top of page
< Back

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 29 Haber

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 29 Haber 1
Dünya Bankası raporuna göre Türkiye’de hükümet her bakımdan küme düştü
Dünya Bankası tüm dünyada ülkeleri, hükümetlerin etkinliği, güvenilirliği, yolsuzlukla mücadelesi gibi temel kategorilerde ölçümlediği raporunu güncelledi. Raporda Türkiye’nin notu kırıklarla dolu. Güvenilirlikte 2011’de Türkiye’de hükümetin notu 44.13 iken, 2021’de not 23.67’ye geriledi. Halen bu not örneğin bir batı Afrika ülkesi olan Togo’da 26.57, yani Türkiye’den yüksek. En önemli düşüşlerden biri yolsuzlukların kontrolünde. 2011’de 58.77 gibi çok da kötü olmayan bir notu olan Türkiye’de hükümetin 2021’de yolsuzlukla mücadele notu 40.38’e kadar geriledi. Pek çok ülke Türkiye’nin aksine yolsuzlukla mücadele notunu geçen 10 yılda artırma başarısı gösterdi. Rapora göre, Tanzanya’da hükümetin yolsuzlukla mücadele notu 2011 yılında 33.65 iken, 2021’de bu not 42.79’a çıktı. Böylece Tanzanya, yolsuzlukla mücadelede Türkiye’deki yönetimi geride bırakan çok sayıda ülkeden biri oldu. Bu not Almanya’da 94.71, Polonya’da 70.19, Yunanistan’da 66.35, Macaristan’da 56.25, Trinidad Tobago’da bile 47.60. Politik istikrarda Türkiye’de hükümetin notu 18.48’den 2021’de 12.26’ya geriledi. Hükümetin 2011’de yasaların üstünlüğü notu 55.87 iken bu not 2021’de 36.54’e düştü. Bir karşılaştırma yaparsak örneğin Uganda hükümetinin yasaların üstünlüğü notu 2021’de 40.38, yani Türkiye’nin üzerinde. Regülasyonların kalitesinde 2011’de Türkiye’de hükümetin notu 63.93 gibi yüksek bir seviyedeyken 50’nin altına düşerek 49.52’ye indi. Hükümetin etkinliği notu da 2011’deki 64.83’ten 2021’de 49.52’ye geriledi.
2
Kuraklık geri döndü, Güneydoğu ve Çukurova alarm veriyor
Dünyayı etkisi altına alan iklim krizinin etkileri Türkiye’de de görülüyor. Meteoroloji’nin verilerine göre Güneydoğu Anadolu alarm durumunda . Eylül ayı raporlarında ise geçen yıla göre yağışlar büyük oranda azaldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Eylül 2022 Alansal Yağış Değerlendirmesi verilerine göre 1991-2020 arasındaki eylül yağış ortalaması metrekare başına 24,9 kilogram olmuştu. Bu yılın yağış miktarı 30 yıllık ortalamanın da altında kaldı. Geçen yıl eylül ayında metrekare başına 29.4 kilogram yağış düşmüştü. Bu miktar geçen ay 19.3 kilograma kadar indi. Üstelik Güneydoğu Anadolu bölgesinde yağışlar geçen yıla göre tam yüzde 87 azaldı.

