top of page
< Back

Unutma; doğum günü: Sezai Türkeş, Türker Ertürk, Soner Özbilen

Doğum günü: Sezai Türkeş kimdir? İnşaat Yüksek Mühendisi Sezai TÜRKEŞ 10 Nisan 1908 yılında Kıbrıs’ta doğmuştur. 1932 yılında İTÜ İnşaat Fakültesi'nden mezun olmuştur. Sezai TÜRKEŞ mezuniyetinden sonra kısa bir süre Bayındırlık Bakanlığı Limanlar İnşaat Dairesi’nde çalışmış, daha sonra şantiye şefliği yapmış ve 1934-1943 yılları arasında doğu ve orta Anadolu’da çeşitli demiryolu ve karayolu köprülerinin yapımına katkıda bulunmuştur. 1943 yılında “STFA İnşaat Müteahhitliği” ünvanı ile İTÜ Fahri Doktoru Fevzi AKKAYA ile ortaklık kurmuş, daha sonra bu ortaklık Anonim Şirket şekline ve 1975 de de STFA Holding A.Ş. ‘ne dönüşmüştür.Sezai TÜRKEŞ, bünyesinde birçok şirketin yer aldığı STFA Holding Anonim Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmaktadır. İnş. Yük. Müh. Sezai TÜRKEŞ 52 yıllık meslek hayatı boyunca Türk mühendisinin teknolojik düzeyi yüksek işlerdeki yetenek ve becerisini ortaya çıkarmak için çaba harcamış en zor koşullar altında dahi hiçbir işini yarım bırakmaksızın Türk mühendisliğinin günümüzdeki seviyeye ulaşmasında büyük katkılarda bulunmuştur. 1943-1973 döneminde Türkiye’de yabancı firmaların tekelinde bulunan “Ağır İnşaat Sektörü” nün Türk Müteahhitlerine açılmasına öncülük etmiştir. Ayrıca, bir Türk mühendisli ve işadamı olarak Türk inşaat sektörünün Libya ve Suudi Arabistan’a girişinde gösterdiği önderliğini, son yıllarda İran ve Tunus’ta uluslararası ihale ile iş alan ilk Türk firmasının yöneticisi olarak sürdürmektedir. Türkiye ekonomisine gerek istihdam gerekse döviz girdileri bakımından büyük katkıda bulunmuştur. Uygulamada karşılaşılan teknolojik güçlüklerin yenilmesinde 40’lı yılların kıtlık ortamında, sade ve orijinal düzenlerle sınırlı olanaklarla bile mühendislik ilkelerini doğru uygulayarak çözümler bulunabileceğini göstermiştir. Sezai TÜRKEŞ, Türk İnşaat Şirketlerinin Uluslararası Standartlara uygun kurumlaşması ve yönetimi doğrultusunda bir örnek oluşturmaya çalışmaktadır. Türk İnşaat Sektörünün ve Türk mühendisliğinin yurt içinde gelişmesinde ve yurt dışına açılmasında önderlik eden, bütün çalışmalarında kendi öz kaynaklarımızın geliştirilmesi ve değerlendirilmesi için büyük çaba harcayan, tüm başarılarına karşı mütevazı kişiliği ile çevresine örnek teşkil eden İstanbul Teknik Üniversitesi’nin yetiştirdiği örnek mühendis ve işadamı İnş. Yük. Müh. Sezai TÜRKEŞ’e bu çok değerli mesaisini takdir ve şükran ifadesi olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nce “Fahri Doktor” ünvanı tevcih edilmektedir. 03.09.1998 tarihinde rahatsızlanarak İstanbul'da vefat etmiştir. Doğum günü: Türker Ertürk Kimdir ? Türker Ertürk (10 Nisan 1957, Trabzon), 2008 – 2010 yılları arasında Deniz Harp Okulu Komutanlığı görevini yürüten tuğamiral.

