış, anlatım açısından da betimlemelerle yüklü, süslü bir dil benimsemiştir.
İzzet Melih, 1966'da İstanbul'da Alzheimer hastalığından 79 yaşında vefat etti.
Eserleri :Roman :1915 - Tezat1918 - Sermet
Hikâye :1922 - Hüzün ve tebessüm1938 - Her güzelliğine aşık
Oyun :1912 - Leila (Paris)
İnceleme:1924 - Henri Bataille (Fransızca)
Çeviri:1910 - Antere1944 - Fantasio ve Lorenzaccio1955 - Meşaleler
Kaynak:Biyografiler.com
Doğum günü: Senih Orkan kimdir?

6 Haziran 1932'de İstanbul'da doğdu.İstanbul Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Desen bölümü'nden mezun olan sanatçı, sanat hayatına 1954 yılında tiyatro ile başladı. Senih Orkan; İstanbul Üniversitesi Gençlik Tiyatrosunda, Avni Dilligil'in öğrencisiydi. Çeşitli topluluklarda değişik birçok rolde oynadı. Tiyatrodan sinemaya transfer olan Orkan, 200 civarı filmde oynayarak, "kötü adam" rolüyle Türk sinema tarihinin önemli karakter oyuncularından olmuştur. 2007 Eylül ayında akciğer kanseri tedavisi görmeye başlayan sanatçı, 2008 yılında Bodrum'da yaşamını yitirdi.
Doğum günü: Ergüder Yoldaş kimdir?

Ergüder Yoldaş: ‘Segah’ Bir Yaşam Öyküsü
Ergüder Yoldaş, benzer pek çok büyük adam gibi içinde fırtınalar kopan, Tanpınar’ın tabiri ile “masalı olan” biridir. Bu masal acı bir gerçeğe, fırtınalar da önüne gelen her şeyi yakıp yıkan devasa kasırgalara dönüştüğünde de başka bir çaresi kalmamış ve kendisi için en onurlu olan yolu seçip insanlardan uzaklaşarak kendi içine, başka bir deyişle yeniden masalına dönmeyi denemiştir. Her ne kadar o masal da Saki şarkısında dediği gibi yeşil-pembe bir rüya değil yalnızlık karanlığında bir dünyaya dönüşmüş olsa ve o dünyada içine karlar yağsa bile Yoldaş orada kendiyle baş başa, insanlardan uzak kalabilmiştir. Samuel Beckett’in “dünyadasın, işte bunun tedavisi yok” sözü Yoldaş için somutlaşmıştır.
Türk Pop Müziği çok ilgilendiğim, dinlediğim ve haliyle de çok bildiğim bir alan değil. Öte yandan ister istemez tarihsel ve kültürel gelişimine Türkiye’de yaşayan; müziğe basit bir dinleyici olmanın ötesinde entelektüel ilgi duyan biri olarak aşina olduğum bir olgu. Bu kapsamda genel bilgilerim ve ilgim doğrultusunda benden Türk Pop Müziği tarihinin en iyi beş albümünün sayılması istense hemen hiç düşünmeden aklıma şu çalışmalar gelir (kronolojik sırayla):
Les Danses et Rythmes de la Turquie d’hier á aujourd’hui (1971) – Moğollar (Türkiye’de Anadolu Pop olarak yayınlandı)
Benimle Oynar Mısın? (1974) – Bülent Ortaçgil
Dünden Bugüne (1981) – Timur Selçuk (1974 tarihli İspanyol Meyhanesi’ndeki şarkılar yanında bestecinin 1970lerde yaptığı diğer önemli bestelerini de kapsadığı için bu albümü tercih ettim. Albümün özünü İspanyol Meyhanesi oluşturur).
Yeni Bir Gün – Barış Manço (1979)
Sultan-ı Yegah – Ergüder Yoldaş (1982)
Bu albümler içinde de şu ana kadar yapılmış en iyi Türk Popüler Müzik albümü nedir diye sorularsa cevabım ise net: Sultan-ı Yegah. Albüme adını veren Sultan-ı Yegah da Türk Pop Müzik tarihinin en iyi şarkısıdır benim için. Bu yazıyı da uzun zamandır müziklerini dinlediğim ve sanatı üzerine düşündüğüm albümün bestecisi Ergüder Yoldaş’ın ölümünün yedinci yıldönümü üzerine yazıyorum.
