Bugün 6 Şubat. Üç yıl önce 4 Şubat'ta yitirdiğimiz ve 5 Şubat'ta İstanbul'da toprağa verdiğimiz yönetmen Tunca Yönder'i sevgiyle, özlemle anıyoruz. 6 Şubat, bilim insanı Prof. Dr. Tükel Minibaş, oyuncu Macide Tanır, siyasetçi Osman Bölükbaşı, oyuncu Hayri Esen'in ölüm yıldönümü.
BRT Yayın Grubu olarak bu değerlerimizi sevgiyle, saygıyla anıyor ve selamlıyoruz.
Tunca Yönder, İstanbul'da son yolculuğuna uğurlandı
Datça'da 4 Şubat 2020'de yaşamını yitiren 82 yaşındaki oyuncu yönetmen Tunca Yönder 5 Şubat'ta Üsküdar Şakirin Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, Yönder'in yakınları ve sanatçı arkadaşları katıldı. İkindi namazı sonrası cenaze namazı kılınan Yönder'in naaşı omuzlarda taşınarak cenaze aracına konuldu. Cenaze, Ümraniye Hekimbaşı Mezarlığı'na defnedildi.
Tunca Yönder kimdir?
Tunca Yönder 1938 yılında Ankara da doğdu. Üniversite lisana eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. 1963'te Ankara Sanat Tiyatrosu'nun kuruluş kadrosu'nda yer aldı.1968 yılında Halk Oyuncuları'na geçti. 1970 yılından sonra sadece televizyon ve sinema ile ilgilendi. Tunca Yönder, 6 şubat 1969 gecesi TRT Ankara Televizyonu'nda yayınlanan ilk TV draması Şair Evlenmesi'nin yönetmenliğini yaparak türk televizyonları'nın ilk drama yönetmeni unvanını almıştır.1970de başlayan çağdaş Türk reklamcılığının ilk üç yönetmeninden biri olan Yönder'in yönetmen ve yapımcı olarak binin üzerinde reklam filmi vardır. Özel televizyonların açılmasıyla birlikde yeni drama uyarlamaları da yapmıştır. Bunlardan, Kemalettin Tuğcu'nun Üvey Baba ve Küçük Besleme eserlerinin uyarlamaları büyük beğeni toplamış, uzun süre yayında kalmıştır.
Sahip olduğu ödüller
2. Ankara Film Festivali "En İyi İkinci Film Ödülü" Bir Tren Yolculuğu - 1989
6. Ankara Film Festivali "Umut Veren Kadın Oyuncu Ödülü". Ağrı'ya Dönüş - (Bennu Yıldırımlar) - 1994
7. Ankara Film Festivali "En İyi Film" (Bir Aşk Uğruna) / 1995
7. Ankara Film Festivali "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" (Çözülmeler) / 1995
14. İstanbul Film Festivali "En İyi Yönetmen" (Bir Aşk Uğruna) - 1995
Rol aldığı tiyatro oyunları
Sarıpınar 1914 : (R.Nuri Güntekin) - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1967
Müfettiş : (Nikolai Gogol) - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1967
Zenginin Maceraları : (Tunca Yönder ve Birkan Özdemir) - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1966
Küçük Burjuvalar : (Maksim Gorki) - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1966
72.Koğuş : (Orhan Kemal) - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1966
Pazar Gezintisi : (George Mitchele) - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1966
Cehennem Dansı : August Strindberg - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1964
Ayak Bacak Fabrikası : Sermet Çağan - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1964
Godt'u Beklerken : Samuel Becket - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1963
Gizli Ordu : Brendan BEehan - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1963
Ölü Canlar : Nicolay Gogol\Arthur Adamov - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1963
Mezarsız Ölüler : Jean Paul Sartre - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1963
Yönettiği filmler
