HaberciGazete
Kars'ın kurtuluşu Ataşehir'de de kutlandı

“Serhat şehrimiz” olarak tanımlanan, “Gazi”lik beratı İstanbul Harbiye’deki Askeri Müze’de sergilenen, Kurtuluş Savaşı’nın öncesinde yerel meclis kurarak “Teşkilat-ı Esasiye” adıyla Anayasa yürürlüğe sokan Kars’ın düşman işgalinden kurtarılışının 101. Yıldönümü Ataşehir’de de kutlandı.

Genel Başkanlığını Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Orhan Çerkez’in yaptığı Kars ve Yöresi Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ne (KAR-DER) bağlı Kars, Ardahan ve Iğdır Dayanışma Merkezi tarafından dün gece Örnek Mahallesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşu etkinliğinde konuşan Çerkez, “Kars’ın işgalden kurtarılmasının Ankara’daki TBMM’nin ilk resmi zaferi” olduğunu dile getirirken, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi, tarihçi Prof. Dr. Mustafa Tanrıverdi, “Kars’ta kurulan Meclisi’n yürürlüğe koyduğu Anayasa’nın adının Teşkilat-ı Esasiye oluşunu, kadın-erkek eşitliğinin ve oy verme hakkının belirtilmesinin çok anlamlı bulunduğunu” vurguladı.
KAR-DER’in kolaylaştırıcılığında düzenlenen Kars’ın Kurtuluşunun 101. Yılı Kutlaması’na Ataşehir Belediyesi Başkan Vekili İlhami Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Der, Meclis l'nci Başkan Vekili Kudret Arslan, Belediye Meclis Üyeleri Kurtuluş Özaydın, Selami İğrek, Zekeriya Angı, CHP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Nejla Erdem, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Celal Yalçın ve Bayan Yalçın, CHP İlçe yöneticileri, CHP Maltepe Kadın Kolları Başkanı Av. Songül Aybirdi, Örnek Mahallesi Muhtarı Sinan Emrah Yıldırım, Ataşehir Kastamonu Dernekler Federasyonu Başkan Vekili Yılmaz Sağlamdemir, Anadolu Yakası Pazarcılar Odası Başkanı Memet Emin Yarar, Kars'a bağlı köy ve merkez ilçe sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, sanatçılar, iş insanları ve davetliler katıldı.

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sunumunu Duygu Akçay’ın üstlendiği gecede KAR-DER Genel Başkanı Orhan Çerkez, "Asırlarca Kafkaslarm kilidi, ticaret ve sanatın merkezi, bilginin ve eğitimin köşe taşı olan gazi Karsımız, 7 düvelle savaşan bir imparatorluğun kaybettiği ilk topraklardan olmuştur. 93 harbi olarak adlandırılan, 1877-1878 Osmanlı Rus savaşında Gazi Ahmet Muhtar Paşa komutasındaki 20 bin kişilik Kafkas ordusu, 75 bin kişilik Rus ordusuna Ataca Dağ bölgesinde 6 bin şehit, 8 bin esir vererek mağlup olmuş ve Kars Anadolu topraklarından kopartılarak 43 yıl sürecek kara tarihi başlamıştır.” diyerek başladığı konuşmasında 43 yıllık esaret döneminde çekilen sıkıntılardan, ıstıraplardan söz etti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pes etmeyen Kars halkı, her şeye rağmen işgale karşı direnmiş ve Kâzım Karabekir Paşa'nın kumandanlığındaki Türk ordusu Kars' ı işgalinden kurtarmıştır. 22 Kasım'da Ermeniler ile ateşkese gidilmiş ve 3 Aralık günü ise Gümrü antlaşması imzalanmıştır. Serhat şehrimiz Milli mücadele döneminde birçok ilklerin yaşandığı il olmuştur. Karsımızın kurtuluşu Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümetinin ilk resmi zaferi. Gümrü antlaşması ise ilk resmi antlaşması bakımından şanlı tarihimizde oldukça büyük önem arz etmektedir. Doğu cephesi zaferleri, yeni yeni toparlanmaya başlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi ve ordumuza moral, Gümrü antlaşması ise hükümete uluslararası bir resmiyet kazandırmıştır. Bununla birlikte Kars, 1855 yılında Rus işgaline karşı gösterilen kahramanca savunma sonucunda ilk Gazi unvanını alan ilimiz olmuştur. 17-18 Ocak 1919'da Dr. Esat Oktay başkanlığında 131 üyesi ile Güneybatı Kafkasya Milli Geçici Hükümetini kurmuştur. 131 milletvekili bir parlamento oluşturulmuştur. Bu Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk anayasasıdır.”