Ergüder Yoldaş 1939’da İzmir’de doğar. Kuşağının en yetenekli müzisyenlerinden biri olarak kabul edilen Yoldaş, Ahmet Adnan Saygun ile Ankara Devlet Konservatuarı’nda bestecilik çalışır. Dönemdaşı arkadaşlarının çoğunun aksine müzikal çalışmalarına klasik müzik tarzında devam etmez; farklı bir yol seçer. 1963’de kurduğu Halikarnas Altısı grubu ile müzik çalışmalarına başlar. 1970lerde kendi isimiyle çok az çalışma yapar. Kendi kurduğu ve yine kendi adını taşıyan Hafif Türk Müziği Oda Orkestrası ile yaptığı bu çalışmalar halk müziği ezgilerinin başarılı bir şekilde klasik müzik ve jazz tarzlarında batılı enstrümanlarla orkestrasyon uyarlamalarını içeren ‘Anadolu Rüzgarı’, ‘Aynalar’, ‘Kambur Felek’, Geçti Dost Kervanı’, ve ‘Suya Giden Allı Gelin’ 45likleridir.
Anadolu Rock ve Pop türlerinin popülerleşmeye başladığı bir dönemde bu çalışmalar ciddi sayılabilecek bir ilgi görmüş olsa da o yıllarda Yoldaş ağırlıklı olarak farklı sanatçılar için yaptığı beste, uyarlama ve orkestrasyonlar ile tanınır. Bu çalışmalar arasında Ömer Aysan için yaptığı Kara Kuzu, Ayla Algan için Koca Öküz çok popüler olur. Sultan-ı Yegah öncesinde onu müzikal açıdan gündeme getiren en önemli olay ise 1977’de Ayla Algan’ın Sopot Müzik Yarışması’nda birinci olmasını sağlayan ‘L’ Aigle Noir’ şarkısıdır. Yoldaş’ın Gilbet Becaud’un L’Indian şarkısı ve West Side Story müzikalinden seçmeleri mash-up tekniği ile yeniden düzenleyip 100 kişilik orkestra ve 5 kişilik koro için yazdığı bu şarkı çok büyük ilgi görmüştür. Parça mash-up tekniğinin ilk ve en başarılı örneklerden biri sayılabilir.
1981 yılında gelindiğinde ise Ergüder Yoldaş, önceleri öğrencisi olan ve sonrasında da evlendiği Nur Yoldaş’ın seslendirdiği Sultan-ı Yegah albümünü yapar ve Türk Pop Müzik tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir müzikal özgünlüğe ve mükemmelliğe imza atar. Bu albüm sonrasında da pek çokları tarafından Türk Pop Müziği’nin ‘dahi’ bestecisi olarak nitelendirilmeye başlanır.
Türk Pop tarihi konusunda Türkiye’deki en yetkin birkaç isimden bir olan Naim Dilmener albüm hakkında şöyle der: “Doğu ile batının iki yakasını mükemmel bir biçimde bir araya getirmiştir bu albüm; ne öncesi ne de sonrasında, muadiline rastlanmamış ölçüde özgün ve sağlamdır.” Dilmener’in de dediği gibi 75 yıllık Türk Pop Müziği tarihinde Sultan-ı Yegah’dan özgün bir yapıt yoktur ve yakın zamanda da onun düzeyinde yenilikçi ve müzikal açıdan iddialı bir çalışmanın gelebileceğini düşünmüyorum.
Albümü dinleyen bir Türk müzisyen olsam Thomas Bernhard’ın Der Untergeher (Türkçeye Bitik Adam olarak çevrilmiştir) romanında Glenn Gould karşısında romanın ana karakteri anlatıcı ve sonrasında intihar eden Wertheimer gibi hissederdim. Adeta musiki bir mucize olan albüm nerdeyse sinir bozucu derecede dahiyane bir müzikal mükemmellik barındırır.
