Bugün 26 Haziran. Prof. Dr. Özcan Köknel, Prof. Dr. Sıddık Korkmaz, Yusuf Ahıskalı, Zihni Küçümen, Naci Girginsoy, Tugay Toksöz, Turgut Özata ve Necmettin Hacıeminoğlu’nun ölüm yıldönümleri.
BRT Yayın Grubu olarak bu değerlerimizi saygıyla anıyoruz.
Prof. Dr. Sıddık Korkmaz kimdir?
Prof. Dr. Sıddık Korkmaz, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde İlahiyat Fakültesi'nin dekanıydı. Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunudur. Ordu'da İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanlar Toplantısı'na katılan öğretim görevlilerini taşıyan midibüsün, virajda kontrolden çıkıp devrilmesi sonucu 26 Haziran 2022'de vefat etti.
Korkmaz'ın ölümünü sosyal medya hesabından duyuran Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, duygularını şöyle ifade etti:
"Ordu'da düzenlenen ilahiyat ve İslami ilimler fakülteleri Dekanlar toplantısında çok güzel ve verimli çalışmalar gerçekleştirdik. Ancak program sonrası dönüşte bizleri derinden üzen elim bir kaza ile karşılaştık. Kıymetli hocamız Prof. Dr. Sıddık Korkmaz' ı kaybettik. Hocamıza Rabbimizden rahmet diliyorum. Makamı aali, mekanı cennet olsun. Başta ailesi olmak üzere tüm dostlarına Rabbim sabırlar ihsan etsin. Yaralı hocalarımıza da acil şifalar diliyorum."
Prof. Dr. Özcan Köknel kimdir?
Özcan Köknel (d. 1928, İstanbul) Türk psikiyatrist, yazar, öğretim üyesi.İstanbul Tıp Fakültesi'nden 1952'de mezun olduktan sonra aynı fakültede psikiyatri uzmanlığı eğitimini tamamladı (1958) ve öğretim üyesi oldu. Bir süre Roma'da çalıştı. 1995'te emekliye ayrıldı. Uzun süre İstanbul Tıp Fakültesi psikiyatri anabilim dalı başkanlığı yaptı. Halka yönelik yazdığı popüler psikiyatrik kitaplarla tanındı. 26 Haziran 2022'de vefat etti.
Özcan Köknel Kitapları - Eserleri
Kişilik
Bilgenin Aynası
İnsanı Anlamak
Dolu Dolu Yaşamak
Korkular
Yaşlanmayan Yaşlılar
Kaygıdan Korkuya
Zorlanan İnsan
Depresyon
Akıl ile Düşünce Gücü
Duygusal Akıl
Şiddet Dili
Çatışan Değerlerimiz
Stres
99 Sayfada Panik Atak
Yaşamın Zaferi
Bireysel ve Toplumsal Şiddet
Ailede ve Toplumda Ruh Sağlığı
Nedenin Nedeni
Bağımlılık
Kişilikten Kaçış: Alkolden Eroine
Özcan Köknel Alıntıları - Sözleri
Spor yapan insan çalışmanın değerini bilir. Başarıya çalışarak ulaşacağını , başarıya ulaştıkça saygınlık kazanacağını kabul eder . (Dolu Dolu Yaşamak)
Kardeşim, aynayı almadan ayna tutmaya kalkışmak en hafif tabiriyle saygısızlıktır. (Bilgenin Aynası)
Sanat yapımı, başlangıç ile şimdi, şimdi ile sonsuz arasında köprüdür (Akıl ile Düşünce Gücü)
başarının sırrı, zihinsel olarak denemek, prova etmek, ezberlemek, tekrarlamaktır (Bilgenin Aynası)
Kendisini anlatmak isteyen insan, başkalarının kendisini, kendi istediği gibi anlamalarını amaçlar. Bu nedenle tüm iletilerini “başkaları beni benim istediğim gibi anlasın” amacına yönelik olarak düzenler. Bunu başarabildiğinde mutlu olur, haz duyar. Başaramadığı zaman da sıkılır, üzülür, elem duyar. (İnsanı Anlamak)
Özgür davranış aklın, mantığın ilkelerine, kurallarına, kudretine ve kuvvetine göre gerçekleşir. (Yani kafaya her eseni yapmak özgürlük değildir ;) (Dolu Dolu Yaşamak)
Doğayı yok eden insanlık kendisini de yok eder. (Zorlanan İnsan)
İnsanı bazen günlük yaşamdaki neşe ve sevinç, bazen gelecekteki umut mutlu eder. Çoğu kez de gelecekteki umut, günlük yaşamdaki neşe ve sevinçten daha güçlü ve sürekli bir mutluluk verir insana. (Stres)
Günlük hayatımızda huzursuzluk halinden panik duygusuna kadar kişiye özel deişen korku dereceleri yaşarız. Korkular her yaşta başlayabilir. Özellikle fobik korkular çocukluk çağında başlıyor. Travmatik bir olayın ardından korkular tetiklenebilir. Çocukluk döneminde yaşanan korkular doğru yaklaşılmadığı sürece yetişkinliğe taşınır. Ailelerin istedikleri bir şeyi çocuklarına yaptırmak için korkutmaları, yetişkinlik döneminde farklı korkuların oluşmasına yol açar. Prof Dr Özcan Köknel Bilgenin’ nin Aynası (Bilgenin Aynası)
Engeller karşısında başarısız, sorunlar karşısında çaresiz kalırsanız ezilmeyin, bıkmayın, yılmayın. Yeni çözümler yeni yollar arayın. Başarısızlıklarınızdan, hatalarınızdan ders alın. Bunları tarafsız bir gözle değerlendirin. Nedenlerini başkalarında aramadan önce kendinizde arayın. Bulduğunuz nedenler varsa bir daha onları yapmamaya çalışın. (Stres)
Kötü, zararlı saldırganlik ve şiddet eylemleri, insanın zihinsel işlevlerinin ürünu olup, kızgınlık, öfke, kin, nefret, düşmanlik duygularıyla beslenen bir tutkudur. Bu tutku, kuşaklar boyu sürüp gelen eksik, hatalı, çirkin, kötü örneklerin insanlığın ortak bilincinde yer almasından kaynaklanmıştır. Beslenme, korunma gibi temel fizyolojik gereksinimler yaninda güven, ilgi, sevgi, saygınlık, özerklik, özgürlük, yaratıcılık, üreticilik gibi ruhsal, toplumsal gereksinimlere doyum bulamayan insanlar, bu tutkuyu daha kolayca benimserler. (Bireysel ve Toplumsal Şiddet)
Sevginin yeri ve ölçüsü yoktur. (Kişilik)
Geçimsizlik nedeniyle boşanan veya boşanmaya karar veren eşlerin çoğunluğu geçimsizliği tanımlayamadıkları gibi, doğru dürüst, somut bir geçimsizlik örneği de gösteremezler. 1 yıldan 30 yıla kadar süren evlilikleri yıkan geçimsizlik ortak bir sözcükle anlatılır: "Anlaşamıyoruz". Anlaşma bir iletişim sorunudur. Evlilik, kaynakla alıcının sürekli olarak yer değiştirdiği bir iletişim grubudur. Sağlıklı iletişim için gerekli olan bütün temel ilkeler, kurallar öneriler evlilik için gereklidir. İnsanların mutluluğu, çocukların, gençlerin sağlıklı yetişmesi aile iletişiminin sağlıklı olmasına bağlıdır. (Stres)
Zaman sonsuzluğun maskesidir. Sartre (Zorlanan İnsan)
Açgözlülük toplumdaki sınıflar arasında sürekli bir savaşa yol açar. (Akıl ile Düşünce Gücü)
“ Yaşlılık da fırsatlar çağıdır. Gençlik gibi Yalnızca aldatır bizi, karanlığa döner günbatımı. Saatlerin loşluğu Gündüz görünmeyen yıldızlarla Dolar gökyüzü. “ - Henry Wadsworth Longfellow (Yaşlanmayan Yaşlılar)
Partisinin etkinliğini artırmak, birliğini, beraberliğini, bütünlüğünü korumak, seçim engelini başarıyla aşmak için başka görüşte ve partide olan insanları dinsizlikle suçlayan, ülkeyi islama inananlar ve inanmayanlar olarak ikiye ayıran, kendi partisinden olmayanları din ve ülke düşmanı olarak suçlayan, çocukları ve gençleri militan olarak yetiştiren liderler, toplumsal öğrenmeyle saldırgan davranışların, şiddet eylemlerinin artmasına yol açarlar. (Bireysel ve Toplumsal Şiddet)
İnsanları ve çevreyi içten ve yeterince sevmeyenler, kendilerinin yeterince sevilmediğine inanırlar. (Dolu Dolu Yaşamak)
Demokratik yönetimlerde çözüm anahtarı meclis olması gerekirken bizim gibi ülkelerde tek adamcılığa heves vardır. (Bilgenin Aynası)
1930'da Plüton Gezegeni tanımlanmış 2006 yılında gezegenlikten çıkartılmış kendi görümcesi olmadığı için Ama daha sonra da Neden tekrar gezegenliğe alınmış (Çatışan Değerlerimiz)
Yusuf Ahıskalı kimdir?
Şair ve yazar. 1909’da Trabzon’da dünyaya geldi. 26 Haziran 1983’te İstanbul’da geçirdiği kalp krizi sebebiyle yaşama veda etti. Bazı yapıtlarını Çağlayan imzası ile kaleme aldı. Gürcistan’da Trabzon’a göç etmiş bir aileden gelen yazar, bu sebeple Ahıskalı soyadını aldı. Mahbube Hanım ile Mehmet Bey’in oğludur.
Lise öğrenimini İstanbul Ticaret Lisesi’nde tamamlayan Yusuf Ahıskalı, 1934’te İstanbul Yüksek Ticaret Okulu’ndan mezun oldu. Uzun süre gümrük müfettişi olarak çalıştı. 1948’de Fikret Adil ile birlikte aylık kültür ve sanat dergisi olan Ses’i çıkardı. Derginin ilk sayısında yer alan Fikret Mualla’nın “Üç Çıplak” tablosu “müstehcen” olduğu savı ile kovuşturmaya uğradı ve açılan dava sonucu aklandı. Aynı dergi 1945’te dönemin sosyalist parti ve sendikalarını destekleyen tutumu gerekçe gösterilerek, sıkıyönetim komutanlığı tarafından kapatıldı. Sonraki yıllarda edebi dergi Yeni Ses’i ve Güleryüz dergisini çıkardı. Yusuf Ahıskalı 1960’da Mete Matbaası’nın kurdu. Türkiye Sosyalist Partisi olduğu sırada bir süre hapis yattı.
Yusuf Ahıskalı’nın ilk yazıları Trabzon’da çıkan Hak gazetesinde Çağlayan takma adı ile yayımlandı. Ahıskalı 1940 Kuşağı şair ve yazarları arasında gösterildi. Yazar, çıkardığı dergilerle toplumcu gerçekçi akım doğrultusunda ürün veren genç şair, yazar ve sanatçıları bir araya getirdi. Yazar, sonraki yıllarda Ses dergisinde yayımladığı öykülerini bir kitapta topladı.
ESERLERİ
HİKÂYE:
§ Bizden İyileri (1940)
§ Kocakarının İki Oğlu (1944)
§ Yedeksubayın Aşkı (1944)
§ Bonnard’ın Tablocuğu (1960)
ŞİİR:
§ Hitabe (1945)
§ Keçi Ayaklı İlham Pan (1952)
§ İstanbul Destan (1953)
§ Harp Sonrası Hapishanelerin Destanı (1960)
OYUN:
§ Mürşit (1960)
§ Kakabu (1972)
DİĞER ESERLERİ:
§ Sosyalizmin Gelişme Yılı 1946 (1970)
§ Yeni İnsanlık Bilimi ve Bildirisi (1970)
§ Duvarların Ötesi (1975)
§ Şiirlerle Nasrettin Hoca (1977)
§ Savaş Çocuğu (1979).
KAYNAKÇA: : Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. bas. 1999’da), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999’da), TBE Ansiklopedisi (2001’de), Birsen Pekçolak-Zeki Büyüktanır / Homeros’tan Günümüze Anadolu Destanları (2002’de), İhsan Işık / Yazarlar Sözlüğü (1990’da ve 1998’de) – Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001’de ve 2004’te) – Encyclopedia of Turkish Authors (2005’te) – Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007’de ve 2009’da) – Ünlü Edebiyatçılar (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 4, 2013’te) – Encyclopedia of Turkey’s Fomous People (2013’te)
Zihni Küçümen kimdir?
§ Meslekler: Tercüman, Tiyatro Oyuncusu, Yazar, Yönetmen
§ Ölüm Tarihi: 26 Haziran 1996
16 Şubat 1929 tarihinde İstanbul‘da doğmuştur. 1975 yılında “Milliyet Sanat Dergisi” deneme yarışmasında birinci oldu. Devlet Tiyatrosunda ve Dostlar Tiyatrosu gibi topluluklarda görev yaptı.
Bir film senaryosu yazan Zihni Küçümen, 16 filmde de rol almış, birçok filde de seslendirme yapmıştır. Ayrıca; 1983 yılından 2002 yılına kadar yayında olan ve Gazanfer Özcan, Gönül Ülkü Özcan, Zihni Göktay gibi sanatçıların oynadığı bir Türk sitcom dizisi olan “Kuruntu Ailesi” dizisinin senaryo ekibinde çalıştı.
Zihni Küçümen’in Tiyatro ve seslendirme sanatçısı olan Oya Küçümen adında bir kızı vardır. Zihni Küçümen, 26 Haziran 1996 tarihinde İstanbul’da 67 yaşında öldü.
Kitapları : 1992 – Burnumu Keser misiniz? (film senaryosu) 1995 – Sığıntılar, Slawomir Mrozek, (çeviri) 1993 – Si Minör Ortaköy
Oynadığı Bazı Tiyatro Oyunları : Galileo Galilei Abdülcambaz Asiye Nasıl Kurtulur
Filmleri : 1996 – Kurtuluş 1993 – Hastane 1990 – Perili Köşk 1988 – Av Zamanı 1986 – Milyarder 1986 – Asılacak Kadın 1986 – Kupa Kızı 1986 – Gün Doğmadan 1985 – Çıplak Vatandaş 1985 – Hodja fra Pjort 1984 – Namuslu 1983 – Kuruntu Ailesi 1979 – Yorgun Savaşçı 1978 – At Gözlüğü 1963 – Erkek Fatma Evleniyor 1961 – Naylon Leyla
Naci Girginsoy kimdir?
(d. 1924 – ö. 26 Haziran 1982) Yazar.
Kesriye-Manastır’da doğdu. İzmit Ortaokulunu ve Akşam Ticaret Lisesini bitirdi. Devlet Demir Yolları’nda ve İzmit SEKA’da memurluk yaptı. İzmit’te öldü. İzmit’te kendisinin çıkardığı Bizim Şehir’de fıkralar, Varlık dergisinde tenkit ve hikâyelerini yayınladı.
Eserleri: Gençlik Çıkmazı (Roman, 1979), Mavinin Ölümü (Hikâyeler, 1979), İpek Böceği (Deneme ve tenkitler, 1980).
Tugay Toksöz kimdir?
§ Meslekler: Sinema Oyuncusu
§ Ölüm Tarihi: 26 Haziran 1988
17 Mart 1937 tarihinde İstanbul‘da ailesinin tek çocuğu olarak doğmuştur. Asıl adı Seyyid Togay’dır. Aslen Karslıdır. Annesinin adı Melahat’dır. Sultan Ahmet Ticari İlimler Akademisinde okuduğu yüksek öğrenimini 3. sınıfta bıraktı. Bir süre tercümanlık yaptı.
Devlet Demir Yolları’nda memur iken 1964 yılında mahalle arkadaşı Tunç Okan ile beraber SES mecmuasının düzenlediği yarışmaya katılır. Yarışma sonunda Tunç Okan birinci olurken Tugay Toksöz ikinci oldu.
1965 yılında senaryosunu Sadık Şendil‘in yazdığı, yönetmenliğini Ertem Eğilmez‘in yaptığı ve başrollerinde Kartal Tibet, Selda Alkor, Reha Yurdakul, Adnan Şenses, Münir Özkul, Hüseyin Baradan, Ali Şen (oyuncu), Danyal Topatan‘ın oynadığı “Senede Bir Gün” adlı film ile sinema oyunculuğuna başladı.
1965 yılında Vahi Öz, Sadri Alışık, Esen Püsküllü, Mualla Sürer, Erol Büyükburç‘un oynadığı “Horoz Nuri” adlı film ile ikinci filminde oynadı.
1969 yılında senaristi ve yönetmeni Orhan Elmas olan “Dişi Eşkıya” filminde başrolde olarak Hülya Darcan, Danyal Topatan, Kazım Kartal ile beraber oynadı.
1969 yılında senaristi Duygu Sağıroğlu, Memduh Ün, Orhan Elmas olan ve yönetmenliğini Orhan Elmas‘ın yaptığı “Boş Beşik” filminde Fatma Girik ile başrolde oynadı.
Genellikle Boş Beşik gibi köy filmlerinin değişmez oyuncusu oldu. Sinemada parlamaya başladığı dönemde askere gitmesi, kariyerinde kırılma noktası oldu. Seks filmleri furyası döneminin son yılı olan 1979’da ard arda 32 filmde oynayarak, en çok film çeviren aktör oldu.
Oynadığı filmler genel olarak ikiye ayrılabilir. Oyunculuğunun ilk yıllarında efe temalı filmlerle kah yunanlılara kök söktürmüş, kah yörük tiplemesi ile devlete başkaldıran bir türkmen beyi rolünü güzel çıkartmıştır.
Alkole yönelmesi ve ilerleyen yıllarla birlikte alkolik duruma gelmesi onu 2. – 3. sınıf şirketlerin derme çatma filmlerinde oynamaya götürdü. Seks filmleri furyası döneminde, sarhoş durumdayken filmler çevirdi.
Tugay Toksöz, 60’lı yılların sonuna doğru evlendi. Bir kızı oldu. Evliliği pek uzun sürmedi, boşandı.
Alkolden bir türlü vazgeçemeyen Tugay Toksöz, Gaziantep’te “Karanlığın İçinde” filminin setinde attan düşerek bacağını kırdı. Düzgün tedavi olamayan aktör; İstanbul’da bir otel odasında bakımsızlıktan 26 Haziran 1988 tarihinde 51 yaşında ölmüştür.
Filmleri ve Dizileri : Oyuncu : – Karanlığın İçinde (Sinema Filmi) 1988 – Silaha Yeminliydim (Sinema Filmi) 1987 – Suçsuz (Sinema Filmi) 1987 – Sevdikten Sonra (Sinema Filmi) 1987 – Yuvaya Dönüş (Sinema Filmi) 1986 – Perişandı Gördüğümde (Sinema Filmi) 1986 – Kurtar Yarap (Sinema Filmi) 1986 – Kanlı Su (Sinema Filmi) 1986 – Gariplerin Şarkısı (Haydar) (Sinema Filmi) 1986 – Sevmek Günah Mı (Sinema Filmi) 1985 – Sevda Yolu (Orhan) (Sinema Filmi) 1985 – Mahşerde Buluşalım (Sinema Filmi) 1985 – Küçük Mustafa Hayat Sokakların… (Sinema Filmi) 1985 – Sıra Sende Yosma (Sinema Filmi) 1984 – Sonsuz Sokaklar (Komiser) (Sinema Filmi) 1984 – Kaderin Suçu (Sinema Filmi) 1984 – Hüzün (Osman) (Sinema Filmi) 1984 – Hata (Sinema Filmi) 1984 – Gözlerin Bela Senin (Sinema Filmi) 1984 – Fotoğraftakiler (TV Dizisi)1984 – Eski Günler (Sinema Filmi) 1984 – Ben Tövbemi Geri Aldım (Sinema Filmi) 1984 – Bahtı Karalı (Sinema Filmi) 1984 – Ağlama Yarim (Sinema Filmi) 1984 – Öldürme Beni (Sinema Filmi) 1983 – Çile Dünyası (Sinema Filmi) 1983 – Toprağın Kanı (Ağanın oğlu) (Sinema Filmi) 1983 – Asya Ejderi (Sinema Filmi) 1983 – Akrepler (Sinema Filmi) 1983 – İşte Meydan (Çakır Reşit) (Sinema Filmi) 1979 – Yedi Kocalı (Sinema Filmi) 1979 – Uçurumdaki Kadın (Sinema Filmi) 1979 – Kenarın Kızları (Sinema Filmi) 1979 – Kadının Dünyası (Sinema Filmi) 1979 – Handan / Beyoğlu Piliçleri (Sinema Filmi) 1979 – İstek (Sinema Filmi) 1978 – Uyanış (Sinema Filmi) 1978 – Rezil (Hakkı) (Sinema Filmi) 1978 – Nefret (Sinema Filmi) 1978 – Hayat Kadınları (Necla’nın Müşterisi) (Sinema Filmi) 1978 – Dertli Pınar (Kerimoğlu Avşar) (Sinema Filmi) 1978 – Derdim Dünyadan Büyük (Abdullah) (Sinema Filmi) 1978 – Batak (Sinema Filmi) 1978 – Antika Karyola (Tugay) (Sinema Filmi) 1978 – Yangın (Komiser) (Sinema Filmi) 1977 – Hırsız Milyoner (Sinema Filmi) 1977 – Hain (Hızlı Ömer) (Sinema Filmi) 1977 – Günah Köprüsü (AHMET) (Sinema Filmi) 1977 – Fırat’ın Cinleri (Vakkas Ağa) (Sinema Filmi) 1977 – Eşref (Haluk) (Sinema Filmi) 1977 – Erkeğim (Ekrem) (Sinema Filmi) 1977 – Dört Ateşli Yosma (Sinema Filmi) 1977 – Aşk Mahkumları (Sinema Filmi) 1977 – Çıplak Kedi (Sinema Filmi) 1976 – Selam Dostum (Kenan) (Sinema Filmi) 1976 – O Kadınlar (Sinema Filmi) 1976 – Mikrop (Tugay Doğru) (Sinema Filmi) 1976 – Korkunç Şüphe (Sigortacı Remzi) (Sinema Filmi) 1976 – Günah (Kenan) (Sinema Filmi) 1976 – Dar Geçit (Yusuf) (Sinema Filmi) 1976 – Çukulata Tarlası (Çoban) (Sinema Filmi) 1975 – Yarınlar Bizim (2) (Sabıkalı / Tugay) (Sinema Filmi) 1975 – Plaj Horozu (Sinema Filmi) 1975 – Macera (Levent) (Sinema Filmi) 1975 – Ölüm Yolcusu (Sinema Filmi) 1974 – Sayılı Kabadayılar (kadırgalı kör emin ağa) (Sinema Filmi) 1974 – Mağlup Edilemeyenler (Konuk oyuncu) (Sinema Filmi) 1974 – Kahramanlar (Muallim Tugay) (Sinema Filmi) 1974 – Göç (Sinema Filmi) 1974 – Şirvan İle Nazlı (Şirvan) (Sinema Filmi) 1973 – Zalim Kartal (Oba Beyi Yusuf ) (Sinema Filmi) 1973 – Vurun Kahpeye (Tahsin) (Sinema Filmi) 1973 – Rabia (Sinema Filmi) 1973 – Beddua / Günahsız Kadın (Murat) (Sinema Filmi) 1973 – Ağrı Dağı’nın Gazabı (Yetim Ali) (Sinema Filmi) 1973 – Şeytan Pençesi (Sinema Filmi) 1972 – İffet Sokağı (Sinema Filmi) 1972 – Namus Kurşunu (Sinema Filmi) 1972 – Kaçak (Sinema Filmi) 1972 – Akrep Mustafa (Polis Şefi Murat Kartal) (Sinema Filmi) 1972 – Çıngar Başlıyor (Sinema Filmi) 1971 – Yosmalar Tuzağı (Fikret Tanyeli) (Sinema Filmi) 1971 – Namlunun Ucundasın (Nihat) (Sinema Filmi) 1971 – Kiralık Katil (Sinema Filmi) 1971 – Gençliğin Rüyası (Konuk Oyuncu) (Sinema Filmi) 1971 – Gecelerin Öfkesi (Sinema Filmi) 1971 – Elmacı Kadın (Sinema Filmi) 1971 – Yılların İntikamı (Sinema Filmi) 1970 – Yaslı Gelin (Sinema Filmi) 1970 – Meçhul Kadın (Orhan Acar) (Sinema Filmi) 1970 – Kızgın Topraklar (Sinema Filmi) 1970 – Kördüğüm (Sinema Filmi) 1970 – Kralların Kaderi (Sinema Filmi) 1970 – Kara Peçe (Mülazım Ali Efendi ) (Sinema Filmi) 1970 – Kan Yağmuru (Sinema Filmi) 1970 – Kaderin Pençesinde (Sinema Filmi) 1970 – Hayatımı Mahveden Kadın (Orhan) (Sinema Filmi) 1970 – Gelin Kız (Sinema Filmi) 1970 – Ecelin Gölgesinde (Sinema Filmi) 1970 – Bir Lokma Ekmek (Bitirim Nihat) (Sinema Filmi) 1970 – Allı Yemeni (Osman) (Sinema Filmi) 1970 – Adım Kan Soyadım Silah (Sinema Filmi) 1970 – Talihsiz Gelin (Sinema Filmi) 1969 – Söyleyin Anama Ağlamasın (Eşref) (Sinema Filmi) 1969 – Sapık (Sinema Filmi) 1969 – Mihracenin Gözdesi (Sinema Filmi) 1969 – Korkunç Takip (Sinema Filmi) 1969 – Kanlı Şafak (Sinema Filmi) 1969 – Kanlı Sevda (Mehmet) (Sinema Filmi) 1969 – Hayırsız Evlat (Suat) (Sinema Filmi) 1969 – Gel Desen Gelemem Ki (Sinema Filmi) 1969 – Garibin Mezarını Taştan Oyun (Sinema Filmi) 1969 – Dişi Eşkiya (Sinema Filmi) 1969 – Dağa Çıkan Kız (Sinema Filmi) 1969 – Bu Ne Biçim Hayat (Sinema Filmi) 1969 – Boş Beşik (Ali) (Sinema Filmi) 1969 – Boğaziçi Casusları (Sinema Filmi) 1969 – Asrın Kralı (Sinema Filmi) 1969 – Allı Gelin (Ali) (Sinema Filmi) 1969 – İstanbul’u Sevmiyorum (Sinema Filmi) 1968 – İftira (Sinema Filmi) 1968 – Çatallı Köy (Sinema Filmi) 1968 – Yedi Köyün Zeynebi (Çoban Ali) (Sinema Filmi) 1968 – Ezo Gelin (Ali) (Sinema Filmi) 1968 – Azize (Orhan) (Sinema Filmi) 1968 – Yarın Çok Geç Olacak (Nazım) (Sinema Filmi) 1967 – Yaralı Kuş / Mazideki Yıllarım (Ömer) (Sinema Filmi) 1967 – Vahşi Ölüm (Sinema Filmi) 1967 – Sürtüğün Kızı (Erol) (Sinema Filmi) 1967 – Silahları Ellerinde Öldüler (Metin) (Sinema Filmi) 1967 – Devlerin İntikamı (Sinema Filmi) 1967 – Ayrılsak da Beraberiz (Mehmet Gün) (Sinema Filmi) 1967 – Ali’yi Gördüm Ali’yi (Ali) (Sinema Filmi) 1967 – Siyahlı Kadın (Haldun Öner) (Sinema Filmi) 1966 – Seni Seviyorum (Sinema Filmi) 1966 – Seni Bekleyeceğim (Sinema Filmi) 1966 – Denizciler Geliyor (Metin) (Sinema Filmi) 1966 – Ben Bir Sokak Kadınıyım (Sinema Filmi) 1966 – Allahaısmarladık Yavrum / Yarı… (Erol) (Sinema Filmi) 1966 – Allahaısmarladık Yavrum (Erol) (Sinema Filmi) 1966 – Horoz Nuri (Sinema Filmi) 1965 – Senede Bir Gün (Osman) (Sinema Filmi) 1965
Necmettin Hacıeminoğlu kimdir?
,Türk dilbilimci, yazar
1932 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. İlköğrenimini Darende’nin Aşuda köyünde, orta öğrenimini Darende ve Osmaniye’de yaptı. 1954 yılında Adana Erkek Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi (1959). Bitlis ve Osmaniye liselerinde öğretmenlik yaptı. 1960 yılında mezun olduğu fakültede asistan, 1963 yılında doktor, 1970 yılında doçent ve 1982 yılında profesör oldu. 1972 yılında Bağdat Üniversitesi’nde Türkçe dersleri verdi. Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi oldu. Türk Dili, Türk Yurdu, Türk Kültürü, Töre, Devlet, Hisar ve Türk Edebiyatı dergilerinde, Hergün, Ortadoğu, Tercüman ve Yeni Düşünce gazetelerinde yazıları yayınlandı.
ESERLERİ:
1.Lehçetü’l Hakâyık (Metin Neşri, 1962) 2.Kutb’un Hüsrevü Şirin’i ye Dil Hususiyetleri (Doktora çalışması. İ.Ü Edebiyat Fakültesi Yayınları 1968) 3.Türk Dilinde Edatlar (Doçentlik Çalışması, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları 1972) 4.Milliyetçi Eğitim Sistemi (Töre-Devlet Yayınları 1972) 5.Türkçenin Karanlık Günleri (Töre-Devlet Yayınları 1972) 6.Fuzûli (Toker Yayınları, 1975) 7.Milliyetçilik-Ülkücülük-Aydınlar (Töre-Devlet Yayınları 1975) 8.Türkiye’nin Çıkmazları (1975) 9.Yeni Bir Dünya (Hikayeler) (Töre-Devlet Yayınları 1976) 10.Karahanlı Türkçesi ve Grameri (Türk Dil Kurumu Yayınları 1996) 11.Harezm Türkçesi ve Grameri 12.Türk Dilinde Yapı Bakımından Fiiller (Kültür Bakanlığı Yayınları 1992)
Turgut Özatay kimdir?
1950’li ve 1960’li yıllardaki jön rollerinin ardından gerek Cüneyt Arkın gerekse Kemal Sunal filmlerinin önde gelen kötü adamlarından biri olmuştur.
Turgut Özatay, 26 Aralık 1927 tarihinde Alaşehir, Manisa‘da doğmuştur. Annesi Ayşe Vuslat Hanım, babası Emin Özatay’dır. Babası Balkan Savaşları öncesinde Üsküp’den göç ederek Alaşehir’e yerleşmiştir. Babası tütün eksperliği yapmıştır. İlkokulu İzmir’de Halil Bey İlkokulunda ve ortaokulu Karataş Ortaokulunda, liseyi Ankara‘da Gazi Lisesi okumuştur.
Turgut Özatay, Okul hayatında atletizm yapmış, 100 ye dereceleri vardır, daha sonra 1952 yılında Helsinki‘de yapılan olimpiyatlara katılmıştır.
Turgut Özatay, İzmir’de 1948 ve 1949 yıllarında Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir Kabaağaçlı) ile birlikte “Kırıntı” ve “Mücadele” gazetelerini çıkarmışlardır. Askerlik görevinin ardından İstanbul‘a göç etmiştir. İstanbul’a geldiği zaman Şen İzmir Nakliyat Ambarı şirketinde çalışmış.
1953 yılında bir sinemada film seyretmeye gittiğinde film arasında kendisini görüp beğenen Yönetmen Refik Kemal Arduman‘ın teklifi ile ilk filmi “Kahraman Denizciler”de oynamıştır.
Önceleri başrollerde oynayan Turgut Özatay, daha sonra ‘kötü adam’ tiplemesiyle beyaz perdede ünlendi.
Turgut Özatay, “Sezercik, Küçük Mücahit” filminde Eokacılar’ın başı, “Kurban” filminde Abbas, “Umudumuz Şaban” filminde arsa sahibi müteahhit, “Korkusuz Korkak” filminde limona deli olan Ayı Abbas, “Üç Kağıtçı” filminde minibüsçü Hasan, “Atla Gel Şaban” filminde şiki şiki baba kasedini arayan Davut, “Keriz” filminde Zülfü’nün şehirde kabzımallık yapan köylüsü, “Talih Kuşu” filminde kumar masasında oyun oynayan adamlardan biri, “Zehir Hafiye” filminde “Manyak Mahmut” rollerini oynamıştır.
1959 yılında yönetmenliğini Ömer Lütfi Akad‘ın yaptığı ve müziklerini Hulki Saner‘in hazırladığı “Yalnızlar Rıhtımı” filminde Sadri Alışık ve Çolpan İlhan ile beraber oynadı.
1960 yılında filmin hikayesi Kemalettin Tuğcu‘ya ait, senaryosu Hamdi Değirmencioğlu, Memduh Ün, Ertem Göreç tarafından hazırlanan ve yönetmeni Memduh Ün olan ilk “Ayşecik” filminde Turgut Özatay, Muhterem Nur, Leyla Sayar, Hulusi Kentmen, Ahmet Tarık Tekçe ile beraber oynadı. Diğer Ayşecik filmlerinde ücret konusunda anlaşamadıkları için oynayamadı.
1960 yılında bir Ömer Lütfi Akad filmi olan “Yangın Var Eski İstanbul Kabadayıları” filminde Ayhan Işık, Leyla Sayar, Turgut Özatay, Hulusi Kentmen, Efkan Efekan, Vahi Öz, Mürüvvet Sim, Necdet Tosun, Mualla Sürer ile beraber oynadı.
Turgut Özatay, 27 Ocak 1968 tarihinde İtalyan Cinzia Morigi ile evlendi. Boşandıktan çok sonra ikinci eşi Metin Özatay ile evlendi.
Turgut Özatay, 26 Haziran 2002 tarihinde İstanbul’da 75 yaşında akciğer kanseri nedeniyle ölmüştür.
Filmleri ve Dizileri : Yönetmen : 1957 – Hata / Bırakın Ağlayım (Sinema Filmi)
Oyuncu : 1999 – Bekle Beni İstanbul (Kadir) (Sinema Filmi) 1998 – Sırılsıklam (TV Dizisi) 1998 – Merhaba Hüzün (Sinema Filmi) 1998 – Karbeyaz (Sinema Filmi) 1997 – Güneş Ağlıyor (Sinema Filmi) 1995 – Tek Ayaklı Kuşlar (Mazhar) (Sinema Filmi) 1995 – Bir Rüya Gibi (Sinema Filmi) 1994 – Şenlik Var (Kahveci) (Sinema Filmi) 1994 – Sevginin Gücü (2) (TV Dizisi) 1994 – Hangimiz Eşek (TV Dizisi) 1994 – Göz Hapsi (Turgut) (Sinema Filmi) 1994 – Dönüş (Sinema Filmi) 1994 – Bir Kral (Sinema Filmi) 1993 – Üçüzler (Kahveci) (Sinema Filmi) 1993 – Yalan Yıllar (Sinema Filmi) 1993 – Sönen Ocak (Sinema Filmi) 1993 – Suikast (TV Dizisi) 1993 – Seni Kaybedersem (Sinema Filmi) 1993 – Lunapark (Sinema Filmi) 1993 – Hepimiz Sevdik (Sinema Filmi) 1993 – Hayat Kavgası (Hurdacı Ahmet) (Sinema Filmi) 1993 – Firar (Halil Ağa ) (TV Dizisi) 1993 – Bir Kadın Bir Yaşam (Ahmet Efendi) (TV Dizisi) 1993 – Bir Gün Anlarsın (Sinema Filmi) 1993 – Ağlama Sevgilim (Sinema Filmi) 1993 – Annemi İstiyorum (TV Dizisi) 1992 – Yaşamak İnsan Gibi (Sinema Filmi) 1992 – Tütmeyen Ocak (Sinema Filmi) 1992 – Silahların Gölgesinde Aşk (Sinema Filmi) 1992 – Ah İstanbul (Kara Hasan) (Sinema Filmi) 1991 – Yalnızlar (Kitapçı Ahmet) (TV Dizisi) 1991 – Ula Ula Niyazi (Sinema Filmi) 1991 – Son Randevu (Sümer) (Video) 1991 – Krallığın Bedeli (Sinema Filmi) 1991 – Kalbin Sesi (Asaf) (TV Dizisi) 1991 – Aldatacağım / Kaderimsin (Apartman Selim) (Sinema Filmi) 1990 – Mutsuzlar (Otelci) (Sinema Filmi) 1990 – Düşte Gör (Sinema Filmi) 1990 – Aşk Üçgeni (Sinema Filmi) 1990 – Acı Kader (Ustabaşı) (Sinema Filmi) 1989 – Zehir Hafiye (Manyak Mahmut) (Sinema Filmi) 1989 – Yüzünü Şeytan Görsün (Sinema Filmi) 1989 – Vahşi Ve Güzel (Sinema Filmi) 1989 – Tecelli (Sinema Filmi) 1989 – Talih Kuşu (Kumar Masasındaki Adam) (Sinema Filmi) 1989 – Sevmek Ve Ölmek Zamanı (Sinema Filmi) 1989 – Serseri Aşıklar (Hasan) (Sinema Filmi) 1989 – Sarışın mı Esmer mi? (Sinema Filmi) 1989 – Ramize (Sinema Filmi) 1989 – Kürklü Melek (Sinema Filmi) 1989 – Kan Çiçeği (Reşit) (Sinema Filmi) 1989 – Hedef (Sinema Filmi) 1989 – Güneş Yine Doğacak (Kerim Soylu) (Sinema Filmi) 1989 – Fosforlu (Turgut) (Sinema Filmi) 1989 – Dehşet Gecesi (Patron) (Sinema Filmi) 1989 – Bir Aşk Bin Günah (Bekir) (Sinema Filmi) 1989 – Bir Avuç Kül (Video) 1989 – Beni Bende Bitirdiler (Sinema Filmi) 1988 – Ümitler Kırılırsa (Sinema Filmi) 1988 – Yasak İlişki (Sinema Filmi) 1988 – Sevgi Payı (Video) 1988 – Piknik (Video) 1988 – Muhteşem Serseri (Sinema Filmi) 1988 – Küçük Fahişe (Sinema Filmi) 1988 – Kuvvetin Ötesi (Vedat) (Video) 1988 – Es Deli Rüzgar (Mafya Şefi) (Sinema Filmi) 1988 – Emanet (Celal) (Sinema Filmi) 1988 – Canım Oğlum (Sinema Filmi) 1988 – Canım (Turgut) (Sinema Filmi) 1988 – Bombacı (Turgut Kaşıkçıoğlu) (Sinema Filmi) 1988 – Bana Allah Acısın (Sinema Filmi) 1988 – Aşkımın Mahkumuyum (Sinema Filmi) 1988 – Acı (Sinema Filmi) 1987 – Şans Çocuğu (Video) 1987 – İslamiyet’in Doğuşu (Ebu Cehil) (Sinema Filmi) 1987 – Ziyaret (Sinema Filmi) 1987 – Yuvasızlar (Kazım) (Sinema Filmi) 1987 – Yağmur Damlaları (Kemal) (Sinema Filmi) 1987 – Yarın Başka Bir Gündür (Video) 1987 – Temas (Hakkı) (Sinema Filmi) 1987 – Süpriz (Video) 1987 – Son Kahramanlar (Timuçin Ken) (Sinema Filmi) 1987 – Sen Ağlama (Halil) (Sinema Filmi) 1987 – O Bir Melekti (Sinema Filmi) 1987 – Kuruluş / Osmancık (Yarhisar Tekfuru Dukas ) (TV Dizisi) 1987 – Kiralık Katil Keko Londra’da (Sinema Filmi) 1987 – Hazreti Ayşe (Ebu Cehil) (Sinema Filmi) 1987 – Güzel Alsın Canımı (Recep Durmuşoğlu) (Sinema Filmi) 1987 – Gölet (Yakup Ağa) (Sinema Filmi) 1987 – Deli Gönlüm (Sinema Filmi) 1987 – Damga (Yaman Şehmuz) (Sinema Filmi) 1987 – Bomba (Sinema Filmi) 1987 – Bitmeyen Kavga (Video) 1987 – Bitmeyen Kavga (Video) 1987 – Asi (Sinema Filmi) 1986 – İçim İsyan Dolu (Sinema Filmi) 1986 – İlahi Adalet (…) (Sinema Filmi) 1986 – Öksüzler (Yusuf’u Çalıştıran Adam) (Sinema Filmi) 1986 – Yaşarken Ölmek (Video) 1986 – Yaygara 86 (Sinema Filmi) 1986 – Sokak Kavgacısı (Sosyete Turgut) (Sinema Filmi) 1986 – Kız Sen İstanbul’un Neresinden… (Sinema Filmi) 1986 – Küskünüm (Fabrikatör Harun) (Sinema Filmi) 1986 – Kiralık Ev (Emlakçı) (Sinema Filmi) 1986 – Kavga (Mafya Babası) (Sinema Filmi) 1986 – Hata Bulma (Sinema Filmi) 1986 – Güvercinim (Hasan) (Sinema Filmi) 1986 – Gelin Oy (Satılmışoğlu İbrahim Ağa) (Sinema Filmi) 1986 – Garipler De Sever (Sinema Filmi) 1986 – Düştüm Çıkmazlara (Sinema Filmi) 1986 – Duvardaki Kan (Andonyan) (TV Dizisi) 1986 – Cilalı İbo Maceralar Peşinde (Sinema Filmi) 1986 – Beni Bırakma (Sinema Filmi) 1986 – Ağla Anam Ağla (Sinema Filmi) 1986 – Ayrılamam (Kaportacı Arif) (Sinema Filmi) 1986 – Allah Şahidim Olsun (Sinema Filmi) 1986 – Akrep (Karadağlı) (Sinema Filmi) 1985 – Çalınan Hayat (Sinema Filmi) 1985 – Yetim (Doktor) (Sinema Filmi) 1985 – Tele Kızlar (Bahri) (Sinema Filmi) 1985 – Sevmek Günah Mı (Sinema Filmi) 1985 – Sevda Yolu (İhsan) (Sinema Filmi) 1985 – Satmışım Anasını (Sinema Filmi) 1985 – Parmak Damgası (Şakir Ağa) (TV Dizisi) 1985 – Oyun Bitti (Sinema Filmi) 1985 – Onlar Da Sevdiler (Sinema Filmi) 1985 – Mavi Muammer (Taksi Şoförü) (Video) 1985 – Mavi Bir Liman (Sinema Filmi) 1985 – Küçük Mustafa Hayat Sokakların… (Sinema Filmi) 1985 – Keriz (Mahmut Dayı) (Sinema Filmi) 1985 – Karanlığa Doğru (Sinema Filmi) 1985 – Kaderin Tuzakları (Sinema Filmi) 1985 – Garip Kullar (Yusuf Baba) (Video) 1985 – Garibim Ceylan (Sinema Filmi) 1985 – Dönme Sevgilim (Sinema Filmi) 1985 – Dön Bana (Sinema Filmi) 1985 – Ateş Dağlı (Reşat) (Sinema Filmi) 1985 – Annem Yaşasın (Video) 1985 – Alkol (Sinema Filmi) 1985 – Acı Yaşam (Video) 1985 – Acı Sevda (Sinema Filmi) 1984 – Şiki Şiki Baba (Sinema Filmi) 1984 – İçimdeki İsyan (Sinema Filmi) 1984 – İmparator (Sinema Filmi) 1984 – Yaşadıkça (Ekrem`in Adamı) (Sinema Filmi) 1984 – Sokaktan Gelen Kadın (Cevdet/Cemil) (Sinema Filmi) 1984 – Mağrur Kadın / Çiçek (Çiçek’in Babası Turgut Ağa) (Sinema Filmi) 1984 – Kaybolan Umutlar (Video) 1984 – Kartal Bey (Turgut) (Sinema Filmi) 1984 – Hata (Sinema Filmi) 1984 – Gırgıriyede Büyük Seçim (Arap Murtaza) (Sinema Filmi) 1984 – Gözlerin Bela Senin (Sinema Filmi) 1984 – Fırtına Kemal (Turgut) (Sinema Filmi) 1984 – Eski Günler (Mağaza Sahibi) (Sinema Filmi) 1984 – Bırakın Yaşasınlar (Sinema Filmi) 1984 – Ağlama Yarim (Sinema Filmi) 1984 – Atla Gel Şaban (Davut) (Sinema Filmi) 1984 – Acı Kader (Video) 1983 – İllet (Sinema Filmi) 1983 – Çöl Cenneti (Sinema Filmi) 1983 – Zulüm (Mustafa) (Sinema Filmi) 1983 – Zifaf (Esat) (Sinema Filmi) 1983 – Vahşi Kan (Davut) (Sinema Filmi) 1983 – Küçük Ağa (Ökkeş Ağa) (TV Dizisi) 1983 – Kurban (Abbas) (Sinema Filmi) 1983 – Kalbimdeki Acı (Sinema Filmi) 1983 – Hasret Yorgunu (Sinema Filmi) 1983 – Fatih Sultan Mehmet (Yorgo) (Sinema Filmi) 1983 – Bataklıkta Bir Gül (Sinema Filmi) 1983 – Asya Ejderi (Sinema Filmi) 1982 – Zahidem (Sinema Filmi) 1982 – Soğukoluk (Sinema Filmi) 1982 – Sancı (Sinema Filmi) 1982 – Preveze Öncesi (TV Dizisi) 1982 – Leyla İle Mecnun (Hişam) (Sinema Filmi) 1982 – Hatırladın Mı (Sinema Filmi) 1982 – Gırgır Ali (Sinema Filmi) 1982 – Günaha Girme (Avukat Cemil Akın ) (Sinema Filmi) 1982 – Dünyamı Yıkmasaydın (Sinema Filmi) 1982 – Bizim Mahalle (Sinema Filmi) 1982 – Bitmeyen Ayrılık (Sinema Filmi) 1982 – Arkadaşım (Nalbant Emin) (Sinema Filmi) 1982 – Adile Teyze (Muharrem) (Sinema Filmi) 1981 – Üç Kağıtçı (Armutlulu Hasan) (Sinema Filmi) 1981 – Mutluluk Haram Oldu (Sinema Filmi) 1981 – Kardeş Kurşunu (Mardin’li Salih) (Sinema Filmi) 1981 – Kara Bahtım (Sinema Filmi) 1981 – Hamaylı Boynundayım (Sinema Filmi) 1981 – Aşk Pınarı (Sinema Filmi) 1981 – Acımasız Dünya (Davut ağa) (Sinema Filmi) 1980 – Yılan (Selim) (Sinema Filmi) 1980 – Kızı da Anası Gibi (Sinema Filmi) 1980 – Huzurum Kalmadı (Avukat Hasan ) (Sinema Filmi) 1980 – Duy Kalbimin Feryadını (Sinema Filmi) 1980 – Dişi Köpek (Üvey Baba) (Sinema Filmi) 1980 – Beddua (Fatsalı Osman) (Sinema Filmi) 1980 – Arka Sokaklar (Komiser) (Sinema Filmi) 1979 – Şıllık (Konuk Oyuncu) (Sinema Filmi) 1979 – Şahin (Rıza) (Sinema Filmi) 1979 – İki Cambaz (Tahir) (Sinema Filmi) 1979 – Çıplaklar (Sinema Filmi) 1979 – Yuvasız Kuşlar (Hilmi) (Sinema Filmi) 1979 – Yorgun Savaşçı (Çerkez Tevfik Bey) (TV Dizisi) 1979 – Uçurumdaki Kadın (Sinema Filmi) 1979 – Umudumuz Şaban (Muhteşem Halkakul ) (Sinema Filmi) 1979 – Takma Kafanı (Necmi) (Sinema Filmi) 1979 – Süpermenler (Sinema Filmi) 1979 – Süpermen Dönüyor (Ekrem’in Adamı) (Sinema Filmi) 1979 – Suçlular Cehennemi (Sinema Filmi) 1979 – Son Söz (Polis) (Sinema Filmi) 1979 – Sokak Kızları (Sinema Filmi) 1979 – Skandal (Sinema Filmi) 1979 – Rezalet (Sinema Filmi) 1979 – Püsküllü Bela / Dilberim Kıyma… (Komiser Kemal ) (Sinema Filmi) 1979 – Nemrud (Alim Ohara) (Sinema Filmi) 1979 – Mücevher Hırsızları (Mafya) (Sinema Filmi) 1979 – Mukaddes Vazife (Sinema Filmi) 1979 – Köyün Güzeli (Sinema Filmi) 1979 – Korkusuz Korkak (Ayı Abbas) (Sinema Filmi) 1979 – Helal Sana Recep Abi (Sinema Filmi) 1979 – Haydi Bastır (Sinema Filmi) 1979 – Günahkar Kadın (Sinema Filmi) 1979 – Gönül Oyunu / Yatak Hikayemiz (Sinema Filmi) 1979 – Gazeteci (Reşit) (Sinema Filmi) 1979 – Garsonyer (Müteahhit) (Sinema Filmi) 1979 – Fakir (Sinema Filmi) 1979 – Doyumsuzlar (Sinema Filmi) 1979 – Cemile’nin Kaderi (Üvey Baba) (Sinema Filmi) 1979 – Benim Yaşantım (Sinema Filmi) 1979 – Bal Badem (Doktor) (Sinema Filmi) 1979 – Ateşli Dilber (Sinema Filmi) 1979 – Anasına Bak Kızını Al (Sinema Filmi) 1978 – Ölüm Görevi (Denisos) (Sinema Filmi) 1978 – Çıldırtan Kadın / Sevmek mi Öl… (Turgut) (Sinema Filmi) 1978 – Zor Oyunu Bozar (Sinema Filmi) 1978 – Yüz Karası ( ) (Sinema Filmi) 1978 – Taşı Toprağı Altın Şehir (Abbas) (Sinema Filmi) 1978 – Lekeli Melek (Patron Orhan) (Sinema Filmi) 1978 – Kılıç Bey (Oflaz Bey) (Sinema Filmi) 1978 – Korkusuz Aşıklar (Sinema Filmi) 1978 – Korkak Kahraman (Sinema Filmi) 1978 – Kene (Hasan) (Sinema Filmi) 1978 – Kendin Pişir Kendin Ye (Sinema Filmi) 1978 – Kara Murat Devler Savaşıyor (Davut’un Adamı) (Sinema Filmi) 1978 – Kadınlar Koğuşu (Üvey Baba 2. Öykü ) (Sinema Filmi) 1978 – Kabadayı Böyle Sever (Sinema Filmi) 1978 – Ilık Dudaklar (Alev’in Babası) (Sinema Filmi) 1978 – Görünmeyen Düşman (Reşat) (Sinema Filmi) 1978 – Cafer’in Çilesi (Sarı Bekir) (Sinema Filmi) 1978 – Baba Kartal (Osman’ın Düşmanı) (Sinema Filmi) 1978 – Aklın Neredeydi (İnsan Kasabı Hızır) (Sinema Filmi) 1977 – Şeref Yumruğu (Osman) (Sinema Filmi) 1977 – Çakal Avı (Mafya Patronu) (Sinema Filmi) 1977 – Zehirli Çiçek (Sinema Filmi) 1977 – Yıkılmayan Adam (Gazete Patronu) (Sinema Filmi) 1977 – Yaşamak Güzel Şey (Orhan) (Sinema Filmi) 1977 – Tövbekar (Murat Öldürdüğü Adam) (Sinema Filmi) 1977 – Sapık / Ölüm Dönemeci (Turgut) (Sinema Filmi) 1977 – Memiş (Orhan) (Sinema Filmi) 1977 – Kara Murat Denizler Hakimi (Yunus Paşa) (Sinema Filmi) 1977 – Hırçın Kız (Sinema Filmi) 1977 – Hıdır (Patron) (Sinema Filmi) 1977 – Hedefteki Adam (Mafya Patronun Sağ Kolu) (Sinema Filmi) 1977 – Hayata Dönüş (Sinema Filmi) 1977 – Hakanlar Çarpışıyor (Tun-Kay) (Sinema Filmi) 1977 – Güneş Ne Zaman Doğacak (Sinema Filmi) 1977 – Erkeğim (Salih) (Sinema Filmi) 1977 – Cemil Dönüyor (Recep) (Sinema Filmi) 1977 – Bizim Kız (Şoför) (Sinema Filmi) 1977 – Baba Ocağı (Necmi) (Sinema Filmi) 1977 – Altay’dan Gelen Yiğit (Tun-Kay) (Sinema Filmi) 1977 – Ah Bu Sevda (Sinema Filmi) 1976 – Şok (Sinema Filmi) 1976 – İki Kızgın Adam (Adalı) (Sinema Filmi) 1976 – Ölüme Yalnız Gidilir (Kudret) (Sinema Filmi) 1976 – Tepedeki Ev (Turgut) (Sinema Filmi) 1976 – Tantana Kardeşler (Mafya Şefi) (Sinema Filmi) 1976 – Sevdalılar (Davut) (Sinema Filmi) 1976 – Nerde Beleş Orda Yerleş (Sevket) (Sinema Filmi) 1976 – Namus Belası (Sinema Filmi) 1976 – Kolombo Şakir (Sinema Filmi) 1976 – Kaybolan Saadet (Sevki) (Sinema Filmi) 1976 – Kara Murat Şeyh Gaffar’a Karşı (Eşkiya Abdo) (Sinema Filmi) 1976 – Kan Kardeşler (Davut) (Sinema Filmi) 1976 – Kadı Han (Sinema Filmi) 1976 – Kader Rüzgarı (Sinema Filmi) 1976 – Kader Bağlayınca (Talip) (Sinema Filmi) 1976 – Hınç (Naci) (Sinema Filmi) 1976 – Evlatlık / Çıngar (Halil) (Sinema Filmi) 1976 – Eden Bulur (Sinema Filmi) 1976 – Can Pazarı (İş Adamı) (Sinema Filmi) 1976 – Bu Kutu Başka Kutu (Tilki Kamil) (Sinema Filmi) 1976 – Baş Belası (Bekir) (Sinema Filmi) 1976 – Ah Ne Güzel Nane Şekeri (Patron) (Sinema Filmi) 1975 – İnsan Avcısı (Kosma) (Sinema Filmi) 1975 – Zımbala Bilal / Her Yol Sana H… (Sinema Filmi) 1975 – Zımbala Behçet / Behçet 76 (Seyfi) (Sinema Filmi) 1975 – Vur Mehmet Vur (Sinema Filmi) 1975 – Vur Davula Tokmağı (Turgut) (Sinema Filmi) 1975 – Tatlı Tatlı (Üvey Baba / Konuk Oyuncu) (Sinema Filmi) 1975 – Tatlı Sert (Mafya) (Sinema Filmi) 1975 – Tatlı Cadı (Sinema Filmi) 1975 – Soysuzlar (Kulaksız Recep) (Sinema Filmi) 1975 – Silahım Altı Okka / Silahım Al… (Polis) (Sinema Filmi) 1975 – Sevimli Frankenstein (Fatin) (Sinema Filmi) 1975 – Seks Ve Şantaj (Sinema Filmi) 1975 – Seferim Var (Cellat Hasan) (Sinema Filmi) 1975 – Sansar (Mafya) (Sinema Filmi) 1975 – Rejisörün Yatak Odası (Sinema Filmi) 1975 – Macera (Balaban) (Sinema Filmi) 1975 – Kutu (Sinema Filmi) 1975 – Kara Şahin (Nassi) (Sinema Filmi) 1975 – Kara Murat Kara Şövalyeye Karş… (Carlos) (Sinema Filmi) 1975 – Hızlım Benim (Harun) (Sinema Filmi) 1975 – Hesap Günü (Arif) (Sinema Filmi) 1975 – Hamamcı Şevket (Sinema Filmi) 1975 – Fırtına Behçet (Patron) (Sinema Filmi) 1975 – Deli Deli Tepeli (Canavar Niyazi) (Sinema Filmi) 1975 – Dadaş Rıfat Geliyor (Kadir Baba) (Sinema Filmi) 1975 – Babanın Oğlu (Cemil Topuzoğlu) (Sinema Filmi) 1975 – Babaların Babası (Rasim) (Sinema Filmi) 1974 – Zindan (Don Kişot) (Sinema Filmi) 1974 – Sezercik Küçük Mücahit (Eokacıların Başı Dimitri) (Sinema Filmi) 1974 – Sevmek (Bekir) (Sinema Filmi) 1974 – Mekansız Öldüler / Sevginin En… (Hulusi) (Sinema Filmi) 1974 – Kiralık Serseri (Resat) (Sinema Filmi) 1974 – Karateciler İstanbul’da (Wong’ın Adamı) (Sinema Filmi) 1974 – Karanlık Yıllar (Patron) (Sinema Filmi) 1974 – Kara Murat Ölüm Emri / Kardeş … (Zağanos Paşa) (Sinema Filmi) 1974 – Kanlı Savaş (Komutan) (Sinema Filmi) 1974 – Göç (Kadir Ağa) (Sinema Filmi) 1974 – Gaddar (Kadir Ağa) (Sinema Filmi) 1974 – Dadaş Rıfat (Hüsnü) (Sinema Filmi) 1974 – Belalı Serseri (Sinema Filmi) 1974 – Bayram Benim Neyime (Haydar Ağa) (Sinema Filmi) 1974 – Babalık (Avukat Turhan) (Sinema Filmi) 1974 – Ayrı Dünyalar (Amansız Tayyar) (Sinema Filmi) 1973 – Ölüme Koşanlar (Haso’nun Adamı) (Sinema Filmi) 1973 – Ölüm Saçan Hayalet (Sinema Filmi) 1973 – Ölüm Kararı (Sinema Filmi) 1973 – Çaresizler (Rafet) (Sinema Filmi) 1973 – Yanaşma (Derviş Ağa) (Sinema Filmi) 1973 – Vurgun (Zekeriya) (Sinema Filmi) 1973 – Vur Emri (Bilal Ağa – Kamil Bey) (Sinema Filmi) 1973 – Vahşet (Hasan Ağa’nın Kardeşi) (Sinema Filmi) 1973 – Silahım Namusumdur (Başkomiser Turgut Perveroğlu) (Sinema Filmi) 1973 – Kara Toprak (Marazların Hüseyin) (Sinema Filmi) 1973 – Hudutların Kartalı (Sinema Filmi) 1973 – Hazreti Ömer’in Adaleti (Maria’nın Babası) (Sinema Filmi) 1973 – Gurbetçiler (Hayati) (Sinema Filmi) 1973 – Bu Toprağın Kızı (Sinema Filmi) 1973 – Bitirim Kardeşler (Nizamettin Ceylani) (Sinema Filmi) 1973 – Ağrı Dağı’nın Gazabı (Sinema Filmi) 1973 – Atlıhan (Şeyh ül Cebel) (Sinema Filmi) 1972 – Şehvet Kurbanı (Sait) (Sinema Filmi) 1972 – Şehmuz (Sinema Filmi) 1972 – İnsafsızlar (Sinema Filmi) 1972 – Öldüren Darbe / Karate (Sinema Filmi) 1972 – Çapkınlar Şahı / Don Juan 72 (Sinema Filmi) 1972 – Çapkın Hafiye (Sinema Filmi) 1972 – Vahşi Bir Kız Sevdim (İvan) (Sinema Filmi) 1972 – Tophaneli Murat (Rüstem) (Sinema Filmi) 1972 – Tekrar Güneş Doğacak (Sinema Filmi) 1972 – Suya Düşen Hayal (Kemal) (Sinema Filmi) 1972 – Sabu Hırsızlar Prensi (Sinema Filmi) 1972 – Parçala Behçet (Seyfi) (Sinema Filmi) 1972 – Paprika Gaddarın Aşkı (Turgut) (Sinema Filmi) 1972 – Kırık Hayat (Tarık) (Sinema Filmi) 1972 – Korku Çemberi (Hayati) (Sinema Filmi) 1972 – Kara Murat: Fatih’ın Fedaisi (III.Vlad (Kazıklı Voyvoda)) (Sinema Filmi) 1972 – Kanlı Para (Bekir) (Sinema Filmi) 1972 – Asılana Kadar Yaşayacaksın (Cemil) (Sinema Filmi) 1972 – Acı Zafer (Bekir) (Sinema Filmi) 1971 – Şerefimle Yaşarım (Kamil) (Sinema Filmi) 1971 – İki Belalı Adam (Turgut) (Sinema Filmi) 1971 – Ölmeyen Adam (Sinema Filmi) 1971 – Zagor Kara Bela (Bay Maligan) (Sinema Filmi) 1971 – Yumurcağın Tatlı Rüyaları (Feleksiz Rıza) (Sinema Filmi) 1971 – Yosmalar Tuzağı (Kenan) (Sinema Filmi) 1971 – Sezercik Yavrum Benim (Turgut) (Sinema Filmi) 1971 – On Küçük Şeytan (Hüsnü) (Sinema Filmi) 1971 – Namlunun Ucundasın (Kenan) (Sinema Filmi) 1971 – Kızıl Maske’nin İntikamı (Sinema Filmi) 1971 – Kurşun Memed (Gary) (Sinema Filmi) 1971 – Katil Kim (Pavyoncu Turgut) (Sinema Filmi) 1971 – Kara Cellat (İzmirli Çiçek Recep) (Sinema Filmi) 1971 – Fatoş Sokakların Meleği (Fatoş’un Babası) (Sinema Filmi) 1971 – Büyük Acı (Bekir) (Sinema Filmi) 1971 – Beyoğlu Kanunu (Salih) (Sinema Filmi) 1971 – Bayan Bacak Ve Tabanca Bıçak (Sinema Filmi) 1971 – Aşkımı Kanla Yazdım (Sinema Filmi) 1971 – Aslanlar Kükreyince (Sinema Filmi) 1971 – Ali Cengiz Oyunu (Zühtü) (Sinema Filmi) 1970 – Şampiyon (Kobra Kerim) (Sinema Filmi) 1970 – Zindandan Gelen Mektup (Kazım) (Sinema Filmi) 1970 – Yeşil Kurbağalar (Sinema Filmi) 1970 – Tatlı Hayal (Rıfkı) (Sinema Filmi) 1970 – Kıskanırım Seni (Sinema Filmi) 1970 – Kaderin Pençesinde (Sinema Filmi) 1970 – Hoş Memo (Melik) (Sinema Filmi) 1970 – Hayatımı Mahveden Kadın (Sinema Filmi) 1970 – Günahımı Çekeceksin (Necmi) (Sinema Filmi) 1970 – Fatoş Talihsiz Yavru (Turgut) (Sinema Filmi) 1970 – Deliormanlı (Sinema Filmi) 1970 – Beleşçi Murat (Sinema Filmi) 1969 – Çile (Sinema Filmi) 1969 – Zorro Dişi Fantoma’ya Karşı (Sinema Filmi) 1969 – Zalimin Zulmü Varsa (Sinema Filmi) 1969 – Yuvasızlar (Sinema Filmi) 1969 – Yumurcak (Sinema Filmi) 1969 – Yaşamak Hakkımdır (Rıza) (Sinema Filmi) 1969 – Vatansızlar (Sinema Filmi) 1969 – Mısır’dan Gelen Gelin (Sinema Filmi) 1969 – Korkunç Takip (Sinema Filmi) 1969 – Karaoğlan’ın Kardeşi Sargan (Sinema Filmi) 1969 – Kadın Paylaşılmaz (Sinema Filmi) 1969 – Gülnaz Sultan (Sinema Filmi) 1969 – Gel Desen Gelemem Ki (Sinema Filmi) 1969 – Deli Murat (Sinema Filmi) 1969 – Dağlar Şahini (Hasan Cavus) (Sinema Filmi) 1969 – Aşk Bu Değil (Sinema Filmi) 1969 – Asi Kabadayı (Sinema Filmi) 1968 – İngiliz Kemalin Oğlu (Sinema Filmi) 1968 – Yedi Adım Sonra (Sinema Filmi) 1968 – Yara (Sinema Filmi) 1968 – Parmaksız Salih (Haddaneli / Parmaksız Salih) (Sinema Filmi) 1968 – Kanlı Nigar (Deli Eşref) (Sinema Filmi) 1968 – Kafkas Kartalı (General Boris) (Sinema Filmi) 1968 – Erikler Çiçek Açtı (Mr. Charles) (Sinema Filmi) 1968 – Cesur Yabancı (Sinema Filmi) 1968 – Cehennemde Boş Yer Yok (Sinema Filmi) 1968 – Aşkların En Güzeli (Sinema Filmi) 1968 – Atlı Karınca Dönüyor (Sinema Filmi) 1968 – Alnımın Kara Yazısı (Ahmet) (Sinema Filmi) 1968 – Affedilmeyen Suç (Sinema Filmi) 1968 – Acı İnanç (Sinema Filmi) 1968 – Abbase Sultan (Sinema Filmi) 1967 – İdam Günü (Sinema Filmi) 1967 – Üç Sevdalı Kız (Recep) (Sinema Filmi) 1967 – Üvey Ana (Sinema Filmi) 1967 – Çıldırtan Arzu – Adem ile Havv… (Rüstem) (Sinema Filmi) 1967 – Yılmayan Adam (Mustafa) (Sinema Filmi) 1967 – Yağmur Çiselerken (Turgut) (Sinema Filmi) 1967 – Yayla Kızı Yıldız (Sinema Filmi) 1967 – Yaralı Kuş / Mazideki Yıllarım (Sinema Filmi) 1967 – Silahlı Paşazade (Yunus) (Sinema Filmi) 1967 – Sen Benimsin (Sinema Filmi) 1967 – Osmanlı Kabadayısı (Gavur Sabri) (Sinema Filmi) 1967 – Namus Borcu (Rıza Horozoğlu) (Sinema Filmi) 1967 – Kırbaç Altında (Hasan Erdinç) (Sinema Filmi) 1967 – Felaket Kuşu (Sinema Filmi) 1967 – Eceline Susayanlar (Mahmut) (Sinema Filmi) 1967 – Anjelik Osmanlı Saraylarında (Sinema Filmi) 1967 – Anjelik Osmanlı Saraylarında (Sinema Filmi) 1967 – Alpaslan’ın Fedaisi Alpago (Hasan Sabbah) (Sinema Filmi) 1967 – Acı Türkü (Enver) (Sinema Filmi) 1966 – Şeref Kavgası (Kenan) (Sinema Filmi) 1966 – İdam Mahkumu (Münir Bilen) (Sinema Filmi) 1966 – Ölüm Temizler (Sinema Filmi) 1966 – Zorba (Atmaca Orhan) (Sinema Filmi) 1966 – Yosma (Necdet) (Sinema Filmi) 1966 – Vur Emri (Turgut Temizkalp) (Sinema Filmi) 1966 – Sırat Köprüsü (Ziya) (Sinema Filmi) 1966 – Namus Kanla Yazılır (Kara Hüssam) (Sinema Filmi) 1966 – Kumarbazın İntikamı (Turgut Taner) (Sinema Filmi) 1966 – Dövüşmek Şart Oldu (Sinema Filmi) 1966 – Dişi Kartal (Sinema Filmi) 1966 – Bitmeyen Çile (Selim) (Sinema Filmi) 1966 – Bir Ateşim Yanarım (Sinema Filmi) 1966 – Bar Kızı (Kaya) (Sinema Filmi) 1966 – Aşk Mücadelesi (Yarımdünya Fethi) (Sinema Filmi) 1966 – Avare Kız (Turgut Doğanoğlu) (Sinema Filmi) 1966 – Aslan Pençesi (Çerkez Reşit) (Sinema Filmi) 1965 – Satılık Kalp (Turgut Vargöz) (Sinema Filmi) 1965 – Melek Yüzlü Caniler (Sinema Filmi) 1965 – Canın Cehenneme (Murat) (Sinema Filmi) 1965 – Babasız Yaşayamam (Sinema Filmi) 1965 – Artık Düşman Değiliz (Zafer Gazanfer) (Sinema Filmi) 1965 – Altın Şehir (Sıtkı) (Sinema Filmi) 1964 – İstanbul Sokaklarında (Ahmet) (Sinema Filmi) 1964 – İsimsiz Kahramanlar (Yzb.Veli) (Sinema Filmi) 1964 – Yüz Karası (Arif) (Sinema Filmi) 1964 – Nem Alacak Felek Benim (Sinema Filmi) 1964 – Meyhaneci / Can Düşmanı (Sabri) (Sinema Filmi) 1964 – Izdırap Çocukları (Orhan) (Sinema Filmi) 1964 – Hızlı Yaşayanlar (Kara Cemil (Milliyet Gazetesi)) (Sinema Filmi) 1964 – Halime’den Mektup Var (İstanbullu) (Sinema Filmi) 1964 – Günah Bende Mi (Sinema Filmi) 1964 – Devlet Kuşu (Sinema Filmi) 1964 – Aşk ve Kin (Zihni Yalın) (Sinema Filmi) 1963 – İki Vatanlı Kadın (Sinema Filmi) 1963 – Ölüme Çeyrek Var (Sinema Filmi) 1963 – Ölüm Bizi Ayıramaz (Sinema Filmi) 1963 – Yolcu (Turgut) (Sinema Filmi) 1963 – Sabahsız Geceler (Sinema Filmi) 1963 – Menekşe Gözler (Sinema Filmi) 1963 – Kamil Abi (Rüzgar Nuri) (Sinema Filmi) 1963 – Cinayet Gecesi (Sinema Filmi) 1963 – Büyük Yemin (Nihat/Turgut Demirer) (Sinema Filmi) 1963 – Bu Adam Kim ? (Sinema Filmi) 1962 – Öldüren Bahar (Selim) (Sinema Filmi) 1962 – Yavaş Yürü Yabancı (Sinema Filmi) 1962 – Kayıp Kız Ayla (Sinema Filmi) 1962 – Kanun Der Ki (Sinema Filmi) 1962 – Genç Osman (IV MURAT) (Sinema Filmi) 1961 – Çılgın Aşk (Sinema Filmi) 1961 – Külkedisi (Sinema Filmi) 1961 – Kardeş Uğruna (Sinema Filmi) 1961 – Kadın Asla Unutmaz (Naci) (Sinema Filmi) 1961 – Hancı (Turhan) (Sinema Filmi) 1961 – Doğmadan Ölenler (Sinema Filmi) 1961 – Cambaz Kızın Aşkı (Ahmet) (Sinema Filmi) 1961 – Biz İnsan Değil Miyiz (Sinema Filmi) 1961 – Afacan (Sinema Filmi) 1961 – Acar Kardeşler (Sinema Filmi) 1960 – Yangın Var Eski İstanbul Kabadayıları (Yalaza Nuri) (Sinema Filmi) 1960 – Suçlu (Adem) (Sinema Filmi) 1960 – Kırık Çanaklar (Cemal) (Sinema Filmi) 1960 – Can Mustafa (İthalatçı Fikret Bey) (Sinema Filmi) 1960 – Aşk Rüzgarı (Sinema Filmi) 1960 – Ayşecik (Osman) (Sinema Filmi) 1960 – Ateşten Damla (Asker Ahmet) (Sinema Filmi) 1959 – Şehvet Uçurumu (Turgut) (Sinema Filmi) 1959 – Yalnızlar Rıhtımı (Ali) (Sinema Filmi) 1959 – Onun Süvarisi (Şahin) (Sinema Filmi) 1959 – Gönül Kimi Severse (Suphi) (Sinema Filmi) 1958 – Murada Ereceğiz (Rüstem) (Sinema Filmi) 1958 – Cilalı İbo Yıldızlar Arasında (Sunucu) (Sinema Filmi) 1958 – Ateş Rıza (Prens Jan Debroviç Aleksi/Selami) (Sinema Filmi) 1957 – Kara Talih (Rıza) (Sinema Filmi) 1957 – Hata / Bırakın Ağlayım (Erol) (Sinema Filmi) 1957 – Bir Avuç Toprak (Kaplan) (Sinema Filmi) 1957 – Ak Altın (İdris) (Sinema Filmi) 1956 – İntikam Alevi (Hüseyin Gökmen) (Sinema Filmi) 1956 – Piç / Kahpe Dünya (Ekrem) (Sinema Filmi) 1956 – Katibim (Sinema Filmi) 1956 – Hayat Sokaklarında (Sinema Filmi) 1956 – Aşk Ve Kumar (Sinema Filmi) 1955 – Sönen Gözler (Sinema Filmi) 1955 – Panayırdaki Cinayet (Sinema Filmi) 1955 – Görmeyen Gözler (Sinema Filmi) 1954 – Şaban Karaman’ın Koyunu (Sinema Filmi) 1954 – Yaban Kız (Muzaffer) (Sinema Filmi) 1954 – Yanık Efe (Sinema Filmi) 1953 – Kahraman Denizciler (Sinema Filmi)
Comments