top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

İstanbul'dan 'beşibiryerde' haber



İBB, SÜLEYMANİYE’Yİ PERDELEYEN YAPI İÇİN ACİL DURDURMA İSTEDİ



İBB, Süleymaniye Camii’nin önünde yükselen yurt binasındaki uygulamaların durdurulması için Koruma Bölge Kurulu’na başvurdu. Projesi yerel seçimlerin hemen ardından 1 Nisan 2019’da iletilen, ‘Yenileme Alanları Ada Avan Projeleri’ ile ilgili mevzuatın gerektirdiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı onayı bulunmayan ve Dünya Miras Alanı Süleymaniye’nin siluetini perdeleyen projenin yeniden ele alınmasını istedi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Süleymaniye Camii’nin görünümünü etkileyen yapı için acil durdurma istedi. Koruma Bölge Kuruluna başvuran İBB, yapı projesinin yürürlükteki imar planına ve yönetmeliğe aykırı olduğunu belirtti. EMSAL UYARISI YAPILDI İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı eliyle yapılan itirazda, kamuya terk işlemlerinin dahi yapılmadığı belirlenen projenin yeniden değerlendirilmesi istendi. Onay süreçlerinin tamamlanmadan ruhsat ve inşaat sürecinin başlatıldığı binayla ilgili , ‘emsal’ uyarısı yapıldı. Süleymaniye yenileme alanında; bir adada yapılacak uygulamanın bütün yenileme alanına emsal teşkil edeceğine dikkat çekildi. Daha titiz bir çalışma sürdürülmesi gerekirken, son derece büyük kütleli ve siluete olumsuz etkisi olan bir proje hazırlandığının altı çizildi.


YIKILAN BİNADAN DAHA YÜKSEK İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’nın başvurusunda, Süleymaniye önünde yükselen yapının, yürürlükteki imar planına ve yönetmeliğe aykırı şekilde hazırlandığı hatırlatıldı. Yıkılan yapıdan daha yüksek bir biçimde inşa edildiği belirtildi. Yıkılan binanın çatı üst kotu 52,89 metre iken uygulaması yapılan binada çatı üst kotu 53,19 metre olduğu vurgulandı. Kaçak katı olan eski binayı emsal alarak Süleymaniye çevresinde siluet etkisini bozacak bir kot belirlendiği ifade edilerek, iddia edilenin aksine yıkılan binadan daha yüksek bir proje olduğuna dikkat çekildi. İBB ONAYI OLMADAN İZİN VERİLDİ İlim Yayma Vakfı’na ait yurt binasının projesi, yerel seçimlerin hemen ardından 1 Nisan 2019’da Koruma Kurulu’na iletildi. İki seçim arasında aceleyle hazırlanarak kurula iletilen yapıyla ilgili ‘Yenileme Alanları Ada Avan Projeleri’ İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın onayını almadı. Onay olmaksızın ‘Ada Avan Uygulama Projeleri’ ile aynı anda Temmuz 2019 tarihinde projesi ‘İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Koruma Bölge Kurulu’ tarafından onaylandı. İBB, ‘İstanbul 4 Numaralı Koruma Bölge Kurulu’na dün yaptığı başvuru ile uygulamaların hızla durdurulmasını istedi. PROJE YENİDEN ELE ALINMALI İBB itirazını, projeye onay veren ‘İstanbul 1 numaralı Yenileme Alanları Koruma Bölge Kurulu’nun kapatılması nedeniyle, yetkili kurul ‘İstanbul 4 numaralı Koruma Bölge Kurulu’na gerçekleştirdi. ‘İstanbul 4 Numaralı Koruma Bölge Kurulu’nun daha önce incelemediği mevcut projeyi yeniden hassasiyetle ele alınacağına inancı dile getirdi. Süleymaniye’ye yakışacak bir projenin hayata geçirilmesi çağrısında bulunuldu SİLÜETİ BOZAN KAÇAK YAPILAR YIKILACAK İBB, Dünya Miras Alanı Süleymaniye’nin siluetini etkilenmemesi ve gelecek nesillere aktarılması için titiz çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda devam eden çalışmalar neticesinde önceki yıllarda oluşmuş uygulamaları belirleyen İBB; kaçak kat, teras vb. bulunan yapılarla ilgili önümüzdeki günlerde gerekli yıkım işlemlerine de başlayacak.


İMAMOĞLU’NDAN ‘YARDIM KİOSKU’ YANITI: KENDİNE ÇARPIŞMA ALANI OLUŞTURMAYA ÇALIŞANLARA ALLAH AKIL VERSİN



İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSKİ tarafından tepeden tırnağa restore edilen ve yeni çehresine kavuşan tarihi Üçüncü Ahmet Çeşmesi’nde incelemelerde bulundu. İmamoğlu, inceleme gezisi sırasında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. İmamoğlu, İstanbul Valiliği’nin, İstanbul Vakfı tarafından bir AVM’ye konumlandırılan yardım “kioskunu” (büfe) polis marifetiyle kaldırılmasıyla ilgili soruya, “Şeffafça paylaştığımız bir şeyle ilgili, bu şekilde müdahale etme densizliğini göstermek, sadece şov. Baskın yapıyorsunuz. Bu insanların, bu yaptıkları hataları görmelerini diliyorum. Ama göreceklerini de zannetmiyorum. Biz, bugün sadece ve sadece Cuma günü dua etmeye geldik. Niçin biliyor musunuz? Biz, sadece Allah'a kulluk ederiz; başka hiçbir mekanizmaya değil. Kendine çarpışma alanı oluşturmaya çalışanlara, Allah akıl versin” yanıtını verdi.



