top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Mimarlar Odası Karadeniz afetleri için yol gösteriyor


ANKARA - TMMOB Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu bir basın açıklaması yaparak, son yağmurlarla özellikle Karadeniz bölgesinde felakete dönüşen sellerin, heyelanların uygulanan politikaların ürünü olduğunu, bu politikalara son verilmedikçe Karadeniz'in afet alanına dönüşmesini engellenemeyeceğini ifade etti.


Başkanlığı'nı Yük. Mim. Eyüp Muhçu'nun yaptığı Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu'nun basın açıklamasında Bartın, Bolu, Düzce, Erzurum, Karabük, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun ve Zonguldak’ta 9 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleşen yoğun yağışların ardından mahsur kalan yurttaşlar için kurtarma çalışmaları yapıldığı, kent merkezleri ve yerleşim yerlerinin tedbir amaçlı tahliye edildiği vurgulandıktan sonra şöyle denildi: "Yaşanan sel ve heyelan felaketleri nedeniyle ulaşım kısıtlanmıştır. Ankara-İstanbul Otoyolu, Bolu Dağı Tüneli, Zonguldak İstanbul Yolu ve Karadeniz Sahil Yolu ulaşıma kapatılırken; Zonguldak Çaycuma Havalimanı’nda uçuşlar yapılamamakta, Karabük-Zonguldak arasında tren seferleri gerçekleştirilememektedir. Kuvvetli yağışlar nedeniyle su baskını, heyelan ve sel riskinin sürdüğü bölgede kaygı verici gelişmeler devam etmektedir."

TMMOB Mimarlar Odası'nın bildirisinde daha sonra, Karadeniz Bölgesi’nde son on yıldır giderek artan felaketlere karşın, yerleşim yerlerinde yıkımlara sebep olan ve yıllardır uygulanan altyapı, kentleşme ve yapılaşma politikaları yaşanan acılara ve kayıplara rağmen sürdürülmekte olduğu ifade edildi. Bildiride 2012 yılından bu yana Artvin, Bartın, Düzce, Giresun, Karabük, Kastamonu, Samsun, Sinop, Trabzon ve Zonguldak illerinde onlarca yurttaşımızın hayatını kaybettiği afetlerin ardından bölgede afet risklerini azaltacak önlemler alınmadığı iddia edildi. Bildiride şu görüşlere de yer verildi: "Ordu başta olmak üzere, dere ıslah ve sokak sağlıklaştırma adı altında teknik ilkelere aykırı biçimde derelerin akış rejimi bozulmuş, hiçbir bilimsel araştırmaya dayanmadan akarsu yatakları kanallar içine alınıp düzleştirilerek akış hızı artırılmıştır. Sel-taşkın alanlarında inşaat faaliyetleri kısıtlanmadığı gibi yeterli altyapı oluşturulmadan yeni uygulamalara izin verilmiştir. Bölgede Sahil Yolu Projesi ile başlayan tahribat; HES ve termik santral inşaatları; dere yataklarının ıslahı, kaçak yapılaşma, deniz dolgu alanları oluşturulması, madencilik ve taş ocağı faaliyetleri ile büyümektedir. 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş depremlerinin beşinci ayında, 1999 Marmara Depremlerinin 24. yıldönümü yaklaşırken; bilimsel şehircilik ve bütüncül planlama ilkelerini reddeden anlayış nedeniyle deprem ve kuvvetli yağış gibi doğa olayları afetlere dönüşmekte, yaşam alanlarımız güvencesiz hale gelmektedir." Mimarlar Odası'nın bildirisinde alınması gereken önlemler konusunda şöyle denildi:

"Afetlere karşı güvenli yapı ve yaşam çevreleri oluşturulması için; deprem, sel gibi tüm afet risklerinin azaltılmasına yönelik bilimsel planlamaya dayalı bütüncül çalışmalar yürütülmesi; afet ve acil durum yönetimi hazırlıklarının yapılması gerekmektedir. Mimarlar Odası olarak, kaybettiğimiz yurttaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor; sahip olduğumuz mesleki uzmanlık ve toplumsal sorumluluklarımız kapsamında, tüm Birimlerimizle birlikte afet baskısı altındaki bölge için çalışmalarımızı sürdüreceğimizi değerli kamuoyumuzla paylaşıyoruz."



91 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page