top of page
< Back

Bilmek isteyeceğiniz 15 Haber

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 15 Haber 15 Ağustos 2021 Pazar 1
Bütün okullara ‘Yüz yüze eğitime hazırlanın’ talimatı
Milli Eğitim Bakanlığı, 81 ildeki eğitim müdürlüklerine yüz yüze eğitime hazırlık talimatı verdi. Okulların hazır hale getirilmesini isteyen bakanlığın verdiği talimata göre okulların girişlerine maske kutuları yerleştirilecek . Öğrenciler, öğretmenler ve tüm çalışanlar maske ihtiyaçlarını buralardan giderebilecek. İlçe Milli Eğitim müdürlüklerine hafta içinde gönderilen yazıda da görevli öğretmenlerin aşı durumunun takip edilmesi ve listelenmesi istenmişti. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer görevi devralırken “Artık okulları kapalı tutma gibi bir lüksümüz yoktur” demişti. Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının pazartesi günü yapılması ve okullarla ilgili kararın bu toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor.
2
Felaket bölgesinde can kaybı 57’ye yükseldi, 77 kişi halen kayıp
AFAD tarafından yapılan açıklamada Kastamonu’da 48, Sinop’ta 8 ve Bartın’da 1 olmak üzere sel felaketinde 57 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Yaralanan 8 kişinin tedavisi sürüyor . CHP’nin bölgeye gönderdiği heyete göre, halen haber alınamayan 100 civarında insan olduğu açıklandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu resmi veriyi açıkladı. Kastamonu’da 62 ve Sinop’ta 15 olmak üzere toplam 77 kayıp ihbarı bulunduğunu duyurdu.
3
Rize’den gelen bu fotoğraf, her şeyin özeti gibi
Yukarıdaki fotoğraf Rize Çayeli’nin Esendağ Köyü’nden. Vatandaşın tepenin üzerinden geçen yolun kenarına yaptığı üç katlı ev, iki gün önce başlayan aşırı yağışlarla birlikte yan yatıp tam 30 metre aşağıya kaymış. Bu bölge ve Doğu Karadeniz’in çoğu yeri sık sık yaşanan toprak kaymalarıyla meşhur. O kadar ki şehirlerin adliyelerinde, “Benim çay bahçem, komşumun çay bahçesinin üzerine kaydı” diye çok sayıda dava var; çünkü bazen toprak üzerindeki çay bitkisiyle birlikte aşağıya kayıyor. Benzer durum Ordu ve etrafındaki fındık bahçeleri için de geçerli. Hayatın neredeyse ayrılmaz parçası olan bu doğal “felaket”e rağmen insanlar o her an kayabilir toprakların üzerine çok katlı ve üstelik betonarme evler yapmaya devam ediyor. Fotoğraftaki yapı, belli ki temeli hiç olmayan bir bina. Oysa kaymadan etkilenmemek için eğer oraya ev yapılacaksa bunun derin kazıklar üzerine oturması lazım. Tek teselli binanın boş olması.
4
Yeniden Refah Partisi’nin önerisi: Yanan ormanların yerine kenevir ekilsin
