Akademisyen ve yazar Yıldız Ecevit bugün, yazar Orhan Sırrı Şirin de dün yaşamını yitirdi.
Edebiyat üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan yazar ve akademisyen Yıldız Ecevit bugün yaşamını yitirdi. Ecevit, bir süredir Bodrum'da tedavi görüyordu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda “Yıldız Ecevit'in vefatını üzüntüyle öğrendim. Edebiyat araştırmaları için ufuk açıcı çalışmalar ortaya koydu. Kendisine Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı dilerim” dedi.
YILDIZ ECEVİT KİMDİR?
1946 Çanakkale doğumlu olan Yıldız Ecevit, Çamlıca Kız Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını Hacettepe ve Ankara Üniversiteleri'nde tamamladı.
1986-2000 yılları arasında Ankara Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Ecevit, 1996 yılında profesör olurken, Ankara ve Bilkent Üniversiteleri'nde Alman Edebiyatı, Avangard Edebiyat ve 20. yüzyıl dünya romanı alanlarında dersler verdi.
Postmodern Türk romanı hakkında ve özellikle "Çağını aşan, dahi özellikli sanatçı" olarak gördüğü Oğuz Atay'ın eserleri üzerine kitaplar yazdı. Ben Buradayım... isimli kitabı Oğuz Atay'la ilgili yazılmış en kapsamlı araştırmadır. Nisan 2021'de “Bu roman, yaşamının büyük bir bölümünü ‘bilgi’ derleyerek geçiren birinin: bir edebiyat araştırmacısının ürünü” diye tarif ettiği Kozmik Komedya isimli romanı yayınlandı.
Yıldız Ecevit'in eserleri:
Kozmik Komedya (2021)
Ben Buradayım... (2005)
Türk Romanında Postmodernist Açılımlar (2001)
Orhan Pamuk'u Okumak (1996, Gerçek Yayınları, 2004 İletişim Yayınları)
Bozkır Kurdu'nun Düş Yolculukları/Hermann Hesse (Derleme) (1994, Remzi Kitabevi) (2001, Kültür Bakanlığı Yayınları)
Kurmaca bir Dünyadan (edebiyat incelemeleri) (1992)
Intellektuellenproblematik bei Max Frisch und Oğuz Atay (1990),*İsviçre-Alman Edebiyatı (1990)
Flissengen Haritada Yok/Maja Beutler (Çeviri) (1990, Ara Yayıncılık)
Oğuz Atay'da Aydın Olgusu (1989)
Şair ve yazar Orhan Seyfi Şirin yaşamını yitirdi
Şair ve yazar Orhan Seyfi Şirin de dün yaşamını yitirdi Gazeteci, şair ve yazar Orhan Seyfi Şirin, 60 yaşında dün yaşamını yitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz, aynı zamanda senarist olan Şirin'in ölümünü Twitter hesabından duyurdu. Emeksiz, paylaşımında, "Seyfi Şirin ağabeyi bugün kaybettik. Bir şair, bir hikaye yazarı, romancı, bir senarist gitti. Rahmetle Seyfi ağabey, mekanın cennet olsun" ifadelerini kullandı. ORHAN SEYFİ ŞİRİN KİMDİR? Eskişehir'de 1961 yılında dünyaya gelen Seyfi Şirin, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden 1985 yılında mezun oldu. Şirin, 1985'te ilk şiir kitabı "Yaşanmamış Sonbahar"ı okurlarla buluşturdu. Aynı yıllarda Varlık Film ve TRT'de senaryo yazarlığı yapan Şirin, "Cennet Atları", "Berlin Türküleri", "Ata'nın Rüyası", "Bilimkurgucu Çocuk Krallar Dönemi"nin aralarında bulunduğu 30'a yakın roman kaleme aldı. "Devler ve Böcekler" adlı ikinci şiir kitabını okurların beğenisine sunan Orhan Seyfi Şirin, çocuk dizi film ve çizgi filmin yanı sıra bilim kurgu romanlarına, Uğur Dündar'ın programları başta olmak üzere gerçek hayat kesitleri sunan haber programlarına yazarlık ve dramaturgluk yaptı. Orhan Seyfi Şirin, 1987 yılında "Bekleyiş" adlı senaryosuyla TEV'in "En İyi Senaryo Ödülü"nü kazandı. Ayrıca 1996'da Hürriyet Gazetesi TV Yıldızları Yarışması'nda senaryo yazdığı programlara katkılarından dolayı ödül aldı. Ankara ve İstanbul'da çalışmalarını sürdüren Şirin'in yazdığı birçok şiir bestelenerek dinleyicilerle buluştu. Şirin'in bestelenmiş eserleri Songül Karlı, Zeyno, Naide Polat, Seher Dilovan, Arif Nazım, Güler Işık, Kerem Özdemir gibi sanatçılar tarafından seslendirildi. Bu bestelerden en tanınmışı Songül Karlı'nın yorumladığı "Omuz Omuza" adlı eseri oldu. Eser, üç milyondan fazla satmasının yanı sıra birçok siyasi parti tarafından seçim şarkısı olarak kullanıldı. Şirin, aynı zamanda TRT, TGRT, Kanal 6 ve Kanal D kanalarında uzun yıllar çalıştı ve çeşitli bölümlerde idarecilik görevi üstlendi. İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yükselokulu'nda ve özel dershanelerde "Senaryo" ve "Yaratıcı Yazarlık" dersleri de veren Şirin, 1999'da bütün bu çalışmalarının bir özeti sayılabilecek "Din Sömürgenleri ve Cuma Eylemlerinin 400 Yıllık Tarihi" adlı kitabı kaleme aldı.
Commenti