Komiki Şehir : 2005 (TV Filmi) [kaynak belirtilmeli]
Üvey baba tv filmi : 1998
Çökertme : 1997
Bir Aşk Uğruna - 1994
Yorgun Savaşçı - 1993
Ağrı'ya Dönüş - 1993
Yağmur Beklerken - 1992
İlk Aşk - 1991
Can Şenliği - 1990
Ayaşlı ve Kiracıları - 1990
Bir Tren Yolculuğu - 1988
Aygır Fatma : 1986
Şair Evlenmesi (Tv filmi) - 1969
Rol aldığı filmler
Yol Palas Cinayeti : Ahmet Hoşsöyler,Tunca Yönder - 2004
Canım Annem : 2004 - Avukat Macit
Gönderilmemiş Mektuplar : Yusuf Kurçenli - 2002
Şöhret Sandalı : 2001 - Orhan
Şarkıcı : Ersin Pertan - 2000 - Konuk Oyuncu
Üvey Baba : Naci Çelik - 2000 - Avukat Nazmi
Sevgilim İstanbul : 1999 - Babamın Günahı
Kurtuluş (film) : Ziys Öztan - 1996 - Kalegerapoulos
80. Adım : Tomris Giritli Oğlu - 1996 - Dehler
Sokaktaki Adam : Biket İlhan - 1995
İz (film : Yeşim Ustaoğlu - 1994
Bir Aşk Uğruna : Tunca Yönder - 1994 - Refik
Çözülmeler : Yusuf Kurçenli - 1994
Süper Baba : Osman Sınav - 1993 - Deniz
Ağrı'ya Dönüş : Tunca Yönder]] - 1993
İki Kadın : Yavuz Özkan - 1992 - Avukat
Yağmur Beklerken : Tunca Yönder - 1992 - Halk Fırkası Mebusu
İlk Aşk : Tunca Yönder - 1991
Soğuktu Ve Yağmur Çiseliyordu : Engin Ayça - 1990
Ayaşlı ile Kiracıları : Tunca Yönder - 1989 - Yaşlı Memduh
Bir Tren Yolculuğu : Tunca Yönder - 1988 - Müftü
Afife Jale (film) : 1987 - 1987
Sen Türkülerini Söyle : Şerif Gören - 1986 - Tunca
Minik Serçe : 1978 - Menajer
At Gözlüğü : 1978
Tunca Yönder, 4 Şubat 2020 tarihinde Datça'da vefat etti. Cenazesi İstanbul'a getirilerek 5 Şubat'ta toprağa verildi. Mezarı Hekimbaşı Mezarlığı'ndadır.
Tükel Minibaş kimdir?
1953’de İstanbul’da doğan Türkel Minibaş ilk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. AFS bursuyla gittiği ABD’nin Los Angeles kentinin Pasific Palisades High School’undan 1971’de mezun oldu. 1975 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. 1985’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden İktisat Teorisi ve İktisat Tarihi Anabilim dalında pekiyi dereceyle doktor, 1988’de doçent, 1995’de de Uluslararası İktisat ve İktisadi Gelişme dalında profösör ünvanı aldı.
“Azgelişmiş Ülkelerde Kalkınmanın Finansman Politikaları ve Türkiye”, “Çağ Atlatma Serüveni 1453-1980” adlı iki basılmış kitabı, “Çalışmaya Hazır İşgücü Olarak Kentli Kadın ve Değişimi” ve “Türkiye’de Yolsuzluğun Sosyo-Ekonomik Nedenleri Etkileri ve Çözüm Önerileri” başlıklı ortak çalışması vardır. Ayrıca para, kalkınma, Türkiye Ekonomisi, uluslararası yatırımlar, küreselleşme, yolsuzluk ekonomisi, kadın ve cinsiyetçilik içerikli yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.
Kadın ve çocuk üzerine çalışmalar da yapan Prof.Dr. Türkel Minibaş halen İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümünde Uluslararası İktisat ve İktisadi Gelişme Anabilim dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Öğretim üyeliğinin yanısıra aynı üniversitenin Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde müdür yardımcılığı ve Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İstanbul İl Koordinatörlüğünü yürütmektedir. 1994’de tamamlanan Dünya Bankası’nın Çalışmaya Hazır Kentli Kadınlar Projesi’nin sürekli proje danışmanlığını ve 2002-2004’te de İzmit-Adapazarı Bölgesinde Depremden Etkilenen Sanayi Kuruluşları ve Yolsuzluk Ekonomisinin Etkileri konulu projeleri yürütmüştür.
