Ataşehir Belediyesi 1 yılda 60 proje uyguladı
- HaberciGazete
- 5 saat önce
- 5 dakikada okunur

İlçenin yaşam kalitesini yükseltmek için “Akıllı Belediyecilik” anlayışıyla önemli projelere imza atan Ataşehir Belediyesi; altyapı çalışmalarından sosyal hizmetlere, çevre projelerinden kültürel faaliyetlere kadar pek çok alanda yenilikçi adımlar atılmasını sağladı. İstanbul’un en gözde yaşam merkezlerinden Ataşehir, Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel yönetiminde, 1 Nisan 2024 - 1 Nisan 2025 arasında hayata geçen 60 yeni projeyle; daha çağdaş, dirençli ve kapsayıcı bir kent vizyonuna kavuştu.
İSTANBUL/ATAŞEHİR - Ataşehir Belediyesi’nin bir yıllık faaliyet karnesi belli oldu. “Vatandaş odaklı belediyecilik” anlayışıyla kısa süre içerisinde takdir toplayan çok sayıda çalışmaya imza atan Onursal Adıgüzel Başkanlığındaki Ataşehir Belediyesi, 1 Nisan 2024 - 1 Nisan 2025 tarihleri arasında farklı alanlarda hayata geçirdiği 60’a yakın projeyle ilçede yaşam kalitesini daha da artırdı. Ataşehir; çağdaş, dirençli ve kapsayıcı kent vizyonunu güçlendirdi. Yeni dönemde “Akıllı Belediyecilik” sloganıyla projelerini geliştiren Ataşehir Belediyesi; sosyal belediyeciliğin yanı sıra sağlık hizmetlerinden kültür ve spor faaliyetlerine, çevre dostu uygulamalardan dijital belediyeciliğe kadar pek çok alanda da kalıcı yatırımlar ve projelerle dikkat çekti.

Ataşehir’i daha modern, daha yaşanabilir ve herkes için eşit imkanlar sunan bir ilçe yapmak için çalıştıklarını ifade eden Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, “Ataşehir Belediyesi olarak, Akıllı Belediyecilik vizyonumuzla, hizmetlerimizi daha hızlı, verimli ve erişilebilir hale getirmek için önemli bir dönüşüm sürecine girdik. Teknolojik ve yenilikçi projelerle, komşularımızın günlük yaşamını daha konforlu ve pratik hale getirirken; kent düzeni, çevre temizliği, güvenli ulaşım ve enerji verimliliği gibi alanlarda daha etkin adımlar attık” şeklinde açıklamada bulundu.
YEŞİL ATAŞEHİR: 35 BİN M2 ALAN DÜZENLENİP YENİLENDİ
“Yeşil Ataşehir” vizyonu doğrultusunda 236 parkın bakım ve onarımı yapılırken, 20 bin 631 m2 alan yenilendi, 14 bin 406 m2 yeşil alan düzenlendi. Yaşam Vadisi 2. Etap kapsamında Yeni Sahra Stadı yeni görünümüne kavuştu. Eda Erdem Parkı ve Voleybol Sahası hizmete açılırken, iki farklı mahallede hayata geçirilen Kent Bostanları projesiyle ise 525 Ataşehirli toprakla buluşturulup şehrin ortasında tarım yapma fırsatına erişti. Yenilenebilir enerji süreçlerini yansıtacak Enerjisa Parkı için de protokol imzalandı.
Çocukların ve gençlerin çevre sorunlarına duyarlılıklarını artırmak amacıyla İnovatif Çevre Eğitim Merkezi’nde (İÇEM) gerçekleştirilen atölyelerde, 2000 genç ve çocuğa teorik eğitimlerin yansıra mühendislik tasarım sürecini de kapsayan eğitimler verildi.