ENSTİTÜ İSTANBUL İSMEK KATILIMCILARININ ÜÇTE İKİSİ ÜNİVERSİTE MEZUNU



Enstitü İstanbul İSMEK’in 2021-2022 eğitim döneminde ilk yarı tamamlandı. Şehrin dört bir yanında, 4 dal ve 22 alanda verilen eğitimlere 103 bin 511 İstanbullu katıldı. Mesleki ve kişisel yeteneklerini geliştirmek isteyen katılımcılardan en yüksek ilgiyi üniversite mezunları gösterdi. Öğrencilerin üçte ikisini oluşturan üniversite mezunları bilişim ve yabancı dil alanlarında eğitimler aldı.

KAYITLAR DEVAM EDİYOR Enstitü İstanbul İSMEK, 7 Şubat 2022 itibariyle başlayacak yeni dönemde 633 programda eğitimlerini sürdürecek. 141 eğitim merkezinin yanı sıra UZEM’de de devam edecek eğitimler için kayıtlar devam ediyor. Eğitim almak, eğitimleri ve eğitim merkezlerini incelemek isteyen İstanbullular, Enstitü İstanbul İSMEK’in resmi internet sitesi enstitu.ibb.istanbul adresinden bilgilere ulaşabilir.


ÇÜKÇEKMECE’DE SANATLA DOLU SÖMESTR GÜNLERİ




KÜÇÜKÇEKMECE- Kültür ve sanat etkinliklerini sömestr tatilinde okullara taşıyan Küçükçekmece Belediyesi, çocuklara ve ebeveynlerine sanatla dopdolu sömestir günleri hazırladı. Çocukların sömestir tatilini keyifli hale getirmek için Gülten Özaydın Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde “Mahallede Sanat Var” etkinlikleri düzenlendi. Okul salonlarını dolduran öğrenciler, jonglör gösterisinden, masal saatine; ritim, drama, ebru atölyesinden, çizgi film gösterimlerine birbirinden eğlenceli etkinliklerle keyifli zaman geçirdi. Okul salonlarından ise kahkaha ve alkış sesleri eksik olmadı. Küçükçekmece Belediyesi, ebeveynleri de birbirinden faydalı seminerlerde bir araya getirdi.



Başkan Kemal Çebi: Yeni dönemde tüm öğrencilere başarılar diliyorum

Çocukların ve gençlerin sömestir tatilini verimli bir şekilde geçirmeleri için onların farkındalığını artıracak, eğitici, öğretici ve eğlenceli pek çok etkinlik düzenlediklerini ifade eden Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, “ Fiziki yatırımların yanı sıra eğitim ve kültür sanat yatırımlarını da çok önemsiyorum. Çocuklarımızın gözlerindeki mutluluğa şahit olmak çok güzel. Bu etkinliklerin onlara karne hediyesi olmasını istedik. İkinci eğitim -öğretim döneminde tüm öğrencilere başarılar diliyorum” diye konuştu.

31 Ocak- 4 Şubat tarihleri arasında düzenlenen etkinliklere, öğrenciler ve ebeveynler büyük ilgi gösterdi. Çizgi film gösterimlerinden, müzikli gösterilere, veli seminerlerinden, eğitim atölyelerine yoğun katılımla gerçekleşen etkinliklere katılan veliler de memnuniyetlerini dile getirdi.




Başkan Odabaşı'ndan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TCDD’ye 6 yeni soru



Kadıköy Belediye Başkanı’ndan tarihi istasyonlar için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TCDD’ye 6 yeni soru Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, ilçede atıl bırakılan Kızıltoprak, Feneryolu, Göztepe, Erenköy, Suadiye ve Bostancı tarihi istasyon binalarının Kadıköylüler’in görüşünü alarak müze, kütüphane, kültür ve sosyal yaşam merkezine dönüştürmek üzere belediyeye tahsis edilmesi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na çağrıda bulunmuştu. Bu amaçla change.org isimli internet sitesi üzerinden de “Tarihi Tren İstasyonları Halkındır” başlığıyla imza kampanyası başlatmıştı. İmza kampanyası devam ederken Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TCDD'ye 6 yeni soru yöneltti. Tarihi tren istasyonlarının Kadıköy Belediyesi'ne verilmesi çağrısını yenileyen Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, "Bu istasyonları ne olarak kullanmayı planlıyorsunuz? İşletmeye vermek için düşündüğünüz vakıf ya da dernek var mı? Kiralama yöntemi olarak neyi yöntem seçtiniz; Tahsis mi, ihale mi? Daha ne kadar susacaksınız?" diye sordu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TCDD'nin sessizliğinden dolayı eleştirilerde bulunan Kadıköy Belediye Başkanı, “Sonuç alana kadar devam edeceğiz. Onlar sessizliklerini korusa da mücadelenin ilk ayağını kazandığımızı düşünüyoruz. Eminiz ki, şimdi tarihi istasyonların restorasyonlarını yapmak için çalışıyorlar sessiz sessiz. Yakında çıkıp, ‘biz zaten yapacaktık’ diyecekler. Bu da bir kazanım. En nihayet derdimiz üzüm yemek.” ifadelerini kullandı. Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı, "Eğer Bakanlık ya da Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü restorasyon çalışmalarına başlamış ise, buraları kimin, ne olarak kullanacağını da planlamış olması gerek" diyerek şu sorularını yöneltti: Restorasyon projelerini hazırladığınızı varsayarak; Bu istasyonları ne zaman restore etmeye başlayacaksınız? Ne olarak kullanmayı planlıyorsunuz? Bakanlık ya da genel müdürlük uhdesinde mi işletilecek? Kamu yararı anlayışınıza uygun olarak, işletmeye vermek için düşündüğünüz vakıf ya da dernek var mı? Kiralama yöntemi olarak neyi yöntem seçtiniz; Tahsis mi, ihale mi? Daha ne kadar susacaksınız?

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page