KAR-DER Genel Başkanı Orhan Çerkez, Kâzım Karabekir yönetimindeki orduların 30 Ekim 1920'de Kars’ı “vatan topraklarına” kattığını dile getirdiği konuşmasının sonunda “Yılmadan, usanmadan kültürü, örf ve adetinden ödün vermeden bağımsızlık için mücadele eden yörenin tüm halkları Karslılar için, vatan, millet, özgürlük vazgeçilemez ideoloji olmuştur.101 yıl önce kursaklarda kalan ve Milli Mücadelenin gazabına uğramış işgalci ve kapitalizm aradığı imkânlara kavuşamayacaktır. Geçmişimizde aradığımız hoşgörü ve kardeşlik ruhu sonsuza dek sürecektir. Yıllarca bağımsızlık mücadelesi veren bizler özgürlüğün, Cumhuriyetin kıymetini en fazla biz biliriz. Çünkü biz çok çektik. İnsanlar yaşadığı coğrafyanın özelliğini alır. Toprağına benzer... Öylesine benzer ki tarih geçse de geçmişi, onları bırakmaz. Birbirimize hoşgörümüz oldukça nefretler sona erer. 0 coğrafyada yaşayan bizleri hiç kimseyi ayırmayan dil, din, örf, adet ve kültür mozaiği oluşturulmuş, dostluğumuzu ve kardeşliğimizi pekiştirmişiz. Bunlar bizleri bir arada tutan değerlerimizdir. Bu değerleri bizlere bırakan Atalarımıza minnettarız. Cumhuriyetimizin kurtuluşunun 98.Yıldönümü ve Serhat ilimizin Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 101'nci yılını kutluyorum. Mustafa Kemal Atatürk ve Kâzım Karabekir paşalar olmak üzere canlarını feda eden askerimiz ve yöre halkının verdiği mücadelede şehit ve gazi olanlara minnetlerimizi ve şükranlarımızı sunuyorum. Allahtan rahmet diliyorum.” İfadelerini kullandı.

Gecede Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Celal Yalçın, Ataşehir Belediyesi Meclis 1. Başkan Vekili Kudret Arslan, KAR-DER Kadın Kolları Başkanı Hamiyet Ardıbatan ile katılan yöresel derneklerin yetkilileri duygu ve düşüncelerini izleyicilerle paylaştılar.
İlhami Yılmaz, Kars'ın kurtuluşunun önemini vurgularken şöyle dedi: "Acıları sevince, esareti özgürlüğe, ümitsizliği onurlu bir geleceğe, çağdışı bir yaşamı aydınlık ve çağdaş bir yaşama dönüştürmenin adıdır kurtuluş. Bu kurtuluş ordumuzun ve halkımızın motivasyonunu son derece yükseltmiştir."
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Tanrıverdi de konuşmasında Kars'ın tarihsel süreç içinde pekçok saldırının hedefi olduğunu, bütün saldırılara direnç gösterdiğini, Osmanlı döneminde "savaş tazminatı" olarak düşmana bırakıldığında halkın yazdığı dilekçelerde ilk kez "vatan" kavramının kullanıldığını, Kurtuluş Savaşı öncesinde Kars'ta kurulan Meclis'in ve yayımladığı Teşkilat-ı Esasiye'nin yani Anayasa'nın örnek oluşturduğunu dile getirdi. Tanrıverdi, bu anayasada kadın-erkek eşitliğine ve oy hakkına vurgu yapıldığını, daha o sırada Avrupa'da ve Amerika'da pek çok ülkenin kadınlara oy hakkı tanımadığını, bunun bile Karslı önderlerin ne denli ileri görüşlü olduğunu gösterdiğini de vurguladı.

“Serhat şehrimiz” olarak tanımlanan, “Gazi”lik beratı İstanbul Harbiye’deki Askeri Müze’de sergilenen, Kurtuluş Savaşı’nın öncesinde yerel meclis kurarak “Teşkilat-ı Esasiye” adıyla Anayasa yürürlüğe sokan Kars’ın düşman işgalinden kurtarılışının 101. Yıldönümü nedeniyle KAR-DER'in dün gece Ataşehir’de gerçekleştirdiği etkinlikte Gözde Portoğlu ve ekip arkadaşlarınca Akçiçek Dansı, Ertoba Kafkas Halk Dansları ekibinin sunduğu halkoyunları büyük beğeni topladı.

Ekiplere ve kickboksta Türkiye şampiyonlukları olan Ataşehir Belediyespor Kick Boks Takımı Milli Sporcusu Yağmur Tikicieri ile babası-antrenörü Bülent Tikicieri'ne çiçek ve armağanlar verildi.

Etkinlik Murat Gençler yönetimindeki Azerbaycan Halk Mahnıları Orkestrasının türküleri ve halaylarıyla sona erdi.

Haber ve görseller: BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin BAHÇEKAPILI