1995-1999 arasında İMKB Başkanlık Ekonomi Danışmanlığı yapan Minibaş, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve İzmir Ticaret Odası’nın eğitim programlarına öğretim üyesi olarak katkı vermiş; 2000-2003 arasında da Hava Harp Okulu’nda Türkiye Ekonomisi ve Kamu Ekonomisi dersleri vermiştir.
1994’den beri Cumhuriyet Gazetesi’nin köşe yazarıdır; yazıları Pazartesi günleri “Gözucuyla” başlığı altında yayınlanmaktadır. Bir çok televizyon ve radyo kanalında da ekonomi programı gerçekleştirmiştir.
Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın “Küreselleşme” ve “Toplumda Kadın Katılımı Özel İhtisas Komisyonu”nda ve Vizyon 2023 Çalışmalarının küreselleşme panelinde görev yapmıştır.
1991’de I.Ulusal Çocuk Kurultayı’nı düzenleşmiş, 1991-1993 arasında Yapı Kredi Çocuk Yayınları danışmanlığı, 1993-1995 arasında da T.C. Kültür Bakanlığı Yayın Komisyonu üyeliği yapmıştır. Umut Çocukları Derneği’nin çalışmalarına gönüllü destek vermektedir.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı olan Prof. Dr. Türkel Minibaş, Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi, Türk Kültür Vakfı, Türkiye Avrupa Vakfı, Türk Çağ Vakfı, İstanbul Mülkiyeliler Vakfı, Sosyal Demokrasi Vakfı gibi vakıfların da kurucu üyesidir.
Bilim Sanat Eserleri Meslek Sahipleri Kuruluşu’nda iki dönem Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır. Bir çok sivil toplum örgütüne üye olarak gönüllü katkıda bulunmuştur. 6 Şubat 2009’da vefat etmiştir.
Macide Tanır kimdir?
1922 yılında İstanbul‘da doğdu. Erenköy Kız Lisesi’ni birincilikle bitirdiğinde babası “Bu memleketin mektepli sanatçıya ihtiyacı var, olabiliyorsanız olunuz.”der ve Macide Tanır için tiyatronun yolu açılır. Hiçbir hazırlık yapmadan hatta ne hazırlaması neye çalışması gerektiğini bilmeden Galatasaray Lisesi’nde yapılan sınava girer ve aralarında Carl Ebert’in de olduğu hocalar tarafından konservatuvara kabul edilir. Valizini aldığı gibi Ankara’nın yolunu tutar ve uzun yıllar oradan kopamaz. Konservatuvarı sınıf atlayarak bitirir, 1943 yılında profesyonel olarak Ankara’da sahneye çıkar.
Okul hayatı boyunca hep çok çalışmış,başarılı olmuştur.Yeteneği,çalışması ve disiplini onu Macide Tanır yapacaktır.Roller gelir,hiçbir zaman tam memnun olmaz,hep inceler,irdeler,düşünür,denemekten ve düşündüğünü söylemekten çekinmez.Başarısını şansına,güzelliğine bağlamaya çalışanlar olur ama o bildiği yolda hiç eğilip bükülmeden yürümeye devam eder. Tiyatronun tiyatro,sanatçının sanatçı olduğu zamanlarda Macide Tanır’ın değeri seyirci tarafından çok geçmeden anlaşılır. Rol aldığı oyunlar kapalı gişe sahnelenir, tiyatro önlerinde kuyruklar oluşur.Bu ilgi başını döndürmez,eksik yapmanın,hakkını verememenin endişesiyle kendi kendini eleştirir durur.