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, turizm bölgelerinde yangın felaketi yaşanan orman alanlarına, önümüzdeki yıllarda turizmin olumsuz etkilenmemesi için geçici olarak Kenevir ekilmesi önerisinde bulundu. Aydal, önerisini gerekçelendirirken, “Bir dönümlük kenevir, yaklaşık 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir ve dört dönüm ağaca eş miktarda kâğıt üretilebilir. Bir ağaç 15-20 yılda yetişirken, kenevir, iklim bölgesine göre sadece dört-beş ayda yetişmektedir” diye konuştu.
5
Uyuşturucu kaçakçısından savcılara Burhan Kuzu soruları
İranlı uyuşturucu kaçakçısı Naci Şerifi Zindaşti ile girdiği baronlar savaşı sonucunda kardeşi ve avukatı öldürülen ‘Hayalet Orhan’ lakaplı Orhan Ünğan’ın geçen yıl Burhan Kuzu’ya sorulmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yolladığı 15 soruluk dilekçe gün yüzüne çıktı. Ünğan, dilekçesinde, Prof. Kuzu’nun Zindaşti’ye vatandaşlık almak için kapı kapı gezip referans olduğunu ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nü 17 kez aradığını ileri sürdü.
6
Prof. Acemoğlu: Türkiye’nin salgından çıkışı zor olacak
Dünyanın önde gelen üniversitelerinden MIT’de (Massachusetts Institute of Technology) görevli öğretim üyesi Prof. Daron Acemoğlu, salgının dünyadaki her ekonomiyi negatif etkilediğini ancak Türkiye’de etkisinin çok daha fazla olduğunu söyledi. Bloomberg HT’ye konuşan Acemoğlu “Şirketlerin bilançoları iyi değil, yatırımları yeterince yüksek değil. Yeni teknolojiye olan yatırımlar doğru yerlere gitmiyordu. Hem şirketlerin hem de bireylerin borçluluk problemi ağırlaştı . Üzerine pandemi de gelince çok daha kritik bir durum yarattı. Pandemiden çıkışın çok zor olacağını düşünüyorum Türkiye’de” dedi.
7
Taliban Kabil’in kapısında, başkent 3-7 gün içinde düşebilir
ABD ve NATO güçlerinin ay sonuna kadar tamamen çekilmeyi planladığı Afganistan’da Taliban’ın ilerleyişi hız kesmiyor. Örgütün Sharan, Esadabad, Gardez’de kontrolü ele geçirmesiyle ülkedeki 34 vilayetten 21’inin merkezi Taliban’ın eline geçmiş oldu. ABD basınına konuşan bir yetkili, Taliban’ın başkent Kabil’e 11 kilometre uzaklıkta bulunan Çar Asyab bölgesine kadar ulaştığını da söyledi . CNN’e konuşan bir ABD istihbaratı yetkilisi, Taliban’ın Kabil’i üç gün ile bir hafta arasında kuşatabileceğini söyledi. ABD’li yetkililer hafta başında bu süreyi 30-90 gün olarak tahmin ediyordu. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise televizyondan halka seslenerek vatanı savunacağını, askeri güçlerin de harekete geçirildiğini duyurdu. Herat kentinde Taliban militanlarının, hırsızlıkla suçladıkları kişileri katrana bulayıp, sokaklarda sürükledikleri görüntüler yayınlandı.