Görevinden istifa ederek ayrılan Türker Ertürk, 2010'da "TSK içinde Gülen cemaatine bağlı imamların bulunduğunu" ve "bu imamların dışarıya bilgi sızdırdığını" ifade etmişti.

1957 yılında Trabzon’da doğan Ertürk, ilköğrenimini İstanbul’da, orta öğrenimini ise Ankara ve Trabzon’da tamamladı.

1971'de Heybeliada’da bulunan Deniz Lisesi'ne başladı. Lise ve müteakiben o zaman yine Heybeliada’da bulunan Deniz Harp Okulu mezuniyetinin ardından, 1979 yılında subay olarak donanma saflarına katılan Türker Ertürk, 15 sene gemilerde çalışmıştır. Bu süre içinde üç harp gemisinin komutanlığını yaptı. 1996 – 1998 yılları arasında ise Alçıtepe Muhribinin komutanlığını yapmıştır.

Binbaşı rütbesinde Deniz Kuvvetleri Milli Plan Subaylığı, Yarbay rütbesinde Donanma Komutanlığı Eğitim ve Tatbikat Kısım Amirliği, Albay rütbesinde ise Deniz Kuvvetleri Komuta Kontrol Daire Başkanlığı görevlerini yapmıştır.

1985 – 1987 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde görev yaptı. 1988 – 1990 yıllarında Deniz Harp Akademisi eğitimini alan Türker Ertürk, 1992'de Silahlı Kuvvetler Akademisi ve 1999'da Roma’da bulunan NATO Savunma Koleji eğitimlerini tamamlamıştır.

Ertürk; 2000 – 2003 yılları arasında Londra’da Silahlı Kuvvetler ve Deniz Askerî Ataşeliği görevini müteakip, 2003 – 2004 yılları arasında Eğitim Filotillası Komodorluğu, 2004 – 2005 yılları arasında da Deniz Harp Okulu Öğrenci Alay Komutanlığı görevlerini deruhte etmiştir.

30 Ağustos 2006 tarihinde amiralliğe terfi eden Türker Ertürk, 2006 – 2008 yılları arasında Karadeniz Bölge Komutanlığı görevini yapmıştır. Bu görevi esnasında; ülke çapında bir sosyal sorumluluk projesi olan Gazi Alemdar Müze Gemisinin yapılmasına öncülük etmiş ve lokomotif gücü olmuştur.

2008 – 2010 yılları arasında Deniz Harp Okulu Komutanlığı görevini yaptı. Bu görevde de birçok projenin gerçekleşmesini sağlayan Ertürk, Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı icra edilen psikolojik savaşta komutanlarının bu süreci iyi yönetemediği ileri sürerek 9 Ağustos 2010 tarihinde istifa etmiş ve mücadelesine siyasi yaşamda devam etme kararı vermiştir.

Mesleğinden ayrılmasının sonra CHP’ye katılmış ve yaklaşık olarak beş yıl CHP içinde siyasi faaliyet yürütmüştür. Bu süre içinde Milletvekili aday adayı olmuş ve Trabzon İl Başkanlığı için yarışmıştır. 12 Kasım 2014’de "kurucu ilkelerinden uzaklaştığı, Atatürk’e olan bağlılığını yitirdiği" gerekçesiyle CHP'den istifa etmiştir.

14 Kasım 2014’de Anadolu Partisi’nin ikinci kurucu ismi olmuş fakat siyaseten anlaşmazlığa düştüğünden, 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinden önce 18 Mart 2015’de partiden istifa etmiştir. Yeniden CHP'ye dönen Ertürk, 14 Mayıs 2023 Seçimlerinde milletvekili listelerinde yer bulamamıştır.

Türker Ertürk askerlik mesleğinden ayrıldıktan sonra birçok televizyon ve radyo programına katılmış, makaleleri yayınlanmış, çok sayıda konferansta konuşmacı olarak katılmıştır.