Genç,güzel bir oyuncu iken hep kendinden büyük kadınları canlandırır.Bundan da hiç şikayet etmez, aksine memnundur, ”O kadınlar olmasaydı ben olmazdım” der. Mış gibi yapmaya karşıdır. Ne gerekiyorsa gözünü kırpmadan yapar. Dünya’ya tiyatro penceresinden bakar, gördüğü, duyduğu her şeyde tiyatroya dair izler arar. Bir uçak yolculuğunda ciddi bir tehlike atlattığında bile kendini düşünmez, sakin kalıp böyle bir rol oynarsam diye düşünüp o durumda bile içinde bulunduğu durumdan tiyatro için çıkarımlar, gözlemler yapar.
Dünyanın Düzeni, Öteye Doğru, Nora, Hortlaklar, Kanlı Düğün, Altın Göl, Kibarlık Budalası, Gölge Ustası oynadığı oyunlardan yalnızca birkaçı. Devlet Tiyatrosunda 50′yi aşkın oyunda rol alır ve kimselere nasip olmayacak bir şekilde herkes tarafından hep beğenilir, ayakta alkışlanır. Belki de bu ülkede bütün insanların üzerinde anlaştığı,hiçbir çelişkiye düşmediği tek şey Macide Tanır’ın çok iyi bir oyuncu olduğudur.
Macide Tanır ile aynı oyunda olmak bir oyuncu için şanstır çünkü kendisiyle birlikte sahnedekileri de alır yükseltir.Onun tiyatro aşkına ve saygısına bütün oyuncular da saygı duyar.Karşılarında kim olduğunun bilinciyle yaklaşırlar.Tiyatronun cadısı derler onun için ama bunun nedeni ne kapris ne huysuzluktur.Tek derdi vardır onun en kıymetlisi tiyatroya ve seyircisine hak ettiği değeri verebilmek.Her koşul altında rolünü ve oyunu düşünür.Bunu da yıllar sonra “Tepemdeki sanatçı Macide rahat bırakmıyor, hiçbir şeyi doyasıya yaşayamadım.”diyerek itiraf eder ama bunda en ufak bir pişmanlık yoktur,o her duyguyu tiyatroyla bütünleştirir, harmanlar.Aksi mümkün değildir.
Bir rol için,tek bir kelime için günlerce düşünür,inceler,araştırır.En iyisini bulana kadar dener.İçine sinmediği sürece çatışmaktan,doğruyu aramaktan çekinmez.Kimi zaman tek bir kelime için günlerce kafa yorar kimi zaman kostüm olur tek derdi. Tek bir şey bile huzursuz ettiyse oynadığı oyunların orijinal metinlerini bulur,karşılaştırır ya da beden dilini yanlış yansıtmamak için bir doktorun kapısında bulur kendisini. Başarılarla dolu sanat hayatında hiç unutulmayan oyunlarından biri Ağaçlar Ayakta Ölür olur. Seyircinin yoğun ilgisine birbirinden önemli isimlerin olumlu eleştirileri eklenir ve yılın sanatçısı ödülünü alır. Bu da daha pek çoklarını alacağı ödüllerden sadece bir tanesidir. Oyunlarıyla Anadolu’yu dolaşıp seyirciyle buluşurken gidemediği,göremediği seyirciye de radyo sayesinde ulaşmıştır.Radyo tiyatrosu,arkası yarınlar,seslendirmeler sayesinde sesi de ismi kadar bilinir olmuştur. Eleştirmenlerin,seyircilerin verdiği değeri çok emek verdiği kurumdan daha doğrusu bürokrasiden göremez Macide Tanır. Hakszlığa karşı gelmiş,korkusuzca yanlışın üzerine gitmiş,mücadele etmiştir ama belki de en büyük haksızlık kendisine yapıldığında yapılacak bir şey kalmamıştır.Bir türlü hazırlanamayan,çıkarılamayan yasa nedeniyle 1985 yılında istemeye istemeye emekli olmak zorunda bırakılmıştır.”Bana artık tiyatro yapma diyorlar,bana artık nefes alma diyorlar”diyerek sessiz ve derin tepkisini ortaya koymuştur.
