Bugün 6 Haziran. Kazım Özalp, Hamit Görele, Hikmet Feridun Es’in ölüm yıldönümleri.
6 Haziran aynı zamanda Erdal İnönü’nün doğum günüdür.
BRT Yayın Grubu olarak bu değerlerimizi saygıyla, sevgiyle anıyoruz.
Kâzım Özalp kimdir?
1880 yılında Köprülü-Yugoslavya’da doğdu. Harp Okulu’nu (1902) ve Harp Akademisi’ni (1905) bitirdi. Selanik’te 36.Alay 2.Bölük komutanlığına atandı. Daha sonra, İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne giren Kazım Bey, 31 Mart isyanını bastıran hareket ordusuyla birlikte İstanbul’a geldi (1909). Balkan Savaşından sonra, İstanbul Merkez Komutanlığı yardımcılığına atandı (1913). 1914’te Binbaşı oldu. Van Seyyar Jandarma Alayı komutanıyken(1914), I.Dünya Savaşı’na katılarak Ruslara karşı savaştı. Yunanlıların İzmir’i işgalinde, Balıkesir’deki 61.Tümen komutanlığında görevliydi ve o çevrede Kuvayı Milliye’yi örgütledi. Bu arada Balıkesir Milletvekili olarak TBMM’ye girdi (1920). Meclis tarafından İzmir Şimal Cepheleri komutanlığına atandı. Sakarya Savaşı’na ve Büyük Taarruz’a katılarak 1921’de Tümgeneral, 1922’de Korgeneral oldu. 1922-1924’te Milli Savunma Bakanı, 1924-1935’te Meclis Başkanıydı. Bu arada orgeneralliğe yükseldi (1926). 1935’te ikinci defa Milli Savunma Bakanlığına getirildi. 1943’te CHP Meclis grup başkanvekili oldu. 1950 seçimlerinde Van’dan milletvekili seçildi ve 1954’te siyasi hayattan çekildi. 6 Haziran 1963’te vefat etti.
Hamit Görele kimdir?
1896 yılında Görele’de doğdu. İlk ve orta okulu Gümüşhanede okudu. Lise öğrenimini İstanbul’da bitirdi. 1922 yılında girdiği mühendis mektebinden 2 yıl sonra ayrılarak Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi. 1928 ‘de Akademiden mezun olduktan sonra Hikmet Onat ve Çallı İbrahim ile çalışmalar yaparken Amerikan Kız Koleji’nde ve Galatasaray Lisesinde Resim Öğretmenliği yaptı. 1928 yılında Avrupa Resim Yarışmasını 2.likle kazanınca Maarif Vekaleti tarafından Fransa’ya tahsile gönderildi. Paris’teki başarılarından dolayı 16.2.1929’da Maarif Vekaletinden takdirname aldı. 1930 ‘da Montparnasse Bulvarı “Grand Galerie Moderne” de açılan karma sergide Firavunun Eşi ve Odalık adlı resimleriyle Cezanne, Matisse, Picasso, Bonnard ve Lhote gibi çağımızın dev ressamlarıyla yan yana yer aldı.
Görele, Andre Lhote atölyesinde ve Akademie Moderne ‘de dört yıl çalıştı. 1933 ‘te yurda döndü. Bir yandan “Müstekil Ressamlar ve Heykeltraşlar Birliği” ‘nin sergilerine katılan ve başkanlığını da yapan sanatçı diğer taraftan açtığı kişisel sergilerle çağdaş türk resminin ilk örneklerini de verdi. 1934 ile 1940 yılları arasında İstanbul, Ankara ve Anadolu’nun çeşitli illerinde (Antalya,Erzurum,Çankırı,Sivas) resim öğretmenliği yapan Görele çeşitli sergilerle sanat yaşamını sürdüdü.
Görele Her yenlikte olduğu gibi çeşitli eleştrileride göğüslemek zorunda kaldı.Sanatçı katıldığı yurt içi ve yurt dışı sergilerin dışında çok sayıda yazı,makale,eleştri ve çevirilerle Türk resim sanatına modern kişiliğini kazandırmak için uzun, yorucu, dirençli ve çoğu zamanda tek başına ve özverili bir mücadele verdi. 1965’te Türk Çağdaş Ressamlar Derneği Başkanlığına getirilen sanatçı, 1967 yılında “Yılın Sanatçısı” ödülüne değer görüldü. Hamit Görele daha sonra 1978 yılında “ Devlet Onur Belgesi “ verilen iki ressamdan biri oldu. Türk resim sanatının önemli yapı taşlarından biri olan Hamit Görele 6 Haziran 1980 tarihinde aramızdan ayrıldı.
Hikmet Feridun Es kimdir?
1909 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 6 Haziran 1992’de İstanbul’da hayatını kaybetti. İhsan Hanım ile Yemen’de 21 yaşında ölen süvari subayı Şükrü Feridun Bey’in oğludur. 1926 yılında lise eğitimini yarım bırakarak gazeteciliğe başladı. Vakit ve Akşam gazeteleri ile Yedi Gün, Yıldız ve Hayat dergilerinde çalıştı. Hollywood’da film yıldızları ile yaptığı röportajlar Yıldız dergisinde yayımlanınca üne kavuştu. Kore ve Japonya ile Asya ve Güney Amerika’da birçok ülkeyi dolaştı, gezi ve röportaj yazıları ile tanındı. Bu konu üzerine yazdıklarının çoğu bir süre yazı işleri müdürlüğünü yaptığı Hayat dergisiyle Hürriyet gazetesinde yayımlandı. Akbaba ve Çarşaf dergilerinde mizah yazıları yazdı. Kore, Kongo ve Vietnam’da savaş muhabirliği yaptı. Edebiyatçılarla yaptığı röportajlarını gezi notlarını kitaplaştırdı. İstanbul’da Zincirlikuyu Mezarlığı’nda gömülüdür. Hikmet Feridun Es 1983 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’nü almıştır. ESERLERİ RÖPORTAJLAR: Bugün de Diyorlar ki GEZİ: Aşk Tamtamları
Doğum günü: Erdal İnönü kimdir?
Bugün, eski SHP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı, Devlet Bakanı ve fizik profesörü Erdal İnönü’nün doğum günü. Erdal İnönü kimdir? 93 yıl önce dünyaya gelen politikaya adım atmış fizikçi ve İsmet İnönü’nün oğlu olarak da bildiğimiz Erdal İnönü kimdir? Erdal İnönü, 1926‘da İsmet İnönü ve Mevhibe İnönü‘nün oğlu olarak Ankara‘da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1947 de Fen Fakültesi‘nden fizik lisansı diploması aldıktan sonra A.B.D.‘ye gittti. California Teknoloji Enstitüsü‘nde lisans üstü öğrenimini yapan İnönü, yüksek lisans ve doktora derecelerini de aynı enstitüden aldı. Aynı senelerde teorik fizik alanında araştırmalar da yaptı. Türkiyeye dönmesinin ardından Ankara Üniversitesinde Fizik Asistanı olarak göreve başladı. Askerlik görevini tamamladıkdan sonra üniversite doçentlik sınavını verdi. 1957 – 1960 yılları arasında tekrar Amerika‘ya giderek “Atom Enerjisinden Yararlanma Programı” içinde çeşitli üniversite ve araştırma enstitülerinde araştırmalar yaptı. 1964 – 1974 tarihleri arasında Ortadoğu Teknik Üniversitesi‘nde Fizik Profesörü olarak çalıştı. ODTÜ’de öğretim üyeliği görevinin yanı sıra, araştırma ve yönetim görevleri de yaptı. Teorik Fizik Bölümü Başkanlığı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Üniversite Rektörlüğün görevlerinde bulundu. 1974‘te İstanbul Boğaziçi Üniversitesine geçti. 1974 – 1983 yılları arasında fizik profesörlüğünün yanı sıra 6 yıl kadar da Temel Bilimler Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunun kuruluşuna katkıda bulundu, ve Tübitak Temel Araştırmalar Enstitüsü‘nde kurucu müdürlük görevini yürüttü. Aynı zamanda NATO Fen Komitesi‘nde çalıştı ve UNESCO Yürütme Kurulunda görev aldı. Erdal İnönü, 1983 yılında Sosyal Demokrat Parti’nin (SODEP) kurucu genel başkanı olarak siyasete atıldı. SODEP ile Halkçı Partinin Birleşmesi sonucu kurulan SHP‘nin ilk olağanüstü kurultayında SHP Genel Başkanı seçildi ve görevini 1993 yılına kadar sürdürdü. 1986 yılı ara seçimlerinde İzmir Milletvekili seçildi. 1987 ve 1991 genel seçimlerinde yeniden İzmirden milletvekili seçilerek parlamentoda görevine devam etti. 1991 Genel seçimlerinden sonra Doğru Yol Partisi ile SHP’nin kurduğu koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev üstlendi ve 1993 yılına kadar bu görevini sürdürdü. SHP’nin Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmesinin ardından, 27 Mart 1995 tarihinde koalisyon’un Sosyal Demokrat kanadında değişikliğe gidildi. Erdal İnönü bu değişiklikle Dışişleri Bakanı olarak atandı ve 27 Mart1995 – 05 Ekim 1995 tarihleri arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Prof. Dr. Erdal İnönü, tedavi gördüğü ABD‘nin Houston kentinde, 31 Ekim 2007‘de TSİ 05:00’da hayatını kaybetti. Vefat ettiği sırada yanında eşi Sevinç İnönü bulunuyordu.
Comentarios