3
Kılıçdaroğlu: Erdoğan’ın ne futboldan, ne pastan, ne golden haberi var
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 4 günlük ABD seyahati için Boston’a uçarken kendisine eşlik eden gazetecilere uçakta açıklamalar yaptı. ANKA’nın haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘başörtüsü’ teklifine ilişkin “Bu pek pas vermekten de anlamaz ama farkında olmadan bize bir pas verdi. Bizim de golü atmamız lazım” çıkışına yanıt veren Kılıçdaroğlu “Ne pastan ne golden, ne futboldan Erdoğan’ın haberi var. Erdoğan kendi egolarına teslim olmuş bir adam. Bu kadar, nokta. Ben Türkiye’yi barıştırmaya çalışıyorum, o kavga ettirmek istiyor. Ben başaracağım o değil” dedi. Uçaktaki gazetecilerden biri olan HalkTV’den İsmail Saymaz da hem bu açıklamaları hem de kendi izlenimlerini yazmış.
4
18 yaşında bir genç, MineCraft’ta bütün evreni blok blok yaratmış
Amerika’da Christopher Slayton adlı 18 yaşında bir genç adam, MineCraft adlı oyunda, bu oyunun imkanlarını kullanarak bütün evreni yaratmaya girişti. Oyun, oynayanlar biliyor, minik bloklardan oluşuyır ve ıyuncular bu blokları kullanarak istediklerini yaratabiliyorlar. Liseden daha yeni mezun olan ve henüz üniversiteye gitmeyi düşünmeyen Slayton, 45 gününü dünyadan başlayarak güneş sistemini ve evreni yaratmaya ayırmış, son 15 günde ise yukarıda tamamını izleyebileceğiniz 15 dakikalık kısa videoyu yapmış. Gerçekten inanılması zor güzellikte bir şey ortaya çıkmış. Burada The New York Times’ın Clayton’la da konuşarak yazdığı ayrıntılı haber var. Video ise yukarıda.
5
Bazı suçlarda infaz ertelemesi olmayacak
Yeni infaz düzenlemesinin detayları belli oluyor. Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre suç işleyen birisi, bir gün bile olsa hapse girecek. İki yılın altındaki bazı suçlar erteleme kapsamından çıkarılacak. Yeni infaz hesaplaması ile suçlu belli bir süre için hapiste kalacak. Ak Parti kaynakları “Adam trafikte el frenini çekiyor, iniyor arabadan, karısının çoluğun çocuğunun yanında adamın kafasını gözünü yarıyor. Ama ceza alsa bile hapis yatmıyor. Bir yılın altındaki cezaların infazı yarı oranında uygulanıyor. Yani altı ay hapis cezası var ama yatmıyor, erteleme kapsamına giriyor. Şimdi cezanın gerekirse iki ayını en azından hapiste geçirsin istiyoruz. Gerekirse memuriyetten olsun. Yani bu cezasızlık algısını ortadan kaldırmamız lazım. Özellikle hırsızlık dolandırıcılık, hakaret, tehdit, trafik güvenliğini tehlikeye sokma gibi suçlarda bir gün bile olsa hapis yatsın” dedi.
6
İstanbul Resim Heykel Müzesi yeni binasına kavuştu
Türkiye’nin en önemli plastik sanat koleksiyonuna sahip en büyük sanat müzesi olan İstanbul Resim Heykel Müzesi, uzun yıllar süren karmaşanın ardından nihayet yeni binasına kavuştu ve açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün törenle hizmete alınan müze, İstanbul’da Tophane’de mimar Emre Arolat tarafından tasarlanan yeni binasında hizmet verecek. Böylece sanatseverler de yıllardır gözlerden uzak olan resimleri yeniden görme imkanına sahip olacak. İstanbul Resim Heykel Müzesi ilk olarak 1937 yılında, Dolmabahçe Sarayı’nın Beşiktaş Meydanına yakın kısmında yer alan Veliaht Dairesi’nde açılmış, uzun yıllar burada kalmıştı. Ama ilerleyen yıllarda gerek binada yaşanan yıpranma ve gerekse müzenin oraya sığmaması nedeniyle, önce çatısından giren yağmur suyu nedeniyle kapanmış, sonra 2011 yılında müzenin tamamen buradan taşınmasına karar verilmişti. Resimler uzun süre depolarda kalmış, bir dönem müzenin sahibi olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Tophane’deki binalarında geçici sergi alanları oluşmuş ama tam koleksiyon görülememişti. Galataport inşaatıyla birlikte bölgedeki Denizcilik İşletmesine ait binalardan biri de üniversiteye tahsis edildi ve bu binanın yerine mimar Emre Arolat’ın tasarladığı yeni bina inşa edildi. Uzun maceraların ardından bu bina dün Cumhurbaşkanı tarafından hizmete açıldı; İstanbul bir dev müzesine yeniden kavuştu. Müze pazartesileri hariç hergün açık ve giriş de ücretsiz.
