top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Osman F. Seden, Haldun Boysan, Mazhar Osman Usman, Yalçın Güzelce



Bugün 1 Eylül. Ünlü yönetmen, senarist Osman F. Seden ve Haldun Boysan'ın ölüm yıldönümü.

Dün, yani 31 Ağustos ünlü doktor Mazhar Osman Usman'ın ve oyuncu Yalçın Güzelce'nin ölüm yıldönümüydü.

BRT Yayın Grubu olarak bu değerlerimizi saygıyla, sevgiyle anıyoruz.

Osman Fahir Seden kimdir?



Osman Fahir Seden (22 Mart 1922 – 1 Eylül 1998), Türk yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncudur.

Osman Fahir Seden, Türk sinemasının en üretken isimlerinden biri. Senarist, yönetmen, yapımcı, dublaj sanatçısı ve oyuncu olarak kamera arkası ve önünde yer alan filmlerle Türk sinemasına oldukça fazla katkıda bulunan Osman Fahir Seden'in vefatının üzerinden 22 yıl geçti.

Osman Fahir Seden'in dedesi Adana Ceyhan kaymakamlığı yapmış olan Şeyh Ahmet Hamdi Efendi. Babası ise Kemal Seden. Kemal Seden film şirketini kardeşi Şakir Seden ile Kurtuluş Savaşı'nın devam ettiği günlerde Türkiye'nin ilk özel film şirketi Kemal Film'i, kardeşi Şakir Seden ile birlikte 1922'de kurdu.

Osman Fahir Seden, babasının film şirketini kurduktan iki yıl sonra, 22 Mart 1924'te İstanbul'da dünyaya geldi.


Alman Lisesi'nin ardından her ne kadar İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olsa da Osman Fahir Seden, sinemacı olarak baba mesleğini sürdürmeye henüz lise yıllarında karar verdi.

Lise yıllarında, yabancı lisanı olduğu için babasıyla amcasının ithal ettiği filmlere dublaj yapan Osman Fahir Seden, ilk senaryosunu 1951'de 'İstanbul Kan Ağlarken' adlı film için yazdı. 1952'de 'İngiliz Kemal Lawrens'e Karşı' ile yapımcılığa başlayan Seden, 1955'te 'Kanlarıyla Ödediler' ile yönetmenliğe de başladı.



Osman Fahir Seden, 1975 yapımı 'Güler misin Ağlar mısın' ile küçük rollerde kamera karşısına geçme alışkanlığına başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1991'de 'Devlet Sanatçısı' unvanı verilen Osman Fahir Seden, 1 Eylül 1998'de İstanbul'da hayatını kaybetti.

OSMAN FAHİR SEDEN'İN KARİYERİ Sinema Filmi Senaristliği: 161 Sinema Filmi Yönetmenliği: 140 Sinema Filmi Yapımcılığı: 110 Sinema Filmi Oyunculuğu: 24

Tv Dizisi Yönetmenliği: 18 Tv Dizisi Senaristliği: 16 Tv Dizisi Yapımcılığı: 5 Tv Dizisi Oyunculuğu: 10


Hayatı ve kariyeri


Osman Fahir Seden, Alman Lisesi'nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi'nde Hukuk eğitimi aldı. Yaşamı boyunca 100'ün üzerinde senaryo yazıp, film yönetti. Yönetmenliğini yaptığı filmlerde küçük rollerde yer aldı. Lütfi Akad'la senaryo çalışmaları yaptı. Birçok filmini çektiği Seden Film Şirketi'ni kurdu.


1951 yılında Kani Kıpçak`ın yönettiği "İstanbul Kan Ağlarken" adlı filmini yazarak sinemaya girdi. 1956`da ilk filmi Kanlarıyla Ödediler'i çekti. 1959`da çektiği "Düşman Yolları Kesti" adlı filmle Türk sinemasının önemli yönetmenleri arasına girdi. Bazı önemli filmleri Düşman Yolları Kesti (1959), Namus Uğruna (1960) ve Çalıkuşu'dur (1966). Genellikle duygusal filmler çekmesine rağmen ilk dönemlerinde Feridun Karakaya'nın unutulmaz tiplemesi Cilali İbo serisi gibi filmleri de yönettti. Sinema filmlerinin dışında son dönemlerde pek çok TV dizisinin yönetmenliğini yaptı.

Sanat yaşamı boyunca pek çok ödül kazanan yönetmene, Kültür Bakanlığı tarafından 1991 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi. Prostat kanserinden dolayı 76 yaşında vefat etti. Aynı zamanda kendisi Adana Ceyhan kaymakamlığı yapmış olan Şeyh Ahmet Hamdi Efendinin torunudur.


HALDUN BOYSAN KİMDİR?

Usta oyuncu 6 Temmuz 1958 yılında Ankara'da dünyaya geldi. TED Ankara Koleji ve Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro bölümü mezunu olan Boysan, Ankara Sanat Tiyatrosu ile İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda görev yaptı. İngilizce ve Türkçe dublaj yapan Boysan, 1999 senesinde 11. Ankara Film Festivalinde Gemide filmi ile en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü aldı. Boysan’ın koyu bir Beşiktaş taraftarı olduğu biliniyordu.