Yoldaş albümde öncelikle teknik olarak neredeyse olmayacak bir şeyi başarmıştır: Her bir parçayı klasik Türk müziği makamlarında bestelenmiş; Türk sanat müziğinin makamsal altyapısına batılı müzik formlarını Türk ve batılı enstrümanların bir arada kullanıldığı melodiler aracılığıyla yerleştirmiştir. Albümdeki Mihrimah “muhayyer kürdi”, Sâki “nihavent”, Kömür Gözlüm “hüseyni”, Nedir Yarabbi Derdim “ferahfeza”, Nagehan Bustan Faslı “hümayun”, Sa’d-abad “buselik”, Mahur “mahur”, Defter-i Divanimiz “hicaz”, Disko Segah “segah” ve Sultan-ı yegah “sultaniyegâh” makamlarında bestelenmişlerdir. Bir başka deyişle Yoldaş makamlardan oluşan yatay bir yapıya batılı formlardan oluşan bir dikey yapıyı eklemeyi başarmıştır ve bunu da kusursuz bir şekilde yapmıştır. Hele de sultan-i yegahın bir şed makam, yani başka bir makam dizisinin kendi yerinden başka bir perde üzerinde göçürülmesinden oluşan bir makam olduğunu düşünürsek Yoldaş’ın yapısal olarak yaptığının nasıl zor olduğunu anlamak mümkün olur.
Albümdeki şarkıların orkestrasyonu da kusursuzdur. Matematiksel bir mükemmelliğe sahip olan orkestrasyonda her bir enstrüman saat gibi işleyen bir yapı içinde birbirini tamamlar. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın çaldığı yaylılar, İstanbul Gelişim Orkestrası, farklı türdeki synthesizer’lar, elektro piyano, baslar, vurmalılar, yaylı tambur ki onu da albümde büyük üstat Sadun Aksüt çalmıştır, tam zamanında parçanın kendileri için yazılmış en uygun bölümünde girer, sonra yerini diğer enstrümana bırakır ve sonrasında her birlikte bir crescendo ile müthiş bir şekilde buluşurlar. Örneğin albümün giriş şarkısı Mihmirah, sadece Türk değil dünya pop müzik tarihinin en müthiş orkestrasyona sahip şarkılarından biridir. Introsu bu kadar etkileyici çok az parça vardır.
Albümün en bilinen şarkısı olan ve albüme adını veren Sultan-ı Yegah ise yaylı düzenlenmelerinin ve Türk enstrümanlarının kullanılmadığı, synthesizer, gitar, bas ve bateri ağırlıklı bir şarkıdır. Yoldaş bu kez sultan-i yegah makamını sadece batılı enstrümanları kullanarak yaptığı bir pop şarkıda kullanmıştır. Şarkının müzikal mükemmelliği yanında bu kadar etkili olmasını sağlayan bir diğer unsur ise hiç kuşkusuz Atilla İlhan’ın en müthiş şiirlerinden biri üzerine bestelenmesidir. 1972’de İlhan’ın mistik bir hava yaratan ama 12 Mart 1971 Askeri Müdahalesini eleştirmek için yazdığı aynı adlı şiirden Yoldaş bir pop şarkı çıkarmakla kalmamış, politik olarak da çok cesur bir girişimde bulunarak askeri darbenin en yoğun ve sert günlerinde bir başka askeri darbeyi eleştiren bu dizeleri kullanmıştır. İlhan’ın kullandığı metaforlar öyle iyidir ki dönemin junta rejimi ve kültür/sanat dünyasındaki uzantıları şarkının politik mesajlarını anlayamamışladır. Dolayısıyla şarkının büyüklüğü politik bir bağlam içinde, zor bir Türk Musikisi makamında tamamen batılı pop müzik enstrümanları ile bestelenip bir pop müzik formatında olmasına rağmen derinlikli ve büyüleyici bir mistik atmosfer yaratmasıdır. Ne zaman gece gökyüzüne baksam ve ay görsem zihnim Atilla İlhan’ın
‘şamdanları donanınca eski zaman sevdalarının
başlar ay doğarken saltanatı sultan-ı yegâhın
nemli yumuşaklığı tende denizden gelen ahın
gizemli kanatları ruhta ölüm karanlığının
başlar ay doğarken saltanatı sultan-ı yegâhın’
dizeleri eşliğinde Yoldaş’ın şarkısı ile Debussy’nin büyük Fransız şair Paul Verlaine’nin şiirinden esinlenerek bestelediği Claire de Lune arasında gidip gelir. Çalışmanın yapısal mükemmelliğinin ötesinde bir sanat yapıtı olarak bir başka büyüleyiciliği de ruhsal derinliği, klasik müzik tarihinin en romantik melodilerinden biri ile boy ölçüşmesi ve aynı zaman içinde tıpkı müzik formlarında olduğu gibi duygusal düzeyde de batıyı ve doğuyu buluşturmasıdır.
