top of page
< Back

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 50 haber

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 50 Haber
17 Ocak 2023 Salı

1
Hadi Gürcü mafyası neyse, Yeni Zelanda mafyasının tercihi de Türkiye oldu
Türkiye, nedendir bilinmez uluslararası mafya ve suç örgütlerinin sığınmak için tercih ettiği, çoğu zaman da bu mafya gruplarının kendi iç hesaplaşmalarını yaşadığı bir ülkeye dönüştü. Bu durumun son iki çarpıcı örneği birden dün haber ajanslarına düştü. Trabzon’un Yomra ilçesinde, Gürcistan uyruklu mafya lideri Revaz Lordkipanidze (65), otomobilinde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti, kaçan 2 şüpheli yakalandı. Çeşitli organize guruplara liderlik ettiği öne sürülen Lordkipanidze’nin soygun ve uyuşturucu suçlarından 15 yıldan fazla tutuklu kaldığı iddia edildi. Lordkipanidze’nin Fransa ve Rusya’da suç örgütü faaliyetlerini yürüttüğü ve bir süredir Türkiye’de olduğu belirtildi. Öldürülmesi de Gürcistan kökenli suç örgütlerinin bir iç hesaplaşması büyük olasılıkla. Ama sadece bu değil. Dün gelen diğer bir habere göre Küresel bir uyuşturucu ağını Türkiye’den yönettiği iddia edilen Yeni Zelandalı Comancheros adlı motosiklet çetesi patronu Hohepa Ngakuru, Türkiye’de yakalanarak tutuklandı. Dünyanın en büyük uyuşturucu anlaşmalarından bazılarının arkasında olmakla suçlanan ve 100 milyon doları aştığı tahmin edilen servetiyle Türkiye’den işleri yürüttüğü belirtilen Ngakuru, “Müzakereci, Bullseye, Chuck Norris ve El Mito (Efsane)” gibi çeşitli takma adlar da kullanıyor. İngiliz gazetesi Daily Telegraph’a konuşan bir kaynak, Ngakuru’nun, Comancheros’un hem Dubai hem de Avustralya’daki “kıdemli üyelerini” yönettiğini söyledi.
2
Hangi fiyat pahalı, hangi fiyat ucuz? Pahalılık algımız bozuldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yüzde 64 olarak belirlenen 2022 enflasyonunun ardından 2023 zamları kendini hissettirirken, sokakta ve sosyal medyada, hangi ürün veya hizmetin, “pahalı” olduğuna ilişkin kafa karışıklığı gözler önüne seriliyor. Sıklıkla güne zam haberleriyle başlayan vatandaşlar, alışverişlerinde fiyat algılarının giderek bozulduğunu vurgularken, ekonomistler de mevcut ekonomik tabloda bu durumun kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Bir vatandaş, “İş görür kalitede laptop’lar 10 bin lira civarı, nike/adidas gibi lüks olmayan markaların eşofman altları 2 bin lira civarı. Beş eşofman altı nasıl bir bilgisayar ediyor aklım almadı… Bu oranın hiç değilse 50’ye1 falan olması gerekmez mi?” demiş. Böyle hangi fiyatın ucuz hangi fiyatın pahalı olduğuna dair sosyal medyada çok sayıda kafa karışıklığı mesajı var. T24’ten Melis Karaca, ekonomistlerle de konuşarak bu durumu anlamaya çalışmış.
3
Kılıçdaroğlu: Yurt dışına çıkış harcını 6 ay sonra kaldıracağız
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelindiğinde yapılacakları sıraladığı sosyal medya paylaşımlarına dün de devam etti. Kılıçdaroğlu “Yurtdışına çıkışta alınan “Yurt Dışına Çıkış Harcı” adını verdikleri haracı, 6 ay sonra kaldıracağız. Böyle çok sayıda utanç verici uygulama var ülkemizde, hepsi tarihin çöplüğüne gidecek ” dedi.
4
Kapalıçarşı’da dolar 19 lirayı geçti
Serbest piyasada dolar yeni haftaya yatay seyrini bozmadan 18.7860 liradan başlarken, Kapalıçarşı’da kur dün 19 lirayı geçti. Efektif döviz talebinin artmasıyla birlikte son haftalarda Kapalıçarşı ile serbest piyasa arasındaki fiyat farkı 23 kuruşa yükseldi. Serbest piyasada dün 18.7860 liradan başladığı günü 18.7970 liradan tamamlayan dolar, Kapalıçarşı’da ise hafta sonundan itibaren 19 liranın üzerinde satılmaya başladı. Özellikle Kur Korumalı Mevduat’tan ve borsadan çıkan paranın bir kısmının dövize yöneldiği tahmin ediliyor. Bankalarda ise alış-satış makasının iyice açıldığı dikkat çekiyor. Bankalar arasında dolar alış kurunun 18.58 liraya kadar çekildiği, satış kurunu ise 19.20 liraya kadar çıkabildiği gözleniyor.
5
Nuri Harun Ateş’in cesur klibi çok konuşulacak
Şarkıcı Nuri Harun Ateş, yeni şarkısı “Kalp Ağrısı”nın klibini dinleyiciyle buluşturdu. Söz ve müziği Sezen Aksu’ya ait olan şarkının klibini, İmre Haydaroğlu yönetti. Kliple ilgili duygularını paylaşan Ateş, şunları söyledi: “Pretty Woman’daki ya da Notting Hill’deki Julia Roberts olduğumu hayal ederek izlediğim aşk hikâyelerinden yıllar sonra, “mış gibi” yapmadan kendi gerçeğimi giyinip çıkıyorum karşınıza çünkü hepimizin hikâyesi aynı, hepimizin kalbi atıyor ve bazen birini gerçekten seviyoruz, bu yüzden bu şarkılar.”
6
Yol verme kavgasında 1 ölü, 6 yaralı