7
MİT, PKK’nın sağlık komitesi sorumlusunu öldürdü
Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Kuzey Irak’ın Gara bölgesinde düzenlediği operasyonla, terör örgütü PKK/KCK’dan ‘Kendal Pirsus’ kod adlı Ökkeş Deveri’yi etkisiz hale getirildi. Deveri, örgüt yönetimi tarafından 2021 itibarıyla Irak Gara alanına sağlık komitesi sorumlusu olarak görevlendirilmişti. Gerçekleştirilen nokta operasyonla Ökkeş Deveri ve koruması PKK Özel Güç mensubu ‘Kemal Pir’ kod adlı Kayhan Kartal etkisiz hale getirildi.
8
PKK, Demirtaş’ı bu kez isim vererek eleştirdi
Terör örgütü PKK’ya bağlı Lekolin sitesinde, Alişar Piran takma adıyla yayınlanan yazıda Selahattin Demirtaş’ın Mersin’deki polisevi saldırısını kınamasına ve 2012’deki “Apo’nun heykelini dikeceğiz” sözleriyle ilgili yaptığı “Hem bağlamından koparılmaya hem yanlış anlaşılmaya çok müsait bir ifadeydi” açıklamasına tepki gösterildi: “Selahattin Demirtaş kuşkusuz bir devrimci değildir, hiç bir zaman da olmamıştır. Demirtaş’ın direniş cephesinde gedikler açmaya, zayıflatmaya çalışan tutum ve anlayışları en hafif tabiriyle münafıklıktır. Demirtaş’ın pişmanlık belirtileri göstererek düşmana teslim olma yaklaşımı bakımından tarihe not düşürülmesi gereken önemli bir noktadır. (…) Demirtaş, Mersin Mezitli’deki iki kadın gerillanın gerçekleştirdiği eylemi de ilk kınayanlar listesine girmiş. Niye son hızla kınama açıklaması yapıyor; çünkü soykırımcı sömürgeci faşist rejime karşı içine girdiği pişmanlık tutumunda samimiyetini göstermeye çalışmaktadır.”
9
Ampute Milli Takımı dünya şampiyonu oldu
Türkiye Ampute Futbol Milli Takımı, İstanbul’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası’nın final maçında Angola’yı 4-1 yenerek dünya şampiyonu oldu. Galatasaray’ın stadındaki maçı yaklaşık 15 bin kişi izledi. İlk yarısı 1-1 biten maçta Türkiye’yi zafere Rahmi Özcan (2) ve Serkan Dereli’nin golleri taşıdı. Futbolcular attıkları her golden sonra birlikte asker selamı verdi. A Milli Takım, 2018 Dünya Kupası finalinde yenildiği Angola’dan rövanşı da aldı. Tarihinde ilk kez dünya şampiyonu oldu. Maçı cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da tribünden izledi.
10
Kadıköy’de gol yağmuru: Fenerbahçe, Karagümrük’ü 5-4 yendi
Gol perdesini 9. dakikada Crespo açtı. Ardından Karagümrük iki gol bularak öne geçti. Fenerbahçe Valencia’nın golüyle beraberliği yakaladı. İlk yarı 2-2 bitti. İkinci yarının başında hakem Atilla Karaoğlan üç kez penaltı noktasını gösterdi. İkisini Fenerbahçe, birini Karagümrük gole çevirdi. Maç 4-3’e geldi. 83. dakikada Karagümrük bir kez daha beraberliği yakaladı. Maçın bitimine iki dakika kala oyuna giren Batshuayi uzatmalarda Fenerbahçe’ye üç puanı getiren golü attı. Sarı lacivertli takım puanını 17’ye çıkardı. İç sahada üst üste 4. galibiyetini aldı. Maç sonrası konuşan Karagümrük Teknik Direktörü Andrea Pirlo , “Ben 4 gol atıp da kaybeden takım hatırlamıyorum” dedi. Fenerbahçe Teknik Direktörü Jorge Jesus ise takımının yediği golleri savunma hattındaki oyuncuların yorgunluğuna bağladı.