Halen Türkiye, Avrupa ve Amerika’da yayın yapan 25’i aşkın dergi, gazete ve internet gazeteciliği yapan sitede köşe yazarlığı yapmakta ve konferanslar vermektedir.

Aktif bir sporcu olan Ertürk; tenis, yelken, sörf, kar ve su kayağı sporları yapmakta olup, kurbağa adam brövesine ve üç yıldız balıkadam dalıcı belgesine sahiptir.

Özden Ertürk ile evli olan Türker Ertürk'ün Deniz Sinem Ertürk İlhan ve Berrak Ertürk adlarında iki kız çocuğu vardır.

Ödüller
General Gazi Aslanov Altın Şeref Madalyası (Türk Dünyasının gelişimi ve tanıtılmasındaki aktif faaliyetleri nedeniyle Azerbaycan Dede Korkut Vakfı tarafından 8 Mayıs 2016'da verildi.) Doğum günü: Soner Özbilen kimdir?
Soner Özbilen (d. 1947, Boğazlıyan, Yozgat), TRT İstanbul Radyosu Türk Halk Müziği sanatçısı, koro şefi.
1947 yılında Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde dünyaya geldi. Ailesi Kosova'dan Boğazlıyan'a göç etmiş Arnavut kökenli bir ailedir. İlkokul ve ortaokulu Boğazlıyan'da, liseyi İstanbul Pendik Lisesi'nde tamamladı. Ardından İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne devam etti. Müziğe olan ilgisi orta öğrenimi sırasında öğrenci korolarında başladı. Bir süre Kadıköy Halk Eğitim Merkezi ve Aksaray Musiki Derneği'ne devam ederek Orhan Dağlı, Nida Tüfekçi, Neriman Tüfekçi ve Yücel Paşmakçı'nın öğrencisi oldu.
1966 yılında TRT'nin açmış olduğu THM Ses Sanatçılığı sınavını kazanarak Stajyer Sanatçı oldu. 3 yıl süren stajyerlik döneminde Nida Tüfekçi, Neriman Tüfekçi, Halil Bedii Yönetken ve Ahmet Kutsi Tecer gibi üstatlar ile çalıştı. 1969 yılında stajyerliği sona erdi ve TRT İstanbul Radyosu THM Ses Sanatçılığı kadrosuna asaleten atandı. Nida Tüfekçi (Yozgatlı), Ahmet Gazi Ayhan (Kayserili), Hacı Taşan (Keskinli), Refik Başaran (Ürgüplü), Çekiç Ali (Kırşehirli) ve Muharrem Ertaş (Kırşehirli) gibi usta halk sanatçılarının tavır ve üslupları üzerine çalışarak kendi üslubunu geliştiren Soner Özbilen, çalışmalarını son on beş yıldır da Rumeli Türküleri üzerine yoğunlaştırdı.
Soner Özbilen, Ohri-Makedonya, Dijon-Fransa, Barselona-İspanya, Yugoslavya, Kosova, Almanya, İsviçre, Rusya, Libya ve Finlandiya'da yapılan otantik müzik ve folklor festivallerine katıldı. Ayrıca Türkiye'nin pek çok yöresinde yapılan festivallerde konserler verdi. Başta Orta Anadolu ve Rumeli olmak üzere, Türkiye'nin çeşitli yörelerinden birçok türkü derleyerek Türk Halk Müziği Repertuvarı'na kazandıran Soner Özbilen, TRT İstanbul Radyosu Koro Şefliği görevinde de bulundu.

Unutma; doğum günü: Sezai Türkeş, Türker Ertürk, Soner Özbilen

Doğum günü: Sezai Türkeş kimdir? İnşaat Yüksek Mühendisi Sezai TÜRKEŞ 10 Nisan 1908 yılında Kıbrıs’ta doğmuştur. 1932 yılında İTÜ İnşaat...

bottom of page