DAYANIKLI ATAŞEHİR: AFET KÖYÜ, DEPREM KONTEYNERLERİ, DÖNÜŞÜM PROTOKOLÜ
Afetlere karşı “Dayanıklı Ataşehir” mottosuyla hareket eden Ataşehir Belediyesi, tam donanımlı deprem konteynerlerini mahallelere yerleştirmeye başlarken, günlük 3 bin kişiye sıcak yemek çıkarabilecek; içerisinde sağlık, lojistik ve barınma gibi alanların yer aldığı “Arama Kurtarma Afet Köyü” projesini de hayata geçirdi. Belediye bünyesindeki 3 bin 600 m2’lik Afet ve Acil Durum Merkezi de yenilendi. Öte yandan İBB ile yürütülen iş birliği doğrultusunda imar sorunları bir bir çözüme kavuşturuldu, KİPTAŞ ile imzalanan protokol ile ilçedeki kentsel dönüşüm süreçleri de hızlandırıldı.
ULAŞILABİLİR ATAŞEHİR: 41 BİN TON ASFALT SERİMİ YAPILDI
Ataşehir Belediyesi ilçenin alt ve üstyapısına ilişkin düzenleme ve yenileme faaliyetlerini de aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda bir yıl içerisinde 41 bin ton asfalt serimi gerçekleştirilirken, 8 bin 281 m2 alana parke, yaklaşık 10 bin m2 alana ise tretuvar döşemesi yapıldı. İki mahalleyi birleştiren bir yaya köprüsü de hizmete alındı.
SOSYAL ATAŞEHİR: ATA KAFE, ATA TERAS, KÜTÜPHANE
İlçedeki Ata Kafelerin sayısını 5’e çıkaran Ataşehir Belediyesi ilk sosyal tesis restoran olan Ata Teras’ın da kapılarını açtı. Yeni nikah salonu, yenilenen MSKM Rıfat Ilgaz Kitaplığı, açılışında geri sayıma başlanan Yüzüncü Yıl Atatürk Müzesi ve Kütüphanesi, inşasına devam edilen İBB İçerenköy Spor Tesisi ve Otoparkı ile yeni sosyal alanları ilçeye kazandırıldı.
ETKİNLİKLERİN KALBİ ATAŞEHİR: 30 BİN KİŞİ SANAT VE SPOR EĞİTİMLERİNDEN FAYDALANDI
Konserler, tiyatro gösterileri, sergiler ve festivallerle ilçedeki sosyal yaşama renk katan Ataşehir Belediyesi, aynı zamanda ilçeye birde etkinliklerin yeni gözde merkezi olmaya aday “Festival Park”ı kazandırdı.
Yaz ayları boyunca, unutulan sokak oyunlarını Çocuk Şenlikleri’yle mahallelere taşıyan Ataşehir Belediyesi; “Parklarda Müzik Var” etkinlikleriyle de farklı müzik türlerinin ritimlerini parklara taşıdı. Diğer yandan Şehir Tiyatroları’nın en güncel oyunları artık Ataşehir’de sahnelenirken, yıl boyunca da görülmesi gereken birçok sergi düzenlendi.
Ataşehir Belediyesi, müzik eğitimi sunduğu gençlerin eğitimlerini performansa dönüştürebilmeleri ve müzikal olarak kendilerini ifade edebilmeleri için oluşturduğu Gençlik Senfoni Orkestrası ile de genç yetenekleri sahneye taşıdı.
Bir yıllık süreçte ise, sanat ve yetenek derslerinden 10 binden fazla kişi, yaz ve kış spor okullarından ise 20 binden fazla kişi faydalandı.
DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMANIN ADI ATAŞEHİR: SAĞLIK HİZMETLERİ VE SOSYAL DESTEKLER ARTIRILDI
Toplum sağlığını desteklemek için sağlık alanında önemli yatırımlar yapan Ataşehir Belediyesi, Prof. Dr. Türkan Saylan Tıp Merkezi gibi sağlık merkezleriyle 82 bin 379 vatandaşa hizmet sundu. Ferhatpaşa Sağlık Polikliniği yeni binasına taşınarak hizmet kalitesi artırılırken, Atatürk Mahallesi’nde inşa edilen yeni sağlık kompleksinin çalışmaları da devam ediyor.
Sosyal yardım projelerini güçlendiren Ataşehir Belediyesi, bir yandan bakıma muhtaç vatandaşlar için evde sağlık hizmetleri sağlarken, diğer taraftan da ihtiyaç sahipleri için aşevi kapasitesini artırarak, günlük 1.800 sıcak yemek dağıtımını sürdürüyor.
Ramazan Ayı'nın manevi atmosferinde yardımlaşma, paylaşma ve dayanışma ruhunu pekiştiren Ataşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi ailelere, temel gıda malzemelerinden oluşan erzak kolileri ulaştırdı.