11
Kadıköy’de binada patlama: 3 ölü
İstanbul Kadıköy’e bağlı Fikirtepe’de bir binada dün akşam bilinmeyen bir nedenle patlama oldu. Patlama sonrası yükselen dumanlar İstanbul’un pek çok noktasından görüldü. Patlamada 3 kişinin öldüğü açıklandı. Vali Ali Yerlikaya “Doğal gaz patlamasında bir yabancı uyruklu yaralımız var. Bir kişi kurtarıldı” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise ilk tespitlere göre patlamanın doğal gaz kaynaklı olmadığını duyurdu. İmamoğlu “ Olayın nedeni Emniyet teşkilatımızın raporu ile netleşecek ” dedi. İGDAŞ, patlama ve yangın yaşanan binanın doğal gaz bağlantısının olmadığını bildirdi.

12
İstanbul’da öğrenci olmanın yıllık maliyeti 22 bin-64 bin TL
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul Planlama Ajansı (İPA) İstatistik Ofisi, 2022 Eylül ayı verileri üzerinden gerçekleştirdiği ‘Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Maliyeti Araştırması’ ile İstanbul’da yaşayan üniversite öğrencisinin aylık ve yıllık yaşam maliyetinin ne kadar değiştiğini hesapladı. Ailesinin yanında kalan bir üniversite öğrencisinin aylık toplam yaşam maliyeti 1.826,5 TL. KYK yurdunda kalan öğrencinin 2 bin 379,5 TL; özel yurtta kalan öğrencinin 5 bin 126,5 TL; öğrenci evinde kalan bir üniversitelinin ise 5 bin 356,5 TL oldu. Yıllık olarak hesaplandığında ailesinin yanında kalan bir öğrenci 21 bin 918 TL, öğrenci evinde kalan bir üniversiteli ise 64 bin 278 TL harcamak zorunda.

13
MHP’li vekil Esenyurt’ta festival alanını bastı, Kaftancıoğlu kızdı
İstanbul Esenyurt’ta CHP’li belediye ilk kez Kardeş Kültürler Festivali düzenledi. İlçeyi tanıtan filmin gösterildiği sırada MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem sahneye çıkıp konuşma yapmak istedi. Ancak görevliler karşı çıktı. Sahne karıştı. Erdem ve beraberindeki grup daha sonra CHP’li Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un aracına saldırdı. Bozkurt’un alandan ayrılmasından sonra MHP’li Erdem, kaymakam ve ilçe emniyet müdürüyle birlikte tekrar konser alanına girdi. Kaymakamla birlikte sahneye çıkan Erdem “Azdan az, çoktan çok gider. Biz konuşuruz. Gerekli cevabı veririz. Biz şu an burada devletimizi temsil ediyoruz . Esenyurt sahipsiz değil” dedi. Saldırıya tepki gösteren CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu “Halka ve sanatçıya yapılan saygısızlığın haddi hesabı yok. Kürsü basıp festival sabote etmek ve ardından da festivali iptal ettirmeye çalışmak! Halktan değil bozuk düzenden cesaret alanlar, Esenyurt halkının iradesine saygı duyacaksınız. Nokta” dedi.

14
Danıştay’dan taksilere iç kamera takılmasına onay çıktı
İçişleri Bakanlığı 27 Şubat 2017’de valiliklere yazı yazı göndermiş ve şehir içi yolcu taşıyan taksi, minibüs ve otobüslerde en az 7 gün süreyle kayıt yapabilen dış ve iç kamera ile kayıt cihazının bulundurulması için ivedilikle karar alınmasını istemişti. Gerekçe olarak “terör olayları olmak üzere adli olayların araştırılması, delil ve faillere hızla ulaşılması ve suçların aydınlatılması” gösterilmişti. Bu düzenlemeye pek çok şehirde ‘ özel hayatın gizliliğini ihlal ‘ iddiasıyla dava açılmıştı. Konu sonunda Danıştay’a gitti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, taksilere 7/24 çalışacak şekilde iç kamera sistemi takılmasına dair Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararlarını hukuka uygun buldu. UKOME kararıyla hem kamu düzeni ve güvenliğinin korunması, hem de şoför ve yolcu güvenliğinin sağlanmasının amaçlandığı belirtildi.

