İstanbul, 20 Eylül (Hibya) - Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin ilk tasarım odaklı fuarı Furnishings & Design Istanbul (FDI) kapılarını açtı.
Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) tarafından 19-21 Eylül tarihleri arasında düzenlenen ve Türkiye’nin ilk tasarım odaklı fuarı Furnishings & Design Istanbul (FDI) İstanbul Fuar Merkezi’nde dün başladı.
Fuarın açılışına Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve MOSFED Başkanı Ahmet Güleç katıldı.
Ticaret Bakan Yardımcısı Ağar, fuarın açılışında yaptığı konuşmada mobilya sektörünün üretim ve istihdama sağladığı katkı, yarattığı katma değer ve net ihracatçı olması boyutlarıyla Türkiye’nin kalkınması açısında önem arz eden ve bakanlığın politikalarında da öncelikli yer alan sektörlerden biri olduğunu söyledi.
Son dönemde ihracattaki artış işe ithalat, dış ticaret açığı ve cari açıkta yakalanan düşüş trendi sonucu dış ticarette kırılan rekorların, ekonominin sağlıklı bir şekilde hedeflerine doğru ilerlediğini net bir şekilde gösterdiğini belirten Ağar, şunları dile getirdi:
“Mobilya sektörümüzde 2023 yılında 4,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirilmiş, böylece ülkemiz mobilya sektöründe dünyada en çok ihracat gerçekleştiren ilk 10 ülke arasında yer almıştır. Ülkemizin dünya ihracatından aldığı paya baktığımızda 2002 yılında yalnızca binde 4,35 olan mobilya ihracatındaki payımız, 2023 yılında yüzde 2’ye ulaşmıştır.”
Ağar, sektörün başlıca ithalat pazarları olan Almanya, Irak, ABD, Fransa ve İngiltere dahil bugün 200’ün üzerinde ülkeye ihracat yaptığına dikkati çekerek, “Bu anlamda Türk mobilyalarının dünyanın dört bir yanında tercih edildiğini görmek bizlere büyük bir gurur veriyor.” diye konuştu.
Dünyada övgüyle bahsedilen bir mobilya sektörünün sahibi olduklarını ifade eden MOSFED Başkanı Ahmet Güleç ise şunları ifade etti:
“Özellikle son 20 yılda gerçekleştirdiğimiz atılımlarla üretim ve ihracatta ciddi başarılar yakaladık. Bunu da tasarımla, üretimle, pazarlama ve markalaşma stratejisiyle başardık ama bunu yeterli görmüyoruz. Çünkü gelecek için önümüze koyduğumuz hedefler çok net. Birincisi, dünyadaki marka algımızı bir üst seviyeye çıkarmak. İkincisi Türk mobilyasını vazgeçilmez hale getirmek. Üçüncüsü üretimimizdeki katma değeri sürekli artırmak. Dördüncüsü ihracatımızı artırarak en büyük ilk beş mobilya ülkesinden biri haline gelmek.”
Güleç, katma değerli üretimin, yalnızca kaliteli ürünler üretmekle sınırlı olmadığını vurgulayarak, yenilikçi ve özgün bir bakış açısını da gerektirdiğini söyledi.
Kaynak: HİBYA Haber Ajansı
Comments