Yoldaş’ın yaşamının trajik ve bitik bölümü de albüm sonrasında başlar. Albüm ve özellikle Sultan-ı Yegah şarkısı çok büyük bir başarı sağlamış; 1980 sonrası 12 Eylül darbesinin ilk yıllarının sıkıntılı kültür ve sanat ortamında çok ciddi bir etki yapmıştır. Yoldaş 1983 yılında yine Atilla İlhan ve eşi Nur Yoldaş ile iş birliği içinde İlhan’ın bir başka şiiri olan Elde Var Hüzün’ü besteler. Bu albüm müzikal açıdan Sultan-ı Yegah tarzını devam ettirir ve hatta orkestrasyon ve düzenleme açısından benzer düzeyde bir çalışma ortaya koyar. Öte yandan müzikalite olarak üst düzeye ve içinde Handan ve Döne Döne mükemmel şarkılara sahip olmasına rağmen Sultan-ı Yegah gibi popüler bir beğeniye hitap edecek bir parça ihtiva etmemesinden dolayı albüm ticari açıdan bestecinin beklediği etkiyi yapmaz.
Son kez 80ler’in sonunda Esin Afşar için Mevlana Şarkıları isimli bir albüm yapar ama bu çalışma da çok bilinmez ve insanlara ulaşmaz. Elde Var Hüzün sonrasındaki başarısızlık ardından eşi Nur Yoldaş’ın başka biri için onu terk etmesi Yoldaş için sonun başlangıcı olur. Bir süre adeta bir vagabond misali seyahat eder, bir yere ait olmadan yaşamını sürdürür. Alkol dolayısıyla İzmir ve İstanbul’da belirli sürelerde hastanelere yatar. Sonrasında da her şeyi geride bırakarak kaybolur ve Ada’ya yerleşir. Hastalıktan dolayı tedavi için İstanbul’a kısa bir süreliğine dönmeleri dışında yaşamını Ada’da sürdürür. İki yıl boyunca kendisinden hiç haber alınamaz. Uğur Dündar bir televizyon programı için Ada’ya gittiğinde onu ormanda perişan bir halde, saçı sakalı birbirine karışmış bir evsiz olarak naylonlardan yaptığı bir barınakta ve çöpler içinde yaşarken bulur. Kız kardeşi Yoldaş’ı Ada’dan kurtarmaya çalışır, yeniden hastaneye yatırılır ama bu da uzun sürmez. Yoldaş tekrar Ada’ya kaçar. Bir ara Dr. Muzaffer Kuşhan, Yoldaş’ı ikna eder ve kliniğinde müzik yapmasını teklif eder. Kısa bir süre Kuşhan’ın kliniğinde müzik yapan Yoldaş yine habersiz bir şekilde Ada’ya atar kendini.
Orada kendi başına, perişan bir halde yaşamaya ve kimseyle görüşmemeye devam eder. Yoğun kış günlerinde yeniden abisinin yanına giden kız kardeşi “abi, götüreyim seni; üşümüyor musun” diye sorduğunda Yoldaş şöyle cevap verir: “İçime karlar yağıyor ama ben gelmem.” Bunun üzerine kardeşi ve ailesi Ada’da daha iyi şartlarda yaşaması için bir düzen kurar ama bu da uzun sürmez; Yoldaş o düzene de uyum göstermez. Ailesinin açtığı banka hesabını kapattırır. Ona her gün yemek götüren görevliler onu kulübesinde bulamazlar. Sonra ağır hasta olduğu için Ada’da hastaneye yatırılmış halde bulunur. Bu hastalık Yoldaş’ın Ada döneminin de sonu olur. Bir öğrencisi onu hastaneden alır ve evine götürür. Bir süre öğrencisinde kalan ve Taksim’de bir mekanda müzik yapan Yoldaş erkek kardeşi ve kız kardeşinin ısrarlarıyla İstanbul’dan tamamen ayrılır ve 25 Ocak 2016’daki vefatına kadar kız kardeşi ve yeğenleriyle beraber İzmir’de yaşar. Bu dönemde yeniden besteler, bir albüm çalışması için antlaşmalar da yapar ancak ömrü vefa etmez bu çalışmaları tamamlamasına.