15
İçişleri Bakanlığı: Kadın cinayetleri yüzde 9 azaldı
İçişleri Bakanlığı sosyal medya hesabından Kadına El Kalkamaz programıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamaya göre elektronik İzleme Merkezi tarafından 611 vakanın takibi yapılırken bugüne kadar elektronik kelepçe tedbir kararı altında bulunan 2 bin 441 vakada cinayet meydana gelmedi. 1 Ocak-6 Ekim 2022 tarihleri arasında kadın cinayetleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 azalarak 226’dan 206’ya düştü. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ise bu rakamlara karşı çıktı . CHP’nin kadına karşı şiddetle mücadele için hayata geçirdiği “YaşamHak” projesi kapsamında barolar, tabip odaları, eczacı odaları, mali müşavir odalarının yanı sıra ticaret ve sanayi odaları ile imzalanan protokol nedeniyle konuşan Nazlıaka “Son 9 ayda 176’sı şüpheli 422 kız kardeşimiz katledildi. İktidarın kadın düşmanı politikaları nedeniyle her gün en az 2 kız kardeşimiz yaşamdan koparılıyor” dedi.
16
Ankara Barosu’nun yeni başkanı Mustafa Köroğlu oldu
Ankara Barosunun 67. genel kurulunda başkanlık için Avukat Hakları Grubu’ndan Hakan Gönenç, Demokratik Sol Avukatlar Grubu’ndan Mustafa Köroğlu ve Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan Linda Sevinç Hocaoğulları yarıştı. Seçimde 7 bin 416 oy alan Demokratik Sol Avukatlar Grubu adayı Mustafa Köroğlu Ankara Barosu Başkanlığı’na seçildi. Hakan Gönenç 1804 oy, Linda Sevinç Hocaoğulları ise 1489 oy aldı. Avukat Nahit Eren de Diyarbakır Baro başkanlığına yeniden seçildi.


17
Erdoğan yeni terim buldu: Benim karşımda muhafazakar devrimciler var
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Açılış Töreni’nde konuştu. Türkiye’nin bir dönem tarihi eserleri koruma noktasında iyi bir sınav vermediğini savunan Erdoğan “Husumet dolu adımlar atıldı. Ecdadın bize bıraktığı miras tasfiye edilmesi gereken yük olarak görüldü. Bu zihniyetin elinde Türkiye modern ve geleneksel sanat dallarında irtifa kaybetti” dedi. Ankara’da istek şarkı tartışmasında öldürülen müzisyen Onur Şener’i hatırlatan Erdoğan “Hunharca katledilen müzisyen kardeşimizi istismar etmek ne ahlakidir, ne insani ne de vicdanidir. Babasını kaybeden kız çocuğumuza, hayat arkadaşını kaybeden eşine yapılmış bir zulümdür. Elbette tepkimizi göstereceğiz, faillerin hak ettiği cezayı alması için meselenin takipçisi olacağız” diye konuştu. Erdoğan akşam da oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde bulunduğu TÜGVA’nın gençlik buluşmasına katıldı. Asgari ücreti yılbaşında en uygun düzeye çıkaracaklarını söyledi. “Yolsuzlukların olmadığı, rüşvetin olmadığı, yoksulluğun olmayacağı bir Türkiye’yi biz hallederiz. Şu an itibariyle onun hazırlığı içindeyiz” dedi. Gençlere seslenen Erdoğan “Özgürlük diyenlerin maskeleri inince altından faşist suratları belirdi. Bu ülkenin 85 milyon insanının her biri birinci sınıf vatandaşımızdır. Bizim ne terör örgütlerine ne sapkın akımlara ne de diğer ülkelere kaptıracak tek bir evladımız yoktur. Benim karşımda şu anda muhafazakar devrimciler var. Ben muhafazakar devrimcilerle 2023’ü başarıyla bitireceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

19
Karamollaoğlu: İşiniz zor, kolaylıklar dilerim
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yolsuzlukların olmadığı, rüşvetin olmadığı, yoksulluğun olmayacağı bir Türkiye’yi biz hallederiz. Şu an itibariyle onun hazırlığı içindeyiz” sözlerine Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu Twitter üzerinden yanıt verdi . Karamollaoğlu “20 yıllık bir yolsuzluk ve rüşvet düzenini bitirmek kolay değil tabi, işiniz zor, vaktiniz de daralıyor ama yine de kolaylıklar dilerim” dedi.