Haldun Boysan Kurtlar Vadisi dizisinde canlandırdığı Tombalacı Mehmet karakteriyle geniş bir hayran kitlesi kazandı. Haldun Boysan’ın son dizisi başrollerini Cem İntepe ile Jessica May’in paylaştığı Maria ile Mustafa dizisi olacaktı. Haldun Boysan dizileri arasında Merhamet, Firar, Canan, Kapalıçarşı, Ulan İstanbul, Canım Ailem, Hürrem Sultan, Çılgın Bediş, Kara Melek ve Karaoğlan gibi diziler bulunuyor. Haldun Boysan filmleri arasında ise Gemide, Gen, Akıllara Seza, Martılar Açken, Bozkır, Oldu mu Şimdi, Hırsız Var, Abimm, Beyza’nın Kadınları, Yazı Tura ve Biz Size Döneriz gibi filmler bulunuyor. Haldun Boysan babası da merak ediliyor. Çok sayıda kişi tarafından soyadı benzerliğinden dolayı Boysan’ın babasının Aydın Boysan olduğu düşünülüyordu. Oysa Haldun Boysan’ın babası Durmuş Ali Boysan’dır. Dolayısıyla Aydın Boysan, usta oyuncunun babası değildir.

"Maria ile Mustafa" adlı dizinin çekimleri için Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde bulunan ünlü oyuncu Haldun Boysan, kaldığı otelde kalp krizi geçirdi. Ünlü oyuncu, set çalışanlarının haber vermesi üzerine gelen ambulansla hastaneye kaldırıldı. Boysan, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak 1 Eylül 2020 tarihinde yaşamını yitirdi.


Mazhar Osman Usman kimdir?



Mazhar Osman, (d. 5 Mayıs 1884, Sofulu - ö. 31 Ağustos 1951, İstanbul), ruh ve sinir hastalıkları uzmanı, Türkiye'de ilk modern ruh sağlığı hastanesini kuran Türk hekimi.


1904 yılında "Askeri Tıbbiye" okulunu, Yüzbaşı rütbesiyle bitirerek doktor olan Mazhar Osman, "Gülhane Askeri Hastanesi Akliye Servisi"nde öğretmen yardımcılığına başladı. 1908 yılında Berlin ve Münih'e giderek nöroloji ve psikoloji dallarında uzmanlık eğitimi aldı. Tekrar Gülhane'ye dönen Usman, 1914'te Haseki'deki "Akıl Hastalıkları Müşahedehanesi"nin Başhekimi ve Müdürü oldu.

Daha sonra "Haydarpaşa Askeri Hastanesi" Akliye ve Asabiye Mütehassıslığı'na getirildi. Mazhar Osman, Bakırköy'de bulunan ve terk edilmiş bir kışla olan Reşadiye Kışlası'nın bulunduğu araziyi devletten talep etti. Dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Başbakanı İsmet İnönü ve İçişleri Bakanı Refik Saydam'ın onayı ile 1924 yılında başlayan süreç, 15 Haziran 1927 tarihinde Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin kurulmasıyla tamamlandı. Mazhar Osman, hastanede uzun süre Başhekimlik görevinde bulundu.[2] 1933'te İstanbul Üniversitesi Psikiyatri Kliniği'ne Ordinaryüs Profesör olarak atandı. 1941'de Başhekimlik görevini bıraktı ve emekliye ayrıldığı 1951'e kadar öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürdü.

Türk Nöro-psikiyatri Cemiyeti’nin yanı sıra; "İçki İle Mücadele Cemiyeti" gibi sağlık derneklerinin kurucusu olan Usman, Sinir Hastalıkları (1935-1936, 2 cilt), Keyif Veren Zehirler (1934) gibi çeşitli mesleki eserler yazdı. Hamburg Akıl Hastalıkları Derneği, Fransız Nöroloji Derneği ve New York Nöroloji Akademisi gibi yabancı sağlık kuruluşlarının onur üyeliklerine seçildi. Türkiye'de ilk kez seroloji, nöro-patoloji ve deneysel psikoloji laboratuvarları oluşturulmasında önemli rol oynadı. 1951 yılında vefat etti. Mezarı Zincirlikuyu Mezarlığı'ndadır.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, bir dönem "Mazhar Osman Hastanesi" adıyla da anılmıştır.

Yalçın Güzelce kimdir?



Yalçın Güzelce (d. 1 Ocak 1951, İstanbul- ö. 31 Ağustos 2015, İstanbul) Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.


Ayrıca; Davacı, Değirmen, Piano Piano Bacaksız, Polizei Fırtınalar, Deli Divane, Eyvah Babam, Evimiz Olacak Mı?, Cennet Mahallesi, Hayat Apartmanı ve Kurtlar Vadisi Pusu gibi birçok film ve dizide oynamıştır.

Beyninde oluşan tümöre karşı ameliyat olmasına karşın sağlığına kavuşamayan usta oyuncu Güzelce; 31 Ağustos 2015'te İstanbul'da 64 yaşında ölmüştür.

46 görüntüleme0 yorum

Comentários


bottom of page