Yoldaş’ın hikayesi sanat tarihinde yer alan pek çok büyük sanatçı ve müzisyenin acı ve trajik hikayeleri ile benzerlik gösterir. Büyük başarıların, büyük fikirlerin-mücadelelerin sonrasında gelen büyük hayal kırıklıkları, ruhsal ve fiziksel çöküşler ve sonunda da inzivaya çekilmesinin ötesinde münzevi bir hayat… Pek çok kişi bu çöküşün eşi ve en önemli müzikal ortağı/solisti Nur Yoldaş’ın onu terk etmesinden kaynaklandığını söylemiştir ama bu onu sona götüren yolu döşeyen taşlardan biri, belki de en küçüğüdür. Ergüder Yoldaş 2007 yılında verdiği röportajda münzevi yaşamı tercih etme nedenini “insanlara olan güveninin kalmaması ve sisteme tepki olarak” açıklar. Bu röportaj, ancak, sanat, kültür ve müzik üzerine orijinal ve dikkate değer görüşleri olan bir büyük sanatçı ve entelektüel ile gerçeklikle ilişkisini kaybetmeye başlamış bir adam arasındaki ince çizginin ortadan kaybolmaya başladığını da gösterir. Dahilik ile delilik arasındaki eşikte duran birinin profilini de sunar bize maalesef.
Yoldaş kıyıda köşede kalmış, unutulmuş bir müzisyen olmamıştır hiçbir zaman. Müzik eğitimine başladıktan ve sonrasında da profesyonel müzik yaşamına girdikten itibaren yeteneği taktir ve hayranlıkla karşılanmış; saygı gören bir besteci ve aranjör olarak Türk Müzik dünyasında kendine önemli bir yer edinmiştir. Sultan-ı Yegah da değeri bilinmemiş, unutulmuş bir albüm olmamıştır. Gerek eleştirmenler, müzisyenler gerekse de dinleyici nezdinde itibarı ve hakkı teslim edilmiş bir çalışmadır. Yayınlandığı dönemde müzikal düzeyde olduğu kadar ticari açıdan da başarılı olmuştur. 2017’de Hürriyet Gazetesi’nin yaptığı Türkiye’nin 100 Albümü araştırmasının sonucu oluşan en iyiler listesinde ilk 10 içinde yer almıştır.
Yoldaş büyük bir entelektüel yoğunluk içeren ve ciddi bir enerji gerektiren Sultan-ı Yegah albümünü yaptıktan sonra belki de bir tür tükenme sendromu yaşamıştır. Albümün ticari başarısı onun umrunda olmamıştır hiçbir zaman. Yoldaş’ın sanat ve müzik üzerine düşünceleri ve hedefleri dönemin Türkiyesi’nin ekonomik, toplumsal, sanatsal ve müzikal şartlarının ve olanaklarının çok ötesindedir tıpkı daha önce üzerine yazdığım Metin Erksan’ın sinemada yaşadığı gibi. Onun müzikal olarak, hele de popüler müzik ortamında bir karşılığı olmamıştır. Kendini konservatuar ve klasik müzik dünyasının fildişi kulesine de hapsetmek istememiştir; keza yaptıklarının popüler ve toplumsal bir karşılığı olmasını da istemektedir. Bale veya opera besteleseydi müzikleri muhtemelen dünyanın pek çok önemli müzik merkezinde çalınır ve sahnelenirdi ama örneğin Ahmet Adnan Saygın, Ulvi Cemal Erkin veya Cemal Reşit Rey gibi ismi kendi ülkesinden çok başka yerlerindeki klasik müzik dinleyicileri tarafından bilinen Türk bestecileri arasında yer alırdı.
Bu açıdan bence başına gelen tüm somut olaylar bahanedir Yoldaş için. Onun bu yitik, segah yaşamı içinde fırtınalar kopan, düşünceleri ve sanatsal ufku yaşadığı ülkenin, toplumun çok ötesinde bir adamın çaresiz kalışı ve içine dönüşüdür. Tüm başarılar, şöhret onun umrunda değildir. Ergüder Yoldaş, benzer pek çok büyük adam gibi içinde fırtınalar kopan, Tanpınar’ın tabiri ile “masalı olan” biridir. Bu masal acı bir gerçeğe, fırtınalar da önüne gelen her şeyi yakıp yıkan devasa kasırgalara dönüştüğünde de başka bir çaresi kalmamış ve kendisi için en onurlu olan yolu seçip insanlardan uzaklaşarak kendi içine, başka bir deyişle yeniden masalına dönmeyi denemiştir. Her ne kadar o masal da Saki şarkısında dediği gibi yeşil-pembe bir rüya değil yalnızlık karanlığında bir dünyaya dönüşmüş olsa ve o dünyada içine karlar yağsa bile Yoldaş orada kendiyle baş başa, insanlardan uzak kalabilmiştir. Samuel Beckett’in “dünyadasın, işte bunun tedavisi yok” sözü Ergüder Yoldaş için somutlaşmıştır.
