top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Kâzım Koyuncu 52 yaşında


Karadeniz'in has evladı, şarkıcı-söz yazarı Kâzım Koyuncu'nun doğum günü bugün. Yaşasaydı 52 yaşında olacaktı. Sosyal medya başta olmak üzere Koyuncu, yaş gününde anılıyor.


Kâzım Koyuncu kimdir?


Kâzım Koyuncu (7 Kasım 1971 - 25 Haziran 2005), Laz kökenli bir Türk şarkıcı-söz yazarı ve eylemciydi . Hopa/Artvin, Yeşilköy adlı bir köyde doğdu. Koyuncu, Lazca'nın yanı sıra Türkiye'nin kuzeydoğu Karadeniz kıyılarında konuşulan birçok dilde şarkılar kaydetti . 1993 yılında kurulan bir folk rock grubu olan Zuğaşi Berepe'nin (" Denizin Çocukları") kurucusu ve şarkıcısıdır. Grubun 2000 yılında dağılmasının ardından Koyuncu, iki solo albüm olan Viya! 2001'de ve 2004'te Hayde , Türkiye'de ve Gürcistan'da popüler olduğunu kanıtladı . 2005 yılında testis kanseri tedavisi sırasında öldü . Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından şiddetle reddedilmesine rağmen , halk arasında Çernobil felaketinin Koyuncu'nun kanserine yol açtığı düşünülüyor. Öncelikli olarak Lazca şarkı söyledi ve en ünlü şarkıları da Lazca idi. Albümlerinde ayrıca Türkçe , Ermenice , Homshetsi , Gürcüce ve Megrelce şarkılar da yer alıyor . O bir doğa için savaşan ve bir inşaat karşıydı nükleer reaktörün de Sinop Türkiye'nin kuzey Karadeniz kıyılarında. Çevresel ve kültürel konularda tanınmış bir aktivistti. Ölümünün yıl dönümü anılıyor. 2015 yılında Daily Sabah'ta yayınlanan bir incelemeye göre , "Koyuncu'nun dinleyicisi solcularla çevreciler, rock müzik tutkunları ve Karadeniz kökenlilerin ilginç bir bileşimidir."

Diskografi Zuğaşi Berepe ile

  • 1995: Va Mişkunan (Lazca Bilmiyoruz)

  • 1998: İgzas ( Laz'da "Sen Gidiyorsun ")

  • 1998: Canlı Bruxel

Grup Dinmeyen ile

  • 1996: Sisler Bulvarı ( Sisler Bulvarı )

Solo albümler [ düzenle ]

  • 2001: Viya!

  • 2004: Hayde

  • 2006: Dünyada Bir Yerdeyim (ölümünden sonra yayınlandı)


72 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page