20
Babacan: Zam havasıyla beraber ‘bir seçim patlatalım’ diyebilirler
Deva Partisi lideri Ali Babacan, Karaman’da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Babacan “Eğer ortak aday 6 genel başkandan birisi olursa sorun yok. 6’lı masadan olmaması durumunda ne yapacağız? Onu da davet edeceğiz. Senin bir görüşün var mıdır? ‘Bunları oku bak, 6 parti olarak çalıştık ama itiraz edeceğin bir şey olabilir, ekleyeceğin görüşler olabilir, yeni bakış açıları olabilir. Ortak adayın da katkıları ile son halini verdikten sonra, tek bir ortak seçim beyannamesiyle seçime gitmiş olacağız. Nokta atış takvim vermem mümkün değil” dedi. Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çağrısına değer verdiklerini ifade eden Babacan “Çok geçmişe takılmadan, ileriye doğru verilen sözlerin ve taahhütlerin kıymetini bilerek, güvenerek ortak çaba içerisindeyiz” ifadelerini kullandı. DEVA lideri “Yılbaşında asgari ücrete, memura ve emekliye zam yapılacak. Bunun etkisinin sıfırlanmaması için hükümet baskın seçim kararı alabilir. Zam havasıyla beraber ‘Bir seçim patlatalım’ diyebilirler. Bir baskın seçim ilan edilebilir. Böyle bir ihtimal var. Fakat seçimin zamanında olma ihtimalini daha yüksek görüyoruz. Mayıs, haziran gibi bir tarihte seçimin olma ihtimali daha yüksek” diye konuştu. Babacan ayrıca elindeki anket sonuçlarını da paylaştı. Buna göre DEVA üyelerinin yüzde 30’u Ak Parti’ye, yüzde 20’si CHP’ye, yüzde 10’u MHP’ye, yüzde 5’i İYİ Parti’ye, yüzde 10’u da HDP’ye oy vermiş.

21
HDP’den İmralı tepkisi: Çözümün sesi kısılıyor
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998’de Suriye’den çıkarılmasıyla başlayan sürecin 24’üncü yılına dair açıklama yaptı. Açıklamada “Siyasi iktidar Öcalan üzerinde tecridi derinleştirerek tüm toplumu susturmaya çalışmakta, savaş ve çatışma siyasetini Türkiye halkları üzerinde uygulamakta, bu siyaset sonucunda halklar birbirine düşman edilmek istenmektedir. İktidar, İmralı üzerinde mutlak tecrit siyasetinde ısrar ederek iktidarını sürdürmekte, Kürt sorununda çözümsüzlüğü derinleştirmektedir. İmralı’da barışın sesi ve demokrasinin nefesi kesilmek istenmektedir” denildi.

22
HDP Iğdır Milletvekili Eksik’e polis dayağı
Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998’de Suriye’den çıkarılmasıyla başlayan sürecin 24. yılında aralarında HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik’in de bulunduğu grup Hakkari Yüksekova’da yürüyüş yapmak istedi. Yürüyüşe polis sert müdahalede bulundu. Gazeteci Ruşen Takva müdahale sırasında polisin Eksik’i darp ettiği görüntüleri sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Ayağında iki kırık tespit edilen ve bacağı alçıya alınan Eksik’in tedavisinin Ankara’da süreceği açıklandı.

23
Bir milyon arsa için başvurular başlıyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İlk evim İlk İşyerim projesi kapsamında 1 milyon arsa ve 10 bin işyeri için başvuruların bugün (10 Ekim) başlayacağını duyurdu. Kurum sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “İlk Evim İlk İşyerim projemizde yeni bir gün! 1 milyon arsa 10 bin iş yeri için başvurularımız yarın (bugün) başlıyor. Kendi işini kurmak, arsaya kendi evini yapmak isteyenler 7 Kasım’a kadar başvurabilir. Detayları Cumhurbaşkanımız Kabine toplantımız sonrası duyuracak ” dedi.

24
Erdoğan Galataport’u gezdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Galataport İstanbul’da incelemelerde bulundu. Erdoğan’a Galataport’un işletmecisi Doğuş Holding’in patronu Ferit Şahenk ve CEO’su Hüsnü Akhan eşlik etti. Erdoğan Galataport’ta vakit geçiren turistlerden yoğun ilgi gördü, çok sayıda selfi de çektirdi.

25
SGK 80 milyon TL’ye icradan yolcu uçağı satıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Onur Air’den haczettiği Airbus A321 model yolcu uçağını 80 milyon TL’ye satışa çıkardı. Uçak 26 Ekim’de açık artırmayla satılacak. İlanda “Satışa iştirak edeceklerden muhammen bedelinin yüzde 5’i oranında teminat alınacak” notu yer aldı. Uçağın 2 pilot, 6 kabin memuru, 220 yolcu kapasiteli olduğu, isteyenlerin Atatürk Havalimanı’nda görebileceği belirtildi.

