top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Doğum günü: Fırat Tanış, Ali Sabancı, Levent Kazak, Şefika Kutluer,Cengiz Kurtoğlu, Aydın Menderes..



Bugün 5 Mayıs. Doğum gününü unutmamanızı dilediğimiz ünlüler: Fırat Tanış, Ali Sabancı, Levent Kazak, Şefika Kutluer,Cengiz Kurtoğlu, Aydın Menderes, Mehmet Terzi, Alev Sururi, Ayhan Işık, Hayri Esen, Sami Güner ve Mahmut Yesari.


BRT Yayın Grubu olarak bu değerlerimizin aramızda olmayanlarını saygıyla anarken, yaşayanlara sağlıklı, huzurlu, mutlu nice yaşlar dileriz.


Doğum günü: Fırat Tanış kimdir?



Nuri Fırat Tanış (5 Mayıs 1975, İstanbul), Türk oyuncu ve müzisyen.


İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü mezunu olan sanatçı, tiyatroya lise döneminde Mehmet Beyazıd Lisesi'nde başladı. Bir süre Şehir Tiyatrosu'nda görev yaptığı 1998-2001 yılları arasında Başar Sabuncu, Mehmet Ulusoy, Kemal Kocatürk gibi yönetmenlerle çalıştı. 2000-2010 tarihleri arasında Sır Çocukları, Tramvay, Beyaz Melek, Dilber'in Sekiz Günü, Vay Arkadaş-Manik, Tik, Dildo sinema filmlerinde ve Adem ile Havva, Radyo-Madyo, Yeditepe İstanbul, Felek Ne Demek, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir, Aşka Sürgün, Ihlamurlar Altında, Menekşe ile Halil, Geniş Aile televizyon yapımlarında rol aldı. Müzik alanında da çalışmaları olan sanatçının sözü-müziği kendine ait olan çalışmaları Emre Altuğ, Levent Yüksel, Gülay gibi yorumcular tarafından seslendirilmiştir. 1 Ekim 2012'de kurulan günlük soL Gazetesi'nin kültür sayfasında 3 Aralık 2012'den itibaren köşe yazarlığı yapmaktadır. 10 Haziran 2013 itibarı ile dizi oyunculuğunu bıraktığını açıklamış, buna sebep olarak televizyon kanallarının 2013 Taksim Gezi Parkı protestolarına yeterli yayın saati ayırmamasını göstermiştir.

Tiyatro oyunları

  • 2002: Barış

  • 2006: Hırçın Kız

  • 2008: Testosteron

  • 2016: E-mülteci.com

  • 2016: Gelin Tanış Olalım

  • 2017: Martı

  • 2017: Ayrılık

  • xxxx: Woyzeck

Filmografisi


  • 2001: Yeditepe İstanbul

  • 2002: Sır Çocukları

  • 2003: Kin ve Gül

  • 2004: Şeytan Ayrıntıda Gizlidir

  • 2005: Aşka Sürgün

  • 2005: Ömer Seyfettin: Fon Sadristsyn Karısı ve Oğlu

  • 2005: Yolda/Rüzgâr Geri Getirirse

  • 2006: Felek Ne Demek?

  • 2006: Ihlamurlar Altında

  • 2006: Tramvay

  • 2007: Beyaz Melek

  • 2007: Menekşe ile Halil

  • 2008: Dilber'in Sekiz Günü

  • 2009: Geniş Aile

  • 2010: Vay Arkadaş

  • 2011: Bir Zamanlar Anadolu'da

  • 2011: Devrimden Sonra

  • 2012: Bir Zamanlar Osmanlı: Kıyam - (Patrona Halil)

  • 2012: F Tipi film

  • 2014: Karınca Kapanı

  • 2014: Sürgün İnek

  • 2014: Ulan İstanbul - Konuk Oyuncu

  • 2014: Yapışık Kardeşler

  • 2015: Geniş Aile: Yapıştır

  • 2015: Guruldayan Kalpler

  • 2015: Öğrenci İşleri

  • 2015: Takım: Mahalle Aşkına

  • 2015: Yeşil Deniz

  • 2016: Geniş Aile: Her Türlü

  • 2016: Hep Yek

  • 2016: Mavi Gece

  • 2016: Olaylar Olaylar

  • 2016: Rus'un Oyunu

  • 2016: Somuncu Baba: Aşkın Sırrı

  • 2017: İstanbullu Gelin

  • 2017: Ver Kaç

  • 2020: 9 Kere Leyla

  • 2020: Arıza - Konuk Oyuncu

  • 2021: Aziz

  • 2021: Kulüp

  • 2022: Zeytin Ağacı

  • 2023: Adım Farah


Ödülleri

  • 2002: 14. Ankara Uluslararası Film Festivali - Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu - Sır Çocukları

  • 2002: 39. Altın Portakal Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu - Sır Çocukları

  • 2003: 22. Uluslararası İstanbul Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu - Sır Çocukları

  • 2003: 35. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri - "Umut Veren Genç Oyuncu" - Sır Çocukları

  • 2003: İskenderiye Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu

  • 2008: 2008 Bursa İpekyolu Film Festivali - "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü" - "Dilber'in Sekiz Günü"

  • 2009: 20. Ankara Uluslararası Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu Ödülü - "Dilber'in Sekiz Günü"

  • 2009: İsmail Dümbüllü Ödülü - "Testosteron"



Doğum günü: Ali Sabancı kimdir?