İstanbul Ümraniye’de Emrah Güner ile ismi öğrenilemeyen bir sürücü arasında yol kavgası yaşandı. Araya giren sanayi sitesi esnafı tarafları sakinleştirmeye çalışırken bir sürücü olay yerinden uzaklaştı. Emrah Güner ise sanayi sitesi esnafıyla kavga etmeye başladı. Üzerinde bulunan tabancayı çıkartan Güner esnafa kurşun yağdırdı. 6 kişiyi vurdu. Bu sırada Güner elindeki tabancayı yere düşürdü. Vurulan 6 kişi arasında babasının da olduğunu gören bir esnaf tabancayı alıp Güner’in başına ateş etti. Güner olay yerinde öldü.
7
CHP’li başkan: Scooter’ları bugün yarın toplayacağız
Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, ilçede yasal sınırın 4-5 katına ulaşan scooter kullanımıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Odabaşı “Bizim derdimiz Kadıköy’de herhangi bir ulaşım aracını yasaklamak değil, düzen altına almak. Gün geçmiyor ki bu scooterlar, bir vatandaşımıza çarpıp yaralanmasına neden olmasın. Kaldırımlara yanlış park etmelerinden dolayı engelli arabası veya bebek arabası geçemiyor. Yaya hakkı öncelikli bir haktır. Kaldırımı işgal eden tüm scooterları, bugün yarın topladığımızı göreceksiniz, sözde kalmayacak. Depoya kaldıracağız sahibi gelip müracaat edecek, mevzuat gereği cezasını kesip neyi toplamışsak onu vereceğiz. Kabahatler Kanunu’na göre ceza keseceğiz” diye konuştu. Yönetmeliğe göre ilçelerde her 200 kişilik nüfusa bir scooter düşmesi gerekiyor. Kadıköy’ün nüfusu 485 bin. Bu da 2 bin 475 scooter ediyor. Ancak Kadıköy’de bu sayı 15 bini geçiyor.
8
Yunanistan’ın devrik kralı toprağa verildi; Avrupa’dan 11 hanedanın temsilcileri cenazeye geldi
Hükümetin resmi tören düzenlemeyi reddettiği Yunanistan’ın devrik Kralı İkinci Konstantinos, Atina Metropol Katedrali’nde düzenlenen dini törenin ardından, Tatoi Sarayı’na defnedildi. Eski kralı son yolculuğuna uğurlamak ve tabutu görmek isteyen binlerce kişi sabahın erken saatlerinden itibaren kilisenin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Aralarında, İkinci Konstantinos’un kral olduğu döneme ait Yunan bayrakları ve çiçekler taşıyanların da bulunduğu kalabalık sık sık “Kral çok yaşa” sloganları atarak Yunanistan milli marşını okudu. Hükümeti temsilen törene katılan Başbakan Yardımcısı Panayotis Pikrammenos ile Kültür ve Spor Bakanı Lina Mendoni ise hükümetin eski krala resmi tören yapılmaması yönündeki kararı nedeniyle protesto edildi. Avrupa’nın 11 ülkesinden hanedan üyelerinin de katıldığı törene sadece davetliler kabul edildi. İkinci Konstantinos’un kız kardeşi Sophia, törene eski İspanya Kralı olan eşi Juan Carlos ile katıldı. Eski İspanya Kraliçesi’nin oğlu İspanya Kralı 6. Felipe de eşi Letizia ile birlikte dayısının cenazesindeydi. İspanya’daki akrabalardan Prenses Elena ve Cristina da törendeki yerlerini aldı. İngiltere’den Kral Charles’in kız kardeşi Prens Anna törene katılırken, İkinci Konstantinos’un vaftiz ettiği Prens William törende yoktu. Danimarka Kraliçesi İkinci Margrethe, Danimarka Prensi Frederick ve Prensesi Benedikte, İsveç Kralı Carl Gustaf ve Kraliçe Silvia, Norveç Veliaht Prensi Haakon ve eşi Prenses Mette Marit, Lüksemburg Grandükü Henri, Hollanda Kralı Willem Alexander ve eşi Kraliçe Maxima, annesi eski Kraliçe Beatrix, Belçika Kralı Philippe ve eşi Mathilde, Monako Prensi İkinci Albert, eski Sırbistan Kralι Aleksandros ve Kraliçesi Ekaterini, Rusya Grandüşesi Mariya Vladimirovna Romanova, eski Romanya Prensi Radu da törene katılanlar arasındaydı.
9
Santorini Adası’ndaki yanardağ 150 yıl içinde patlayabilir
Bodrum açıklarında bulunan ve Ege Denizi’nin ortasındaki Kolumbus Yanardağı’nın üzerine kurulan dünyaca ünlü Santorini Adası’nda ABD ve Yunanistanlı bilim insanları karadan ve denizden inceleme yapıldı. Ege Denizi’nde son iki yılda yaşanan 5 ve 6’nın üzerindeki depremler nedeniyle bölgede denizin 3 kilometre derinliğindeki magma tabakasını inceleyen bilim insanlarına göre önümüzdeki 150 yıl içinde büyük bir patlama gerçekleşecek.
10
The Last of Us daha ilk bölümüyle yıktı geçti
İlk versiyonu bundan 20 yıl önce yayınlandığında video oyun endüstr isinde bir devrim yaratmış olan The Last of Us’ın dizi versiyonu pazar akşamı Amerika’da HBO’da, pazartesi günü ise Türkiye’de BluTV’de yayınlandı. Dizi daha ilk bölümüyle hem eleştirmenlerden hem izleyiciden çok yüksek not aldı. Dizi, Rotten Tomatoes’ta ‘izleyici’ oylamasında yüzde 98, ‘tazelik‘ oylamasında yüzde 99 oranında beğeni kazandı. Dizinin ilk bölümünü değerlendiren The Guardian TV eleştirmeni Rebecca Nicholson ’a göre The Last of Us bu yılın en iyi dizilerinden biri olmaya aday. Yazar diziye 5 üzerinden 5 yıldız vermiş.