ÖĞRENCİLERE TAM DESTEK: 240 BİN BESLENME PAKETİ DAĞITILDI
Ayrıca eğitime destek projesi kapsamında, ilkokul çağındaki çocukların beslenme ve kırtasiye ihtiyaçlarını karşılayan Ataşehir Belediyesi, ilçedeki okullara su arıtma cihazları kurarak, çocukların temiz suya ulaşımını kolaylaştırdı.
Lise ve üniversite sınavlarına girecek olan öğrencilere, sınavlara hazırlık süreçlerinde ücretsiz destek sağlayan Ataşehir Belediyesi, LGS ve YKS hazırlık kursları ile binlerce öğrencinin yanında oldu.
Ataşehirli minikler için sağladığı gündüz bakımevlerini yenileyen Ataşehir Belediyesi, Ferhatpaşa Mahallesi’nde çocuklara özel ekolojik bir kreş olarak hizmet verecek “Yuvamız Ataşehir Çocuk Etkinlik Merkezi” için de gerekli imzayı attı.
İş arayan vatandaşlara ücretsiz istihdam desteği sağlamak üzere, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Bölgesel İstihdam Ofislerinin yeni şubesinin Ataşehir’de açılması desteklendi. Muhtarlık binalarını yenileme çalışmaları kapsamında ise İçerenköy Muhtarlığı için yeni bir bina inşa edildi.
CAN DOSTU ATAŞEHİR: 80 BİN M2’LİK REHABİLİTASYON MERKEZİ KURULUYOR
Sokak hayvanları için de önemli projelere imza atan Ataşehir Belediyesi, Kayışdağı Ormanı'nda 80 bin metrekarelik modern bir rehabilitasyon merkezinin inşa edilme sürecini sürdürüyor.
Ayrıca, sokak hayvanları için hayvan ambulansı “Vetmobil” devreye alınarak, acil müdahaleler hızlandırıldı. Bir yıl içerisinde gerçekleştirilen projeler kapsamında, hayvan sahiplendirme kampanyası yapılıp, sokak köpeklerinin bir yıllık aşı ve mamaları da Ataşehir Belediyesi tarafından karşılandı.

AKILLI BELEDİYECİLİK: ZABITA 360, ATAGÖZ, SANAL ASİSTAN, AKILLI ATIK TOPLAMA
Dijitalleşmeye önem veren Ataşehir Belediyesi, geleceğin şehir yönetimlerine örnek olacak; “Zabıta360”, “AtaGöz”, “Akıllı Atık Toplama Sistemi” ve “Sanal Asistan” uygulamalarıyla çalışmalarını daha verimli hale getirdi.
“Zabıta 360” elektrikli araç üzerine monte edilen yapay zeka ve görüntü işleme teknolojileriyle, “AtaGöz” ise drone ve görüntü işleme teknolojilerini bir araya getiren özelliğiyle; kendilerinden talep edilen verileri hareket ettikleri rotalarda sahadan toplayarak tek merkezde birleştirip anlık raporlar üretiyor.
“Akıllı Atık Toplama Sistemi” sayesinde atık toplama maliyetlerinde ciddi bir azalma sağlanırken, “Sanal Asistan” uygulamasıyla da vatandaşların belediyeyle olan iletişimlerinin hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleşebilmesi sağlanıyor.
“Çözüm Ataşehir” mobil aracı ile vatandaşların taleplerine hızla çözüm üretilmesini sağlayan Ataşehir Belediyesi, öte yandan da araç filosunu güçlendirerek, kiralama modeli yerine 62 yeni aracı doğrudan bünyesine kattı.
Ataşehir’in daha katılımcı bir şekilde yönetilmesi ve hayata geçirilecek projelerle ilgili vatandaşların görüşlerinin alınabilmesi için “Ataşehir Senin” projesi hayata geçirilirken, Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’in öncülüğünde gerçekleştirilen randevusuz “Halk Buluşmaları” sayesinde de vatandaşlarla doğrudan iletişim kurma fırsatı oluşturuldu.
Yenilenen dünyaya ayak uydurabilmek ve vatandaşların hem bilgi alma hem de işlem yapma süreçlerini kolaylaştırmak için belediyenin resmi web sayfası baştan aşağı yenilendi.
Finansal teknolojiler alanında girişimcilik ekosistemine katkı sağlayan “Fintech Factory” hızlandırma programına verdiği desteği sürdüren Ataşehir Belediyesi, bu kapsamda gerçekleşen pek çok önemli toplantıya İNOVATA Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi’nde ev sahipliği yaptı.
Ayrıca Ataşehir’in daha iyi yaşanılabilir, daha sürdürülebilir ve daha katılımcı hale gelmesi için; yerel yönetimle halk arasında köprü görevi gören, demokratik katılımı teşvik eden ve toplumsal sorunlara birlikte çözüm arayan bir platform olan Ataşehir Kent Konseyi’nin çalışmaları desteklendi.
Comments