26
Ev bulamayan öğretmen Bodrum’u terk ediyor
Muğla’nın Bodrum ilçesinde görev yapan öğretmenlerin barınma sorunu devam ediyor. Aldıkları maaşlarla geçinemeyen öğretmenlerin çoğu, ek işlerle geçimlerini sağlamaya çalışırken bazı öğretmenler ise birkaç kişi bir araya gelerek ev kiralıyor. Yüzde 300 artan kiraları karşılamakta zorlanan öğretmenlerin yüzde 80’i geçen haziran ayında il dışı tayin sürecinde ilçeden ayrılma talebinde bulunmuştu. Eğitim-Sen Bodrum Temsilcisi Yüksel Okyay öğretmenlerin yüzde 80’inin yoksulluk sınırında yaşadığına dikkat çekti. Barınma sorunlarının büyüdüğünü belirten Okyay “Öğretmenlerimizin çoğu ev sahiplerinin tacizi ile karşı karşıya. Üstüne evden çıkarma sorunları yaşanıyor. Çıkmayanlar ise yüzde 300’ü aşan kira artışlarıyla karşı karşıya kalıyorlar. İlçede görev yapan öğretmenlerin yüzde 30’a yakını geçinemediği için yaz tatilinde yer değişikliği tayini gerçekleştirdi” dedi.
27
Tüketici heyeti yoksa başvuru kaymakamlığa
Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan ve 1 Ekim’de yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un yeni hükümleriyle tüketici hakem heyetlerine yönelik önemli adımlar atıldı. Düzenlemeyle tüketicilerin tüketici hakem heyetlerinde yargı öncesi hak arama yolları genişletildi. Buna göre artık tüketiciler, yerleşim yeri veya işlemin yapıldığı yerde karar veren tüketici hakem heyetinin bulunmaması halinde, o yerin kaymakamlıklarına da başvuru yapabilecek. Tüketici hakem heyetlerinin inceleme süresinin hızlandırılması amacıyla 6 aylık incelemeye ilave edilebilecek ek süre 6 ay yerine, 3 ay olarak uygulanacak. Taraflar, tüketici hakem heyeti kararının tebliğinden itibaren 15 gün içinde yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine, tüketici mahkemesi bulunmayan yerlerde asliye hukuk mahkemesine itiraz edebilecek.

28
Selanik-İzmir feribot seferleri başlıyor
İzmir ile Yunanistan’ın Selanik şehri arasında yapılacak seferler kapsamında ilk feribot bugün Selanik’ten hareket ediyor. İzmir Ticaret Odası’ndan (İZTO) yapılan açıklamaya göre, Yunanistan merkezli Levante Ferries şirketine ait Smyrna di Levante feribotu, Selanik’ten bugün saat 17.00’da yola çıkıyor. Pazartesi, çarşamba ve cuma günleri saat 19.00’da Selanik’ten İzmir’e sefer yapacak feribot, salı, perşembe ve pazarları ise saat 19.00’da İzmir’den Selanik’e sefer yapacak. Seferlerin 12-13 saat arasında sürmesi bekleniyor. İzmir ve Selanik arasındaki feribot bilet fiyatları 81 Euro’dan (1.465 TL) başlıyor.
29
Sınır kapısında 38 kilometrelik TIR kuyruğu
Edirne’den Bulgaristan’a açılan Hamzabeyli ve Kapıkule Sınır Kapısı’ndan AB ülkelerine ihraç yükü götüren TIR’lar yoğunluk oluşturdu. Toplam 6 peronda günlük 1.200 TIR’ın çıkış işlemlerinin yapılabildiği Kapıkule Sınır Kapısı’ndaki TIR Parkı sahasında yaklaşık 4 bin TIR yurt dışına çıkmak için bekliyor. Bu yıl yapılan modernizasyon çalışmasıyla peron sayısının 4’e çıkarıldığı, günlük 900 TIR’ın işleminin yapıldığı Hamzabeyli Sınır Kapısı yolu üzerinde ise 38 kilometre TIR kuyruğu oluştu. Kaynak: www.10haber.net

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 29 Haber

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 29 Haber 1 Dünya Bankası raporuna göre Türkiye’de hükümet her bakımdan küme düştü Dünya...

bottom of page