Tiyatrodan sonra Yer Demir Gök Bakır,Yengeç Sepeti,Cumhuriyet gibi sinema filmleri ve Baharın Bittiği Yer,Şehnaz Tango gibi televizyon çalışmalarıyla devam eder hayatına.Titizliği ve tecrübesi kendisini burada da gösterir.Çoğu zaman dudak bükülen televizyon dizilerinde doğru ekip,iyi bir senaryo olduğunda hele bir de Macide Tanır gibi bir oyuncu olduğunda ortaya nasıl bir işçıktığını herkes görür.Bu işin bir faydası da tiyatro günlerine yetişememiş gençlerle Macide Tanır’ın oyunculuğunu tanıştırmasıdır. Devlet Tiyatrosu kapılarını Macide Tanır’a kapatmıştır ama yeni kurulan Tiyatro Kare ve Nedim Saban ikna etmiştir yeniden sahneye çıkmak için.Ankara’dan İstanbul’a geliş,uzun bir aradan sonra tekrar sahneye çıkacak olma Macide Tanır’ı heyecanlandırdığı kadar seyirci ve basının da ilgisiyle karşılaşmıştır.Oyun ilk günden büyük ilgi görmüş,özlem dolu seyirci her oyunda salonu doldurmuştur.İki yıl boyunca sahnelenen bu oyundan sonra Macide Tanır bir daha sahneye çıkmamıştır.
Aldığı teklifleri bir türlü kabul edemez,değişen çalışma koşullarını ve değerlerini kendine yakıştıramaz. Elini eteğini ne hayattan ne sanattan çekmemiştir.Çok farkında olmasak da hepimizin hayatına bir şekilde girmiş,yolumuzu aydınlatmaktadır. Türk Tiyatrosu anlatılacaksa onun adı geçmeden,onu tanımadan hiçbir şey söylenemez. Emeğini, sevgisini, bir ömrünü tiyatroya adamıştır.
6 Şubat 2013 tarihinde vefat etti.
Ödülleri 1961-62 Basının tiyatro sanatçıları arasında yaptığı anket – Yılın Sanatçısı (Ağaçlar Ayakta Ölür) 1964-65 Basın-İş Sendikası – Yılın Sanatçısı (Dünyanın Düzeni) 1968-69 Sanatsevenler Kurumu En İyi Oyuncu (Kıl Payı) 1973-74 Sanatsevenler Kurumu – En İyi Oyuncu (Yanlışlık)Sanat Kurumu – En İyi Oyuncu (Gölge Ustası) 1988 Kültür Bakanlığı – Jüri Özel Ödülü 1988 Şehir Tiyatroları – Yılın Sanatçısı 1988 Hürriyet Gazetesi – Yılın Sanatçısı 1989 Kadınlar Birliği -En Başarılı Sanatçı 1990 Mersin Kültür ve Sanat Şenliği Onur Ödülü 1990 Sanat Kurumu – Yılın Sanatçısı 1991 Devlet Sanatçısı 1992-93 Avni Dilligil Onur Ödülü – Müziksiz Evin Konukları 1992-93 İtalyan Kültür Bakanlığı – Adelaide Ristari Ödülü 1993 Ses-Der Ödülü 1993-94 İstanbul Milletlerarası Lions Kulübü Ödülü 1996 Yarım Asır Sahnede – Altın İğne 1996 Lions Yönetim Çevresi Ödülü 1996-97 ÇASOD Ödülü 1997 Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Ödülü 1998 Kadınlar Birliği Şişli Şubesi Cumhuriyetin 75. Yılı Ödülü 1998 Mimoza Dergisi – 75 Yılda 75 Kadına Ödül
Rol aldığı bazı oyunlar Dünyanın Düzeni Öteye Doğru Keçiler Adası Nora Hortlaklar Kılpayı Kanlı Düğün Ağaçlar Ayakta Ölür Altın Göl Gölge Ustası Günden Geceye Ecinniler Faust Kibarlık Budalası
Filmografisi 1987 Yer Demir Gök Bakır 1989 Baharın Bittiği Yer 1994 Cadı Ağacı 1994 Yengeç Sepeti 1996 Şehnaz Tango (TV Dizisi) 1996 Kurtuluş 1998 Cumhuriyet
Osman Bölükbaşı kimdir?