Ali İsmail Sabancı (d. 1969, Adana) Sabancı Ailesi'nin 3. kuşak üyesi, Türk işadamı.

Ali Sabancı, 1969 yılında Adana'da Şevket Sabancı'nın üçüncü çocuğu ve en küçük oğlu olarak dünyaya geldi. 1987 ile 1991 yılları arasında Medford, Massachusetts, ABD'de bulunan Tufts Üniversitesi'nde ekonomi ve siyasal bilgiler alanında eğitim aldı. Morgan Stanley & Co. Inc. şirketinde finansal analizci olarak 2 yıl çalıştı. 1993 yılında New York'taki Columbia Business School'a başvurdu ve 1995 yılında uluslararası finans üzerine yüksek lisansını tamamladı.

Türkiye'ye döndüğünde, aile şirketi olan Akbank'ta çalışmaya başladı. 1997'de Sabancı Holding'de yeni projeler bölümünün başına geçti ve Haziran 2001 tarihinde Strateji ve İş Geliştirme Grup Başkanlığı'na getirildi. Sakıp Sabancı'nın vefatından kısa bir süre önce Mart 2004 tarihinde aile şirketinden ayrıldı ve bunu takiben; babası ve ablası ile beraber kurdukları Esas Holding'e katıldı.

Günümüzde Pegasus Havayolları, Desas (ticari araç kiralama) Esaslı Gıda (gıda) ve Gıdaser Gıda (Bonservis) şirketlerinin başkanı ve grubun bazı benzer şirketlerinde yönetim kurulu üyesidir. Mayıs 2013 tarihinde Gediz Üniversitesi Senatosu tarafından fahri doktora unvanı verilmiştir. Galatasaray spor kulübü Üyesidir.

Üniversite yıllarından tanıdığı, medya patronu Aydın Doğan'ın kızı ve Hürriyet gazetecilik yönetim kurulu başkanı olan Vuslat Doğan Sabancı ile evlendi. Çiftin, Şevket Emrecan ve Kaan Ali adlarında 2 oğulları vardır.


Doğum günü: Levent Kazak kimdir?




(d. 5 Mayıs 1967, Ankara), Türk senaryo yazarı, tiyatro ve sinema oyuncusudur.


Adige asıllı bir ailede dünyaya gelmiştir. Beşiktaş Atatürk Lisesinden (BAL) 1985 yılında mezun oldu. Üniversitede ondan fazla bölümde okudu: Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı, MSÜ Resim, MSÜ Heykel, MSÜ Tiyatro Dekor Kostüm, MÜ Konservatuvarı Tiyatro Bölümü, İÜ İtalyan Dili ve Edebiyatı, İÜ Yunan Dili ve Edebiyatı vs.

1986 yılında profesyonel olarak tiyatroya başladı. Yıllar içinde Altan Erbulak, Ali Poyrazoğlu, Alpay İzer, Bülent Kayabaş, Savaş Dinçel, İsmet Ay gibi tiyatro ustalarıyla aynı sahneyi paylaştı. Otuza yakın tiyatro eserinde oynadı, yazdı, çevirdi ve uyarladı.

1989 yılında genç bir ekiple birlikte (Peker Açıkalın, Nilüfer Açıkalın, Pelinsu Pir ve Levent Tülek) Kim Bunlar adlı bir TV dizisi yaptı. Tek kanallı dönemde yayınlanan program hafızalara kazındı, TV tarihinde bir klasik olarak yerini aldı.


Daha sonra bu ekiple aynı skeçler Alâettin Bahçekapılı-Hilal Ertan'ın gerçekleştirdiği TRT Gecenin İçinden programında yayımlandı.

Çocuk tiyatrosu ve çocuk programları yaptı.

2000'de O Şimdi Asker, 2002'de Neredesin Firuze ve 2003'te O Şimdi Mahkum’un senaryolarını yazdı.

2005 yılında Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? filminin senaryosunu yazdı. Ezel Akay'ın çektiği film 13. Altın Koza Film Festivali'nde en iyi yönetmen ve en iyi senaryo dallarında ödül aldı.

2010 yılında Mahir İpek, Memet Ali Alabora ve Serhat Kılıç ile beraber Türkmax kanalı için Heberler isimli mizahi bir haber programı yapmaya başlamıştır.

Barış Pirhasan, Gül Dirican ve Aylin Doğan ile birlikte Senaryo Stüdyosu adlı okulun kurucularındandır. Cezaevlerinde SENDER ile yürütülen Hayal Kurmak Serbest ve Akşehir Belediyesi ile gerçekleştirilen Çorba Çeşmesi adlı sosyal projelerin sahibidir.

Filmografi

Senarist olarak

Oyuncu olarak

Tiyatro: Oyuncu/Yazar/Çeviri

TV: Oyuncu/Yazar/Yönetmen

Ödüller

  • 2006: 13. Altın Koza Film Festivali - En İyi Senaryo Ödülü - Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?


Doğum günü: Şefika Kutluer kimdir?

Doğum günü: Cengiz Kurtoğlu kimdir?

Doğum günü: Aydın Menderes kimdir?

Doğum günü: Mehmet Terzi kimdir?

Doğum günü: Alev Sururi kimdir?

Doğum günü: Ayhan Işık kimdir?

Doğum günü: Hayri Esen kimdir?

Doğum günü: Sami Güven kimdir?

Doğum günü: Mahmut Yesari kimdir?

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page