• HaberciGazete

Orhan Duru, Ergüder Yoldaş, Garbis Zakaryan



Bugün 25 Ocak. Ünlü öykücü, yazar ve gazeteci Orhan Duru, müzisyen/besteci Ergüder Yoldaş ve boksör/antröner Garbiz Zakaryan'ın ölüm yıldönümü.

BRT Yayın Grubu olarak bu değerlerimizi saygıyla, sevgiyle anıyoruz.


Orhan Duru kimdir?



(18 Aralık 1933, İstanbul, Türkiye - 25 Ocak 2009, Şişli, İstanbul), Türk öykücü, yazar ve gazeteci.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Mezuniyetten sonra bir süre aynı fakültede, Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalında asistan olarak görev yaptı. 27 Mayıs 1960 Askerî Darbesinin ardından kurulan askerî yönetiminin Ekim 1960'ta üniversitelerden ihraç ettiği 147 öğretim elemanından biridir. Bir süre veteriner hekimlik yaptı. Yazılarını ilk olarak Mavi Dergisinde yayımladı. Gazeteciliği kendine meslek olarak seçti. Ulus, Cumhuriyet, Milliyet, Güneş ve Hürriyet gazetelerinde çalıştı. En son Interstar TV'de haber müdürlüğü yaptı. Bu görevden sonra, yazarlık yapmaya devam etti. Yazar ve çevirmen Sezer Duru'nun eşidir. Bir süredir tedavi gördüğü Surp Agop Hastanesi'nde 25 Ocak 2009 saat 02.30'da öldü. Orhan Duru ayrıca İngilizce science-fiction sözünü Türkçeye bilim-kurgu olarak tercüme eden, kullanan ve bu sözcüğü Türkçeye kazandıran ilk kişidir. Bu kullanım daha sonra Türk Dil Kurumu tarafından "bilim kurgu" imlasıyla resmîleştirilmiştir. Oyuncu Ülkü Duru'nun ağabeyidir.

Eserleri

  • Amerikan Gizli Belgeleriyle Türkiye'nin Kurtuluş Yılları

  • Düşümde ve Dışımda

  • Yeni ve Sert Öyküler

  • Bir Büyülü Ortamda

  • Fırtına

  • Kısası Enbiya

  • Tango Geceleri

  • Sarmal - Toplu Öyküler

  • O Pera'daki Hayalet

  • Kazı

  • İstanbulin

  • Durgun ve İşsiz

  • Küp

  • Denge Uzmanı (Düşün Yay.,1962)

  • Bir Yer Var Biliyorum

Ergüder Yoldaş kimdir?



(d. 6 Haziran 1939 – ö. 25 Ocak 2016), Türk besteci.

1976'da ses sanatçısı Nur Yoldaş'la evlendi. 70'ler ve 80'lerin bestecisi olan Yoldaş, Nur Yoldaş'ın seslendirdiği, Attilâ İlhan'ın şiiri "Sultan-ı Yegah" adlı 45'liğe imza attı. Yaptığı çalışmalarla uluslararası yarışmalarda birincilikler elde etti. İstanbul Şehir Tiyatroları ve İstanbul Festivali direktörlüğü görevlerini üstlendi. 1991'de Büyükada'ya yerleşti. Son yıllarında ise İzmir'deki kız kardeşi ile yaşadı. Alzheimer ve KOAH ile mücadele eden Yoldaş, zatürre nedeniyle 25 Ocak 2016'da hayatını kaybetti. İzmir'in Urla ilçesinde toprağa verildi.

Diskografi

  • 1966 – Dertli Kaval / Halikarnas Türküsü, Solist: Ergun Aydın (Halikarnas 6'lısı olarak)

  • 1972 – Anadolu / Aynalar

  • 1972 – Geçti Dost Kervanı / Kambur Felek

  • 1974 – Ömer Aysan - Kara Kuzu / Beste: Ergüder Yoldaş

  • 1974 – Ayten Şenkal - Gül Yar / Beste: Ergüder Yoldaş

  • 1982 – Nur Yoldaş - Sultan-ı Yegah LP-MC, Beste-Düzenlemeler: Ergüder Yoldaş

  • 1983 – Nur Yoldaş - Elde Var Hüzün LP-MC, Beste-Düzenlemeler: Ergüder Yoldaş[5]

  • 1994 – Esin Afşar - Hungaroton Classics, Orkestrasyon: Ahmet Güvenç, Besteler: Ergüder Yoldaş (Yurt dışında basıldı.)

Garbis Zakaryan kimdir?



(2 Haziran 1930, İstanbul - 25 Ocak 2020, İstanbul), Ermeni asıllı Türk boksör ve antrenör.

Beyoğlu Taksim'de amatör olarak boksa başladı ve 16 yaşında ringe çıktı. Daha sonra Galatasaray'a geçerek 1948, 1949 ve 1950 yıllarının İstanbul ve Türkiye amatör şampiyonu oldu. 1950 yılında profesyonel olarak ilk maçını Cezayirli Ali Amran ile yaparak berabere kaldı. Boksu 1966 yılında bıraktı, antrenör olarak başta Cemal Kamacı olmak üzere birçok boksörü çalıştırdı.



15 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör