top of page
< Back

Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri Cumartesi veriliyor

11 Nisan 1980’de öldürülen TRT İstanbul Radyosu Prodüktörü, Gazeteci Yazar Ümit Kaftancıoğlu adına Yalın Ses Yayınları tarafından bu yıl 19.su düzenlenen öykü yarışmasını kazananlara ödülleri Cumartesi günü saat: 20:30 da Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezi’nde yapılacak törenle verilecek.

Adnan Özyalçıner, Mehmet Güler, Öner Yağcı, Zeynep Aliye, Feyza Akbulut Öner, Hakan Cucunel, Eşref Karadağ ve Öztürk Tatar’dan oluşan seçici kurulun değerlendirmeleri sonucunda dereceye giren ilk 10 öykünün yazarlarına ödülleri takdim edilecek.
Yarışmada ödül alanlar şöyle: Birincilik
“Tahta Bacakların Sırrı” adlı öyküsü ile Nihat ALTUN
İkincilik
“Hubeyb ve Joker” adlı öyküsü ile Ayla ŞENER
Üçüncülük
“Bugünkü Yarını Dünden Kurtaran” adlı öyküsü ile Sencer BAŞAT
Mansiyon
“Ayak İzleri” adlı öyküsü ile Özlem BUDAK
“Ruh Üşümesi” adlı öyküsü ile Hüseyin OPRUKLU
“Deliler Meyhanesi” adlı öyküsü ile Recep TURAN
“Hayat Bir Armağan” adlı öyküsü ile Hatice MERİÇ DORUK
“Budama Mevsimi” adlı öyküsü ile Gülnar KANDEYER
“Gösteri Devam Etmeli” adlı öyküsü ile Esra GÜRBÜZ
“Köklü Meşe” adlı öykü ile Cahit KAYA.

2023 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri töreni 8 Nisan 2023 Cumartesi günü saat: 20:30 da Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezi’nde yapılacak.
ÜMİT KAFTANCIOĞLU KİMDİR?
1935 yılında Ardahan’ın Hanak ilçesinin Koyunpınarı köyünde dünyaya geldi.
İlkokul eğitiminin ardından Cılavuz Köy Enstitüsü’nün ardılı olan Kâzım Karabekir Öğretmen Okulu'ndan mezun oldu. Mardin’in Derik ilçesinde ilkokul öğretmenliği yaptı. Daha sonra Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Edebiyat bölümünü bitirip bir süre Rize’nin Pazar ilçesinde Türkçe öğretmenliği yaptı.
Askerlik görevinin ardından TRT’nin açtığı sınavı kazanarak, Köy Yayınları bölümünde göreve başladı. TRT İstanbul Radyosu’nda ‘Av Bizim Avlak Bizim’, ‘Dilden Dile’ ve ‘Yurdun Dört Bucağından’ gibi programlarla halk kültürünü, halk aşıklarını, halkın eksiğini ve sıkıntılarını mikrofona taşıdı.
“Gerçek edebiyatın halkın ağzında, dilinde olduğunu bilmeliyiz. Halkın sözlü edebiyatını yazıya geçirecek, değerlendirecek olanlar da halk çocuklarıdır” diyen Ümit Kaftancıoğlu, Anadolu’yu gezerek derlemelerle halkın sözlü yazınını ve halk türkülerini yazıya döktü. ‘Evreşe Yolları Dar’ ve ‘Yüksek Yüksek Tepeler Ev Kurmasınlar’ türküleri Ümit Kaftancıoğlu’nun derlemeleri arasında yer aldı.
Radyo programcılığı yanında edebiyat dünyasında da adını duyuran Ümit Kaftancıoğlu, ‘Dönemeç’ ile TRT Büyük Ödülü birinciliği (1970) ve ‘Hakullah ile Milliyet Gazetesi Karacan Ödülü birinciliği (1972) aldı.
11 Nisan 1980 sabahı Ümit Kaftancıoğlu, 13 yaşındaki kızı Pınar’ı okula bırakmak için Mecidiyeköy Ortaklar Caddesi Ünsal Sokak’taki evinden çıktı. Kızıyla arabaya yürüdükleri sırada eşi Nurcan Kaftancıoğlu, kızının beslenme çantasına elma koyup koymadığını hatırlayamayınca babasının peşinden giden kızını eve çağırdı.
Geri dönüp annesiyle konuşan Pınar Kaftancıoğlu babasının yanına giderken iki kişi Ümit Kaftancıoğlu’na yaklaştı. Saldırganlar art arda ateş etmeye başladı. Ümit Kaftancıoğlu, kızının gözleri önünde 5 yerinden vurulmuştu. Saldırganlar daha sonra çalıntı olduğu anlaşılacak lacivert bir otomobille olay yerinden uzaklaştı.
Hastaneye kaldırılan Ümit Kaftancıoğlu, 45 yaşında hayatını kaybetti.
Ümit Kaftancıoğlu, 12 Nisan 1980 günü Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. İstanbul Radyosu önünde yapılması planlanan törene Sıkıyönetim Komutanlığı izin vermedi. Görseller: Ümit Kaftancıoğlu ile Alâettin Bahçekapılı, 1974

Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri Cumartesi veriliyor

11 Nisan 1980’de öldürülen TRT İstanbul Radyosu Prodüktörü, Gazeteci Yazar Ümit Kaftancıoğlu adına Yalın Ses Yayınları tarafından bu yıl...

bottom of page