Osman Bölükbaşı (1913, Mucuɾ - 6 Şubat 2002, Ankaɾa, lakaρlaɾı: Nazaɾ Boncuğu, "TRT Osman") uzun ömɾü, ɾenkli kişiliği, hazıɾ cevaρlılığı ve süɾekli muhalefet anlayışı ile Tüɾkiye siyasetinde iz bıɾakmış biɾ siyasetςidiɾ. Halk aɾasında Anadolu Fıɾtınası lakabıyla tanınmıştıɾ.
1913'te Hasanlaɾ Köyü'nde doğdu. Oɾta öğɾenimini İstanbul Eɾkek Lisesi'nde tamamladı. Yüksek öğɾenimini Fɾansa'daki Nancy Üniveɾsitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü'nde yaρtı. Buɾadan 1937'de mezun oldu. 1938'de Tüɾkiye'ye döneɾek Кandilli Rasathanesi'nde asistan olaɾak çalışmaya başladı. 1940'ta Haydaɾpaşa Lisesi'nde öğɾetmenlik yaρmaya başlayan Bölükbaşı, 1946'da Demokɾat Paɾti'ye (DP) giɾdi. Paɾti genel müfettişliğine atandı. sozkimin.com Ancak, Cumhuɾiyet Halk Paɾtisi iktidaɾına kaɾşı seɾt biɾ politika izlenmesini isteyen biɾ gɾubun iςinde 1947'de DP'den ayɾıldı.
Temmuz 1948'de Millet Paɾtisi'nin kuɾuculaɾı aɾasında yeɾ alan Bölükbaşı, 1949'da İsmet İnönü ve Celâl Bayaɾ'a komplo düzenlemek iddiasıyla tutuklandı, ancak kısa biɾ süɾe sonɾa seɾbest bıɾakıldı. 1950 Genel Seςimleɾi'nde Millet Paɾtisi'nin tek millet vekili olaɾak Kıɾşehiɾ'den TBMM'ye giɾdi. Millet Paɾtisi laikliğe aykıɾı politika üɾettiği geɾekçesiyle 1953'te kaρatıldı.
Bölükbaşı bunun üzerine Şubat 1954'te bir grup eski Millet Partisi üyesi ile birlikte Cumhuriyetςi Millet Partisi'ni kurdu. Bu partinin genel başkanlığına getirilen Bölükbaşı, 1954 genel seςimlerinde bu ilin neredeyse bütün oylarını alarak yeniden Kırşehir milletvekili seςilince, Demokrat Parti hükûmeti Kırşehir'i ilçe yaρtı ve Nevşehir'e bağladı. Kırşehir 3 yıl boyunca ilçe olarak kaldı. Bu dönemde hükûmete eleştiriler yönelten Bölükbaşı da Temmuz 1957'de TBMM'ye hakaretten tutuklandı. Kırşehir, Haziran 1957'de yeniden il durumuna getirildi, ancak eski kazalarından Avanos, Kozaklı ve Hacıbektaş Nevşehir'de kaldı. Osman Bölükbaşı'nın köyü Hasanlar köyü de yeniden il olan Kırşehir'e bağlanmayarak Nevşehir'e bırakıldı. Bu durumda, Ekim 1957 Genel Seςimleri'nde Bölükbaşı, Cumhuriyetςi Millet Partisi'nden seςilen 4 milletvekilinin arasında yer aldı. Seςim günü haρiste olduğu iςin milletvekili yeminini Ankara Merkez Cezaevi 10. koğuşunda mahkûmların önünde yaρtı.