11
Polis Arap turist kılığında taksileri denetledi, taksimetre açan olmadı
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Sivil Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri taksilere yönelik denetim yaptı. Denetimde görev alan bir polis, Sirkeci’den taksiye Arap müşteri gibi bindi. Taksici, İkitelli’deki bir AVM’ye gitmek istediğini söyleyen yolcusundan taksimetre açmadan 300 lira istedi. Polis, taksi sürücüsünün taksimetre açmadığını, seyir halindeyken telefonla ilgilendiğini ve gazete okuduğunu cep telefonu ile kayıt altına aldı. Eminönü’ndeki denetim noktasına getirilen sürücüye taksimetre açmamaktan bin 979 lira, telefon ile ilgilenmekten 951 lira cezai işlem uygulandı.

12
Mısır Çarşısı davası yeniden hortladı; iki kez beraat eden Pınar Selek için tutuklama kararı verildi
Mısır Çarşısı’nda 25 yıl önce 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada en son verilen beraat kararı Yargıtay tarafından bozulmuştu . İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi yurt dışında yaşayan Selek hakkında yokluğunda tutuklanması ve kırmızı bültenle arama kararı çıkarılmasına karar verdi. Diğer sanık Abdulmecit Öztürk hakkında ise yakalama emri çıkarıldı. İlk duruşma 31 Marta’ta görülecek. Selek davada daha önce iki kez beraat etmişti. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’nin ‘Hak ihlali var’ kararından sadece 5 gün sonra bozma kararı vermişti. Karara tepki gösteren ve halen Fransa’da yaşayan Selek “Sahte belgelere dayalı bu sahte karar, seçimden önce gündeme sokulan karanlık senaryolardan sadece bir paragraf” diye konuştu.

13
Mersin Limanı’nda 56 kilo kokain ele geçirildi
Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Mersin Limanı’na Ekvator’dan gelen gemide 56 kilo kokain ele geçirildi. Narkotik dedektör köpekler eşliğinde yapılan aramada kokain paketleri konteynerin soğutucu kısmına gizlenmiş halde bulundu. Savcılık soruşturma başlattı.

14
Maden faciasının ses kaydı ortaya çıktı
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz sosyal medyadan Amasra’da maden faciası günü işçilere giden talimatın TTK kaynaklarından alınan ses kaydını paylaştı. Eksi 300 kotundaki işçilerle yapılan ses kaydında, “Selamünaleyküm, ayağı boşaltın, boşaltın komple” ifadeleri yer aldı. Ayrıca kayıtta, telefonu kapatmadan önce bir işçinin, “Tamam anlaşıldı” dediği, ardından arkadaşlarına “ Ayağı boşaltın ” diyerek bağırdığı duyuldu. Yavuzyılmaz paylaşımında “Amasra’da grizu patlamasının yaşandığı dakikada 300 kottaki madencilerle son konuşma kaydı. Merkez Gaz İzleme operatörü ‘Derhal ayağı boşaltın!’ Bu sayede bu ayaktaki 10 madenci kurtulurken, 1 işçi hayatını kaybetti. Maalesef diğerleri için çok geçti” diyerek TTK yetkililerini suçladı. Fezlekede ayrıca madende torpilli personelin ayakta ya da bacada çalışmadığı da vurgulandı. Bazı mühendisler, şef ve çavuşlar baretlerini okutup yer altında çalışmış gibi maaş bile almışlar.

15
Şarkıcı Seçil Çifti ve babası cinayetten tutuklandı
İstanbul Sancaktepe’de ormanlık alanda cesedi bulunan Semih Sevgi’yi eski sevgilisi, şarkıcı Seçil Çiftçi’nin öldürdüğü belirlenmişti. Gözaltına alınan Çiftçi, eski erkek arkadaşı Semih Sevgi ile ayrıldıklarını, ancak kendisini rahatsız etmeye devam ettiğinden aralarında çıkan kavgada öldürdüğünü, sonra cesedi babası ile birlikte Sancaktepe’de ormanlık alana bıraktıklarını itiraf etti. Çiftçi ifadesinde “Tartışmanın büyümesi üzerine sandalyenin kırık demir bacağıyla defalarca vurdum . Hayatını kaybedince babamdan yardım istedim. Elleri ve ayakları bağlanmış cesedi ormanlık alana götürerek gömdük” dedi. İkisi de tutuklandı.

16
Emekli korgeneral Hasan Kundakçı yaşamını yitirdi
Özel Harp Dairesi Başkanlığı yapan ve “Tamburalı Paşa” lakaplı emekli Korgeneral Hasan Kundakçı dün hayatını kaybetti. Dün sabah tansiyon düşüklüğü şikayetiyle gittiği özel hastanede kalbi duran Kundakçı kurtarılamadı. Cenazesi yarın Selimiye Camii’nde düzenlenecek törenle Zeytinburnu’nda eşinin yanına defnedilecek. Kundakçı, 14 Ağustos 1996’da KKTC’de Türk bayrağını indirmek isteyen Solomos Solomou’nun vurulması emrini veren kişiydi. Bu nedenle hakkında Kırmızı Bülten çıkarıldığı için o tarihten sonra hiç yurt dışına çıkmadı. Kundakçı’nın adı son olarak Sedat Peker’in Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı suikastı açıklamasında gündeme gelmişti.

17
Mersin’de feci kaza: Askeri personel taşıyan otobüs TIR’la çarpışıp yandı, 3 ölü 20 yaralı
Mersin’in Tarsus ilçesinde TEM otoyolunda askeri personel taşıyan otobüs, önünde seyir halinde olan demir profil yüklü TIR’a çarptı. İlk belirlemelere göre 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 2’si ağır 20 kişinin de yaralandığı kazadan sonra otobüs çıkan yangında demir yığını haline dönüştü .
18
Başörtüsü düzenlemesi teklifi perşembe komisyonda
Başörtüsüne Anayasal güvence getiren Anayasa değişikliği teklifi geçen ay Ak Parti, MHP ve BBP’den 336 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu. Anayasa Komisyonu teklifi görüşmek üzere perşembe günü toplanacak . Komisyon Anayasa’nın din ve vicdan hürriyetini düzenleyen 24’üncü maddesi ile ailenin korunmasını düzenleyen 41’inci maddesinde değişiklik öngören kanun teklifini ele alacak. Daha sonra teklif Genel Kurul’a gelecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yine konuyu gündeme getirdi . Şule Yüksel Şenler Vakfı Hizmet binasının açılışında konuşan Erdoğan muhalefete seslendi. Erdoğan “Böyle bir meselede ipe un serilmesini ne milletimiz ne kadınlarımız affeder. Başörtüsü ve aile konusunda kaçak güreşmenin hiçbir bahanesi olamaz. Beklentimiz gerçekleşmezse son sözü millet söyleyecek” dedi.

19
Babacan: Troll orduları Gezi’den sonra oluşturuldu
Fox TV’de Çalar Saat programına katılan DEVA lideri Ali Babacan 6’lı Masa’da birçok farklı fikrin bulunduğunu belirterek “riz kelimesini asla kullanmamak lazım. Altılı Masa’da pek çok görüşte farklı görüşler var. Ama masaya oturduğumuzda herkes fikrini söylüyor. Bu masayı bozan olmak hiçbir siyasi partinin kaldırabileceği bir yük değil” dedi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 8 bin kişilik troll ordusu olduğu ve başında da bakan müşaviri Emin Şen’in yer aldığı iddialarını hatırlatan Babacan, Ak Parti’de bulunduğu dönemde, Gezi olaylarına kadar troll hesapların kullanılmadığını vurguladı. Babacan “İktidar, Gezi olaylarından sonra kendi troll ordularını oluşturdu. Şu andaki iktidar için kaynak sorunu yok” diye konuştu. Cumhurbaşkanı adayı için “Adı geçen iki tane belediye başkanı var. Ankara ve İzmir. Bir de dışarıdan adı daha az geçenler de var. İsim söylersem doğru olmaz” ifadelerini kullandı.

20
HDP davanın seçim sonrasına ertelenmesi için AYM’ye başvurdu
HDP eş genel başkanı Mithat Sancar dün sürpriz bir basın toplantısı düzenledi. Partisine yönelik kapatma davasının 18 Haziran 2023 seçimleri sonrasına bırakılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını açıkladı. Sancar “Kapatma davası evrensel hukuk ilkelerinin tamamına aykırı şekilde açıldı. Bu dava hukukla açıklanabilecek bir sürecin sonucu değildir. Aksine tamamen siyasi saiklere ve hedeflere dayalı bir operasyonun parçasıdır. Partili cumhurbaşkanı HDP’ye yönelik çeşitli suçlamalar ve hedef gösteren açıklamalar yaptı. İktidarın küçük ortağı MHP bir kampanya başlattı. Partimize karşı kapatma davası açılması için tehdit ve şantaj içeren açıklamalar geldi ” diye konuştu.

21
İktidar ile muhalefet arasında EYT kavgası
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin ne zaman Meclise sunulacağı ve muhalefetin “EYT’yi bilerek geciktiriyorlar, seçimi bekliyorlar” şeklindeki eleştirilerine yanıt verdi. Çelik “Seçim bekleniyormuş ya da seçimden sonrasına kalacakmış gibi bir şey kesinlikle söz konusu değil, irade ortaya çıkmıştır. Bakanımız da gerekli açıklamayı yaptı. Bu çerçevede herkes müsterih olsun. Bu meseleden dolayı sıkıntı çeken vatandaşlarımızın sıkıntısı giderilmiştir. Şubat, en geç mart ayı içerisinde sonuca tamamen ulaşılmış olacaktır” diye konuştu. CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise Meclis’e halen düzenlemenin getirilmemesini eleştirdi. Öztrak “Erdoğan karar alamayınca altındakiler kıbleyi şaşırıyor. İnsanlar EYT çıkacak diye askerlik, doğum borçlanması yaptı. Kredi çekti. Şimdi EYT’yi seçime ayarlı şekilde ileriye doğru sallıyorlar. Buna sadece istikrarsızlık denmez insafsızlık da denir” dedi.

22
100 kıdemli isimden İmamoğlu’na destek ziyareti
YSK başkan ve üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na aralarında eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen, eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın gibi eski meclis başkanları, genel başkanlar, bakanlar, belediye başkanları, milletvekillerinin yer aldığı 100’e yakın isim topluca destek ziyaretinde bulundu. İmamoğlu “Milyon kez güçlendim, milyar kez güçlendim. Bu Ekrem İmamoğlu’nun şahsına bir destek değildir. Bu aslında Türkiye’nin demokrasine verilmiş destektir” dedi. İmamoğlu’na seçimdeki Saadet Partisi’nden rakibi Necdet Gökçınar da destek verdi. Salonda eski Refah Partili Mukadder Başeğmez, Ali Müfit Gürtuna gibi isimler de vardı.

23
İYİ Parti: SADAT reklamının arka planı araştırılmalı
İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun TV100’de katıldığı programda ekrana SADAT reklamının yansıtılmasına tepki gösterdi . Zorlu “Seçim güvenliği, gerçekten ülkemizin şu an en çok dikkat etmesi gereken konulardan bir tanesi. Daha önce gerek referandumda gerek seçimlerde bununla ilgili birçok acı tecrübemiz malum. Böyle bir şey asla kabul edilebilir değil. Bunun detaylarının, arka planının mutlaka araştırılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

24
Kılıçdaroğlu TV100’ün sahibiyle görüştü
Kılıçdaroğlu’nun, TV 100’de konuk olduğu program sırasında, daha önce kapısının önüne giderek paramiliter bir kuruluş olmakla ve seçim güvenliğini tehlikeye sokacak girişimlerde bulunmakla suçladığı SADAT’ın reklamının yayınlanmasının ardından başlayan tartışma devam ediyor. TV100 Yönetim Kurulu Başkanı Necat Gülseven dün Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. Kılıçdaroğlu-Gülseven görüşmesi 1 saat 15 dakika sürdü. “Yaşananların bir yayıncılık kazası olduğunu” vurgulayan Kılıçdaroğlu, olayın ardından işten çıkarılan üç çalışanın işe geri alınmasını istedi. Kılıçdaroğlu “O üç arkadaşımızın böyle bir hatadan dolayı işsiz kalmasına benim yüreğim elvermez. Sizi de zora sokmayacaksa lütfen arkadaşlarımızı işe geri alın. Onlarla konuşun, benim selamlarımı da iletin. Lütfen böyle bir şeyden dolayı kimse işsiz kalmasın” dedi. Görüşmede Gülseven, tv100’ün tüm gruplara eşit mesafede olduğunu belirtti. CHP lideri Kılıçdaroğlu da “Yaşanan son durum bir talihsizliktir. Bunlara da hiç takılmayın ” dedi.

25
2022 bütçe verileri açıklandı, vergi gelirlerine rağmen açık 139 milyar lirayı aştı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022 yılı bütçe performans verilerini açıkladı. Resmi verilere göre, ek bütçeyle yaklaşık iki katına çıkarılan 2022 yılı bütçesinden yapılan harcama 2 trilyon 941 milyar lirayı aştı. Bütçe gelirleri 2 milyar 802 milyon lira olurken bütçe açığı, enflasyon sayesinde olağanüstü artan vergi gelirlerine rağmen 139 milyar 65 milyon liraya ulaştı. Bütçeden yapılan harcamalarda en dikkat çekici artışlardan biri faiz ödemelerinde yaşandı. 2021 yılında faize 180.8 milyar lira ödenirken Merkez Bankası gösterge faizlerindeki indirimlerin devam ettiği 2022 yılında faize akan para 310 milyar 903 milyon liraya çıktı. Son 1 yıl içerisinde halkın bütçesinden faize giden para bir önceki yıla göre 130 milyar TL gibi olağanüstü düzeyde arttı. 2022’de enflasyondaki olağanüstü artış, vergi ve ceza gelirlerinde rekor getirdi. Devlet geçen yıl 2 trilyon 353 milyar lira vergi tahsil ederken 236 milyar lira da ceza ve faiz yoluyla halktan para topladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yetkisinde bulunan bütçenin gizli hizmet giderleri kaleminden 2022 yılının Aralık ayında 573 milyon lira, yılın tamamında ise 3 milyar 479 milyon liralık rekor harcama yapıldı.

26
Kişi başı milli gelir hedefinde 10 yıl öncesinin gerisine düşüldü
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, dün gerçekleştirilen toplantıda 2022 yılını değerlendirdi ve 2023 hedeflerini paylaştı. Makroekonomik göstergelerin tamamına yakınında başarı elde ettiklerini söyleyen Nebati, 2022 için oldukça olumlu bir tablo çizdi . Bakan Nebati, bir ay önce yaptığı açıklamada ise “2022, en kötü yıl olarak tarihe geçecek” ifadelerini kullanmıştı. Nebati “Bütçede öngörülerimizden daha iyi bir rakama ulaştık. OVP’de öngördüğümüz bütçe gelir tahminimizi aştık” dedi. 2011 yılında Ak Parti’nin seçim beyannamesinde 25 bin dolarlık kişi başı gelir hedefi ilan ettiğini unutan Bakan Nebati, 2022’de kişi başına gelirin 10 bin dolar seviyesini aşacağını, 2023 yılında daha da yükselerek 12 bin doların üzerine çıkacağını öngördüklerini söyledi. Oysa kişi başına gelir 2013’te kişi başına gelir 12.582 dolardı. 2022’de ihracat 254.2 milyar dolar olurken, ithalat da 364.4 milyar dolar oldu. İhracat ve ithalattaki rekor, aynı şekilde dış ticaret açığını da 110.2 milyar dolarla zirveye taşıdı.

27
Kur korumanın faturası 92.5 milyar TL oldu
Hazine’nin aralık bütçe sonuçlarıyla beraber Kur Korumalı Mevduat (KKM) deneyinin 2022 faturası da belli oldu. Merkezi bütçeden KKM mudilerine aralıkta 973 milyon 67 bin TL ödendi. Böylece Hazine ve Maliye Bakanlılığı halkın bütçesinden yaklaşık 2.3 milyon kişinin KKM hesaplarına 92 milyar 538 milyon 964 bin TL’lik kur farkı ödemesi yaptı. Merkez Bankası yetkililerinin açıklamadığı Kur Korumalı Mevduat hesabının Merkez Bankası’na yükünün 70.6 milyar lira tutarında olduğu hesaplanıyor. Bu hesapla kur korumanın toplam faturası 163 milyar liraya ulaşıyor. Bu tutar 2022’de verdiği 139 milyarlık bütçe açığını bile aşıyor.

28
Özel sektörün yurt dışı borcu 161 milyar dolar
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Kasım 2022 dönemine ait özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri yayımlandı. Buna göre, kasım ayında özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu 2021 sonuna kıyasla 7.2 milyar dolar azalarak 161.2 milyar dolara geriledi. Bu dönemde, özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu 8.3 milyar dolar düşüşle 152.6 milyar dolar, kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) ise 1.1 milyar dolar artarak 8.5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

29
BDDK: Bankalar bu yıl kâr payı dağıtabilir
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, bankalardan gelen kâr dağıtım talepleri üzerine çalıştıklarını ve kararın büyük olasılıkla banka genel kurullarına yetişebileceğini söyledi. Akben, kâr dağıtımının bankaların rasyolarına göre belirli bir oranda olabileceğini söyledi. Reuters’ta yıl sonunda yer alan bir haberde, enflasyonun yıl içinde yüzde 85’leri aştığı 2022’de enflasyona endeksli tahvillerin katkısıyla rekor kârlar açıklayan Türk bankalarının, BDDK’ya kâr dağıtımı yapmak istediklerini ilettiği, kurumun ise bu isteği değerlendirdiği belirtilmişti. Bankacılık sektörü Ocak-Kasım 2022 döneminde, enflasyona endeksli tahvil getirilerinin de katkısıyla, geçen yıl aynı döneme göre yüzde 417 artışla 389 milyar TL net kâr elde etti.

30
Açlık sınırı 8.167 TL, yoksulluk sınırı 28.249 TL
Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Aralık 2022 Açlık ve Yoksulluk Sınırı Dönem Raporu yayımlandı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı (açlık sınırı) Aralık 2022 için 8 bin 167 lira oldu. Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutar olarak hesaplandı. Yani asgari ücretin (8 bin 506 TL), açlık sınırının 339 TL üzerine olduğu görüldü. Yoksulluk sınırı 28 bin 249 lira olarak gerçekleşti. Günlük harcamalarda Aralık 2022’de en yüksek maliyet grubunu 99.91 TL ile süt ve süt ürünleri oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 41.76 lira, sebze ve meyve için ise 47.26 liraya ulaştı.

31
Gram altın 1165 TL ile yeni zirvesini gördü.
Geçen hafta yüzde 2.9 değer kazanan ons altın yeni haftaya yaklaşık 9 ayın zirvesini olan 1.931 dolar seviyesini test ederek başladı. Gram altından da yeni haftanın ilk işlem gününde 1.165 TL ile yeni rekor denemesi geldi. Böylelikle gram altın rekor denemelerini dördüncü güne taşıdı. Gümüş geçen haftayı yüzde 1.8 yükselişle tamamlayan gümüş ise dün ons başına 24.66 doları test ederek 25 dolar kritik seviyesine yaklaştı.

32
Tarım üretici enflasyonu yıllık yüzde 151 arttı
Üretim maliyetlerindeki artış devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu, Aralık 2022 dönemine ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre, endekste aralıkta bir önceki aya göre yüzde 4.82, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 151.03 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 132.18 artış gerçekleşti. Sektörler özelinde bir önceki aya göre ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 3.45 azalış görülürken tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 5.03, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 5.37 artış oldu.

33
Kırmızı ete bir yılda 115 zam geldi
Yılbaşından bu yana üç kez zamlanan kırmızı et fiyatındaki artış yüzde 30’a ulaştı. Sadece geçen hafta içinde etteki fiyat artışı yüzde 18 olurken Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin (UKON) verilerine göre son bir yılda ise yüzde 115.4 zamlandı. Zincir marketlerde indirimli fiyatlara rağmen kıymanın kilogramı 150-160 TL’ye çıkarken, kasaplarda ise 200 TL’ye ulaştı. Et satışları yarı yarıya düştü. Kasaplar Esnaf Odası etin toptan geliş fiyatının kiloda 135-145 TL’ye kemiksiz kuzu etinin ise 315 TL’ye yükseldiğini duyurdu.

34
Benzine 67 kuruş daha zam
Benzinin litre fiyatına dün gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 67 kuruş zam geldi. Fiyat artışı sonrası benzinin litre fiyatı, 20 liranın üzerine yükselecek. Motorin grubunda ise fiyat değişikliği öngörülmüyor.

35
Trendyol kuryelerinin maaş isyanı
E-ticaret platformu Trendyol GO kuryeleri düşük zamma karşı İstanbul’da kontak kapattı. Şirketin Maslak’taki merkezi önünde taleplerini sıraladı. 1 Ocak’ta yapılması beklenen zammın gelmediğini aktaran kuryeler, sıfır zammı kabul etmediklerini söyledi.

36
IMF: Dünya ekonomisindeki ayrışma küresel üretimi yüzde 7’ye kadar düşürebilir
Uluslararası Para Fonu (IMF), dünya ekonomisindeki ayrışmanın küresel üretimin yüzde 0,2 ila yüzde 7’sine mal olabileceğini bildirdi. IMF’nin ‘Jeoekonomik Ayrışma ve Çok Taraflılığın Geleceği’ başlıklı raporunda, on yıllardır süren küresel ekonomik entegrasyondaki artışın ardından dünya ekonomisinin ayrışma riskiyle karşı karşıya olduğu vurgulandı. Raporda, ticari ilişkilerin zayıflamasından en çok düşük gelirli ülkelerin ve gelişmiş ülkelerdeki dar gelirli tüketicilerin etkileneceği ifade edildi. Azalan sermaye akışlarının doğrudan yabancı yatırımı azaltacağına işaret edilen raporda, uluslararası işbirliğindeki bir düşüşün de hayati önem taşıyan küresel kamu mallarının sağlanmasına yönelik riskler oluşturacağı belirtildi.

37
Bitcoin 16 günde yüzde 30 yükseldi
2022’de yatırımcısına yüzde 64 kaybettiren, Bitcoin 2023’teki yükselişine devam ediyor. Lider kripto para birimi Bitcoin, cuma gününden bu yana yüzde 10’dan fazla yükselerek 21.414 dolar seviyelerini gördü. Sene başından bu yana yükseliş yüzde 30’a ulaşırken, Bitcoin hafta sonu boğa piyasasına giriş yaptı. Ethereum ise 1.584 doları görerek son iki ayın zirvesini tekrar test etmiş oldu. Ethereum’da da yıl başından bu yana yükseliş yüzde 35’i aştı. Yükselişe küresel piyasalardan da destek geliyor. Geçtiğimiz hafta ABD hisse senedi piyasaları yüzde 5 yükselerek piyasalardaki risk iştahının tabana yayılmasını sağladı. Piyasa değeri tekrar 1 trilyon dolara yaklaşan kripto para piyasası böylece kasım ayı başında FTX krizi sebebiyle yaşadığı kayıplarını geri almayı başardı. Toplam piyasa değeri böylece 2023 yılında yaklaşık 200 milyar dolar artmış oldu.

38
Çavuşoğlu: ABD, Türk-Yunan dengesini bozmasın
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bosna-Hersekli mevkidaşı Bisera Turkoviç ile görüştü. 17-18 Ocak’ta ABD’ye yapacağı ziyaret hatırlatan Çavuşoğlu “F-16’da askeri müzakereler tamamlandı. ABD Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı’na gönderdi. Yönetim, Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile gayriresmi şekilde kongreye bildirimde bulundu. Her iki kanatta da dış ilişkiler komisyonu başkanları ve en tecrübeli üye. Buradan itiraz gelmezse süreç tamamlanıyor, resmi bildirim oluyor. Biri iki itiraz var, özellikle bir senatör sürekli itirazını gündeme getiriyor. Yönetimle her düzeyde anlaşmalar sağlandı. Biz şartlı veya elimizi kolumuzu bağlayan şekilde bir ülkeden ürün almak istemeyiz” dedi. ABD yönetimine seslenen Çavuşoğlu “Türkiye- Yunanistan ilişkilerinde denge bozulmaya başladı. ABD’nin bir denge politikası vardır. Kıbrıs’ta Türk kesimi ile Rum kesimi arasındaki denge de bozulmaya başladı. ABD gibi müttefikin bu dengelere dikkat etmesi gerekiyor ” dedi.

39
Almanya’dan Putin’i yargılamak için uluslararası mahkeme önerisi
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, uluslararası toplumun, Ukrayna’ya yönelik işgal nedeniyle, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve diğer üst düzey yetkilileri yargılamak amacıyla özel bir mahkeme kurmasını istedi. Annalena Baerbock, Pazartesi akşamı Lahey Uluslararası Hukuk Akademisi’nde yaptığı konuşmada, “Putin, saldırganlığının sonuçsuz kalmayacağını bilmeli” dedi. Rus liderlerin yargılanması için, Ukrayna ceza hukuku temelinde işleyen bir mahkeme kurulması konusunda Kiev yönetimi ve diğer müttefiklerle görüşmelerde bulunan Baerbock, Lahey’de Hollandalı mevkidaşı Wopke Hoekstra ile bir araya geldi.

40
Putin ile Suriye ve Ukrayna teması
Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Görüşmede, esir değişimi konusu da dahil olmak üzere Ukrayna savaşındaki gelişmeler ele alındı. Tahıl koridoru ve amonyak ihracı konularının da değerlendirildiği görüşmede, Rusya tahılının Türkiye’de una çevrilerek ihtiyacı olan Afrika ülkelerine gönderilmesi projesinde somut adımlar masaya yatırıldı. Erdoğan, kalıcı barışın tesisi için Türkiye olarak kolaylaştırıcılık ve arabuluculuk görevini üstlenmeye hazır olduklarını yineledi. Putin ve Erdoğan, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi konusunu da ele aldı. İki lider, Rusya, Türkiye ve Suriye temsilcilerinin katılacağı istişareler düzenlenmesi olasılığını görüştü.

41
Enkazdan 20 saat sonra kurtarıldı
Ukrayna’nın Dnipro kentinde pazar günü Rus füzeleri ile vurulan binada 2’si çocuk en az 40 kişi öldü. Kurtarma ekipleri enkazda sağ bulma ihtimalinin kalmadığını söyledi. Enkazdan son olarak 27 yaşındaki Kateryna Zelenska çıkarıldı. Zelenska’nın sağır olduğu, bu nedenle kurtarma ekiplerine sesini duyuramadığı belirtildi. Uzun süre soğuk havada kalan kadının yoğun bakımda olduğu belirtildi. Binada yaşayan 30 kişi ise hâlâ kayıp. Görüntüler büyük tepki çekti. Rusya “Biz asla sivilleri hedef almıyoruz” açıklaması yaptı.

42
Çin’in nüfusu 60 yıl sonra ilk kez düştü
Bir zamanlar muazzam nüfus artış oranlarıyla boğuşan, bu yüzden ailelere tek çocuktan fazlasını yapmayı yasaklayan Çin, şimdi de ilk kez negatif nüfus artış oranı dönemine girdi. Açıklandığına göre 1961 yılından beri ilk kez ülke nüfusu azaldı. Çin’de 2022 sonunda 1 milyar 411 bilyon 750 bin kişi yaşıyor. Bir yıl önce bu sayı 1 milyar 412 milyon 600 bindi. Demografi bilimiyle uğraşanlar, Çin’in oldukça uzun sürecek bir nüfus azalması dönemine girdiği kanısında.

43
İsveç’te savcılık kukla eylemine soruşturma açmadı
İsveç’te terör örgütü PKK yandaşı bir grubun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kuklasını direğe asması sonrası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmış, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson “Bu eylemin İsveç’in NATO üyeliği başvurusuna karşı sabotaj olarak tasarlandığını söyleyebilirim” açıklaması yapmıştı. İsveç Büyelçisi de Dışişleri’ne çağırılıp uyarılmıştı . Dosyaya bakan İsveçli savcı Lucas Eriksson eyleme ilişkin hiçbir soruşturma başlatmayacağını açıkladı. Yapılanların İsveç yasalarına aykırı olmadığını söyleyen Savcı Eriksson “Dosya masama hakaret diye geldi ancak ben hakaret teşkil edecek ağırlıkta bir şey göremedim. Bu yüzden de bir ön soruşturma başlatmama kararı aldım” dedi. İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından mayısta NATO üyeliği için başvuru yapmıştı. Türkiye, iki kuzey ülkesinin Ankara’nın terör örgütü olarak tanımladığı gruplara tolerans gösterdiğini belirterek üyeliğe şerh düşmüştü. Türkiye ve Macaristan dışındaki bütün NATO ülkeleri, iki ülkenin katılım protokollerini ulusal meclislerinden geçirdi. İsveç Başbakanı Kristersson dün yaptığı açıklamada ise Türkiye’nin NATO üyeliklerini onaylaması sürecinde iyi bir noktada olduklarını savundu.

44
30 yıldır aranan İtalyan mafya babası yakalandı
Dünyanın en büyük mafya çetelerinden biri olan “Cosa Nostra”nın lideri Matteo Messina Denaro’nun dün İtalya’da yakalandığı açıklandı. Operasyon İtalya’nın güneyinde, mafya gruplarının en etkili olduğu bölgelerden Sicilya’nın Palermo kentinde yapıldı. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, 30 yıldır aranan Denaro’nun yakalanmasını “büyük bir zafer” diye niteledi. 60 yaşındaki Denaro’nun en az 50 kişinin ölümünde sorumlu olduğu düşünülüyor. Denaro’nun yönettiği Cosa Nostra isimli çete, çok sayıda filme ve diziye de konu olmuştu.
45
Taliban cansız mankenlere de başörtüsü şartı getirdi
Afganistan’da yönetimi 2021’in ağustos ayında ele geçiren Taliban önce kız öğrencilerin sadece ilkokul düzeyinde okumasına izin verdi. Ardından kadınların üniversite eğitimi almasını yasakladı. Ülkedeki sivil toplum kuruluşlarının kadınları çalıştırmasını da yasaklayan Taliban yeni bir rezalete imza attı. Daha önce cansız mankenlerin başlarının kesilmesini isteyen hükümet, mağaza sahiplerinin bastırmasıyla geri adım atarak, ‘başlarının örtülmesi koşuluyla’ kadın mankenlerin mağaza vitrinlerinde kullanılmasına izin verdi. Mağazalardaki vitrinlerde cansız mankenlerin kafalarına, kumaş çuvallar, siyah bez parçaları ya da siyah plastik torbalar geçirildi.

46
Alman Savunma Bakanı istifa etti
Almanya’da sert eleştirilere hedef olan Savunma Bakanı Christine Lambrecht istifa etti. Lambrecht’in geçen yıl oğlunu Alman ordusuna ait bir helikoptere alması yoğun eleştirilere yol açmıştı. Ardından Alman ordusu için yeterli mermi siparişi vermediği suçlamalarına yol açmış ve Ukrayna’ya silah yardımını kısıtlı tutması da tepkilere neden olmuştu.

47
Yunan Genelkurmay Başkanı Yunan istihbaratınca dinlendi
Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros’un Yunanistan İstihbarat Teşkilatı (EYP) tarafından dinlendiği ve özel yaşamı hakkında bilgi toplandığı ileri sürüldü. Floros’un dinlenmesine ilişkin raporda, 1 milyon 200 bin Euroluk bir evi satın alırken, tutarın yarısını kayıt dışı ödediğinin belirtildiği iddia edildi. Raporda ulusal güvenlikle ilgili herhangi bir değerlendirme bulunmadığı kaydedilen haberde, “Floros, sadece telefon dinlenmesi ile takip edilmedi. EYP, özel yaşamı hakkında daha geniş bir takip ve bilgi toplama yoluna da gitti” ifadeleri kullanıldı. Raporda Floros’un Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos ve genelde siyasetçilerle arasının iyi olmadığına dikkat çekildiği ileri sürüldü.

Kategoriler
AnaSayfa
Salgın

Bodrum’un yeni devlet hastanesi açıldı ama doktor sıkıntısı var
Muğla’daki Bodrum Devlet Hastanesi yenilenerek önceki gün hizmete açıldı. Ancak hayat pahalılığı ve yüksek ev kiraları nedeniyle sağlık çalışanları Bodrum’da görev yapmayı tercih etmiyor. İlçede bu nedenle doktor eksikliği var. Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin, “Hastanenin yatak kapasitesi artırıldı ancak doktor kadrosunda çok bir değişiklik yok. Göğüs cerrahisi, çocuk cerrahisi, göğüs hastalıkları, kardiyoloji ve beyin cerrahisinde tek doktor var. Psikiyatride ise hiç yok. Bu kadroyla turizm sezonunda nüfusu bir milyonu geçen ilçede sağlık hizmeti veremezsiniz. Olay hastaneyi açmakla bitmiyor. Sağlık hizmeti için yeterli sayıda sağlık çalışanı gerekiyor. Son yıllarda yoğun istifalar oldu. Başka yerlere tayin istediler. Çünkü hayat çok pahalı, kiralar 20 bin TL’ye kadar çıkıyor. Sağlık çalışanlarına lojman veya kira desteği verilebilir” dedi.

48
705 bin kişi hastanelerden randevu aldı ve gitmedi
Hastanelerden randevu alıp gitmeyenlerin sayısı 3 milyona yaklaşınca yeni kurallar getirilmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bunun işe yaradığını duyurdu. Koca “İptal edilmediği halde gelinmeyen randevuların oranı aralık ayının ilk 10 gününde yüzde 19,9’a kadar geriledi . 1-10 Ocak arasında bu oran yüzde 13,6’ya düştü. Hassasiyet gösterenlere teşekkür ediyorum. Azalan orana rağmen, 1-10 Ocak’ta iptal edilmeden gelinmeyen randevuların sayısı 705 bin” dedi.
49
İstanbul’a yalancı bahar geliyor!
Geçen yıl bu zamanlar kar fırtınasıyla boğuşan İstanbul’da mevsim şaştı. Normallerin çok üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle İstanbul’da pek çok ağaç çiçek açmaya başladı. Meteorologlar, bu hafta İstanbul’da hava sıcaklığının 20 dereceyi aşmasının beklendiğini belirtti. İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Doğanay Tolunay “Eskiden 10 yılda bir görülürken yalancı baharı artık 2-3 yılda bir yaşıyoruz. Büyük bir kuraklık var. Fırtınalar ve orman yangınlarını daha sık yaşayacağız” dedi.

50
Kıbrıs’ta sel
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) genelinde sağanak bazı ilçe ve köylere ulaşımın aksamasına, ev ve iş yerlerinde su baskınlarına sebep oldu. Geçitköy Barajı’nda seviyenin yükselmesi nedeniyle kapaklar açıldı. Kaynak: www.10haber.net

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 50 haber

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 50 Haber 17 Ocak 2023 Salı 1 Hadi Gürcü mafyası neyse, Yeni Zelanda mafyasının tercihi...

bottom of page