8
Mucizenin adı İlhan Uğur Odacı
Kastamonu Bozkurt’taki sel felaketinde filmlere konu olacak mucizevi bir kurtuluş yaşandı. Olayın kahramanı Bozkurt Orman İşletme Müdürlüğü’nde görevli 33 yaşındaki memur İlhan Uğur Odacı’ydı. Selden hemen önce binanın boşaltılması talimatı almışlardı. Odacı otomobiline binerek uzaklaşmak isterken birden gelen selde sürüklenmeye başladı. O anlarda aracının içinden çekip sosyal medya hesabından yayınladığı görüntüleri binlerce kişi izledi, haber oldu.
9
Sel mağduru Kübra Çelik: Bu felaketi kimse örtbas edemez
Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde sel felaketinin yaşandığı gün yardım çağrısı yaptığı videoyla gündeme gelen Kübra Çelik, Kaan Sekban’ın Instagram hesabından yaptığı canlı yayına konuk oldu. Çelik “Biz balkondayken polis arabaları buradan geçmeye başladılar. Aşağıda, çarşı içerisinde herkese arabalarını çekmesi söylenmiş. Olay yaşanmadan bir saat önce, HES’te çalışan birileri arayıp ‘Kaçın canınızı kurtarın, burası patladı’ diye haber geliyor. Kim neden yalan söylesin, polisler neden baraj patladı desin? Buna sel baskını deyip geçemezsiniz” dedi. Kastamonu Valiliği’nin olayı örtbas etmek istediğini öne süren genç kız “Bartın’da 300 metreküp yağmur düşmüş. Burada 125 metreküp düşmüş. Ama orada böyle bir hasar yok. Hasarın büyüğü küçüğü olmaz ama bizim ilçemiz yok oldu. Bunun üstü kapatılmasın. İlçemizin nüfusu 4 bin. Dörtte birimiz kayboldu bizim ” diye konuştu. DW Türkçe, selin vurduğu Bozkurt’taki hasarı yerinde inceledi.
10
Ayancık’taki tomruk deposu yüzünden köy haritadan silindi
Selin en çok etkilediği yerlerden biri olan Sinop Ayancık’ta en fazla mağduriyetin yaşandığı yerlerden birisi de ilçeye bağlı Babaçay köyü oldu. İ lçe merkezine 11 kilometre uzaklıkta bulunan köy , sel sonrası haritadan silindi. Facianın bu boyuta gelmesinde, köyde bulunan Orman Genel Müdürlüğü’ne ait olan tomruk depoları büyük rol oynadı. Sel sularının da gelmesiyle birlikte, ilçe merkezindeki köprülere ulaşan tomruklar doğal baraj görevi gördü ve Ayancık sular altında kaldı.
11
HES’in sahibi şirketten açıklama: Santralde tutulan su, ilçeye akan suyun 10 binde biri
Kastamonu Bozkurt’daki felakete bölgedeki HES kapaklarının patlamasının yol açtığı iddiası üzerine Zülfikarlar Holding bünyesindeki Tesla Enerji’nin bir iştiraki olan Berke Enerji açıklama yaptı. Açıklamada Ezine Çayı üzerinde faaliyet gösteren hidroelektrik santralinin su depolaması bulunmayan, regülatör tipli bir hidroelektrik santrali olduğu, dolayısıyla açılabilecek veya ani gelen suyun şiddetiyle patlayacak bir kapağının yer almadığı belirtildi . “Santralin ardında tutulan suyun miktarı, ilçeye akan suyun 10 binde birine tekabül etmektedir” denildi.
12 Devlet IBAN verdi, 107 milyon TL toplandı
Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle tüm yardım toplama organizasyonlarının belediyeler devre dışı bırakılarak AFAD bünyesinde toplanması tepki çekmişti. AFAD bünyesinde başlatılan yardım kampanyasında 107 milyon TL bağış toplandığı açıklandı. Hesaplarda 4.4 milyon TL ve 5.2 milyon dolar toplandı. 60 milyon TL de bağış taahhüt edildi . 13
İzmirli depremzedeler Erdoğan’ın kredi onayını bekliyor
6.6 büyüklüğündeki depremde 117 kişinin hayatını kaybettiği İzmir’de yaralar hala silinemedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer orta hasarlı binalar için kullanılabilecek 340 milyon dolarlık krediyi Dünya Bankası’ndan sağladıklarını, durumu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bizzat aktarmasına rağmen üç aydır onay beklediklerini söyledi. Soyer kredi ile ilgili bilgileri Erdoğan’a İzmir seyahati sırasında bir fırsat yaratıp anlattığını söyleyerek “Erdoğan, ‘ Tamam, ben arkadaşlarla konuşayım size dönsünler ‘ dedi ama 3 aydır bekliyorum yanıt yok. Ben hatta sonraki görüşmelerimde Ak Partili yetkililere dedim ki ‘Bunu siz yapmış gibi gösterin, ben siyasi olarak bunu kullanmam’ ama yine de yanıt alamadık” diye konuştu. 14
Rusya’dan kiralanan söndürme uçağı Maraş’ta düştü: 8 ölü
Ege ve Akdeniz’deki orman yangınları kontrol altına alınırken bu kez Kahramanmaraş’ta yıldırım düşmesi sonucu orman yangını çıktı. Alevlere Rusya’dan kiralanan Beriev-200 tipi yangın söndürme uçağı müdahale etti. Ancak uçak saat 14.30 sıralarında düştü. İçinde 3’ü Türk, 5’i Rus mürettebat bulunan uçağın enkazına ulaşıldı. Tüm mürettebatın hayatını kaybettiği açıklandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rus halkına taziyelerini iletti.
15 İstanbul Göç İdaresi: 7 ayda 37 bin göçmen sınırdışı edildi
Ankara’daki olaylardan sonra göçmenlerle ilgili tartışma büyürken İstanbul Göç İdaresi Müdürlüğü’nden ilginç bir açıklama geldi. Bu yıl 22 ilde yakalanan ve geri gönderme merkezlerine sevk edilen göçmen sayısının 37 bin 72 olduğu açıklandı. Bunlardan 13 bini Afgan kökenli. Yaklaşık 6 bini Pakistanlı.

Bilmek isteyeceğiniz 15 Haber

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 15 Haber
15 Ağustos 2021 Pazar

bottom of page