1958'de DP'ye karşı güçbirliği oluşturmak amacıyla CMP'nin Türkiye Köylü Partisi ile birleşmesiyle kurulan Cumhuriyetςi Köylü Millet Partisi'nin (CKMP) Genel Başkanlığına getirilen Bölükbaşı, 1959'da 10 ay haρis cezasına çarptırıldı.
27 Mayıs Darbesi'nden sonra Kurucu Meclis Cumhuriyetςi Köylü Millet Partisi Temsilciliği (6 Ocak 1961-15 Ekim 1961), 1961 genel seςimlerinden sonra uzlaşmaz bir tutum takınarak koalisyon hükûmetine katılmayı reddetti. Cumhuriyetςi Köylü Millet Partisi Haziran 1962'de, İsmet İnönü'nün kurduğu II. koalisyona katılınca, 28 milletvekiliyle birlikte partiden ayrılarak ikinci kez Millet Partisi'ni kurdu. Bölükbaşı bu partinin genel başkanlığına getirildi. Millet Partisi, Şubat 1965'te Suat Hayri Ürgüplü başkanlığındaki koalisyon hükûmetine katıldı ancak Bölükbaşı, kabinede görev almadığı gibi hükûmete eleştiriler de yöneltti. Bölükbaşı ve arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyetςi Köylü Millet Partisi, 1969 yılında Milliyetςi Hareket Partisi adını aldı.
Bölükbaşı, 1972'de Millet Partisi genel başkanlığından ayrıldı. İçeride geçen bir olay yüzünden önce Osman Bölükbaşı daha sonra Hasan Koçdemir partiyi bırakmışlardır. Yerine eski Genelkurmay Başkanı Cemal Tural geçti. 9 Eylül 1973'te de, 1961'den itibaren Ankara'dan seςildiği milletvekilliğinden istifa ederek aktif siyasetten çekildi. 6 Şubat 2002'de Ankara'da vefat etti.
Emekli Büyükelςi ve eski MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı'nın babasıdır. kaynak: wikipedia
Hayri Esen kimdir?
Hayri Esen, 5 Mayıs 1919 tarihinde Balıkesir‘de doğmuştur. Edirne Sanat Enstitüsü Torna Tesviye Bölümü’nden mezun olan Hayri Esen, 1933 yılında ilk sanat deneyimini Balıkesir Halkevi’nde sahneye çıkarak edindi.
Hayri Esen, 1940-1942 yılları arasında Ankara Radyosu’na girdi. Temsil kolunda çalışmaya başladı. 1945 yılında İzmir‘e gelerek, İzmir Şehir Tiyatrosu’nda profesyonel sanat yaşamına başladı. Bir süre sonra İstanbul’a yerleşen Hayri Esen, Avni Dilligil, Mümtaz Ener gibi isimlerle çalıştı. Çığır Sahne’de oynadı. 1950 yılında kamera karşısında da rol almaya başlayan Hayri Esen, 1956 yılında Küçük Sahne’ye geçti.
1950 yılında “Yüzbaşı Tahsin” filminde doktor rolü ile sinema oyunculuğune Orhon M. Arıburnu, Nedret Güvenç, Salih Tozan, Belkıs Dilligil, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Ferdi Merter ile beraber oynadı.
Sesinin tonu ve diksiyonuyla yapımcıların dikkatini çekti. 1951 yılında dublaj sanatçısı olarak yaşamını sürdürmeye başladı. Daha sonra yeniden tiyatroya döndü. Avni Dilligilile bir topluluk kurdu.
Ayhan Işık, Orhan Günşiray, Ediz Hun, İzzet Günay, Kartal Tibet gibi isimleri seslendirdi. Sesini verdiği ünlüler arasında şunları sayabiliriz: Ayhan Işık, Orhan Günşiray, Ediz Hun, İzzet Günay, Kartal Tibet, Tamer Yiğit, Ekrem Bora, Göksel Arsoy, Tanju Gürsu, Ahmet Mekin, Efkan Efekan, Serdar Gökhan. Birçok ünlüyü konuşarak seslendirme alanında başarı gösterdi. Avni Dilligil ve Muammer Karacatiyatrolarında oyunculuk yapmayı sürdürdü. Yönetmenlik, senaryo yazarlığı deneyimlerinde de bulundu.