Yoldaş Sultan-i Yegah albümünün en müthiş şarkılarından biri olan ve sözlerini kendi yazdığı Saki şarkısında şöyle der:
Bıktım artık yaşamaktan
Son kadehte zehir sun saki
2016 yılının 25 Ocak günü o zehirli kadeh sunulmuş ve geriye bir segah bir yaşam öyküsü ile Sultan-ı Yegah kalmıştır.
Kapak Fotoğrafı: Adalar Müzesi
Yazı: Bülent Tunga Yılmaz
Doğum günü: ZEYNEP AVCI kimdir?
Zeynep Avcı (d. 6 Haziran 1947, Kütahya) Türk gazeteci, öykü ve oyun yazarı ve çevirmendir.
1947'de doğdu. Kadıköy Kız Koleji'nde, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde idarî bilimler ve İstanbul Üniversitesi'nde sosyoloji okudu.
1966 yılında Cumhuriyet gazetesinde gazeteciliğe başladı. 1966-1975 yılları arasında Cumhuriyet, Yeni İstanbul, Hürriyet, Kelebek, Milliyet gazetelerinde, Sipa Press ajansında muhabirlik, röportaj yazarlığı, dış haberler ve magazin servisi şefliği, yazı işleri müdürlüğü gibi görevler aldı. 1976-77 yılında Paris'te TRT, Dünya gazetesi ve Milliyet Sanat dergisi muhabiri olarak ve bir yandan da SIPA Press'te Gökşin Sipahioğlu ile birlikte çalıştı. 1980'den sonra YAZKO yayınlarında, Yazko Edebiyat ve Yazko Somut dergilerinde, kısa bir süre de Milliyet gazetesinde görev aldı. Toplumsal Tarih Vakfı'nın üç aylık İstanbul dergisinin yayın yönetmenliğini üstlendi. 2000-2005 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Çalışmaları
Yayımlanmış yapıtları
Kötü Bir Yaratık - (Öykü-1982)
Ahşap Köşkün Hanımefendisi - (Öykü-1991)
Bir Kadının Güncesinden Sayfalar - (Araştırma)
A´dan Z'ye Abidin Dino - (biyografi-2000)
Suskun Güneş - (Öykü-2007)
Aşk Meleği - (Öykü-2007)
Sahnelenen oyunları
Gılgameş (Ankara Devlet Tiyatrosu-1996) - (İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları-2003), Anatolie Toneel Groep (Anvers, Belçika-2004
Sahnelenmiş tiyatro çevirileri
Fareler ve İnsanlar
Silahlı Manzara
Sahnelenmemiş Oyun Çevirileri ve Uyarlamaları
Kristof Kolomb, Nikos Kazancakis
Garbo - Tom Kempinski
Silahlı Manzara - Joe Penhall
Elin Elimde/Çehov ve Olga Knipper mektupları - Carol Rocamora
Acı - Uyarlama - Marguerite Duras
Tiyatroya Uyarlama: Memo'nun Önlenemez Yükselişi, Peter Pan, Efrasiyab'ın Hikâyeleri (İ. O. Anar'ın romanından), Leyla'nın Evi (Z. Livaneli'nin romanından), Tek Kişilik Hamlet, Adı Aylin (Ayşe Kulin)
Filme Alınmış Senaryoları
Ödülleri
Avni Dilligil En İyi Çeviri Ödülü, Abélard ve Héloise, 1997
Ankara Sanat Kurumu Övgüye Değer Oyun Ödülü, Gılgamış, 1998
Tiyatro Tiyatro Dergisi Yılın Çevirmeni Ödülü, 2003
Yapı Kredi Sigorta/Afife (Yaşam Boyu) Özel Ödülü, 2004
Tiyatro Tiyatro Dergisi Yılın Çevirmeni Ödülü, 2006
Ankara Sanat Kurumu “En İyi Tiyatro Çevirisi Ödülü”, Kısasa Kısas, 2008
Yeni Tiyatro Dergisi Ödülleri, Yılın Dramaturgu, Hamlet, 2014
39. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri En İyi Dramaturg Ödülü, Hamlet, 2014.
Comentarios