Hayri Esen, ilk eşi Nedret Güvenç‘ti. Bir süre sonra ayrıldı. İkinci evliliğini Ayten Esenile yaptı. Bu evlilikten Deniz Seval, Itır Esen, Burak Esen adlı çocukları oldu. Oğlu Burak Esen‘in evliliğinden dünyaya gelen Itır Esen (2) (d.1999) torunudur.
1954 yılında senaryosunu yazıp yönetmenliğini de yaptığı “Ruhların mucizesi – İstiklal Harbi” adlı sinema filminde Hayri Esen, Sevda Ferdağ‘ın ablası oyuncu Ferda Ferdağ, Feridun Çölgeçen ile birlikte oynadı.
1963 yılında yönetmenliğini Nejat Saydam‘ın yaptığı “Bahçevan” adlı sinema filminde Zeki Müren, Belgin Doruk, Kadir Savun, Necdet Mahfî Ayral, Nilgün Kasapbaşoğlu, Ali Şen (oyuncu), Vahi Öz ile birlikte rol aldı.
1965 yılında “Ekmekçi Kadın” filminde Türkan Şoray, İzzet Günay, Çolpan İlhan, Kenan Pars, Efkan Efekan, Kadir Savun, Hüseyin Baradan, Nubar Terziyan, Mürüvvet Sim, Feridun Çölgeçen ile beraber oynadı.
Hayri Esen, 6 Şubat 1977 tarihinde İstanbul’da 58 yaşında kalp krizi nedeniyle ölmüştür.
Hayri Esen, seslendirme yaptığı 800’e kadar yakın filmden başka 100’e yakın filmde rol aldı.
Filmleri : 1969 – Kardeş Kurşunu 1967 – Sevda 1966 – Yakut Gözlü Kedi 1966 – Necdet 1965 – Yabancı Olduk Şimdi 1965 – Sevdalı Kabadayı 1965 – Kolla Kendini Bebek 1965 – Sonsuz Geceler 1965 – Gurbet Türküsü 1965 – Kadın İsterse 1965 – Ekmekçi Kadın 1964 – Cımbız Ali 1964 – Ayşecik Cimcime Hanım 1964 – Affetmeyen Kadın 1963 – Can Pazarı 1963 – Çadır Gülü 1963 – Bahçevan 1962 – Zorlu Damat 1962 – Bir Aşk Günahı 1962 – Esir Kuş 1961 – Sessiz Harp 1961 – Aşka Dönüş 1961 – Yumurcak 1961 – Ya Ben Ya O 1961 – Allah Cezanı Versin Osman Bey 1960 – Gece Ve Gündüz 1960 – Civanmert 1959 – Kalpaklılar 1959 – Karacaoğlan’ın Kara Sevdası 1959 – Ana Kucağı – 1959 1959 – Kanundan Kaçılmaz 1959 – Kırık Plak 1958 – Dokuz Dağın Efesi 1958 – Son Saadet 1957 – Lejyon Dönüşü – 1957 – Ak Altın 1956 – Katibim 1955 – Beyaz Mendil 1955 – Meçhul Kadın 1955 – Dağları Bekleyen Kız 1954 – Ruhların mucizesi – İstiklal Harbi (Kaptan Süha) 1953 – Balıkçı Güzeli 1953 – Çeto Salak Milyoner 1953 – Suçlu Benim 1952 – Efelerin Efesi 1952 – Tarzan İstanbul’da 1952 – Bergama Sevdalıları 1952 – Can Yoldaşı 1952 – Kocatepe’nin Beş Atlısı 1951 – O Adam Kim 1950 – Oğlum İçin 1950 – Yüzbaşı Tahsin (Doktor)
Comentários